تغذیهغذاهای سالم

7 مورد از خواص بهار نارنج برای اعصاب و روان + خواص جسمانی

خواص بهار نارنج شامل تاثیراتی بر جسم و روان است. نارنج به عنوان میوه‌ای ترش در میان مردم شناخته می‌شود که برای مزه دار کردن غذا به کار برده می‌شود.

شکوفه این میوه ترش، که به بهار نارنج معروف است، برای جنبه‌های درمانی و عطر انواع خوراکی‌ها کاربرد دارد. با ادامه متن همراه باشید تا خواص این داروی گیاهی خوش عطر را برایتان به طور کامل بیان کنیم.

شکوفه معطر بهار نارنج

بهار نارنج شکوفه بهاری درخت نارنج است که در فصل پاییز و زمستان، تبدیل به میوه نارنج می‌شوند. این شکوفه‌ها در 2 نوع تلخ و شیرین وجود دارند. این شکوفه معطر و دوست داشتنی، منبعی عالی از مواد مغذی و مواد معدنی ضروری را شامل می‌شود که برای بدن بسیار مفید هستند.

شکوفه بهار نارنج

بهار نارنج به خاطر داشتن بوی بسیار عالی در ساخت عطر، ساخت محصولات آرایشی بهداشتی، تهیه اسانس، انواع نوشیدنی‌های فصلی و عرقیات و بسیاری از موارد دیگر کاربردهای فراوانی را شامل می‌شود.

مطالب مرتبط با بهار نارنج

از بهار نارنج به دو صورت مایع نوشیدنی و روغن در بسیاری از زمینه‌های درمانی استفاده می‌شود. البته این ماده نیز همچون تمام مواد مورد استفاده انسان در صورت مصرف بیش از حد نرمال می‌تواند تاثیر مطلوب را ایجاد نکند. بنابراین باید تعادل را در مقدار مصرف آن رعایت کرد.

مطلب پیشنهادی
خواص گل محمدی و 7 کاربرد مهم آن برای مشکلات بدنی

مواد معدنی و ویتامین‌های بهار نارنج

از جمله مواد معدنی موجود در ترکیبات بهار نارنج می‌توان به کلسیم، روی، سلنیوم، منیزیم، بور، منگنز، سدیم، پتاسیم و مس اشاره کرد. این ترکیبات برای بدن بسیار مفید و ضروری هستند.

ترکیبات فعال دیگری از جمله فلاونوئیدها، روغن فعال و فورانوکومارین در بهار نارنج وجود دارد. همچنین ویتامین‌هایی نظیر ویتامین B ،C و D در ترکیبات این شکوفه یافت می‌شود.

طبع بهار نارنج چیست؟

یکی از نکات مهم در رابطه با گیاهان دارویی، طبع آنها است. خوشبختانه در طب سنتی به بیان طبع بسیاری از گیاهان دارویی پرداخته شده است. در طب سنتی طبع بهار نارنج را گرم و خشک می‌دانند. 

شناخت طبع گیاهان دارویی به افرادی که مزاج حساسی دارند، کمک می‌کند تا مواد غذایی و خوراکی‌ها را درست‌تر در کنار هم استفاده کنند تا از عوارض ناشی از ناهمخوانی آنها با مزاجشان دور باشند.

مهمترین خواص بهار نارنج

این شکوفه دوست داشتنی و معطر با در بر داشتن مواد مغذی و ویتامین‌ها، خواص بسیاری را همراه دارد. بسیاری از اطباء سنتی مصرف آنرا برای درمان برخی بیماری‌ها توصیه می‌کنند.

از این شکوفه بیشتر در تهیه مربا استفاده می‌شود اما مصارف دارویی و درمانی بسیاری برای آن می‌توان بیان کرد. شکوفه‌های بهار نارنج را در هنگام صبح، به صورت غنچه و قبل از باز شدن می‌چینند و در محلی تاریک آنها را خشک می‌کنند تا خاصیت خود را از دست ندهد.

مهمترین خواص بهار نارنج

با این کار، بر اساس مورد کاربرد و طبق نیاز از آنها می‌توان، استفاده کرد. لازم است تاثیرات مصرف این شکوفه بر سلامت جسم و روان را بشناسیم تا در رژیم غذایی خود از آن بهره ببریم.

