گرفتگی گوش | ( دلایل گرفتگی + راهکارهای خانگی قوی)
گرفتگی گوش یکی از مشکلات بسیار آزار دهنده است که در طی مراحل زندگی هر کدام از ما حداقل یک بار آن را تجربه کرده ایم. این مشکل اغلب بدون درد می باشد اما حس آن بسیار اذیت کننده است.
حسی که پس از گرفته شدن گوش به انسان دست می دهد شبیه به خفگی، ضعف در شنیدن صدای اطراف و اختلال خلق می باشد. درمان های بسیار زیاد و راحتی برای این مشکل وجود دارد. اما باید این را در نظر داشته باشید قبل از درمان باید علت گرفته شدن گوش خود را بدانید.
در این مطلب شما با موارد زیر آشنا خواهید شد:
- دلایل گرفتن گوش
- درمان انسداد گوش
- راهکارهای خانگی برای درمان انسداد گوش
علت گرفتگی گوش چیست؟
گرفتگی گوش علت های زیادی می تواند داشته باشد که با تشخیص احتمالی آن پزشک می تواند نوع درمان آن را نیز برای شما تجویز کند. شناسایی علل انسداد گوش بیار مفید است؛ چرا که پزشک شما می تواند بهترین روش درمان و راهکار پیشگیری از گرفتگی مجدد گوش را مشخص کند.
1. انسداد لوله استاش و گرفتگی گوش
بسته شدن لوله ی استاش یکی از دلایل احتمالی گوش می باشد. لوله ی استاش گوش میانی را به گلو متصل می می کند. مایعات و مخاط گوش از طریق این لوله از گوش به پشت گلو جریان پیدا می کند . سپس از آن طریق بلعیده می شود.
اما این امکان وجود دارد این مایع و مخاط به جای آن که به پایین گلو سرازیر شود در گوش میانی گیر کرده و موجب مسدود شدن گوش شوند.
این انسداد گوش معمولا همراه با عفونت هایی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا یا سینوزیت خود را نشان می دهد. رینیت آلرژیک نیز همچنین می تواند باعث انسداد در لوله ی استاش شود.
علائم دیگر این انسداد ناشی از عفونت یا آلرژی شامل موارد زیر می باشد:
- آبریزش بینی
- سرفه کردن
- عطسه کردن
- گلو درد
این را به خاطر داشته باشید رفع مسدود شدن لوله ی استاش از اهمیت بالایی برخوردار است. چرا که مایع محبوس شده در این لوله می تواند منجر به عفونت گوش شود. البته باید به این نکته اشاره کنیم این اتفاق زمانی رخ می دهد که باکتری یا عفونت ویروسی وارد گوش میانی شما شود.
2. عفونت گوش شناگر
شنا کردن همچنین می تواند موجب ایجاد عفونت و گرفتگی گوش شود. این اتفاق زمانی می افتد که آب پس از شنا کردن در گوش شما باقی بماند. این محیط مرطوب که به عنوان گوش شناگر شناخته شده است موجب تشویق رشد باکتری یا قارچ خواهند شد. علائم عفونت و بسته شدن گوش شامل موارد زیر می باشد:
- گوش درد
- سرخی گوش
- تخلیه مایعات از داخل گوش
- تب
3. ارتفاع زیاد و گرفته شدن گوش
برخی از افراد هنگام غواصی، رانندگی در کوه یا پرواز در هواپیما گرفتگی گوش را به مدت زمان موقت تجربه می کنند. تغییر سریع فشار هوا در خارج از بدن باعث ایجاد این انسداد می شود.
لوله استاش وظیفه یکسان سازی فشار در گوش میانی را دارد. اما در ارتفاعات زیاد نمی تواند فشار را به درستی برابر کند. در نتیجه تغییر فشار هوا در گوش ها احساس می شود.
گرفته شدن گوش گاهی تنها عارضه جانبی تغییر ارتفاع است. اگر به بیماری ارتفاع، زیاد مبتلا شوید این امکان وجود دارد دچار سردرد، حالت تهوع یا تنگی نفس نیز شوید.
4. موم گوش
جرم گوش با تمیز کردن مجرای گوش و جلوگیری از ورود مواد اضافی گوش، از گوش شما محافظت می کند. موم به طور معمول نرم است اما می تواند سفت شود. این امر موجب گرفتگی گوش شما خواهد شد
هنگامی که موم گوش باعث گرفته شدن گوش شود علائم دیگری نیز ممکن است از خود نشان دهد که شامل موارد زیر می باشد:
- گوش درد
- احساس زنگ زدن در گوش
- سرگیجه
استفاده از یک گوش پاک کن برای تمیز کردن داخل گوش گاهی مسئول این بسته شدن است. این را به خاطر داشته باشید گوش پاک کن را نباید داخل گوش زیاد قرار دهید. این روش تمیز کردن می تواند موم گوش را به عمق گوش فرو ببرد.
