خواص نخود به دلیل وجود طیف وسیعی از مواد مغذی از جمله پروتئین برای سلامت استخوان ها و پوست بسیار بی نظیر است. افرادی که در غذای خود گوشت مصرف نمی کنند. برای جبران کمبود پروتئین یک ظرف نخود و برنج می تواند تا میزان زیادی این کمبود را جبران کند.
مواد مغذی موجود در نخود به اندازه ای مفید است که می تواند به جلوگیری برخی از بیماری ها کمک کند. جالب است بدانید مصرف نخود باعث سلامت روحی نیز خواهد شد. در ادامه با خواص بی نظیر آن به طور کامل آشنا خواهید شد.
ارزش غذایی و کالری نخود
ترکیبات | مقدار در 1 فنجان نخود (164 گرم) |
کالری | 267 |
پروتئین (گرم) | 14.4 |
چربی (گرم) | 4.2 |
کربوهیدرات (گرم) | 44.7, including 7.8 g of sugar |
فیبر (گرم) | 12.5 |
کلسیم (میلی گرم) | 80.4 |
آهن (میلی گرم) | 4.7 |
منیزیوم (میلی گرم) | 78.7 |
فسفر (میلی گرم) | 274 |
پتاسیم (میلی گرم) | 474 |
زینک (میلی گرم) | 2.5 |
مس (میکروگرم) | 0.6 |
سلنیوم (میکروگرم) | 6.1 |
ویتامین C (میلی گرم) | 2.1 |
فولات (میکروگرم) | 280 |
کولین (میلی گرم) | 69.7 |
بتاکاروتن (میکروگرم) | 26.2 |
ویتامین E (میلی گرم) | 0.6 |
ویتامین K ( میلی گرم) | 6.6 |
خواص نخود برای بدن
1. کمک به کنترل قند خون
نخود خشک و کنسرو شده دارای شاخص گلیسمی بسیار پایینی است. این بدان معناست که بدن ما آن ها را به آرامی جذب و هضم می کند.
از دیگر خواص نخود آن است که نوعی نشاسته به نام آمیلوز دارد که این نشاسته بسیار کند هضم می شود. هر دوی این موارد به جلوگیری از افزایش سریع قند خون و انسولین کمک می کند. در نتیجه نخود می تواند یک خوراکی مفید برای افرادی باشد که دچار دیابت هستند.
از طرفی یک فنجان نخود با وزن 164 گرم حدود 12.5 گرم فیبر بدن را تامین می کند. به اثبات رسیده است خوراکی های حاوی فیبر برای افرادی که دیابت دارند بسیار مفید است.
یک مطالعه در سال 2014 به این نتیجه رسید که خوردن حداقل 30 گرم فیبر در روز می تواند به کاهش التهاب در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 کمک کند.
2. کمک به هضم غذا با خواص نخود
نخود سرشار از فیبر غذایی است. به ویژه فیبر محلول به نام رافینوز در نخود وجود دارد. باکتری های خوب در روده شما این نوع فیبر را تجزیه می کنند تا روده بزرگ بتواند آن را به آرامی هضم کند.
از این رو مطالعات روی خواص نخود نشان داده است خوردن متعادل نخود می تواند به راحت تر و منظم شدن حرکات روده کمک ویژه ای کند.
3. کمک به درمان یبوست
از خواص نخود برای درمان و پیشگیری یبوست می توانید کمک بگیرید. نخود منبعی از فیبر های محلول و غیر محلول است. فیبر های نامحلول بدون هضم شدن وارد روده می شوند. در روده حالت ملین پیدا می کنند و دفع را بسیار آسان خواهند کرد.
از طرفی فیبر های محلول خوراک باکتری های مفید معده می شوند. این عملکرد موجب تقویت ماهیچه های روده می شود. در نتیجه روده برای دفع قدرت بیشتری خواهد داشت.
4. کمک به کاهش کلسترول
فیبر های محلول در نخود برای سلامت روده بسیار مفید هستند. این فیبر ها می توانند کلسترول کلی و کلسترول LDL (بد) شما را کاهش دهد. این امر خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
مطالعات روی خواص نخود و ارتباط آن با کلسترول بدن نشان داده که اگر نخود را به رژیم غذایی خود اضافه کنید پس از مدتی شاهد کاهش کلسترول کلی خود خواهید بود.
یک مطالعه کوچک در سال 2006 نشان داد شرکت کنندگانی که به مدت 5 هفته در رژیم غذایی خود به جای گندم، نخود مصرف کردند. در آخر لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) یا کلسترول بد کمتری در خون داشتند
نکته: محققان خاطرنشان کردند که فیبر موجود در نخود مسئول کاهش کلسترول LDL است.
5. کاهش خطر ابتلا به سرطان با نخود
وقتی نخود می خورید بدن اسید چرب کوتاه زنجیره ای به نام بوتیرات تولید می کند. در مطالعات نشان داده شده است که بوتیرات به خلاص شدن از شر سلول های بیمار و در حال مرگ کمک می کند. این امر خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.
خواص نخود برای پیشگیری از سرطان بسیار عالی است.ک چرا که نخودها ترکیبات ضد سرطانی مانند لیکوپن و ساپونین دارند. علاوه بر این شواهد معتبری وجود دارد که فیبر موجود در نخود می تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ کمک کند.
6. از بین بردن رادیکال آزاد
رادیکال های آزاد مواد سمی هستند که در بدن تجمع می کنند. با افزایش رادیکال های آزاد می توانند به سلول ها آسیب برسانند و منجر به انواع مشکلات سلامتی از جمله سرطان و بیماری مختلف شوند.
آنتی اکسیدان ها به بدن در حذف رادیکال های آزاد کمک می کنند و سلنیوم و بتاکاروتن موجود در نخود به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند. از این رو می توانید با خواص نخود این سموم را از بدن دفع کنید.
