علت زود بیدار شدن در آخر هفته ها را بدانید
علت زود بیدار شدن آخر هفته چیست؟
چرا تمام برنامههای ما در مورد استراحت در آخر هفتهها به هم میخورد؟
اگر شما هم جزء افرادی هستید که در روزهای تعطیل دو یا سه ساعت قبل از زنگ خوردن گوشی از خواب بیدار میشوید، حتما ادامه این مقاله از مجله کوئیک فیت را مطالعه کنید تا علت آن را بررسی کنیم. این موضوع مشکلی شایع بین افراد مختلف در هر سن و سالی است. حتی ممکن است در خیلی از مراحل زندگی ما بروز داده شود.
مقالات پیشنهادی مرتبط با علت زود بیدار شدن
- آشنایی با عوارض بی خوابی و 13 راهکار برای دور ماندن از آن
- مراقب بی خوابی هایتان باشید تا دچار آلزایمر نشوید
- درمان بی حالی و کسالت (فقط 7 راهکار برای بازگشت انرژی)
علت زود بیدار شدن آخر هفته چیست؟
اکثر ما به دلیل مشغلههایی که داریم، تمایل داریم آخر هفتهها که تعطیل هستیم، کمی بیشتر به خواب و استراحت بپردازیم. اما با اینکه همه عوامل بیدار کننده را برطرف میکنیم و حتی ساعت را نزدیک ظهر کوک میکنیم، خود به خود زود بیدار میشویم.
این شکل از اختلال خواب برای خیلی از ما ناراحت کننده است و میتواند عاملی برای خستگی بیشتر باشد. خوشبختانه این روزها راهکارهای درمانی متعددی برای این مشکل وجود دارد و میتوان با تغییراتی در سبک زندگی آن را بهبود بخشید تا خوابی کامل و عمیق داشت. دلایل متعددی در رابطه با این مشکل وجود دارد که باعث خواب کمتر برای شما میشود.
برنامه ریزی خواب بر اساس چرخه خواب تنظیم میشود تا بتوانیم استراحت شبانه بهتری داشته باشیم.
یکی از مهمترین دلایلی که سبب این مشکل میشود این است که بدن به روال بیداری با زنگ ساعت گوشی در طول هفته عادت میکند. این موضوع به این معنی است که حتی بدون زنگ خوردن گوشی هم از خواب بیدار خواهید شد. در نتیجه مثلا اگر عادت دارید از شنبه تا چهارشنبه ساعت 6 صبح بیدار شوید، ممکن است بدن در جمعه و پنجشنبه هم خیال کند که باید در همان ساعت بیدار شود.
مغز به شادی و شادابی تمایل دارد و وقتی یک زمان مشخص برای بیدار شدن در هفت روز هفته برایش مشخص شده باشد، شادابتر از خواب بیدار خواهد شد.
جالب است بدانید که مغز و بدن ما حدود 90 دقیقه قبل از بیدار شدن از خواب، رو به آماده سازی برای بیدار شدن میآورد. در نتیجه اگر زمان ثابتی برای بیدار شدن داشته باشید، مغز و بدن شما میداند که چه زمانی باید بیدار شود و طبق آن آماده شود.
در واقع شما به طور طبیعی در پایان چرخه خواب خود بیدار خواهید شد که مهمترین علت زود بیدار شدن در آخر هفته ها همین موضوع است. در نتیجه اگر ترجیح میدهید ساعت 11 از خواب بیدار شوید، بدن شما ممکن است به جای ساعت 11، از ساعت 6 آماده بیدار شدن باشد.
از طرفی دیگر هم برای خیلی از ما پیش آمده است که وقتی برنامه ریزی میکنیم تا زودتر از خواب بیدار شویم، برایمان آسانتر از این است که دیرتر بیدار شویم یا به خواب عمیق فرو برویم.
مهمترین علت را برایتان بیان کردیم ولی در ادامه به سایر علل زود بیدار شدن و خواب کم توجه داشته باشید.
1. تغییرات خوابی که به سن مرتبط هستند
با افزایش سن، تغییرات زیادی در ریتم شبانه روزی ایجاد میشود. در حدی که خواب کمتری فرد خواهد داشت. بالا رفتن سن میتواند الگوی خواب ما را به طور کامل بهم بزند و خواب در ساعات اولیه صبح را قبل از اینکه خودمان تصمیم به بیداری داشته باشیم، از ما بگیرد.
استرس، از دست دادن شریک زندگی یا یکی از اعضای خانواده، داروها، طلاق، استرس مربوط به کار و خیلی از مشکلات دیگر میتواند دلیلی برای مشکل در خواب در سنین میانسالی شود.
2. تغییرات هورمونی بدن میتواند علت زود بیدار شدن در آخر هفته ها باشد
زنانی که تغییرات هورمونی ناشی از منوپوز را پشت سر میگذارند ممکن است دچار اختلال خواب شوند. حتی مردانی که تغییرات مربوط با سن در پروستات را تجربه میکنند و مشکلات اداری متعددی دارند هم احتمالا با اختلال خواب در شب مواجه شوند. خیلی از بزرگسالان در دهه میانی زندگی، ممکن است مشکلات خواب مربوط به تغییرات هورمونی و بالا رفتن سن را تجربه کنند.
3. استرس و اضطراب
اضطراب به هر شکلی که باشد، میتواند اختلال خواب را برای ما به همراه داشته باشد. اضطراب علاوه بر اینکه روی بیخوابی و بیکیفیتی خواب شبانه تاثیر میگذارد، میتواند یک علت زود بیدار شدن در آخر هفته های ما باشد. چون این موضوع بخش زیادی از فکر را تحت تاثیر خود قرار میدهد. اتفاقات ایجاد شده ممکن است خواب بیکیفیت و با ساعت کمتری برای فرد به همراه داشته باشد. اختلالات اضطرابی به طور گسترده با انواع بیخوابی همراه هستند.
4. مشکل بی خوابی
بی خوابی به عنوان یک اختلال خواب معرفی میشود که با ناتوانی در خواب رفتن، ناتوانی در خواب ماندن و یا هر دو میتواند همراه شود. افرادی که با بی خوابی مقابله میکنند، ممکن است گاهی در دراز مدت و یا گاهی در کوتاه مدت با این مشکل مواجه شوند.
بی خوابی کوتاه مدت ممکن است چند روز تا چند هفته طول بکشد ولی اگر بیش از سه بار در هفته بی خواب شدید، یعنی به بی خوابی دراز مدت دچار شدهاید. برخی از عواملی که سبب بی خوابی میشود ممکن است یکی از موارد زیر باشد:
- استرس شدید
- مشکلات جسمانی موثر بر چرخه خواب
- افسردگی، اضطراب و یا سایر اختلالات عاطفی
- مصرف برخی از داروها
- جت لگ سفر
- وضعیت بد اقتصادی
- مشکلات روانی
- اختلالات هورمونی
- درد بدن
- مشکلات تنفسی و آلرژیکی
- مشکلات دستگاه گوارش ماند رفلاکس معده
- بیماریهای عصبی
افرادی که از چنین مشکلاتی رنج میبرند معمولا احساس پرانرژی بودن و شادابی ندارند چون خواب کافی شبانه و عمیقی را تجربه نمیکنند. چنین مواردی میتواند استرس و اضطراب به همراه داشته باشد که به عنوان یک علت زود بیدار شدن در آخر هفته ها محسوب میشود.
5. زود بیدار شدن در دوران بارداری
به طور معمول در دوران بارداری به ویژه در سه ماه اول و سه ماه آخر، اختلالات خواب ایجاد میشود. در اوایل بارداری بدن تغییرات هورمونی و جسمانی زیادی را به خود میبیند. بعضی از آنها شامل سوزش سر دل، حالت تهوع صبحگاهی، تکرر ادرار به ویژه در شب، کمر درد استفراغ در طول روز، گرفتگی عضلات، تنگی نفس، حساسیت سینهها و خیلی از موارد دیگر را به همراه دارد.
در سه ماهه دوم این اختلالات خواب کم میشود. همانطور که کودک رشد میکند، در طول دوره سوم هم بیخوابی باز شروع میشود.
مقالات پیشنهادی مرتبط با علت زود بیدار شدن
- آشنایی با عوارض بی خوابی و 13 راهکار برای دور ماندن از آن
- مراقب بی خوابی هایتان باشید تا دچار آلزایمر نشوید
- درمان بی حالی و کسالت (فقط 7 راهکار برای بازگشت انرژی)
شما بگوئید
شما برای اینکه بتوانید از زود بیدار شدن در روزهای تعطیل و آخر هفته جلوگیری کنید، از چه راهکارهایی کمک میگیرید؟ حتما پاسخ این سوال را برای ما و سایر همراهان کوئیک فیت در قسمت ارسال دیدگاهها بفرستید.
منبع: healthline