سلامت نوزاد را با 7 نشانه دوست داشتنی تشخیص دهید
از سلامت نوزاد خود مطمئن نیستید؟
نگران مقدار شیر دریافتی نوزاد خود هستید؟ آیا لازم هست بدانید نوزاد به مقدار کافی میخوابد یا خیر؟ هنوز هم مطمئن نیستید که نوزاد رشد کافی داشته است یا خیر؟ در این مقاله قصد داریم نشانههای سلامت نوزاد را برای شما بیان کنیم. با ما همراه باشید تا با آگاهی از این نشانهها به سلامت نوزاد خود پی ببرید و خوشحال شوید.
مقالات پیشنهادی مرتبط به سلامت نوزاد
- تغذیه نوزاد شش ماهه با 3 غذای بسیار مفید
- سکسکه نوزاد چه علتی دارد؟ چگونه آن را متوقف کنیم؟
- علائم زردی نوزاد را بشناسید.
آشنایی با 7 نشانه که نشان میدهند سلامت نوزاد حتمی است
خیلی از مادران وقتی اولین فرزند خود را به دنیا میآورند، نگران این هستند که شاید از پس نیازهای ابتدایی نوزاد خود بر نیایند. اما فقط بعد از یک الی دو هفته، آنقدر خوب پیشرفت میکنند که دیگر فرق بین گریه از روی گرسنگی و گریه از روی خستگی و خواب آلودگی را خیلی دقیق متوجه میشوند!
حتی به مرور متوجه خواهید شد که نوزاد را چطوری تکان دهید که باد گلویش خارج شود. با این اوصاف میتوان گفت به مرور اعتماد به نفس شما به عنوان یک مادر یا پدر افزایش مییابد.
اما بعضی از سوالات همیشه تکرار میشوند:
اینهمه گریه نوزاد ما طبیعی است؟
چقدر تغذیه برای نوزاد کافی هست؟
نوزاد ما حالش خوب است؟
در خیلی از مواقع اطرافیان به چنین سوالاتی میگویند هیچ اتفاقی نیفتاده است و نباید نگران باشید. اما شما همچنان نگران هستید. اما توجه داشته باشید که:
نوزادان سالم، طیف گستردهای از خلق و خوها، رفتارها و تغییرات را از خود نشان میدهند.
ولی برای اینکه از سلامت نوزاد خود مطمئن شوید، در ادامه این مقاله فهرستی از نشانههایی که ثابت میکند نوزاد شما سالم است را برای شما معرفی خواهیم کرد تا به آرامش هرچه بیشتر شما کمک کند.
1. نوزاد با شنیدن صدای شما و برخورد با بدن شما آرام میشود
طبیعی است که نوزادان گریه کنند.
وقتی نوزاد را لمس میکنید یا در گوش او زمزمه میکنید و صدای شما را میشنود، گریه او تا حدودی کمتر و یا قطع میشود. صدای شما قسمت مهمی از زندگی نوزاد است.
زیرا وقتی در رحم به عنوان خانهای تنگ و تاریک قرار داشت، بیشتر صدای شما را میشنوید. بعد از اینکه متولد میشود هم کاملا طبیعی است که با صدا و گرمای بدن شما آرام شود. احساس آرامشی که درون رحم داشته را دوباره تجربه میکند.
پس اولین قدمی که نشان میدهد نوزاد شما کاملا سالم است، این است که با صدای شما و لمس او آرام میشود. این وضعیت نشان میدهد که نوزاد از نظر هیجانی و عاطفی رو به رشد است.
2. 8 تا 10 دفعه پوشک نوزاد را عوض میکنید و نوزاد در حال وزن گرفتن است
وقتی نوزاد شما روزانه 8 الی 10 مرتبه نیاز به تعویض پوشاک داشته باشد، یعنی به اندازه کافی شیر میخورد و رشد متناسبی دارد. این موضوع در شرایطی است که احتمالا مقدار شیر مصرفی هر روز با روز دیگر متفاوت است.
آیا نوزاد به اندازه کافی شیر میخورد؟
اگر نوزاد با شیر خودتان تغذیه میکند، تعداد پوشکهایی که عوض میکنید، نشان دهنده این هستند که میزان شیر کافی هست یا خیر.
مراقبت از نوزاد نکته بسیار مهمی برای تضمین سلامت نوزاد است. اگر نگران وزن گرفتن او هستید بهتر هست به پزشک اطفال مراجعه کنید. اما تا زمانی که به پزشک مراجعه کنید میتوانید از روی تعداد پوشکهای نوزاد خود، از میزان تغذیه و وزن گرفتن او مطمئن شوید.
در میزان شیر خوردن نوزاد، جهشهای ناگهانی و کاهشهای غیر قابل کنترل هم ممکن است دیده شود. اما نکته مهم اینجاست که وزن نوزاد باید به مرور زمان افزایش پیدا کند.
3. نوزاد گاهی آرام میشود و به محیط اطراف دقت میکند
نوزاد ممکن است چند مرتبه در روز آرام شود و با دقت به محیط اطراف خود توجه کند. این موضوع نشان دهنده این است که در حال آشنایی با محیط اطراف خود است و خیلی چیزها را یاد میگیرد.
جالب است بدانید نوزاد در چند هفته ابتدایی، بینایی تاری دارد. نوزاد ممکن است هر 2 ساعت یکبار با شیر تغذیه کند و روزانه حدود 16 ساعت به صورت منقطع بخوابد. البته زمانهایی که نوزاد در این بین بیدار است، ممکن است گریه کند و کار دیگری انجام ندهد.
