گوجی بری – 21 دلیل برای آن که این میوه ناشناخته را بخوریم
گوجی بری به دلیل رنگ و اندازه ای که دارد بسیار شبیه به زرشک است. اما این میوه بسیار مغذی تر از هر میوه ای است. میوه گوجی سرشار از آنتی اکسیدان های بسیار قوی می باشد که باعث سلامتی پایدار در شما خواهد شد و روند پیر شدن سلول ها را با خنثی کردن رادیکال های آزاد به تاخیر می اندازد.
البته این میوه که طعمی بین ترش و شیرین و گاها تلخ دارد را نباید در دوران بارداری مصرف کرد، در غیر این صورت پس از آشنا شدن با فواید و مضرات آن می توانید با کمی خلاقیت آن را به غذا و میان وعده های خود اضافه کنید.
گوجی بری چیست؟
گوجی بری یک میوه ای ریز و قرمز رنگ است که طعمی بین ترش و شیرین دارد. شکل ظاهری آن را مشابه با میوه ی زرشک است اما از آن کمی بزرگ تر است.
این میوه بسیار قدیمی است و ریشه ی آن به چین باز می گردد. در طب سنتی چین از این میوه ی قرمز رنگ برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شده است. امروزه این میوه بسیار شناخته تر شده است؛ چرا که با پیشرفت علم به خاصیت درمانی آن نیز بیشتر پی برده اند.
این میوه را هم به صورت تازه و هم خشک شده مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین می توانید آن را مانند دمنوش میل کنید. البته برخی این میوه را خشک می کنند و سپس آن را پودر کرده و در غذا از آن استفاده می کنند.
یکی از دلایلی که این میوه ی خوش رنگ و طعم در میان افراد آگاه به سلامت محبوبیت پیدا کرده است وجود آنتی اکسیدان های بسیار قوی است که در ترکیبات خود دارد.
آن چه که میوه ی گوجی را منحصر به فرد کرده است وجود یک آنتی اکسیدان به نام پلی ساکاریدهای Lycium barbarum است. این آنتی اکسیدان به اندازه ای قوی است که موجب بالا بردن پایداری سلامت می شود.
همچنین جالب است بدانید این میوه ی بسیار ریز در ترکیبات خود حاوی 11 نوع اسید آمینه است که فواید سلامتی را بیشتر فراهم می کند.
ارزش غذایی و کالری
گوجی بری یک میوه ی بسیار مغذی است که در 5 قاشق غذاخوری آن می توان ارزش غذایی زیر را دریافت کرد.
- کالری: 70
- شکر: 12 گرم
- پروتئین: 9 گرم
- فیبر: 6 گرم
- چربی: 0 گرم
- ویتامین A: درصد 150 از RDI
- مس: 84 درصد از RDI
- سلنیوم: 75 درصد از RDI
- ویتامین B2 (ریبوفلاوین): 63 درصد از RDI
- آهن: 42 درصد از RDI
- ویتامین C: درصد 27 از RDI
- پتاسیم: 21 درصد از RDI
- روی: 15 درصد از RDI
- تیامین: 9 درصد از RDI
10 خاصیت گوجی بری برای سلامت
1. گوجی بری یک ضد سرطان
یکی از بیماری هایی که به شدت در تمام سنین شایع شده، سرطان است. رادیکال های آزادی در بدن وجود دارند که قادر می باشند به سلول های سالم بدن آسیب برسانند و آن ها را سرطانی کنند.
زمانی که سلول ها سرطانی می شوند به طور غیر طبیعی شروع به تولید مثل می کنند، این اتفاق تا جایی پیش می رود که توده هایی در بدن ایجاد می شود که به آن تومور می گویند.
یکی از خواص مهم گوجی بری این است که یک میوه ی به شدت ضد سرطانی است. این میوه ی قرمز رنگ و ریز نسبت به میوه های دیگر دارای آنتی اکسیدان های زیاد و قوی می باشد.
