تغذیهغذاهای سالم

خواص جوز هندی در 11 مورد + نحوه مصرف و عوارض احتمالی

خواص جوز هندی به عنوان ادویه‌ای محبوب در بیشتر مناطق به کار برده می‌شود. درختان همیشه سبز استوایی به نام جوز بویا دانه‌های جوز هندی را رشد می‌دهند. البته این درختان بومی کشور اندونزی هستند.

دانه‌های کامل جوز هندی را می‌توانید تهیه کنید اما اغلب به شکل پودر شده، تحت عنوان ادویه به فروش می‌رسند. از آن به راحتی می‌توان در تهیه انواع مواد غذایی به کار برد تا خواص بی‌نظیر آنرا دریافت کرد. خواص این دانه به بهبود مشکلات بدنی و پیشگیری از بیماری‌ها کمک شایانی می‌رساند. در ادامه این خواص را بررسی خواهیم کرد.

ارزش غذایی و کالری جوز هندی

جوز هندی دانه‌های بسیار جالبی هستند که از لحاظ شکل ظاهری شبیه گردو هستند اما مغزی مانند گردو ندارند. درختان این دانه بین 5 الی 20 متر ممکن است رشد کنند که برگ‌های سبز تیره و گل‌های زرد رنگ خواهند داشت.

این دانه‌ها از مواد معدنی و ویتامینی مختلفی تشکیل شده‌اند که خواص آنتی اکسیدانی و درمانی زیادی را به بدن می‌رسانند. با مصرف 7 گرم از جوز هندی که تقریبا معادل یک قاشق غذاخوری است، مقادیری از ویتامین B6، فولات، آهن، ویتامین B12، تیامین، کلسیم و موارد دیگری از جمله گزینه‌های زیر به بدن می‌رسد:

  • انرژی (کالری): 36.8 کیلوکالری
  • کربوهیدرات: 3.5 گرم
  • پروتئین: 0.4 گرم
  • چربی: 2.5 گرم
  • فیبر: 1.5 گرم
  • مس: 0.1 میلی گرم
  • منگنز: 0.2 میلی گرم
  • منیزیم: 12.8 میلی گرم

موارد بیان شده، به بالا بردن سیستم ایمنی بدن و کاهش التهابات بدنی کمک شایانی می‌رسانند. این ماده غذایی را به راحتی می‌توان در تهیه غذاها یا دسرهای مختلف به کار برد تا از خواص آن بهره‌مند شد.

مطلب پیشنهادی
13 خاصیت برجسته خردل + ممنوعیت‌ها و مصرف در بارداری

مطالب مرتبط با خواص جوز هندی

طبع جوز هندی چیست؟

در رابطه با طبع مواد غذایی باید دقت کرد تا با بدن سازگار باشند. طبع جوز هندی را در طب سنتی گرم و خشک معرفی کرده‌اند. به همین دلیل لازم است افراد گرم مزاج در مصرف این ادویه جانب اعتدال را رعایت کنند.

آشنایی با مهمترین خواص جوز هندی

خواص جوز هندی

از ادویه جوز هندی در تهیه مواد غذایی بسیار کم استفاده می‌شود. ولی همان مقدار کمی که به کار برده می‌شود، فواید متعددی مانند خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی بالایی را به بدن می‌رساند. اما این موارد تنها تاثیراتی که جوز هندی به همراه دارند را شامل نمی‌شود و بهتر است در ادامه به طور کامل آنها را بررسی کنیم.

1. منبعی عالی از آنتی اکسیدان‌های قوی

دانه‌های کوچک جوز هندی، ترکیبات گیاهی آنتی اکسیدانی بسیاری را به بدن می‌رسانند. ترکیبات آنتی اکسیدانی، از سلول‌های بدن در مقابل رادیکال‌های آزاد حفاظت می‌کنند. رادیکال‌های آزاد مولکول‌هایی با الکترون‌های جفت نشده دارند که با سلول‌های بدن واکنش می‌دهند و به آنها آسیب وارد می‌کنند.

در صورتی که سطح رادیکال‌های آزاد در بدن بیش از حد متعادل شود، استرس اکسیداتیو ایجاد خواهد شد. این موضوع خطر ابتلا به بیماری‌های مزمنی از قبیل برخی از انواع سرطان‌ها، بیماری‌های قلبی و همینطور تخریب عصبی را در پی خواهد داشت. (منبع)

مطلب پیشنهادی
خواص گلپر | 20 خاصیت ( سلامت بدن + پوست + مو )

دریافت خواص آنتی اکسیدانی از منابع طبیعی مانند جوز هندی، می‌تواند از آسیب سلولی ناشی از رادیکال‌های آزاد جلوگیری کرده و سطح آنها را متعادل نگه دارد.

جوز هندی با رساندن رنگدانه‌های گیاهی از جمله انواع سیانیدین‌ها و برخی از انواع روغن‌های اساسی مانند ترپن‌ها و فنیل پروپانوئید و همینطور ترکیبات فنلی، اسیدهای پروتوکاتکویک، فرولیک و همینطور کافئین، به افزایش سطح آنتی اکسیدان‌های بدن می‌انجامد.

به طور کلی می‌توان گفت جوز هندی تاثیرات آنتی اکسیدانی بالایی را برای مقابله با رادیکال‌های آزاد به بدن می‌رساند که از ابتلا به بیماری‌های مزمن جلوگیری می‌شود.

2. خاصیت ضد التهابی جوز هندی

یکی از مهمترین خواص جوز هندی به خاصیت ضد التهابی آن مربوط می‌شود. وجود التهابات در بدن زمینه‌ساز ابتلا به بیماری‌هایی مانند موارد زیر را فراهم می‌کند:

  • افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی
  • دیابت
  • آرتروز
  • بالا رفتن فشار خون

جوز هندی یکی از ادویه‌های ضد التهابی است که ترکیباتی از جمله مونوترپن‌هایی مانند پینن و ترپینول را در بردارد. علاوه بر این موارد ترکیبات فنلی و سیانیدین‌ها را نیز شامل می‌شود که به خاصیت ضد التهابی آن می‌افزاید.

خواص جوز هندی با مهار برخی از آنزیم‌های ضد التهابی به کاهش التهابات بدنی می‌پردازد. از این طریق از ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی، بیماری دیابت، آرتروز و فشار خون بالا جلوگیری خواهد کرد.

مطلب پیشنهادی
خواص زردچوبه و تاثیرات آن در درمان بیماری های مزمن

3. تقویت میل جنسی با خواص جوز هندی

طبق مطالعات انجام شده، دریافت دوز بالایی از جوز هندی به افزایش میل جنسی و بهبود عملکرد جنسی می‌انجامد. اما محققان هنوز نحوه عملکرد جوز هندی برای تقویت میل جنسی را به طور کامل بررسی نکرده‌اند.

برخی از آنها معتقدند به علت ترکیبات گیاهی قدرتمندی که به همراه دارد، سبب تقویت سیستم عصبی می‌شود. حتی گفته شده است به علت داشتن منگنز به تقویت هورمون‌های زنانه و مردانه می‌انجامد.

جالب است بدانید در سیستم دارویی جنوب آسیا، از جوز هندی به عنوان ترکیبی برای درمان اختلالات جنسی به کار برده می‌شود. با اینکه هنوز تایید علمی برای این موضوع صورت نگرفته است اما طبق برخی از تحقیقات به بهبود عملکرد جنسی و افزایش میل جنسی منجر می‌شود.

4. خواص ضد باکتریایی جوز هندی

در بسیاری از موارد خواص ضد باکتریایی جوز هندی به اثبات رسیده است. از بدترین عوارض باکتری‌ها می‌توان به ایجاد حفره در دندان و ابتلا به بیماری‌های لثه که ناشی از باکتری‌هایی مانند استرپتوکوک موتانس هستند اشاره کرد.

عصاره جوز هندی تاثیرات ضد باکتریایی قدرتمندی به همراه دارد که می‌تواند از بروز التهاب لثه و ایجاد حفره ناشی از باکتری در دندان‌ها پیشگیری کند.

البته با اینکه خاصیت ضد باکتریایی جوز هندی به اثبات رسیده است، نمی‌توان از آن به تنهایی برای درمان عفونت‌های باکتریایی استفاده کرد.

5. خواص جوز هندی برای سلامت قلب و عروق

طبق مطالعات انجام شده، جوز هندی تاثیر به سزایی در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی به همراه دارد. مصرف این دانه در تهیه غذاها به عنوان ادویه یا به شکل عصاره و دمنوش می‌تواند عوامل خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی مانند کلسترول بالا و همینطور تری گلیسیرید بالا را کاهش دهد.

مطلب پیشنهادی
خواص زیره ؛ 10 خاصیت درمانی و کاربردی انواع زیره

6. بهبود حالات روحی

مصرف جوز هندی می‌تواند تاثیر به سزایی در بهبود افسردگی یا حتی پیشگیری از افسردگی داشته باشد. برای این منظور پیشنهاد می‌کنیم مقداری از آن را در تهیه دمنوش به کار ببرید تا از این خاصیتی که به همراه دارد بهره‌مند شوید.

7. کنترل قند خون

دیابت و قند خون بالا یکی از مشکلاتی است که کیفیت عمر را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد. طبق تحقیقات انجام شده مصرف جوز هندی به افزایش عملکرد پانکراس می‌انجامد که کاهش قند خون بالا را نیز در پی خواهد داشت. اما تحقیقات انسانی بیشتری در این زمینه لازم است و نباید استفاده از آنرا جایگزین درمان توصیه شده توسط پزشک کرد.

8. خواص جوز هندی برای پوست

خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی که جوز هندی به همراه دارد، سبب شده است تا از آن در ترکیبات داروهای گیاهی مفید برای پوست استفاده کنند. از آن علاوه بر مصرف خوراکی به شکل ماسک برای مصرف موضعی نیز می‌توان بهره گرفت تا به نتایج زیر دست یافت:

  • درمان آکنه و جوش
  • باز شدن منافذ بسته پوست
  • راهکاری برای درمان جوش‌های سرسیاه
  • مناسب برای کنترل حساسیت‌های پوستی (در صورتی که فرد به ترکیبات آن آلرژی نداشته باشد)
مطلب پیشنهادی
بادیان چیست؟ | آشنایی با 14 خاصیت درمانی و زیبایی

ماسک صورت با جوز هندی

برای بهره از خواص جوز هندی برای پوست می‌توان آنرا به شکل موضعی نیز استفاده کرد. به ترکیبات زیر با جوز هندی را توجه کنید اما به مدت 20 دقیقه باید ماسک مورد نظر را روی پوست نگه داشت و بعد با آب ولرم شست و شو داد. در نهایت بعد از خشک شدن پوست لازم است با مرطوب کننده مناسب پوست را مرطوب کرد.

  • مراقبت از پوست، رفع جوش، آکنه و آبله: ترکیب عسل به همراه مقداری جوز هندی
  • لایه برداری پوست: ترکیب جوز هندی به همراه بلغور جو دوسر، رنده پوست پرتقال و عسل

9. خواب راحت با استفاده از جوز هندی

امروزه به علت مشغله زیاد و عوامل مختلف دیگر که مهمترین آنها استرس است، زمان و کیفیت خواب اکثر افراد کاهش یافته است. یکی از راهکارهای طبیعی که به خوبی به رفع این حالت کمک می‌کند، استفاده از جوز هندی است. این موضوع در نسخه‌های طب سنتی نیز مکرر توصیه شده است.

از جوز هندی به شکل دمنوش می‌توان برای این منظور روزانه استفاده کرد. اما در برخی از موارد بهره از آن به شکل کپسول نیز توصیه شده است.

10. خواص جوز هندی برای بهبود هضم غذا

یکی از مطلوب‌ترین تاثیراتی که از ادویه‌ها و گیاهان دارویی می‌توان انتظار داشت، تاثیر بر بهبود عملکرد سیستم گوارشی است. جوز هندی نیز یکی از مواردی است که با رساندن خاصیت ضد التهابی به بدن، سبب پیشگیری از برخی بیماری‌های گوارشی می‌شود.

مطلب پیشنهادی
خواص تخم گشنیز برای سلامت بدن و زیبایی + ارزش غذایی

طبق برخی از مطالعات انجام شده، دریافت دوز متعادلی از جوز هندی می‌تواند درمان زخم‌های گوارشی را تسریع بخشد. حتی ترکیبات گیاهی این ماده غذایی به رفع نفخ، درمان اسهال و شلی مدفوع نیز کمک می‌کند.

11. بهبود عملکرد مغز با خواص جوز هندی

با بالا رفتن سن و عوامل مختلف محیطی یا حتی شرایط روحی، عملکرد ادراک و همینطور مسیرهای عصبی، با تخریب مواجه می‌شوند. این موضوع سبب افت عملکرد مغز خواهد شد.

برخی از تحقیقات انجام شده ثابت کرده‌اند مصرف جوز هندی یا روغن‌های اسانسی آن مانند ماکلینگان و همینطور میریستیسین، به جلوگیری از تخریب مسیرهای عصبی منجر می‌شود.

نحوه مصرف جوز هندی

با دریافتن اهمیت خواص جوز هندی، بهتر است با نحوه مصرف آن نیز آشنا شوید. جوز هندی بوی تندی دارد اما طعم آن به سمت شیرینی می‌رود.

نحوه مصرف جوز هندی

دانه‌های جوز هندی با پوسته‌ای پوشیده شده‌اند که تقریبا قهوه‌ای رنگ مایل به طوسی و تقریبا سفت است. می‌توانید از طریق شیارهایی که روی سطح آن قرار دارد پوست آن را جدا کنید تا به قسمت گوشتی و مصرفی دانه جوز هندی دست یابید.

از این دانه پرخاصیت می‌توانید برای موارد مختلفی به کار ببرید. گزینه‌هایی مانند استفاده از آن برای تهیه دمنوش و چای جوز هندی، استفاده از پودر آن در تهیه غذاها و انواع دسر، افزودن آن به نوشیدنی‌ها یا برای تهیه روغن و… کاربردهایی هستند که می‌توان از جوز هندی داشت.

جوز هندی در چه غذاهایی استفاده می‌شود؟

جوز هندی به عنوان ادویه در آشپزخانه‌هایی است که برخی از افراد به طعم آن علاقه زیادی دارند. می‌توانید آنرا به تنهایی برای تهیه غذاهای مختلف به کار ببرید و یا اینکه آنرا به همراه هل، دارچین، زنجبیل، میخک و خردل ترکیب کنید سپس در تهیه پلوهای مختلف استفاده کنید.

مطلب پیشنهادی
خواص فلفل سیاه برای لاغری و سلامت بدن + عوارض

طعم گرم و شیرین جوز هندی، در کیک‌ها، انواع کلوچه، پای، نان‌ها، کاستر، تهیه برخی سس‌ها و انواع سالاد میوه و سبزیجات می‌تواند طعمی دلنشین را ایجاد کند.

نکته خیلی مهم در رابطه با جوز هندی اینکه می‌توانید آنرا در تهیه غذاهای حاوی گوشت نیز به کار ببرید. جوز هندی گزینه‌ای بسیار عالی برای طعم دهی به انواع گوشت به ویژه گوشت‌های قرمز است.

اگر می‌خواهید جوز هندی را به صورت تازه استفاده کنید، فقط کافی است آنرا روی ماست رنده کنید و میل کنید. حتی رنده شده تازه آن می‌تواند روی سیب، سیب زمینی شیرین پخته شده، بلغور جو دوسر، کدو تنبل پخته شده و لاته یا نواع اسموتی‌ها طعمی بسیار مطلوب داشته باشد.

موارد احتیاط مصرف جوز هندی

خواص جوز هندی و عطر و طعمِ گرم و دلنشینی که به همراه دارد، سبب می‌شود تا هر فردی به استفاده از آن وسوسه شود. اما برای این ماده غذایی پرخاصیت، محدودیت‌های مصرفی و موارد احتیاطی نیز وجود دارد که باید آنها را در نظر داشت.

البته جوز هندی در صورت مصرف متعادل عوارضی را به همراه ندارد اما زیاده روی در مصرف آن ممکن است عواقبی را در پی داشته باشد. به موارد زیر در این رابطه توجه کنید:

  • ترکیبات میریستیسین و سافرول موجود در جوز هندی، در صورت زیاده روی در مصرف، ممکن است سبب عوارضی همچون توهم یا حتی از دست دادن هماهنگی عضلات شوند. حتی در برخی از موارد از ترکیبات این ماده غذایی در تهیه داروهای توهم زا نیز استفاده می‌شود.
  • میریستیسین موجود در جوز هندی ممکن است تاثیرات روانگردانی را به همراه داشته باشد که زیاده روی در مصرف آن این حالت را ایجاد خواهد کرد.
  • مصرف بیش از حد این ماده غذایی ممکن است سبب ایجاد حالت تهوع، استفراغ، بالا رفتن ضربان قلب و حتی گاهی سردرگمی شود.
مطلب پیشنهادی
خواص هل ؛ (13 خاصیت اثبات شده + معرفی ویتامین‌ها)

مطالب مرتبط با خواص جوز هندی

نتیجه‌گیری

جوز هندی یکی از ادویه‌هایی است که در اکثر آشپزخانه‌های دنیا از آن استفاده می‌شود. عطر و طعم آن گرم و تقریبا شیرین است. از آن در تهیه انواع نوشیدنی‌ها و غذاهای شیرین و شور یا سرد و گرم می‌توان استفاده کرد. از این طریق می‌توان خواص جوز هندی که شامل گزینه‌هایی مانند خاصیت ضد التهابی، بهبود حالات روحی، بهبود کیفیت خواب، کنترل قند خون و سلامت قلب می‌شود را دریافت کرد. البته برای دور ماندن از عوارض احتمالی که به همراه دارد، فقط باید از آن روزانه مقدار متعادلی را مصرف کرد.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *