تغذیهغذاهای سالم

خواص تخم گشنیز برای سلامت بدن و زیبایی + ارزش غذایی

خواص تخم گشنیز به دلیل استفاده کم از آن برای بسیاری از افراد ناشناخته است. بذر گشنیز حاوی آنتی اکسیدان های بسیار قوی است که از انواع سرطان پیشگیری می کند و بدن را در مقابل بیماری ها ایمن می سازد.

جالب است بدانید این بذر کوچک قدرت کنترل قند خون را دارد در نتیجه افراد دارای دیابت پس از مشورت با پزشک خود می توانند آن را در وعده های غذایی خود جای دهند.

13 خاصیت تخم گشنیز برای بدن

خاصیت تخم گشنیز برای بدن

1. خواص تخم گشنیز برای قند خون

در چند دهه اخیر به دلیل سبک غذایی نادرست و عدم تحرک، بیماری دیابت نوع 2 رو به گسترش است. در نتیجه باید توجه ویژه ای به رژیم غذایی خود داشته باشید.

تحقیق بر روی خواص تخم گشنیز نشان داده این بذر دارای ترکیباتی است که می تواند موجب کاهش قند خون شود. در این مطالعات نشان داده شد دانه های گشنیز موجب فعالیت آنزیمی که ارتباط مستقیم با جذب خون دارد می شود.

در نتیجه ی این عملکرد انسولین مقاومت خود را از دست خواهد داد و گلوکز را به راحتی جذب خود خواهد کرد. در آخر باعث کاهش قند خون خواهد شد.

مطلب پیشنهادی
خواص قهوه در 15 مورد + چند ماسک بسیار موثر با آن

نکته: افرادی که از قرص های مربوط به کاهش قند خون استفاده می کنند از دانه گشنیز و مشتقات آن باید با مشورت دکتر استفاده کنند.

2. جلوگیری از سرطان با تخم گشنیز

سرطان از جمله بیماری هایی است که عوامل مختلفی در ایجاد آن نقش دارد. مهمترین عامل آن استرس اکسیداتیو است. استرس اکسیداتیو موجب تولید بیشتر رادیکال های آزاد می شود. این رادیکال های آزاد به سلول های سالم بدن آسیب وارد می کنند و آن ها را سرطانی خواهند کرد.

اما با کمک خواص تخم گشنیز می توانید از سرطانی شدن سلول ها پیشگیری کنید. چرا که این بذر کوچک دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی است. آنتی اکسیدان ها مانند یک محافظ به دور سلول ها می پیچند و اثر رادیکال های آزاد را خنثی می کنند.

در تحقیقات نشان داده است آنتی اکسیدان های موجود در تخم گشنیز از سرطان های زیر پیشگیری می کند:

  • سرطان ریه
  • سرطان پروستات
  • سرطان سینه
  • سرطان روده
مطلب پیشنهادی
لاغری سریع با عرق زیره - کوچک شدن شکم با عرق زیره

نکته: در تحقیقات نشان داده شده بذر این گیاه می تواند روند پیشروی سلول های سرطانی را تا میزان چشمگیری آهسته کند.

3. کاهش التهابات داخلی بدن

التهابات داخلی بدن می تواند ناشی از آسیب های رادیکال آزاد یا بیماری های زمینه ای باشد. این التهابات اگر سریعا درمان نشود موجب تجمع آب میان بافتی و درد های شدید خواهد شد.

از خواص تخم گشنیز می توان برای درمان التهابات کمک گرفت. چرا که به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار قوی که در خود دارد می تواند باعث درمان التهابات داخلی بدن شود. این عملکرد موجب کاهش تورم و درد خواهد شد.

4. تقویت سیستم ایمنی بدن با دانه گشنیز

برای بالا بردن سیستم ایمنی بدن و تقویت آن می توانید در کنار مکمل ها از خوراکی هایی استفاده کنید که موجب بالا رفتن گلبول سفید بدنتان شود.

از خواص تخم گشنیز می توانید برای تقویت سیستم ایمنی خود بهره مند شوید. این دانه دارای ویتامین و مواد معدنی است که موجب بالا رفتن گلبول سفید در بدن می شود. زمانی که این گلبول ها در بدن به اندازه ی کافی زیاد باشند مدت زمان بهبودی پس از بیماری بسیار سریع تر خواهد بود.