مطلب پیشنهادی
خواص بابونه برای سلامتی و تاثیر آن بر زیبایی

خواص بهار نارنج برای سلامتی جسم

این گیاه پرخاصیت، همانطور که اشاره شد، بر دو بُعد انسان، یعنی جسم و روح تاثیر می‌گذارد. بهتر است در ابتدا فواید این شکوفه بر سلامت جسم را برایتان بیان کنیم.

تقویت معده

دمنوش یا مربای بهار نارنج به تقویت معده کمک شایانی می‌رساند. عرق بهار نارنج با مقداری آب، درمان خوبی برای رفع اسیدی شدن معده است.

تقویت معده با عرق بهار نارنج

مشکلاتی مانند سوء هاضمه، ناراحتی، دل درد و حتی نفخ معده را برطرف می‌کند. دردهای ناشی از نفخ معده با نوشیدن عرق بهار نارنج تسکین می‌یابد. این نوشیدنی حتی برای از بین بردن دل درد در نوزادان نیز کمک شایانی به همراه دارد.

مقاومت در برابر اثرات بد گرمای تابستان

با بالا رفتن دمای هوا، در روزهای تابستانی، مقدار تعریق بدن افزایش می‌یابد. این امر باعث می‌شود خلق و خوی بسیاری از افراد تحت تاثیر قرار گرفته و تندخو شوند.

برای جلوگیری از بروز این حالات توصیه می‌شود، به عنوان نوشیدنی برای هنگام عصر، نیمی از لیوان را عرق بهار نارنج و نیمی دیگر را آب بریزید. به این ترکیب، یک قاشق سکنجبین افزوده و نوش جان کنید.

مطلب پیشنهادی
به لیمو چه خواصی دارد؟ 7 خاصیت برجسته + ممنوعیت‌های مصرفی

محافظت از بدن در برابر رادیکال‌های آزاد

این شکوفه معطر، دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی است که از بدن در برابر رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند و در نتیجه باعث کاهش یافتن خطر ابتلا به بیماری‌های جدی و مزمن خواهد شد.

خواص بهار نارنج برای کاهش منافذ پوست

مصرف آب بهار نارنج در بسته شدن منافذ پوست بسیار تاثیرگذار است. وجود مقدار کمی عرق بهار نارنج در آب حمام باعث می‌شود، پوست و مو مانند ابریشم نرم شده و درخشان شوند.

خواص بهار نارنج برای پوست

ماسک پوست با بهار نارنج

  • یک لیوان دم کرده بهار نارنج یا عرق آن
  • سه لیوان شیر گرم
  • چند قاشق غذاخوری عسل

این مواد را به خوبی با یکدیگر ترکیب کنید و روی سطح پوست صورت و بدن بمالید. ترجیحا بعد از استحمام از این ماسک استفاده کنید و سپس با آب ولرم رو به سرد بدن و صورت را آبکشی کنید. به عنوان یک ماسک خیلی خوب برای زیبا شدن پوست تاثیر بسزایی دارند. 

خواص دارویی بهار نارنج بر زیبایی پوست

  • بهار نارنج یک تونر قوی در مقابل آلودگی‌ها، آفتاب سوختگی و چربی پوست دست خواهید یافت.
  • چهره را شاداب کرده و زیبایی را برای پوست به ارمغان می‌آورد.
  • برای درمان خشکی و التهابات پوستی کودکان بسیار موثر و پر کاربرد است.
  • ماساژ پوست با دمنوش خنک شده بهار نارنج، بسیار موثر و مفید برای از بین بردن آفتاب سوختگی‌ها است.
مطلب پیشنهادی
ترنجبین (بررسی 7 خاصیت، طبع و عوارض + طریقه مصرف)

رفع سکسکه، با دم کرده بهار نارنج

برای تهیه دمنوش رفع کننده سکسکه، یک قاشق غذاخوری بهار نارنج را در قوری ریخته و آب با دمای ۸۰ درجه را به آن اضافه کرده و اجازه دهید که به مدت ۲۰ دقیقه دم بکشد. در صورت تمایل به شیرین کردن دمنوش، می‌توانید از نبات یا عسل استفاده کنید.

خواص بهار نارنج برای فشار خون

آیا بهار نارنج به کاهش فشار خون کمک می‌کند یا سبب بالا رفتن فشار خون می‌شود؟ معمولا در طب سنتی بر مصرف دمنوش بهار نارنج برای درمان پرفشاری خون توصیه شده است.