5. نوروم صوتی و بسته شدن گوش
نوروم آکوستیک رشد یک تومور خوش خیم است که در عصب جمجمه ایجاد می شود و از گوش داخلی به مغز منتهی می شود. این تومورها معمولاً رشد کند و کوچکی دارند.
با این حال با بزرگتر شدن آن ها می توانند به اعصاب گوش داخلی فشار وارد کنند. این می تواند باعث گرفتگی گوش، کاهش شنوایی و ایجاد صدای زنگ زدن در گوش شود.
درمان گرفته شدن گوش
اگرچه گرفتگی گوش باعث حواس پرتی آزار دهنده ای می شود اما معمولا با درمان هایی آسان کاملا قابل درمان است.
1. استفاده از روش مانور والسالوا برای گرفتگی گوش
این ترفند ساده به باز شدن لوله استاش و درمان گرفتگی گوش کمک می کند. برای انجام این کار ابتدا یک نفس عمیق بکشید و بینی خود را فشار دهید.
سپس با دهان بسته سعی کنید به آرامی از طریق بینی نفس خود را بیرون دهید. این باید فشار کافی برای از بین بردن بسته شدن گوش را ایجاد کند.
برای جلوگیری از آسیب رساندن این را به خاطر داشته باشید به لاله گوش خود خیلی ضربه نزنید. پس از باز شدن لوله استاش آدامس بجوید یا آب نبات سفت را بجوید تا کاملا گوشتان باز شود.
2. بخار آب گرم استنشاق کنید
دوش آب گرم را باز کنید و هوای داخل حمام را پر از بخار کنید و به مدت 10 تا 15 دقیقه در حمام بنشینید. بخار آب گرم به شل شدن مخاط در گوش کمک می کند. در نتیجه این امر می تواند موجب درمان گرفتگی گوش شما شود.
گزینه دیگر برای باز کردن این انسداد قرار دادن یک حوله ی گرم یا کیسه آب گرم روی گوش شما است.
4. سعی کنید مایع هایی که در گوش هستند را خارج کنید
برای درمان گرفتگی گوش با این روش تنها کافیست انگشت اشاره خود را درون گوش آسیب دیده قرار دهید و انگشت خود را به آرامی به سمت بالا و پایین حرکت دهید.
این روش به از بین بردن مایعات به دام افتاده داخل گوش کمک می کند. سشوار با درجه حرارت کم که کمی از گوش شما فاصله دارد نیز ممکن است به خشک شدن مایعات در گوش کمک کند.
5. استفاده از داروهای بدون نسخه
داروهای بدون نسخه (OTC) می توانند گرفتگی گوش ناشی از تخلیه سینوس، سرماخوردگی یا آلرژی را درمان کنند. داروهای سرماخوردگی یا سینوس که حاوی ترکیبات ضد احتقان هستند استفاده کنید. همچنین شما می توانید آنتی هیستامین نیز مصرف کنید.
نکته: این را به خاطر داشته باشید حتماً دستورالعمل های روی برچسب را دنبال کنید.
6. استفاده از قطره گوش
کیت برداشتن موم گوش (کیت حذف موم گوش دبروکس یا سیستم حذف موم گوش مورین) می تواند موم گوش را نرم و شستشو دهد.
همچنین می توانید با استفاده از قطره چکان دارو دو یا سه قطره روغن معدنی گرم، روغن کودک یا پراکسید هیدروژن در گوش خود قرار دهید.
پس از استفاده از قطره ها برای شستن موم از گوش سر خود را برای چند ثانیه کج نگه دارید. این روش می تواند یک درمان موثر برای درمان گرفتگی گوش باشد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر نمی توانید گرفتگی گوش های خود را با استفاده از داروهای خانگی پاک کنید حتما به پزشک مراجعه کنید. در صورت تجمع موم، برداشتن دستی موم توسط پزشک گوش، بینی و گلو ممکن است لازم باشد.
این پزشکان از ابزارهای ویژه ای برای ایجاد مکش و از بین بردن موم از گوش استفاده می کنند. اگر دچار انسداد لوله استاش هستید داروهای تجویز شده می توانند شامل موارد زیر باشند:
- آنتی بیوتیک برای عفونت و عفونت سینوسی
- داروهای ضد قارچ برای گوش شناگر
- آنتی هیستامین
گرفته شدن گوش ممکن است با درد کم یا زیاد همراه باشد. به خصوص اگر به عفونت گوش مبتلا شده باشید. شما می توانید مطابق دستور های نوشته شده روی مسکن از داروهای زیر برای کاهش درد استفاده کنید.