مطلب پیشنهادی
خواص تخم کتان در دوران بارداری + 7 فایده شگفت انگیز آن برای بدن

5. کاهش کلسترول

کلسترول بالا از جمله بیماری هایی است که امروزه به دلیل مصرف بیش از اندازه ی فست فود و غذاهای فرآوری شده رو به گسترش است.

از خواص تخم گشنیز می توان به این نکته اشاره کرد که موجب از بین رفتن کلسترول LDL (بد) خواهد شد. در نتیجه ی این اتفاق  کلسترول HDL (خوب) در بدن افزایش پیدا خواهد کرد. 

6. پایداری سلامت قلب

برخی از مطالعات نشان می دهد که تخم گشنیز می تواند خطر عواملی که موجب بیماری های قلبی شود را کاهش دهد. در این بررسی ها به این نتیجه رسیده اند مصرف بذر این گیاه موجب کاهش فشار خون می شود. زمانی که فشار خون متعادل باشد ریسک حمله قلبی و مغزی کاهش چشمگیری پیدا خواهد کرد.

البته باید به این نکته اشاره کنیم مصرف این گیاه و دانه ی آن موجب کاهش سدیم بالای خون می شود. این عامل باعث پایداری سلامت قلب خواهد شد.

مطلب پیشنهادی
خواص زردچوبه و تاثیرات آن در درمان بیماری های مزمن

در مطالعات و تحقیقات به این نتیجه رسیده اند در جمعیت هایی که مقدار زیادی گشنیز مصرف می کنند میزان بیماری های قلبی کمتر است. 

7. سم زدایی بدن با بذر گشنیز

سم زدایی بدن از طریق خوراکی یکی از راهکار های ساده برای پایداری و بهبودی سلامت است. جالب است بدانید برای این کار می توانید از خواص تخم گشنیز کمک بگیرید.

بذر گشنیز مانند یک داروی ادرارآور عمل می کند. این خاصیت به بدن شما کمک می کند تا مواد سمی و اضافی را تا میزان زیادی از طریق ادرار از بدنتان خارج کنید.

8. محافظت از مغز با تخم گشنیز

بسیاری از بیماری های مغزی از جمله پارکینسون، آلزایمر و مولتیپل اسکلروزیس با التهاب همراه هستند. از طرفی از خواص تخم گشنیز می توان به خاصیت ضد التهابی آن اشاره کرد.

در مطالعات نشان داده شده است افرادی که از بذر این گیاه در وعده های غذایی خود استفاده می کنند کمتر دچار بیماری های مربوط به مغز می شوند. پزشکان علت این اتفاق را وجود آنتی اکسیدان های قوی در ترکیبات این بذر می دانند.

مطلب پیشنهادی
خواص خاکشیر (11 مورد بسیار کاربردی) + نحوه مصرف

جالب است بدانید مصرف این دانه و مشتقات آن موجب بهبود حافظه خواهد شد. همچنین با مصرف این دانه در وعده های غذایی خود تا میزان زیادی از بیماری آلزایمر پیشگیری کرده اید.

9. کنترل اضطراب 

از خواص تخم گشنیز همچنین می توان برای کنترل اضطراب کمک گرفت. مطالعات  نشان می دهد که عصاره گشنیز و دانه آن تقریباً به اندازه قرص دیازپام (داروی رایج ضد اضطراب) در کاهش علائم این بیماری موثر خواهد بود. 

اما به خاطر داشته باشید در این زمینه نیاز به تحقیقات بیشتری است.

10 کمک به هضم غذا

از خواص تخم گشنیز می توانید برای کمک به هضم غذا کمک بگیرید. این دانه دارای ترکیباتی است که هضم سالم را سرعت می بخشد و این ترکیبات موجب ترشح بیشتر اسید معده خواهند شد.

11. افزایش اشتها با تخم گشنیز

جالب است بدانید از قدیم خواص تخم گشنیز و عصاره ی آن را به عنوان محرک اشتها می شناختند. تحقیقات و بررسی ها نشان داده است افرادی که گشنیز و مشتقات آن را در وعده های غذایی خود جای داده اند بعد از یک هفته شاهد رفع بی اشتهایی خود بوده اند. این خاصیت می تواند به دلیل هضم و دفع خوب مواد غذایی باشد که بعد از مصرف این دانه ایجاد شده است.