یک فنجان نخود حاوی 6.1 میکروگرم سلنیوم است. دفتر مکمل های غذایی منبع معتبر (ODS) توصیه می کند که بزرگسالان روزانه 55 میکروگرم سلنیوم مصرف کنند. چرا که فعالیت آنتی اکسیدانی سلنیوم به محافظت از بدن در برابر سرطان کمک کند.
7. خواص نخود برای تقویت استخوان ها
خواص نخود و سایر حبوبات برای ساختار و پر تراکم شدن استخوان ها بسیار عالی است. چرا که دارای کلسیم، منیزیم، فیبر و سایر مواد مغذی برای استحکام استخوان ها هستند.
در نتیجه می توانید با جای دادن نخود در رژیم غذایی تا میزان زیادی از پوکی استخوان و مشکلات استخوان پیشگیری کنید. البته به خاطر داشته باشید حتما قبل از خوردن نخود آن ها را به مدت 24 ساعت در آب خیس کنید تا از شر ترکیبات فیتات خلاص شوید. این ترکیبات مانع از جذب کلسیم می شوند.
8. کمک به سلامت روانی
از خواص نخود می توانید برای بهبود سلامت مغز و سلامت روان خود کمک بگیرد. نخود دارای ترکیبی به نام کولین است. کولین یک ماده غذایی است که به ساخت مواد شیمیایی مهم برای حافظه، خلق و خو، کنترل ماهیچه ها و سایر فعالیت های مغز و سیستم عصبی کمک می کند.
9. بهبود فشار خون
برای پیشگیری از فشار خون بالا متخصصان توصیه می کنند که مصرف سدیم یا نمک اضافه شده را محدود کرده و میزان پتاسیم را افزایش دهید. خبر خوب این است که با خواص نخود می توانید سلامت فشار خون خود را تضمین کنید.
چرا که یک فنجان نخود با وزن 164 گرم دارای 474 میلی گرم پتاسیم است. در نتیجه با اضافه کردن آن به رژیم غذایی خود می توانید فشار خون بالا را کنترل کنید.
نکته: یک منبع معتبر توصیه می کند که بزرگسالان باید روزانه حداقل 4700 میلی گرم مصرف کنند.
نکته: بزرگسالان باید میزان سدیم خود را زیر 2300 میلی گرم در روز نگه دارند. در حالی که افراد 51 ساله یا بیشتر و افرادی که دارای عوامل خطر بیماری قلبی عروقی هستند باید کمتر از 1500 میلی گرم در روز سدیم مصرف کنند.
10. سلامت قلب با نخود
با خواص نخود از سلامت قلب خود می توانید حمایت کنید. چرا که نخود دارای فیبر، پتاسیم، ویتامین های گروه B، آهن، منیزیم و سلنیوم است. این ترکیبات باعث بهبود سلامت قلب می شوند.
از طرفی نخود دارای فیبر های محلول و نامحلول است. این فیبر با کاهش سطح کلسترول در خون به کاهش خطر بیماری های قلبی کمک می کند. جالب است بدانید نخود فاقد کلسترول است.
11. کنترل وزن و سیری
با کمک خواص نخود می توانید رژیم کاهش وزن را بسیار آسان کنید. چرا که نخود دارای فیبر و پروتئین های دیر هضم است. همین مسئله باعث می شود شما مدت زمان بیشتری احساس سیری کنید.
از طرفی فیبرهای غذایی به عنوان عوامل حجیم کننده در دستگاه گوارش عمل می کنند. مواد حجیم کننده احساس سیری را بعد از غذا افزایش می دهند و پروتئین نیز همین تأثیر را دارد.
از همین رو احساس سیری طولانی مدت بعد از غذا می تواند به کاهش اشتها و کاهش کالری دریافتی فرد کمک کند.
خطرات مصرف نخود
همان اندازه که خواص نخود موجب بهبود سلامت می شود، اما ترکیباتی دارد که می تواند سلامت را به خطر بیندازد. این را به خاطر داشته باشید نباید نخود خام یا سایر حبوبات خام بخورند. چرا که حاوی سموم و موادی هستند که هضم آنها دشوار است.
حتی نخود پخته دارای قندهای پیچیده ای است که هضم آن دشوار است و منجر به گاز روده و دل درد شدید می شود. سعی کنید حبوبات را به آرامی در رژیم غذایی خود قرار دهید تا بدن به آن ها عادت کند.
- برخی از انواع فیبرها ممکن است علائم سندرم روده تحریک پذیر یا IBS را بدتر کنند. اگر به این بیماری مبتلا هستید برای مصرف نخود و باقی خوراکی هایی که حاوی فیبر هستند از پزشک خود حتما مشورت بگیرد.
- بتا بلاکرها نوعی دارو هستند که پزشکان اغلب برای بیماری های قلبی تجویز می کنند. آن ها می توانند باعث افزایش سطح پتاسیم در خون شوند.
پتاسیم می تواند به کنترل فشار خون کمک کند. اما مقدار زیاد آن می تواند برای کلیه ها مضر باشد. افرادی که از مسدود کننده های بتا استفاده می کنند باید از غذاهای حاوی پتاسیم بالا مانند نخود در حد اعتدال استفاده کنند.
در آخر:
خواص نخود مزایای سلامتی بسیاری دارد. نخود سرشار از ویتامین، مواد معدنی، فیبر و پروتئین است. این ترکیبات مغذی باعث می شود تا از آن برای کنترل وزن و بالا بردن سلامت استفاده کنند.
گنجاندن نخود در رژیم غذایی به طور منظم از سلامت شما حمایت می کند. خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی و سرطان را کاهش می دهد.
منبع: