مراقب بی خوابی هایتان باشید تا دچار آلزایمر نشوید
بی خوابی میتواند تاثیرات بد متعددی را به همراه داشته باشد.
طبق گفته محققین بیخوابیهای زیاد در حدود سن 45 سالگی، میتواند سبب زوال عقل شناختی در حدود سنین 65 سالگی شود. آنها ارتباط مستقیمی بین بی خوابی و زوال عقل را مطرح میکنند. بیخوابی طولانی مدت در دوران میانسالی میتواند سبب تضعیف عملکرد مغز در سنین بالاتر شود. در این مقاله همراه با مجله کوئیک فیت باشید تا دقیقتر این موضوع را بررسی کنیم.
مقالات پیشنهادی مرتبط با تاثیر بی خوابی بر آلزایمر
- مهمترین عوارض بی خوابی را بشناسید
- 10 تقویت کننده طبیعی برای افزایش ترشح سروتونین در مغز
- آشنایی با نادانستههایی از آلزایمر
تاثیر بی خوابی بر آلزایمر را جدی بگیرید
بیماری آلزایمر یکی از شایعترین انواع زوال عقل و اختلال نورودژنراتیو است که باعث میشود فرد با کمبود حافظه مواجه شود. به ویژه میتواند سبب فراموش کردن حافظه کوتاه مدت شود.
در بیماری زوال عقل، سلولهای مغزی عملکرد نرمال خود را از دست میدهند و مانند سابق عمل نمیکنند. سلولهای مغزی در این افراد سریعتر از سایر افراد از بین میرود. نکته مهم اینجاست که درمان قطعی برای این مشکل وجود ندارد و فقط بهتر است جلوی عواملی که سبب بروز آلزایمر و تشدید آن میشود را گرفت.
کم خوابی یکی از مهمترین عواملی است که میتواند زمینه بروز کم خوابی را برای افراد مختلف به همراه داشته باشد. البته از طرف دیگر هم یکی از عوارض بروز آلزایمر وجود خواب آشفته است.
تشخیص و درمان مشکلات مربوط به خواب کمی سخت است. اما برای اینکه بتوانیم از بروز علائم زوال عقل جلوگیری کنیم، باید به درمان مشکلات خواب بپردازیم.
خواب نقش بسیار مهمی در تثبیت حافظه و یادگیری دارد. طبق مطالعات انجام شده، بی خوابی و کمبود خواب با پاتوژنهای بیماری آلزایمر همراه است. همچنین ممکن است روی گسترش و بروز آن تاثیر به سزایی داشته باشد. (منبع)
علائم ناشی از بیخوابی، با عملکرد شناختی در افراد نسبت مستقیم دارد. نکته مهمتری که وجود دارد این است که هر قدر بزرگسالان در سنین میانسالی مدت طولانی تری را با بی خوابی دست و پنجه نرم کرده باشند، توانایی یادگیری و مشکلات تمرکز بیشتری را در دوران پیری خواهند داشت.
برعکس اگر بتوانند علائم بی خوابی را در دوران میانسالی کنترل کنند و بتوانند بی خوابی را کاهش دهند، احتمال اینکه در دوران پیری سلامت مغز آنها تضمین شود، بسیار بالا است. مطالعات متعددی برای دست یافتن به این نتیجه انجام شده است. این موضوع باعث میشود تا خیلی از افراد در پی راهکارهایی برای بهبود خواب باشند تا بتوانند سلامت مغز خود را در پیری تضمین کنند.