ترکیبات موجود در این شکوفه به تنظیم سطح فشار خون منجر می‌شود. این موضوع ناشی از تاثیر این ترکیبات بر سرعت گردش خون در رگ‌ها است که سبب تنظیم فشار خون می‌شود.

گزینه‌هایی از جمله سینفرین در دمنوش بهار نارنج غلیظ وجود دارد که سبب کاهش فشار خون خواهد شد. با این وجود نمی‌توان آنرا جایگزین درمان دارویی توصیه شده توسط پزشک کرد.

اما نکته مهمی که باید در نظر داشت این است که زیاده‌روی در مصرف این گیاه دارویی می‌تواند سبب بالا رفتن ضربان قلب شود که در پی آن نیز فشار خون افزایش خواهد یافت. پس مقدار متعادل آن است که می‌تواند تاثیر درمانی برای بالا بودن فشار خون به همراه داشته باشد.

دیگر خواص بهار نارنج برای سلامتی جسم

  • موثر در بهبود اضطراب و تپش نامنظم قلب با دمنوش شکوفه بهار نارنج
  • افزایش اشتها با عرق بهار نارنج
  • کنترل تشنج با مربا و شربت بهار نارنج
  • تسکین دهنده‌ای موثر برای ناراحتی‌های سینه 
  • ادرار آور
  • جلوگیری از حمله‌های قلبی با شربت بهار نارنج 
  • هنگام بروز ناراحتی به افراد مبتلا به بیماری غش مصرف عرق بهار نارنج توصیه می‌شود
  • کمک به هضم غذا و درمان ناراحتی‌های معده
  •  افزودن بهار نارنج در چای موجب کمک به هضم غذا شده و ناراحتی‌های معده را کاهش می‌دهد
  • خاصیت ضد سرطانی، ضد آلرژی و ضد التهابی و تقویت سیستم ایمنی بدن را دارد
  • موثر در کاهش شدت علائم یائسگی 
  • رفع مشکل یبوست با خوردن آب بهار نارنج همراه عسل بسیار موثر واقع می‌شود
  • درمان سرگیجه با استفاده از شربت بهار نارنج ممکن می‌شود
  • بهبود گرفتگی‌های تنفسی ناشی از سرماخوردگی توسط استشمام بوی بهار نارنج تاثیری بسیار مطلوب دارد
  • موثر در دفع سنگ كلیه، مثانه و شکستن آنها (چنانچه به همراه آب كرفس مصرف شود بسيار موثر است)
  • تسکین دهنده دردهای عضلانی که با داشتن ترکیبات خاص می‌تواند برای رفع التهاب و گرفتگی عضلات مورد استفاده قرار گیرد 
مطلب پیشنهادی
خواص مریم گلی | فواید مریم گلی برای جوانی و سلامت

خواص بهار نارنج بر سلامت روح و روان

دمنوش بهار نارنج برای آرامش اعصاب

مهمترین بهره دارویی که بشر از بهار نارنج می‌برد، تاثیر آن روی سیستم عصبی بدن است. از آنجا که بر سیستم عصبی مرکزی انسان اثر گذار است، تاثیر درمانی فوق العاده بر اضطراب، بی خوابی و تسکین اعصاب بر اثر فعالیت‌های روزمره را دارد. مهمترین آنها شامل موارد زیر می‌شود:

  1. آرام بخشی موثر برای اعصاب 
  2. پیشگیری از ایجاد هیجانات دستگاه عصبی
  3. کاهش سردردهای ناشی از ناراحتی‌های عصبی و همینطور سردردهای میگرنی
  4.  شادی آور و مفید برای رفع ضعف‌های عصبی 
  5. کاهش مشکل اختلال خواب با مصرف مقداری محلول عرق بهار نارنج با چای، ۲ ساعت قبل از خواب و یا دم کرده 20 گرم بهار نارنج در 2 لیوان آب جوش
  6. خواص بهار نارنج برای درمان غم و افسردگی با عرق آن
  7. رفع قولنج‌های عصبی با دمنوش شکوفه بهار نارنج 

تاثیر خواص بهار نارنج برای اعصاب

بهار نارنج با رایحه مطلوبی که به همراه دارد، می‌تواند آرامشی عالی را برای اعصاب به همراه داشته باشد. در شرایط استرس‌زا که اغلب با بالا رفتن ضربان قلب، کاهش یا افزایش فشار خون، ایجاد اختلال خواب و به هم خوردن تمرکز همراه است، نوشیدن یک دمنوش با چند برگ از این شکوفه معطر می‌تواند تسکینی موثر باشد.

