خواص بارهنگ + 5 محدودیت مصرف که باید جدی گرفت
خواص بارهنگ شامل گزینههای متعددی است که از مهمترین آنها میتوان به تاثیر بر زیبایی و سلامت پوست و مو اشاره کرد. جالب اینکه این گیاه در بیشتر کشورها وجود دارد و از این خواص استفاده میکنند. با این وجود لازم است در این متن کاملتر این گیاه را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
آشنایی با گیاه بارهنگ
برای اینکه از خواص بارهنگ برایتان به طور کامل توضیح دهیم، ابتدا بهتر است این گیاه را بیشتر بشناسید. گیاه بارهنگ با نامهایی از جمله بارتنگ، ذنب الفار و همینطور لسان الحمل نیز در طب سنتی شناخته میشود.
این گیاه بیش از 2 سال عمر میکند که به همین دلیل جزء گیاهان پایا شناخته میشود. ساقههای آن بین 10 الی 70 سانتی متر رشد میکنند. برگهای پهن دارد و دربرگهای آن خواص فوق العادهای را به همراه دارند. البته لازم به ذکر است بارهنگ بیش از 250 گونه دارد که معروفترین و پرکاربردترین آن بارهنگ نیزهای و تخم مرغی است.
طبع بارهنگ چیست؟
یکی از برجستهترین والاتی که در مورد گیاهان دارویی مطرح است، به طبع آنها مربوط میشود. افراد با مزاهای مختلف باید در مورد طبع موارد مصرفی اطلاعات کاملی داشته باشند. گیاه بارهنگ دارای طبع سرد و خشک است.
بارهنگ چه ترکیباتی دارد؟
خواص بارهنگ از ترکیبات تشکیل دهنده آن بر آمده است و قبل از توجه به خاصیتهای آن بهتر است مواد تشکیل دهنده آن را شناخت. بارهنگ تاثیر بالقوهای که به همراه دارد از خاصیت آنتی اکسیدانی آن است.
علاوه بر این مورد ترکیبات زیست فعالی همچون آکوبین، تاننها، ورباسکوزید، کومارینها و انواع فلاونوئیدها نیز در ترکیبات بارهنگ وجود دارد. خواص ضد باکتریایی، ضد التهابی، ضد سرطان و تومور، آنتی اکسیدانی و همینطور تقویت کنندگی برای کبد را نیز به همراه دارد.
بارهنگ حاوی ویتامین A، ویتامین C، ویتامین K، پتاسیم، فیبر، تانن، آهن و موسیلاژ (لیزاب) است. از این طریق خواص فراوانی را برای موارد مختلف به همراه دارد که بهتر است آنها رادقیقتر برایتان بیان کنیم.
مهمترین خواص بارهنگ چیست؟
با وجود ترکیباتی که در بارهنگ وجود دارد، خواص متعددی با مصرف آن به بدن خواهد رسید. در پزشکی سنتی، اغلب از این خواص درمانی برای بهبود بسیاری از بیماریها نتیجه میگیرند. در ادامه کاربردها و خواص بارهنگ را برایتان به طور کامل بیان خواهیم کرد.
1. خواص بارهنگ برای سلامت پوست
همانطور که در ابتدای متن نیز اشاره شد، مهمترین خواصی که بارهنگ به همراه دارد تاثیر بر زیبایی و سلامت پوست است. این خواص به صورت متمرکز بر موراد زیر تاثیر میگذارند:
- درمانی برای آفتاب سوختگی؛ ضماد خمیر شده برگ بارهنگ بر پوست به رفع سوختگی، التهاب و قرمزی ناشی از آفتاب سوختگی موثر است
- رفع نیش حشرات با ضماد برگ بارهنگ
- راهکاری برای رفع التهاب جوش و آکنه با خواص بارهنگ
- درمانی برای زخمها که با خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی به پیشگیری از عفونت زخم نیز کمک میکند
- رفع جای زخمهای پوست با ترکیب ضماد بارهنگ و هماور
2. استفاده از بارهنگ برای زیبایی و درخشندگی موها
استفاده موضعی از بارهنگ در طب سنتی برای موها نیز خواصی را به همراه دارد. این خواص شامل موارد زیر میشود:
- ترکیب آب برگ و ساقه بارهنگ با سرکه برای مصرف روزانه مفید است
- برای از بین بردن پوسته و شوره سر میتوان از عصاره بارهنگ استفاده کرد
3. تاثیر بارهنگ بر کبد
خواص بارهنگ به دلیل داشتن اولئانولیک اسید موجود در آن به خاصیت ضد ویروسی منجر شده است. این موضوع به تقویت کبد میانجامد که در مقابل ابتلا به بیماریهایی همچون هپاتیت، کبد را مقاوم خواهد کرد. علاوه بر این موضوع با خاصیت سمزدایی که به همراه دارد به پاکسازی سموم بدن منجر میشود.