آنتی اکسیدان های موجود در میوه گوجی یا دمنوش آن باعث می شود ریسک سرطانی شدن سلول ها بسیار پایین بیاید؛ چرا که این ماده قادر است به دور سلول های بدن بپیچد و از آن ها محافظت کند.
زمانی که این محافظ ها دور سلول هستند دیگر رادیکال های آزاد نمی توانند به سلول های سالم را سرطانی کنند.
2. پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا
گوجی بری علاوه بر داشتن آنتی اکسیدان پلی ساکارید دارای ویتامین هایی است که در بدن نقش آنتی اکسیدانی بازی می کنند. در فصل هایی که سرماخوردگی و آنفولانزا زیاد می شود لازم است با مصرف این میوه ها از مریض شدن پیشگیری کنیم.
این میوه ی خوش طعم باعث می شود بدن شما در برابر سرماخوردگی و انواع آنفولانزا ها مقاوم شود؛ چرا که با وجود ترکیبات خاصی که در این میوه است پادتن بدن شما زیباتر از حالت قبل می شود.
3. بالا بردن سیستم ایمنی با میوه گوجی
از مدت ها قبل برای درمان بیماری های عفونتی، ویروسی و باکتریایی در طب سنتی از عصاره گوجی بری استفاده می کردند. طی بررسی و تحقیقات بر روی میوه گوجی به این نتیجه رسیدند افرادی که عادت به مصرف این میوه ی قرمز رنگ دارند، گلبول های سفید آن ها بیشتر از افرادی است که از آن مصرف نمی کنند.
به طور کلی هر عاملی که باعث تحریک ترشح و افزایش گلبول های سفید بدن شود، یک گزینه عالی برای بالا بردن سیستم ایمنی است.
4. درمان کلسترول بالا
مطالعات بر روی گوجی بری نشان داده است مصرف میوه گوجی یا عصاره ی آن می تواند به اندازه ی قابل توجهی کلسترول را کاهش دهد.
این میوه دارای آنتی اکسیدان و ویتامین هایی است که با کلسترول های بالا و بد مبارزه می کند؛ در نتیجه این عملکرد کلسترول های بد کاهش پیدا می کنند و در مقابل آن کلسترول های خوب خون افزایش پیدا می کنند.
5. از بین بردن حس بی حالی
اگر حس بی حالی و کسل بودن بی دلیل دارید ابتدا دنبال علت آن باشید، سپس با مشورت پزشک خود می توانید از دمنوش و میوه گوجی بری استفاده کنید.
این میوه ی ریز و خوش رنگ دارای ترکیباتی است که باعث می شود هورمون های شادی در بدن ترشح شود و از طرفی مواد خستگی زا را از بدن خارج می کند؛ در نتیجه این کار انرژی شما بالا می رود و در کنار آن حس شادی و سرزندگی در طی روز خواهید داشت.
6. کنترل قند خون با گوجی بری
مطالعات و بررسی ها نشان داده است مصرف گوجی بری می تواند نقش اساسی در کاهش قند خون داشته باشد. این میوه و عصاره ی آن دارای آنتی اکسیدان های پلی ساکاریدی است.
میوه گوجی با وجود ترکیبات قوی و خاصی که دارد می تواند مقاومت انسولین به جذب قند خون را پایین بیاورد؛ در نتیجه افرادی که دارای دیابت نوع 2 هستند پس از مشورت با پزشک می توانند این میوه را برای کمک به درمان خود میل کنند.
همچنین این میوه ی قرمز رنگ به دلیل آنتی اکسیدان های قوی که دارد به پانکراس نفوذ می کند و آن را تحریک به تولید بیشتر انسولین می کند؛ در این زمان در بدن یک فرد دارای دیابت، انسولین های غیر مقاوم زیادی وجود دارد که باعث می شود گلوکز ها را به راحتی جذب کنند و قند خون آن ها متعادل شود.
7. غیر فعال کردن سلول های سرطانی
در تحقیقات روی میوه گوجی به نتایج جالبی رسیده اند. موش هایی که دارای تومورهای بدخیم بوده اند، با رژیم غذایی گوجی بری رشد تومور آن ها به اندازه ی قابل توجهی کاهش پیدا کرد.
برخی از محققان بر این باور هستند این میوه به دلیل داشتن آنتی اکسیدان های بسیار قوی قادر است از سلول های آسیب دیده نیز محافظت کند و تکثیر آن را بسیار کم کند.
8. منبع عظیمی از آنتی اکسیدان
ویژگی ای که گوجی بری را منحصر به فرد کرده است وجود آنتی اکسیدان های بسیار متنوع و قوی است. وجود این ماده ی منحصر به فرد باعث می شود سلامتی شما پایدار تر شود.
یک مطالعه بر روی خانم ها و آقایان مسن نشان داده است مصرف روزانه میوه گوجی یا دمنوش آن به مدت 90 روز باعث شده است سطح آنتی اکسیدان زیگزانتین 26 درصد و دیگر آنتی اکسیدان ها 57 درصد افزایش پیدا کند.
این نتیجه یک اتفاق خوب است؛ چرا که دریافت آنتی اکسیدان از طریق رژیم غذایی برای سلامتی و محافظت در برابر بیماری های مزمن قوی تر عمل می کند.
9. بهبود بینایی با میوه گوجی
گوجی بری یکی از میوه های مفید برای بهبود بینایی است. با مصرف این میوه ریز و قرمز رنگ می توانید بینایی خود را تقویت کنید.
همچنین می توانید با مصرف میوه گوجی ریسک ابتلا به تخریب ماکولا که یک بیماری پیشرونده چشم است را کاهش دهید. این بیماری به مرور بینایی را کامل می گیرد.
از طرفی میوه گوجی و دمنوش آن دارای آنتی اکسیدان های بسیار قوی است که از لنزها و شبکیه چشکم ها به خوبی محافظت می کنند. مصرف این میوه ی قرمز از عملکرد ایمنی چشم و بینایی سالم پشتیبانی می کند.
10. محافظت از بیماری های کبدی
گوجی بری سرشار از آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی بسیار مهم برای سلامتی است. این آنتی اکسیدان ها به اندازه ای قوی هستند که سلامت کبد را نیز بالا می برند.
این ماده ی قوی وارد کبد می شود و تمامی مواد سمی و چربی های اشباع شده در آن را پاکسازی می کند و سلامت کبد را بالا می برد و باعث بهبود عملکرد آن می شود.
از طرفی رادیکال های آزاد سمی ترین و آسیب زننده ترین ماده ای است که می تواند کبد را بیمار کند، در نتیجه با مصرف میوه گوجی شما از سلول های کبد خود نیز محافظت کرده اید.
خاصیت گوجی بری برای زیبایی پوست
1. کند کردن روند پیری با گوجی بری
گوجی بری علاوه بر سلامت مکی تواند برای سلامت پوست نیز بسیار موثر واقع شود. این میوه روند پیری را در سلول ها بخ تاخیر می اندازد.
میوه ی گوجی می تواند با مهار گلوکز هایی که باعث پیری می شوند فرآیند پیر شدن پوست را کاملا از شما دور کند.
2. تولید کلاژن بیشتر
آنتی اکسیدان هایی در گوجی بری وجود دارد که قادر هستند از سلول های پوست محافظت کنند.این عملکرد باعث می شود سلول های پوست احساس جوانی بیشتری کنند و تحریک به تولید کلاژن شوند.
گوجی بری باعث لاغری می شود
اگر دارای اضافه وزن هستید و رژیم لاغری را دنبال می کنید گوجی بری یک گزینه مناسب برای سرعت بخشیدن به کاهش وزن است.