- ایبوپروفن (موترین)
- استامینوفن (تیلنول)
- سدیم ناپروکسن (Aleve)
همچنین از آنجایی که نوروم آکوستیک یک رشد غیرسرطانی است پزشک فقط در صورت بزرگ بودن تومور یا تأثیر بر شنوایی شما ممکن است جراحی را پیشنهاد کند.
راهکارهای خانگی برای درمان گرفتگی گوش
1. درمان گرفتگی گوش با سرکه سیب و الکل
یکی از درمان های خانگی برای از بین بردن گرفتگی گوش ناشی از تجمع عفونت استفاده از محلول سرکه سیب و الکل می باشد. این محلول برای از بین بردن هر نوع عفونتی بسیار موثر عمل می کند. چرا که از دو ماده با خاصیت ضدعفونی کنندگی و آنتی باکتریایی استفاده شده است.
برای تهیه این محلول باید به یک اندازه سرکه سیب و الکل را با هم ترکیب کنید. سپس به سمت گوشی که نگرفته است بخوابید و از یکی بخواهید مقدار کمی از این محلول را داخل گوشتان بریزد و روی آن را یک پنبه با پارچه ی تمیز قرار دهید و به مدت 15 دقیقه به همان حالت بمانید. در آخر سر را برگردانید تا محتویات داخل گوش خارج شود.
2. بخور گوش با روغن درخت چای
یکی دیگر از موثرترین راهکارهای خانگی برای درمان گرفتگی گوش استفاده از بخور روغن درخت چای است. روغن درخت چای دارای خاصیت ضد التهابی و آنتی باکتریایی بسیار قوی می باشد.
همین امر موجب می شود عفونت های داخل گوش خارج شود. از طرفی چون گوش بخار داده می شود موم های سفت شده و جرم های داخل گوش نرم می شوند و از گوش خارج می شوند.
برای اینکار تنها کافیست در یک کاسه ی آب جوش چند قطره روغن چای بریزید و روی سر خود یک حوله قرار دهید. سپس گوشی که دچار گرفتگی شده است را به مدت 10 دقیقه با بخور دهید.
3. برگ نعناع برای درمان گرفته شدن گوش
برگ نعناع یکی از پرخاصیت ترین گیاهانی است که برای درمان بسیاری از آن استفاده می کنند. چرا که این برگ خوش عطر و بو حاوی ترکیباتی است که خاصیت ضد التهابی و ضد باکتریایی به آن داده است.
بنابراین شما می توانید برای درمان گرفتگی گوش در خانه از آن استفاده کنید. اما به خاطر داشته باشید مقدار بسیار کمی از آن را باید داخل گوش بریزید. چرا که پرده گوش به این ماده کمی حساس است.
چند برگ نعناع را با مقدار کمی آب مخلوط کنید و داخل همزن آن ها را خوب با یک دیگر ترکیب کنید. سپس آب نعناع را با کمک یک پارچه ی نازک و تمیز از آن جدا کنید. سپس با احتیاط چند قطره از آن را داخل گوش خود بریزد.
4. بخور گوش با روغن سیر یا سیر
سیر یکی از پرخاصیت ترین خوراکی هایی است که باعث بالا رفتن سیستم ایمنی بدن می شود و بسیاری از عفونت ها را از بدن خارج خواهد کرد. شما برای درمان گرفتگی گوش در منزل می توانید از بخور گوش با روغن سیر یا خود سیر کمک بگیرید.
در یک کاسه آب داغ چند حبه سیر تازه بیندازید یا چند قطره روغن سیر خالص به آن اضافه کنید. سپس گوشی که دچار گرفتگی و انسداد شده است را روی بخار آن قرار دهید. پس از چند دقیقه متوجه خواهید شد مایعات یا عفونت هایی از گوش شما در حال خارج شدن می باشد.
در آخر:
گرفتگی گوش معمولاً موقتی است و بسیاری از افراد با درمان های خانگی و داروهای OTC با موفقیت خود درمانی می کنند. اگر بعد از آزمایش روش های مختلف درمانی خانگی گوش های شما مسدود ماند باید به پزشک مجدد مراجعه کنید.
به خصوص اگر دچار کم شنوایی، احساس شنیدن زنگ زدن در گوش هستید یا دچار درد شده اید حتما به پزشک مراجعه کنید. چرا که ممکن است به قطره های گوش قوی با نسخه یا حذف موم دستی نیاز داشته باشید.
منبع:
healthline