4. تقویت دستگاه تنفسی
بارهنگ به پاکسازی سموم بدن منجر میشود که به پاکسازی دستگاه تنفسی نیز کمک میکند. از این طریق برای تنفس راحت میتوان از دمنوش یا بخور آن بهره گرفت.
5. پیشگیری از تشکیل سلولهای سرطانی
عصاره بارهنگ خاصیت ضد التهابی، ضد سرطانی و ضد تشکیل تومور را به همراه دارد. فعالیت سیتوکینها که بر سایر سلولها موثر هستند را مهار میکند. از طرفی دیگر به جلوگیری از رشد تومورها نیز منجر خواهد شد.
6. خواص بارهنگ برای معده و دستگاه گوارش
مصرف خوراکی این گیاه دارویی برای معده و دستگاه گوارش مفید است در صورتی که به اعتدال مصرف شود. اغلب خاصیت ضد باکتریایی و ضد عفونی کنندگی ناشی از خواص بارهنگ در موارد زیر برای دستگاه گوارش و معده مفید است:
- پیشگیری از عفونت معده و راهکاری برای کمک به درمان
- درمانی برای معده درد
- پیشگیری از بروز کولیت روده
- وجود حالت صمغی و فیبر موجود در بارهنگ به درمان یبوست کمک خواهد کرد که زیاده روی در مصرف آن اسهال را ممکن است به همراه داشته باشد
- برای درمان هموروئید خونی و یا بواسیر موثر عمل میکند
7. بارهنگ برای دوران قاعدگی
خواص بارهنگ به دوران قاعدگی نیز مربوط میشود. همانطور که اشاره شد، بارهنگ حاوی آهن است و خاصیت ضد التهابی نیز به همراه دارد. به همین دلیل میتواند به کاهش دردهای اسپاسمی شکم و کمک به پیشگیری از کمخونی ناشی از خونریزی دوران قاعدگی منجر شود.
خواص تخم بارهنگ
یکی از انواع بارهنگ، بارهنگ تخم مرغی است که درون آن تخم وجود دارد که اغلب از آن پسیلیوم تهیه میکنند. از آن نیز برای جنبههای درمانی مختلف استفاده میشود که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فیبر موجود در پسیلیوم به رساندن آب بیشتر به مدفوع میانجامد که برای درمان یبوست شدید بسیار موثر است
- از افزایش قند خون بعد از مصرف غذا پیشگیری خواهد کرد
- با در برداشتن فیبر، سوخت و ساز کربوهیدرات را بهبود میبخشد که از این طریق قند خون به کندی افزایش خواهد یافت
- کاهش کلسترول بد خون را به همراه خواهد داشت
- از بروز بیماریهای قلبی پیشگیری خواهد کرد
محدودیتهای مصرفی بارهنگ
با دانستن خواص بارهنگ که برای درمان بسیاری از بیماریها و مشکلات بدنی مفید و موثر است، میتوان از آن در صورت لزوم استفاه کرد. اما برای آن محدودیتها و عوارضی نیز وجود دارد که باید پیش از مصرف یا زیاده روی در مصرف به آنها توجه کرد:
- مصرف بارهنگ در دوران بارداری ممنوع است
- در دوران شیردهی باید طبق صلاحدید پزشک و در صورت نیاز از آن استفاده کرد
- بارهنگ به دلیل داشتن ویتامین K با خاصیت انعقاد کنندگی خون همراه است که افرادی که داروهای ضد انعقاد خون مصرف میکنند نباید از بارهنگ به صورت خوراکی استفاده کنند
- افرادی که مشکلات گوارشی دارند و سابقه اسپاسم و انسداد روده دارند بهتر است از این گیاه استفاده نکنند
- در صورت بروز اسهال، باید مصرف آنرا متوقف کرد
نکات پایانی
در این متن خواص بارهنگ را به طور کامل برایتان معرفی کردیم. پیشنهاد میکنیم محدودیتهای مصرفی این گیاه را جدی بگیرید و تا جای ممکن از مصرف خودسرانه و نابجای آن بدون مشورت با متخصصین در این زمینه پرهیز کنید. دوز مصرفی بارهنگ را نیز بهتر است طبق شرایط بدنی استفاده کرد.