- این میوه ی قرمز و خوش طعم سرشار از فیبر است. فیبر برای مدت زمان طولانی در معده باقی می ماند و باعث می شود شما دیرتر احساس گرسنگی کنید و از ریزه خواری به خوبی جلوگیری می کند.
- از طرفی فیبر موجود در میوه گوجی قادر است قند خون شما را متعادل نگه دارد. زمانی که قند خون متعادل باشد بدن سیگنال گرسنگی برای مغز ارسال نمی کند در نتیجه بدن برای تامین انرژی به سراغ چربی های اشباع شده در بدن می رود.
- برخی از تحقیقات و بررسی ها بر روی میوه ی گوجی و مشتقات آن نشان داده است افرادی که عادت به میل کردن این میوه دارند متابولیسم در بدن آن ها افزایش پیدا می کند.
- این میوه دارای شاخص گلیسمی پایینی (GI) است. از آن جا که غذاهای کم GI، قند را با سرعت کمتری در جریان خون آزاد می کنند این امکان وجود دارد که این مواد به بهبود احساس سیری و کاهش احساس گرسنگی کمک کنند.
آیا میوه گوجی برای ورزشکاران مفید است؟
ورزشکاران حرفه ای رژیم غذایی خاصی را دنبال می کنند. جالب است بدانید گوجی بری می تواند یک خوراکی مفید برای آن ها باشد. چرا که فواید زیر را برای آن ها به همراه خواهد داشت:
- تحقیقات نشان داده است ورزشکارانی که از این میوه مصرف می کنند سرعت و عملکرد آن ها در ورزش بهبود پیدا کرده است.
نکته: این فرضیه وجود دارد که عصاره میوه گوجی می تواند باعث ایجاد گلیکوژن عضلانی و کبدی شود. نوعی ذخیره گلوکز که به شما در حفظ فعالیت بدنی کمک می کند.
- افزایش انرژی
- عملکرد بهتر ورزشی
- بهبود کیفیت خواب
- کاهش استرس
- کاهش خستگی
آیا در بارداری می توان از میوه و دمنوش گوجی میل کرد؟
هر اندازه که گوجی بری برای سلامت مفید است اما می تواند برای یک خانم باردار مضر باشد. البته تا به امروز تحقیقات کاملی درباره ی مصرف آن در بارداری انجام و ارائه نشده است.
اما خانم های باردار بهتر است در این 9 ماه از خوردن این میوه ی قرمز و ترش خودداری کنند، چرا که میوه گوجی و مشتقات آن حاوی بتائین هستند. این ماده ترکیبی است که به شدت می تواند به سلامت جنین آسیب برساند.
درآخر:
گوجی بری یکی از میوه های ناشناخته در میان بیشتر افراد است. اما این میوه می تواند سلامت بدن را بالا ببرد و از شما در برابر عوامل بیماری زا محافظت کند.البته افرادی که بیماری های خاص دارند یا داروهایی مانند داروهای فشار خون مصرف می کنند باید برای استفاده از این میوه با پزشک خود مشورت کنند؛ چرا که تحقیقات نشان داده ترکیبات این میوه با برخی از دارو ها تداخل داشته است.
منابع:
healthline
ecowatch
چه مفید ممنون
سلام همراه عزیز کوئیک فیت.
خوشحالم که محتوا براتون مفید بوده
واقعا باعث لاغری میشه؟؟
سلام دوست عزیز کوئیک فیت.
عزیزم یک میوه یا هر خوراکی شاید خاصیت لاغرکنندگی یا چاق کنندگی داشته باشه. اما به تنهایی نمی تونه باعث لاغری بشه.
برای همین لازم هست یک رژیم غذایی متناسب با مکانیسم بدنتون رو رعایت کنید و در صورت علاقه از متخصص تغذیه خود بخوایید این میوه رو در وعده های غذایی یا میان وعده های شما جای دهند.