مطلب پیشنهادی
خواص روغن سیاه دانه که نمی دانستید + برای خانم ها

12. بهبود سلامت روده

یک مطالعه 8 هفته ای روی 32 فرد مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر (IBS) نشان داد که مصرف 3 وعده داروی گیاهی حاوی تخم گشنیز در مقایسه با گروهی که دارو مصرف می کردند شاهد کاهش چشمگیر علائم زیر بوده اند:

  • درد شکم
  • نفخ
  • ناراحتی های دفع

البته به خاطر داشت باشید اگر دچار بیماری سندرم روده تحریک پذیر هستید و از داروهای درمانی این بیماری استفاده می کنید. برای مصرف دانه ی این گیاه حتما با پزشک خود مشورت کنید.

13. مبارزه با عفونت ها

از خواص تخم گشنیز می توان به ترکیبات ضد میکروبی آن اشاره کرد. این خاصیت ضد میکروبی می تواند به مبارزه با برخی عفونت ها و بیماری های ناشی از غذا کمک کند. Dodecenal ترکیبی در دانه گشنیز است که با باکتری هایی مانند سالمونلا مبارزه می کند.

جالب است به این مطالعه اشاره کنیم که پودر دانه گشنیز ( از آن به عنوان ادویه در غذا می توان استفاده کرد) دارای ترکیباتی قوی است قادر است با باکتری های مسئول عفونت های مجاری ادراری (UTIs) مبارزه کند.

مطلب پیشنهادی
خواص سویا برای سلامتی تا زیبایی و جوانی + عوارض سویا

خواص دانه گشنیز برای پوست

خواص دانه گشنیز برای پوست

از خواص تخم گشنیز می توانید برای سلامت و زیبایی پوست استفاده کنید. از جمله برای درمان بثورات خفیف مانند درماتیت مورد استفاده قرار می گیرد. البته باید به این نکته اشاره کنیم از عصاره ی دانه  این گیاه نمی توان به عنوان تک درمان برای این بیماری پوستی استفاده کرد. بلکه باید کنار سایر ترکیبات تسکین دهنده به عنوان یک درمان جایگزین استفاده شود.

در سایر مطالعات نشان داده شده است آنتی اکسیدان های موجود در تخم گشنیز از آسیب های سلولی که می تواند منجر به پیری سریع پوست شود و همچنین آسیب پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش B جلوگیری کند.

نکته: علاوه بر این بسیاری از مردم از آب گشنیز برای بیماری های پوستی مانند آکنه، رنگدانه، چربی یا خشکی پوست استفاده می کنند.

نحوه استفاده تخم گشنیز در غذا

نحوه استفاده تخم گشنیز در غذا

تمام قسمت های گیاه گشنیز خوراکی است. اما طعم دانه ها و برگ های آن بسیار متفاوت است. در حالی که تخم گشنیز دارای طعم خاکی هستند، برگ های آن تند و شبیه مرکبات هستند.

مطلب پیشنهادی
خواص تخم شربتی در 7 مورد برای بهبود عملکرد بدن

برای استفاده از خواص گشنیز را می توان دانه های آن را به غذاهای پخته شده، ترشی سبزیجات، پودرها، سبزیجات بو داده و غذاها پخته اضافه کرد. گرم کردن دانه ها عطر آن ها را آزاد می کند در نتیجه عطر آن موجب افزایش اشتها و لذیذ شدن غذا می شود.

ارزش غذایی تخم گشنیز

ارزش غذایی تخم گشنیز
ترکیبات تخم گشنیزمیزان در 10 گرم
فیبر1.1
ویتامین A13.5
ویتامین C4.5
ویتامین K38.8
منگنز2.1
آهن1
منیزیم0.6
کلسیم0.7
مس1.1
فسفر0.5
سلنیوم0.1
پتاسیم1.5
زینک0.3
خواص تخم گشنیز

در آخر:

خواص تخم گشنیز برای سلامتی بدن و پوست بسیار عالی است. چرا که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار قوی است که موجب بالا رفتن ایمنی بدن می شود. اما به خاطر داشته باشید از این دانه نیز مانند هر خوراکی دیگر باید کاملا متعادل مصرف کنید.

منبع:
healthline
healthline

مریم رهنما

مریم رهنما هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *