درمان خروپف با راهکارهای خانگی شدنی است. اما گاهی بستگی دارد که چه علتی سبب بروز آن شده باشد.
جالب است بدانید نیمی از افراد بزرگسال، با مشکل خروپف مواجه هستند. آنها اغلب در حین خواب احساس خفگی را تجربه میکنند و اطرافیان از صدای خروپف آنها کلافه میشوند.
دلایل مختلفی ممکن است سبب ایجاد خروپف شود. اما معمولا انسداد مجاری تنفسی دلیل اصلی این موضوع است. این موضوع تنفس نادرستی را به همراه دارد که ممکن است در طول روز سبب احساس خستگی، بی خوابی و کسلی فرد شود.
راهکارهای متعددی برای درمان خروپف وجود دارد که کمک میکند افراد خواب شبانه راحتی را داشته باشند. در این مقاله به معرفی این راهکارها خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.
مطالب مرتبط با درمان خروپف
- درمان گرفتگی بینی با 14 راهکار خانگی موثر
- گرفتگی صدا چه دلایلی دارد؟ آموزش راه درمان
- 13 راه درمان بی خوابی
چرا خروپف ایجاد میشود؟
افراد زیادی ممکن است با خروپف کردن، دیگران را از خواب بیدار کنند. این اتفاق زمانی رخ میدهد که هوا در گلو جریان داشته باشد. در این صورت بافتهای نرم در گلو ارتعاش میکنند و صدای خروپف به گوش میرسد.
خروپف برای زمانی است که هوا آزادانه نتواند از مجاری تنفسی در ناحیه بینی و حلق عبور کند.
جالب است بدانید افرادی که همیشه خروپف میکنند، اغلب در ناحیه حلق یا بینی، دارای بافت اضافی و زائد هستند.
گاهی این بافت کاملا نرم و شُل است که با ورود و خروج هوا، ارتعاش میکند و صدای خروپف به گوش میرسد. حتی در برخی از موارد زبان سبب انسداد راه تنفسی میشود.
اما پیش از شروع به درمان خروپف، باید بررسی کرد که چه علتی سبب بروز آن شده است. موارد زیر از جمله عللی هستند که سبب بروز خروپف میشوند:
- آپنه خواب (مسدود شدن راههای تنفسی)
- چاقی و اضافه وزن
- ایجاد مشکل برای ساختار دهان، بینی یا گلوی فرد
- خوابیدن در حالت نامناسب مانند به پشت خوابیدن
- نوشیدن الکل زیاد نزدیک به زمان خواب
- سن (در میانسالی حلق باریکتر میشود و خاصیت ارتجاعی آن کاهش مییابد)
- کم خوابی
- استعمال دخانیات از جمله سیگار و قلیان
- بیماریهای زمینهای مانند سینوزیت و سرماخوردگی
- آلرژی
- ساختار بدنی و فرم ژنتیکی دهان و مجاری تنفسی
درمان خروپف با راهکارهای موثر
خروپف میتواند به شدت خواب فرد و افراد اطراف آن را با اختلال مواجه کند. حتی گاهی خود فرد متوجه خروپف کردن خود نیست اما باعث آزار دیگران میشود. به ویژه افرادی که شریک زندگیشان خروپف میکند، از این موضوع شاکی هستند.
حتی اگر خروپف خود را متوجه نباشیم، نباید آن را نادیده بگیریم. زیرا خبر از اکسیژن رسانی بد حین خواب میدهد. این موضوع میتواند کسلی، بی حالی و بی انرژی بودن یا حتی خواب آلود بودن را به همراه داشته باشد.
در برخی از موارد درمان خروپف نیاز به درمان پزشکی دارد. زیرا برخی از مشکلات زمینهای سبب بروز آن شدهاند.
اما گاهی خروپف بنا به دلایل خوش خیم ایجاد میشود. مانند مواقعی که موقعیت خوابیدن بد باشد. در چنین مواردی راهکارهای خانگی بسیار موثر هستند. در ادامه این راهکارها را معرفی خواهیم کرد.
1. اصلاح مشکلات ساختاری در بینی
گاهی برخی از افراد از بدو تولد، با مشکلی در ساختار تنفسی به دنیا میآیند. سپتوم انحرافی یکی از آنها است.
همسو شدن نادرست تیغهای که دو طرف بینی را از یکدیگر جدا میکند، میتواند سبب محدود شدن جریان هوا در مجاری تنفسی شود.
این موضوع اغلب تنفس دهانی را در پی دارد که موجب خروپف میشود. با اصلاح چنین وضعیتی، خروپف درمان خواهد شد. برای این موضوع اغلب نیاز به عمل جراحی وجود دارد.
2. کاهش وزن برای افرادی که اضافه وزن دارند
کاهش وزن به کاهش مقدار بافتی که در ناحیه گلو باعث خروپف شده است، منجر میشود. بهتر است با کاهش مقدار کالری مصرفی، تغذیه سالم و افزایش مدت زمان ورزش، مقداری از وزن را کاهش داد تا خروپف بهبود یابد. (منبع)
حتی پیشنهاد میکنیم از یک متخصص تغذیه برای کاهش وزن سلامت، کمک گرفته شود.
3. خوابیدن به پهلو
گاهی خوابیدن به پشت باعث میشود زبان به سمت پشت گلو حرکت کند. این موضوع تا حدودی باعث انسداد جریان هوا از طریق گلو میشود.
گاهی فقط خوابیدن به پهلو تنها راه حل و راهکار برای درمان خروپف میتواند باشد. فقط باید اجازه داد هوا به راحتی جریان پیدا کند تا خروپف متوقف شود.
4. بالا قرار دادن سر
گاهی فقط کافی است حدود 10 الی 15 سانتی متر، سر تخت و بالش را بالاتر قرار داد تا خروپف درمان شود. این کار به باز شدن مجاری تنفسی کمک شایانی میرساند.
5. استفاده از چسب ضد خروپف
دیلاتور خارجی بینی یا چسب ضد خروپف، برای بهبود وضعیتهای زیر گزینه بسیار مناسبی است:
- بهبود تنگی نفس موقع دراز کشیدن
- درمان خروپف ناشی از انسداد بینی
- بهبود تنگی نفس در مواقع سرماخوردگی یا آنفولانزا
- بهبود تنفس در حین ورزش
این چسبها را میتوان روی پل بینی قرار داد تا با افزایش فضا در گذرگاه مجاری تنفسی، تنفس بهتر انجام شود. این کار میتواند با بهبود تنفس، خروپف را کاهش دهد و درمان کند.
6. درمان آلرژی مزمن
التهابات ناشی از آلرژی در مجاری تنفسی، ممکن است جریان هوا در بینی را مسدود کند. التهاب و انسداد جریان هوا بر اثر آلرژی، برای خیلی از افراد باعث میشود از راه دهان تنفس کنند.
این موضوع احتمال خروپف را افزایش میدهد.
معمولا با دریافت دوز متعادلی از داروهای ضد آلرژی، میتوان به درمان خروپف ناشی از آلرژی پرداخت. برای دریافت داروی مناسب بهتر است از پزشک مشورت گرفت.
گاهی استفاده از اسپری بینی، گاهی استفاده از قرص و گاهی آمپول، میتواند راهکار موثری باشد.
7. پرهیز از مصرف الکل پیش از خواب
معمولا تغییرات عادات و اصلاح سبک زندگی، میتواند باعث بهبود بسیاری از مشکلات بدنی مانند خروپف شود.
باید برای درمان خروپف دو ساعت قبل از خواب، الکل مصرف نکرد. زیرا الکل میتواند باعث شل شدن عضلات گلو شود و خروپف را به همراه داشته باشد.
8. پرهیز از مصرف داروهای مسکن و آرامبخش
باید در مورد خروپف و مصرف داروهای مسکن و آرامبخش از پزشک مشورت گرفت.
متوقف ساختن مصرف داروهای مسکن میتواند راهکار مناسبی برای درمان خروپف باشد. اما باید راهکارهای جایگزین را پیش گرفت.