عوامل محرک بروز آلزایمر
بی خوابی یکی از مهمترین عواملی است که سبب بروز آلزایمر میشود. ولی خیلی از عوامل دیگر هم میتواند سبب زمینه سازی بروز این مشکل شوند:
- بالا رفتن سن
- تاثیر ژنتیک
- سندروم داون
- اختلال خفیف شناختی
- آسیب و ضربه به سر
- آلودگی هوا و وجود آلایندهها در هوا
- مصرف بیش از اندازه و نامتعادل نوشیدنیهای الکلی
مشکلات شایعی که در مبتلایان به آلزایمر دیده میشود
بهتر است برای اینکه بیشتر جلوی بروز آلزایمر را بگیریم، با مشکلات شایعی که ابتلا به آلزایمر همراه دارد، آشنا شویم:
- بروز افسردگی
- آپنه خواب
- اختلال در حرکات رودهای
- بروز سندرم پاهای بی قرار
- اختلال حرکتی دورهای اندام
- اختلال در خواب
چطور میتوانیم خواب بهتری داشته باشیم؟
محققان دست یافتند که جامعه پزشکی لازم است مشکلات بی خوابی طولانی مدت را به عنوان یکی از عوامل پرخطر در مقابل مشکلات شناختی جدی بگیرند. بر اساس یافتههای محققین، راهکارهای متعددی برای داشتن خواب با کیفیت وجود دارد اما عملا به خواب رفتن افرادی که به بی خوابی مبتلا هستند، کمی دشوار است.
ولی باید در نظر داشت که درمان بیخوابی کمک میکند تا اختلالات مربوط به حافظه کندتر پیش رود. در نتیجه باید راهکارهایی را برای داشتن خواب بهتر یاد گرفت. در ادامه به طور دقیقتری به این موضوع خواهیم پرداخت.
1. داشتن فعالیت بدنی منظم
یکی از مهمترین مواردی که کمک میکند تا به تنظیم خواب برسیم، داشتن فعالیت بدنی منظم است. سعی کنید زمانی را برای ورزش و فعالیت بدنی اختصاص دهید. پیاده روی انجام دهید یا هر ورزشی که امکان آن را دارید روزانه یا سه روز در هفته انجام دهید.
2. مدیریت زمان در مصرف داروها
یکی از راهکارهایی که باید با جدیت آن را ادامه داد، مصرف داروهای تجویزی توسط پزشک است. در خیلی از افراد گاهی نیاز به درمان دارویی وجود دارد که پزشک بسته به شرایط، نوع دارو و دوز مصرفی را مشخص میکند. سعی کنید داروهایی که خواب آور هستند را در ساعات پایانی روز مصرف کنید. این راهکار کمک میکند تا بتوان در طول روز به طور کامل بیدار باشید و زمان شب، خواب شبانه بهتری داشته داشته باشید.
در صورتی که دارویی وجود دارد که سبب بروز اختلال در خواب شما میشود، سعی کنید در رابطه با جایگزینی آن یا تغییر زمان مصرف از پزشک مشورت دریافت کنید.
3. کنار گذاشتن چرت روزانه
یکی از عواملی که باعث میشود افراد مختلف و به ویژه افرادی که در میانسالی هستند، خواب شبانه کافی نداشته باشند، چرتهای روزانه است. بهتر است روزانه چرت نزنید و نهایتا سعی کنید بیشتر از 30 دقیقه به چرت زدن نپردازید.
4. تنظیم ریتم خواب
ریتم برنامه خواب خود را تنظیم کنید. برای اینکه بتوانید از بروز آلزایمر در حد به سزایی جلوگیری کنید، لازم است ریتم خواب خود را تنظیم کنید. بین روز سعی کنید همیشه بیدار باشید و زمان کمتری را بخوابید این راهکار به شما کمک میکند تا بتوانید خواب شبانه بهتری را داشته باشید. برای این منظور میتوانید از راهکارهای زیر هم کمک بگیرید:
- یک ساعت قبل از خواب دوش آب گرم بگیرید
- تلفن همراه، تلویزیون و سایر ابزارهای الکترونیکی خود را یک ساعت قبل از خواب کنار بگذارید
- فعالیت بدنی خود را برای آخر شب نگذارید
5. مصرف به موقع کافئین
از نوشیدنیهای پرمصرف در جهان به چای و قهوه میتوان اشاره کرد. این دو نوشیدنی حاوی کافئین هستند. مقدار کافئین در قهوه خیلی بیشتر از چای است. سعی کنید این نوشیدنی را حداقل 6 ساعت قبل از خواب مصرف نکنید.
کافئین میتواند سبب بی خوابی شود. بهتر است نوشیدنیهای کافئین دار یا هر خوراکی فراوری شده که دارای کافئین است را در ساعات پایانی شب مصرف نکنید. زیرا موجب بی خوابی شما میشود. در ساعات ابتدایی روز از این نوشیدنیها استقبال کنید.
6. انجام فعالیت اجتماعی
جالب است بدانید یکی از راهکارهایی که به پیشگیری و کنترل عوارض زوال عقل کمک میکند، داشتن فعالیت اجتماعی منظم است. روزانه دو الی سه ساعت فعالیت اجتماعی داشته باشید. حتی این موضوع به خواب بهتر شبانه هم کمک شایانی میرساند. سعی کنید به بهترین شکل روابط سالم خود را ارتقا دهید و از فواید آن بهره ببرید.
7. قرارگیری در معرض آفتاب
یکی از نکاتی که به سلامت کلی برای بدن کمک میکند، قرار گیری در معرض آفتاب است. نور طبیعی کمک میکند تا ریتم خواب شبانه روزی تنظیم شود. در نتیجه سعی کنید ساعاتی را به بیرون بودن از منزل بپردازید یا اینکه نور طبیعی را به محل سکونت یا محل کار خود راه دهید.
در صورتی که به دلیل شرایط آب و هوایی محل کار یا سکونت، به نور طبیعی دسترسی ندارید، بهتر است نور درمانی در محیط بسته خود را تجربه کنید. این روش درمانی به شما کمک میکند تا خواب بهتری داشته باشید.
یکی از انواع روشهای درمانی که کمتر شناخته شده است، نور درمانی محسوب میشود. این روش درمانی برای درمان خیلی از مشکلات کاربرد دارد. برای آشنایی بیشتر با آن، توصیه میکنیم مقاله هر آنچه باید در مورد نورتراپی بدانید را مطالعه کنید.
8. دور کردن الکل و نیکوتین
الکل و نیکوتین هم میتوانند به عنوان عوامل محرک در بی خوابی شناخته شوند. حتی این موارد در بروز آلزایمر و آسیب به مغز هم موثر هستند. بهتر است برای تضمین سلامت مغز و حتی قلب، تا جای ممکن آنها را از خود دور کنید.
حتی لازم است برخی از داروهایی که حاوی این تاثیرات هستند هم متعادل مصرف شوند. در رابطه با مصرف آنها از متخصصین مشورت دریافت کنید.
9. درمان دردهای بدنی
بهتر است در صورتی که مواردی همچون دردهای بدنی یا ابتلا به حالاتی از افسردگی وجود دارد، به درمان آنها پرداخت. از این طریق علاوه بر اینکه میتوان خواب بهتر شبانه داشت، از بروز خیلی از مشکلات بدنی هم جلوگیری خواهد شد.
10. اتاق خواب آرام و ساکت
این روزها به دلیل آپارتمانی شدن، سخت است که توقع داشته باشیم، اتاق آرام و ساکت به راحتی فراهم شود. فقط باید سعی کرد بین گزینههایی که وجود دارند، اتاقی که ساکتتر و تاریکتر است را انتخاب کرد. این راهکار به خواب راحت کمک میکند. از طرف دیگر پیشنهاد میکنیم از پردههای کلفت برای تاریکی اتاق کمک بگیرید. همچنین سعی کنید هر گزینهای که سبب صدای اذیت کننده میشود، مانند تیک تیک ساعت، به خارج از اتاق خواب انتقال دهید.
مقالات پیشنهادی مرتبط با تاثیر بی خوابی بر آلزایمر
- مهمترین عوارض بی خوابی را بشناسید
- 10 تقویت کننده طبیعی برای افزایش ترشح سروتونین در مغز
- آشنایی با نادانستههایی از آلزایمر
شما بگویید
شما برای اینکه بتوانید خواب راحتتری داشته باشید، از چه راهکارهایی کمک میگیرید؟ حتما در قسمت ارسال دیدگاه ایده و راهکار خود را مطرح کنید تا ما و سایر همراهان کوئیک فیت با آن آشنا شویم و شاید از آن نتیجه بگیریم.