وقتی نوزاد آرام و هوشیار است، محیط اطراف خود را به طور خیلی دقیق وارسی میکند. اطلاعات اطراف خود را دریافت میکند و به دقت پردازش میکند.
نوزادان وقتی به یک ماهگی میرسند زمان بیشتری را بیدار هستند و زودتر آرام میشوند و بیشتر به علائم دیداری جذب میشوند.
4. نوزاد سر خود را به سمت صداها میچرخاند و سکوت میکند تا بشنود
این موضوع نشان دهنده رشد حس شنوایی نوزاد است. طوری که از مغز خود برای تشخیص صداها کمک میگیرد.
نوزاد در بدو تولد به طور کامل قادر به شنیدن است ولی اغلب چند هفته زمان لازم است تا بتواند صداهای خارج از رحم را از یکدیگر مجزا کند.
وقتی نوزاد بعد از یک ماهگی و به مرور با شنیدن صدا سر برمیگرداند، نشان دهنده سلامت نوزاد است. نوزاد از شنوایی سالمی برخوردار است و به دلیل کنجکاوی که در مورد صداهای اطراف دارد، در حال رشد است.
5. نوزاد در پی کشف رنگها، حرکات و الگوها میگردد
این نکته نشان دهنده سلامت بینایی و رشد مغزی نوزاد است. جالب است بدانید خیره شدن نوزاد به وسیله حرکتی مانند پنکه، نشان دهنده پیشرفت بینایی او است. جالبتر اینکه قدرت بینایی نوزاد در بدو تولد، یک پنجم بزرگسالان با بینایی نرمال است.
نوزادان در ابتدا فقط 20 الی 30 سانتی متری خود را میبینند. یعنی وقتی نوزاد در حال شیر خوردن است فقط صورت شما را میبیند! در یک ماهگی قادر به دیده فاصلهی 45 سانتیمتری خود است و در دو ماهگی رنگهای تند، اشیایی که حرکت میکنند، الگوها و هر چیز جذابی را میبینند.
رنگهایی متفاوت که در کنار هم کنتراست دارند نوزادان را به خود جذب میکنند.
6. نوزاد تماس چشمی برقرار میکند؛ لبخند میزند؛ با صدا میخندد و ارتباط برقرار میکند
اگر این علائم را دیدید، خوشحال باشید. نوزاد شما در حال تبدیل به یک موجود اجتماعی و شاد است. معمولا تماس چشمی در یک ماهگی رخ میدهد. در دو ماهی لبخند میزد. در سه ماهگی بلند میخندد. در چهار ماهگی همه این موارد تکمیل میشوند و سعی در برقراری ارتباط میکند.
7. گریههای نوزاد کمتر شده است و منظمتر از سابق میخوابد
وقتی نوزاد خواب منظمتری دارد و کمتر گریه میکند، یعنی سیستم عصبی او در حال تکامل است و سلامت نوزاد تضمین شده است.
متوجه تغییرات نوزاد شدهاید؟ چرخه خواب و بیداری نوزاد را متوجه شدهاید؟
تمام این موارد نشان دهنده تکمیل شدن سیستم عصبی نوزاد است. یک روتین منظم برای نوزاد در حال شکل گیری است.
فقط باید مطمئن شوید نوزاد حتما در طول روز چند مرتبه خواب کافی داشته باشد. البته به مرور باید زمان خواب شبانه نوزاد بین دفعات شیردهی افزایش یابد. طوری که هر 4 ساعت یک بار نوزاد برای شیر خوردن بیدار شود. اما بعضی از نوزادان ممکن است زمان چهار ماهگی به این تغییرات برسند.
در حالت کلی بهتر است سعی کنید روال روزانه نوزاد را به نرمی به سمت برنامه ثابت سوق دهید.
از این به بعد نوزاد به مرور میتواند وزن بدنش را تحمل کند
نوزاد به مرور سعی میکند وزن بدن خود را تحمل کند. این موضوع نشان دهنده این است که ماهیچههای نوزاد در حال قویتر شدن است.
بیشتر نوزادان وقتی یک ماهگی آنها به پایان میرسد، سر خود را به مدت خیلی کوتاهی بالا نگه میدارند. وقتی به سه ماهگی میرسند، در این کار خیلی ماهرتر میشوند و بیشتر این کار را تکرار میکنند.
در صورتی که نوزاد شما سعی میکند سر خود را بالا نگه دارد یا در آغوش شما سرش را اینطرف و آنطرف برمیگرداند، یعنی میخواهد مایچههای رو به رشد خود را منقبض کند. برای اینکه به نوزاد خود کمک کنید، باید به مرور برای او گهواره و صندلی مناسب تهیه کنید تا بیشتر تمرین کند.
برای اینکه یک کلاس تمرینی خوب برای نوزاد داشته باشید، او را روی شکم بخوابانید. با این کار به روند رشد نوزاد کمک شایانی خواهید کرد. تا جایی که نوزاد را در مسیر غلت زدن و نشستن هدایت کنید.
کودکانی که گاهی روی شکم خوابانده میشوند، سریعتر غلت زدن، نشستن و چهار دست و پا رفتن را شروع میکنند.
مقالات پیشنهادی مرتبط به سلامت نوزاد
- تغذیه نوزاد شش ماهه با 3 غذای بسیار مفید
- سکسکه نوزاد چه علتی دارد؟ چگونه آن را متوقف کنیم؟
- علائم زردی نوزاد را بشناسید.
جمعبندی
برای سلامت نوزاد به نکات بیان شده توجه کنید. اما در مواردی که خیلی مشکوک بودید، باید از پزشک اطفال مشورت دریافت کنید.