9. متوقف کردن سیگار
سیگار کشیدن یک عادت ناسالم است که میتواند سبب تشدید خروپف شود. امروزه راهکارهای مختلفی برای ترک سیگار وجود دارد که بهتر است از آنها برای کنترل این وضعیت کمک گرفت.
10. به اندازه خوابیدن
خواب کافی تاثیر به سزایی در عملکرد سیستم بدن دارد. مطمئن شوید که خواب بین 7 الی 8 ساعت در طول 24 ساعت را دارید. البته کیفیت خواب شبانه خیلی بهتر از خواب روز است.
11. استفاده از محافظ دندان
گاهی محافظ دندان به عنوان یکی از لوازم دهان، موجب باز نگه داشتن مجاری هوایی میشود. از این طریق تنفس آسان خواهد شد. این موضوع به درمان خروپف کمک شایانی میرساند.
فقط باید گزینه مناسب را با مشورت با پزشک تهیه کنید.
12. دستگاه کمک تنفسی CPAP
استفاده از دستگاه کمک تنفسی که فشار مداوم مثبت راه تنفسی را به همراه دارد، راه دیگری برای درمان خروپف است. این دستگاه به شکل ماسکی است که در حین خواب هوای تحت فشار را به بینی وارد میکند تا مجاری تنفسی باز بماند.
این راهکار اغلب برای افرادی که از مشکل آپنه خواب و خروپف ناشی از آن رنج میبرند گزینه مناسبی است.
13. استفاده از پالاتال دندان یا وسیع کننده کام
این راهکار باعث میشود تا کام وسیع و سفت شود. از این طریق در حد به سزایی راه تنفسی برای افرادی که مشکلی در ناحیه کام برای عبور هوا دارند، برطرف خواهد شد.
14. جراحی برای برداشتن بافت نرم پشت گلو
گاهی برخی از افراد تنها با عمل جراحی ساده و برداشتن بافت نرمی که سبب خروپف میشود، میتوانند به راحتی خواب شبانه آسودهای داشته باشند.
گاهی با برداشتن لوزهها، مجاری تنفسی برای تنفس بهتر باز میشوند.
15. جدیدترین درمان خروپف
یکی از جدیدترین راهکارهای درمانی برای خروپف، استفاده از امواج رادیویی با شدت پایین است. از آن برای کوچک کردن بافت نرم روی کام یا انتهای گلو و مجاری تنفسی استفاده میکنند.
16. استفاده از دستگاه بوخور
در برخی از موارد، آب و هوای خشک، زمینه بروز خروپف را فراهم میکنند. با استفاده از یک دستگاه بوخور به راحتی میتوان خشکی مجاری تنفسی را برطرف کرد. از این طریق خروپف نیز درمان خواهد شد.
دستگاه بوخور تاثیر به سزایی در کنترل التهابات بافت بینی و مجاری تنفسی دارد.
17. درمان خروپف با استفاده از گزنه
گزنه تاثیر به سزایی در کاهش التهابات مجاری تنفسی دارد. در صورتی که التهابات ناشی از آلرژی، گرد و غبار یا حتی التهابات زائدههای گوشتی در مجاری تنفسی موجب خروپف شده باشد، استفاده از دمنوش گزنه میتواند راهکار موثری باشد.
برای بهره از گزنه به منظور درمان خروپف فقط کافی است مراحل زیر را طی کرد:
- یک قاشق گزنه خشک شده را با یک فنجان آب جوش دم کنید
- 10 دقیقه اجازه دهید دم بکشد
- دمنوش حاصل را یک ربع پیش از خواب بنوشید
- روزانه استفاده از دو الی سه فنجان از این دمنوش برای کاهش و درمان خروپف موثر است
18. پاکسازی مجرای تنفسی
در مواردی که بینی دچار گرفتگی شده باشد، باید قبل از خواب، مشکل ایجاد شده را برطرف کرد. یکی از راهکارهای در دسترس استفاده از محلول آب و نمک است.
با استفاده از محلول رقیق آب و نمک بهتر است بینی و سینوسها را شستشو داد.
راهکارهای دیگری برای پاکسازی مجرای بینی وجود دارد که از جمله آنها میتوان به اسپریهای ضد احتقان بینی اشاره کرد. این اسپریها برای افرادی که بر اثر آلرژی مجرای تنفسیشان مسدود شده باشد، راهکار بسیار موثری است.
19. درمان خروپف با استفاده از نعناع
در مواردی که خشکی هوا سبب بروز خروپف شده باشد، استفاده از بوخور نعناع در اتاق راهکار بسیار موثری است. همچنین با استفاده از غرغره دمنوش نعناع میتوان التهابات گلو را کاهش داد تا تنفس راحتتری انجام شود.
علاوه بر آن، چکاندن یک الی دو قطره دمنوش نعناع در بینی میتواند راه بینی را باز کند تا خروپف قطع شود. همچنین مصرف دمنوش نعناع روزانه دو مرتبه، برای این منظور بسیار موثر خواهد بود.
20. انجام تمرینات پرانایاما
پرانایاما نوعی از تمرینات تنفسی در یوگا است. ان تمرینات میتواند برای بهبود اکسیژن رسانی و باز شدن مجاری تنفسی بسیار موثر باشند.
این تکنیک علاوه بر اینکه به باز شدن تنفس و کسب آرامش بیشتر کمک میکند، برای داشتن خوابی عمیق و راحت نیز موثر است. انجام تمرینات پرانایاما برای تقویت ریه و عضلات گلو بسیار موثر عمل میکند.
- برای آشنایی بیشتر با تمرینات پرانایاما و نحوه انجام آنها بهتر است مقاله پرانامایا چیست را مطالعه کنید. در این مقاله از تاثیرات آن بر لاغری، نکات مهمی ارائه شده است.
21. درمان خروپف با استفاده از اکالیپتوس
منتول یکی از ترکیبات گیاهی است که در گیاهانی همچون نعناع، پونه و اکالیپتوس وجود دارد. این ترکیب گیاهی، خاصیت تسکین دهندگی دارد و میتواند التهابات را کاهش دهد.
میتوان برگهای اکالیپتوس را به همراه برگهای نعناع دم کرد و برای بهبود و درمان خروپف نوشید. از بوخور آن در اتاق برای کاهش التهابات مجاری تنفسی و تنفس بهتر در خواب میتوان بهره گرفت.
چگونه علت خروپف را تشخیص دهیم؟
معمولا با مراجعه به پزشک، بررسیهای لازم روی مجاری تنفسی و حلق انجام خواهد شد. علاوه بر آن پزشک سوالاتی را در مورد عادات غذایی، مصرف داروها، حساسیتها، سیگار، الکل و بسیاری از موارد دیگر جویا خواهد شد.
اما گاهی علل مشخصی برای این موضوع وجود دارد که بیشتر برای تشخیص آن، به کمک اطرافیان میتوان علت را دریافت. موارد زیر میتوانند تا حدودی گویای علت بروز خروپف باشند:
- خروپف با دهان بسته ممکن است حاکی از وجود مشکلی در دهان و زبان باشد
- خروپف با دهان باز اغلب به اختلال در بافتهای حلق مربوط میشود
- خروپف در زمانهایی که فرد به پشت میخوابد ممکن است نشان دهنده نادرست بودن الگوی خواب و سبک زندگی (چاقی و اضافه وزن و…) باشد
- خروپف همیشگی و در همه حالات نشان دهنده وجود مشکلی جدی میتواند باشد که باید به کمک پزشک آن را برطرف کرد
مطالب مرتبط با درمان خروپف
- درمان گرفتگی بینی با 14 راهکار خانگی موثر
- گرفتگی صدا چه دلایلی دارد؟ آموزش راه درمان
- 13 راه درمان بی خوابی
جمعبندی
خروپف میتواند به طور کلی اختلال خواب را برای فرد به همراه داشته باشد. البته خروپف کردن خود به نوعی اختلال ناشی از برخی مشکلات بدنی است که با راهکارهای بیان شده میتوان آن را درمان کرد.
گاهی فقط باید مدل خوابیدن را تغییر داد یا اینکه فقط کافی است از یک دستگاه بوخور استفاده کرد که خروپف کنترل شود. اما در برخی موارد نیاز به درمان به روش پزشکی وجود دارد.