مطلب پیشنهادی
خواص کاکوتی ؛ 20 خاصیت درمانی + عوارض احتمالی

تنها کافی است چند برگ از آنرا به چای اضافه کرد یا حتی دمنوش آنرا تهیه کرد و نوشید تا تاثیرات مفید آنرا برای آرامش اعصاب دریافت کرد.

ترکیبات موجود در بهارنارنج سبب آرامش سیستم عصبی مرکزی می‌شوند. در پی این موضوع مشکلات ایجاد شده ناشی از آن مانند بی‌خوابی، سر درد میگرنی و عصبی، ضعف اعصاب و اضطراب بهبود خواهد یافت.

اما بهتر است این دمنوش را در کنار راهکارهایی مانند تمرینات تنفس عمیق، یوگا و مدیتیشن انجام داد تا نتیجه بهتری دریافت کرد. علاوه بر این موضوع ممکن است دمنوش غلیظ بهار نارنج کمی فشار خون را کاهش دهد که برای کنترل این موضوع بهتر است آنرا با کمی نبات میل کرد.

بهار نارنج برای راندن حشرات

کاربرد جالب این ماده خوشبو این است که می‌توان از آن به جای استفاده از نفتالین که بد بو است، برای جلوگیری از آسیب لباس‌ها و انواع پارچه‌ها در مقابل حشرات، استفاده کرد.

مطلب پیشنهادی
گیاه افتیمون - 4 خاصیت درمانی + موارد منع مصرف

برای این منظور می‌توان شکوفه‌های خشک نارنج یا حتی تازه آن را بین لباس‌ها و پارچه‌هایی که کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند و در معرض آسیب حشرات هستند قرار داد.

نگهداری از بهار نارنج برای مدت طولانی

بهتر است برای نگهداری از بهار نارنج از ظروف مسی استفاده کنید. این کار باعث می‌شود که تا هفت سال ماندگاری داشته و خواص آن حفظ شود.

در صورت نگهداری از این شکوفه معطر در ظروفی از جنس شیشه تا یک سال ماندگاری آن حفظ شده و خاصیت آن حفظ می‌شود. برای جلوگیری از فاسد شدن عرق بهار نارنج بهتر است دور از نور خورشید نگهداری شود.

عوارض مصرف بیش از حد بهار نارنج

اگرچه از این ماده می‌توان به عنوان یک داروی گیاهی بسیار موثر در درمان مشکلات جسمی و روحی بهره برد، اما تاکید می‌شود استفاده بیش از حد آن می‌تواند تاثیرات مضری به همراه داشته باشد.

به توصیه کارشناسان باید فقط از محصول طبیعی بهار نارنج استفاده کرد و حتما قبل از مصرف باید از اصالت آن مطلع شد. مضرات استفاده بیش از حد آن و مواردی که جانب احتیاط را باید رعایت کرد را برایتان بیان کردیم:

  • استفاده زیاد از عصاره بهار نارنج باعث افزایش فشار خون و بالا رفتن ضربان قلب می‌شود، بنابراین به بیماران قلبی توصیه می‌شود از استفاده بیش از حد آن پرهیز کرده و بیشتر مراقب باشند.
  • دوران بارداری و شیردهی از این ماده باید با احتیاط بیشتری مصرف کرد و ترجیحا در مورد مصرف آن از پزشک خود مشورت بگیرند.
  • زیاد خوردن عرق بهار نارنج موجب ایجاد بی خوابی می‌شود. همچنین بوئیدن زیاد بهار نارنج نیز باعث بی خوابی خواهد شد. البته از این خاصیت هنگامی که قصد هوشیاری و نخوابیدن داریم به خوبی می‌توانیم بهره ببریم.
مطلب پیشنهادی
برگ سنا - 8 خاصیت بی نظیر برای پاکسازی بدن ( مو + پوست)

مطالب مرتبط با بهار نارنج

جمع‌بندی

بهار نارنج را به صورت‌های مختلف می‌توان مورد استفاده قرار داد. جوشانده بهار نارنج، روغن، مربا، چای، عرق و شربت آن برای مصرف روزانه مورد پسند عموم است. بر اساس نیاز و با رعایت اعتدال در مصرف، می‌توان از فواید بی شمار این شکوفه معطر، زیبا، دوست داشتنی و پر خاصیت بهره برد.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *