بیماری ها و سلامتسرطان

علائم سرطان حنجره (9 نشانه هشدار دهنده + روش درمان)

علائم سرطان حنجره چه گزینه‌هایی را شامل می‌شود؟ آیا هر تغییر صدایی نشان دهنده سرطان حنجره است؟
این موارد از جمله نگرانی‌هایی هستند که در رابطه با این سرطان برای برخی از افراد وجود دارد.
سرطان حنجره که به سرطان گلو نیز معرفی می‌شود، اغلب صدای فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. اما نمی‌توان آن را به عنوان تنها نشانه از این سرطان بر شمارد.
بهتر است با ادامه این مقاله همراه باشید تا سایر نشانه‌هایی که در کنار تغییر صدا اغلب بروز داده می‌شود را بررسی کنیم.

مطالب مرتبط با علائم سرطان حنجره

سرطان حنجره چیست؟

سرطان حنجره نوعی سرطان گلو شناخته می‌شود که حنجره را تحت تاثیر قرار می‌دهد. حنجره عضو مخصوص تولید صدا در گلو است. این عضو بالاتر از نای قرار گرفته است و بافتی عضلانی و غضروفی دارد.

سرطان حنجره مانند انواع سرطان‌ها، در پی رشد نامتعادل سلول‌ها شروع می‌شود و با ایجاد تومور ممکن است به بافت سایر قسمت‌های گلو نیز منتقل شود.

سرطان حنجره چیست

باید در نظر داشت که طبق محل قرارگیری توده سرطانی در گلو و حنجره و همینطور شدت درگیری، شانس زنده ماندن تا 5 سال وجود دارد. در صورتی که در مراحل ابتدایی بروز علائم سرطان حنجره به تشخیص منجر شود، شانس زنده ماندن بیشتر است.

البته برخی از محققین، سرطان حنجره را نوعی سرطان مری می‌شناسند. باید در نظر داشت که سرطان مری علائم متفاوتی دارد که بیشتر شامل درد و سوزش در ناحیه گلو به سمت معده می‌شود. البته اغلب روش درمان برای هر دو نوع سرطان، یکسان است.

سرطان حنجره به صدا آسیب می‌زند. در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، به سایر قسمتهای بدن نیز ممکن گسترش یابد. طبق گزارش موسسه ملی سرطان، انواع سرطان سر و گردن، 4 درصد تمام سرطان‌ها را تشکیل می‌دهند.

مطلب پیشنهادی
سرطان پروستات - (انواع + آشنایی با مراحل درمان آن)

چه عواملی سبب ابتلا به سرطان حنجره می‌شوند؟

سرطان حنجره معمولا زمانی ایجاد می‌شود که سلول‌های سالم دچار آسیب شوند و یا اینکه شروع به رشد و تکثیر بیش از حد و نامتعادل کرده باشند.
در ادامه این سلول‌ها به تومور سرطانی تبدیل می‌شوند. سرطان حنجره تومورهایی هستند که منشاء ایجاد آنها جعبه تولید صدا محسوب می‌شود.

یکی از مهمترین عواملی که می‌تواند به حنجره آسیب وارد کند و سبب جهش سلول‌های آن شود، سیگار کشیدن است. اما عوامل دیگری نیز موثر هستند که شامل موارد زیر می‌شوند:

  • مصرف الکل سنگین
  • تغذیه ضعیف و رژیم غذایی نادرست
  • وجود مشکلات در سیستم ایمنی بدن
  • قرار داشتن در معرض کار با سموم
  • عوامل ژنتیکی مانند کم خونی فانکونی
  • قرار گرفتن در معرض ویروس پاپیلوم انسانی

چه افرادی بیشتر در معرض سرطان حنجره قرار دارند؟

علائم سرطان حنجره در برخی از افراد بیشتر دیده می‌شود. زیرا برخی از عوامل و به ویژه سبک زندگی در ابتلا به این سرطان موثر است. از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افرادی که سیگار می‌کشند یا مصرف مکرر از تنباکو دارند
  • افرادی که رژیم غذایی کم سبزیجات و کم میوه را پیروی می‌کنند
  • افرادی که استفاده بیش از حد از غذاهای فراوری شده دارند
  • وجود سابقه خانوادگی در ابتلا به سرطان گلو
  • مصرف نوشیدنی‌های الکلی
  • قرار گرفتن در معرض سموم
مطلب پیشنهادی
سرطان لوزالمعده یا پانکراس؛ از مراحل پیشرفت تا درمان

علائم سرطان حنجره کدامند؟

در پی رشد و تکثیر نامتعادل سلول‌ها در حنجره، ممکن است در مراحل ابتدایی نشانه‌هایی بروز داده نشود. اما به مرور تاثیرات متعددی را بر ناحیه گلو ایجاد خواهد کرد که بهتر است به طور دقیق با این تغییرات در ادامه آشنا شویم.

1. گرفتگی و تغییر صدا

یکی از بارزترین نشانه‌ها و علائمی که از سرطان حنجره بروز داده می‌شود، تغییر در صدا و گرفتگی صدا است. این موضوع به این دلیل است که حنجره جعبه تولید صدا محسوب می‌شود و در پی تکثیر و رشد سلول‌های سرطانی، اختلال در تولید صدا را به همراه دارد.

در چنین وضعیتی تن صدای فرد تغییر خواهد کرد. معمولا گرفتگی طولانی مدت صدا را باید جدی گرفت. در مواردی که صدا بیش از 3 هفته دچار گرفتگی باشد، باید بررسی‌های لازم برای تشخیص علت انجام شود.

البته هر تغییر صدایی نشانه سرطان حنجره نیست. گاهی ممکن است سیگار یا حتی عفونت گلو سبب تغییر تن صدا شده باشد. اما در هر صورت لازم است از متخصصین برای تشخیص دقیق کمک گرفت.

2. مشکل در بلع

بروز هر مشکلی در حنجره و ناحیه گلو، می‌تواند سبب مشکل در بلع شود. این موضوع به این معنی است که هنگام قورت دادن مواد غذایی و حتی گاهی قورت دادن آب دهان، درد احساس شود.

علائم سرطان حنجره چیست

ادامه دار شدن این موضوع می‌تواند سبب سخت شدن عمل بلع شود. طوری که نتوان به راحتی مواد غذایی را قورت داد. ادامه دار شدن رشد توده سرطانی، سبب تغییر ساختار و بافت تارهای صوتی خواهد شد که عمل بلع را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهند.

مطلب پیشنهادی
تومور مغزی چیست؟ بررسی شایع‌ترین علائم تا راه درمان

3. درد متفاوت در ناحیه گلو

همیشه بروز درد در ناحیه گلو نمی‌تواند نشان دهنده سرطان باشد. گاهی درد ایجاد شده در پی عفونت دستگاه تنفسی ممکن است ایجاد شده باشد. در این صورت با رعایت راهکارهای درمانی در عرض چند روز درد کاهش خواهد یافت.

اما در صورتی که گلو درد پایدار و متقاوت با آنچه به طور معمول رخ می‌دهد بروز داده شود، لازم است بررسی‌های لازم صورت پذیرد. به ویژه اگر سایر علائم سرطان حنجره نیز در کنار آن دیده شوند.

بروز تومورهای سرطانی در ناحیه گلو می‌تواند زمینه ساز بروز چنین حالتی شده باشد. این درد در حین بلع مواد غذایی و همینطور بلند صحبت کردن یا فریاد زدن تشدید خواهد شد.

4. درد ارجاعی

همانطور که بیان شد، یکی از علائم سرطان حنجره درد در ناحیه گلو محسوب می‌شود. اما این درد در برخی از موارد ممکن است به نواحی دیگر نیز منتقل شود. از این رو به آن درد ارجاعی می‌گویند. درد ناشی از سرطان حنجره گاهی ممکن است در ناحیه گوش نیز احساس شود.

5. التهاب و گرفتگی گلو

یکی از نشانه‌هایی که در پی سرطان حنجره و تشدید آن ایجاد می‌شود، احساس گرفتگی گلو است. در این حالت فرد احساس گیر کردن شیء کوچک در گلو را خواهد داشت طوری که حتی با قورت دادن و سرفه مکرر این حس برطرف نخواهد شد. در پی این حالت التهاب و ورم گلو نیز بروز داده می‌شود.

مطلب پیشنهادی
سرطان سینه - (نشانه های پنهان آن + معرفی راه درمان)

این وضعیت به این دلیل است که ساختار آناتومیکی حنجره فرد، از فرم اصلی و طبیعی که دارد خارج شده است. در پی آن فرد احساس گیر کردن جسم خارجی در گلو و التهاب را خواهد داشت.

6. سرفه طولانی مدت؛ یکی از علائم سرطان حنجره

سرفه ممکن است بر اثر عوامل مختلفی بروز داده شود. در برخی از موارد آلرژی تنفسی، سیگار، عفونت گلو و یا حساسیت غذایی ممکن است سبب این موضوع شود. معمولا این موارد تغییری در تن صدا ایجاد نمی‌کنند و با رعایت راهکارهای خانگی برطرف می‌شوند.

اما سرفه‌هایی که در پی سرطان حنجره برای فرد بروز داده می‌شود کمی متفاوت هستند. این سرفه‌ها در کنار تغییر صدا، ایجاد می‌شوند. سرفه ناشی از سرطان حنجره معمولا برای زمانی است که فرد احساس می‌کند جسمی در گلو گیر کرده است و برای رهایی از آن مکرر نیاز به سرفه کردن دارد.

7. تغییر در تنفس

از آنجایی که مجاری تنفسی و گلو از یک ناحیه عبور کرده‌اند، بروز تغییر در هر یک، بر دیگری نیز موثر است. وقتی توده سرطانی در حنجره رشد کند و اقدامات لازم برای درمان در مراحل اولیه انجام نشود، در تنفس اختلال ایجاد خواهد شد.

مطلب پیشنهادی
برجسته‌ترین علائم سرطان غدد لنفاوی + راه درمان لنفوم

حتی در برخی از مواقع ممکن است تنفس فرد با صدا همراه باشد. این موضوع به دلیل برخورد هوا حین عبور از التهاب ناشی از توده سرطانی بروز داده می‌شود. در صورت ادامه دار شدنِ رشد توده سرطانی، احساس خفگی را برای فرد در پی خواهد داشت.

علاوه بر این موارد در صورتی که درمان به موقع صورت نپذیرد، ممکن است سلول‌های سرطانی به قسمت‌های دیگر نیز تکثیر شوند. در صورت ادامه دار شدن رشد سلول‌های سرطانی و گسترش آنها به دستگاه تنفسی، ممکن است صدا هنگام نفس کشیدن ایجاد شود.

در پی آن تنگی نفس نیز بروز داده خواهد شد. این انسداد در صورتی که بدون درمان رها شود، ممکن است تا حدی پیش رود که موجب انسداد کامل و در انتها خفگی و مرگ را در پی داشته باشد.

8. کاهش وزن ناشی از سرطان حنجره

از دیگر علائم سرطان حنجره می‌توان به کاهش وزن اشاره کرد. البته کاهش وزن را می‌توان یکی از شایع‌ترین علائم انواع سرطان معرفی کرد. در صورتی که علائم بیان شده در کنار کاهش وزن باشند، فرد مشکوک به سرطان حنجره خواهد بود.

در صورتی که در طول 6 الی 12 ماه، فرد 5 درصد از وزن خود را بدون تغییر در برنامه غذایی و فعالیت بدنی یا در حالت کلی برنامه لاغری، از دست داده باشد، نیاز به بررسی علت وجود دارد.

معمولا در پی ابتلا به سرطان حنجره، نشانه‌ها و عواملی برای کاهش وزن نیز بروز داده می‌شود که شامل مواردی همچون کاهش اشتها یا عدم میل به غذا یا ناتوانی در بلع غذا و زده شدن از خوردن غذا می‌شود.

مطلب پیشنهادی
سرطان خون ؛ 13 مورد از شایع‌ترین علائم ابتلا + انواع آن

9. احساس خستگی

در پی ابتلا به سرطان حنجره، عوارض بروز داده شده، همگی سبب افت کیفیت زندگی فرد، ضعف، خستگی و کسلی فرد خواهد شد.
این موضوع می‌تواند ضعف سیستم ایمنی بدن فرد و بروز عفونت‌های متعدد بدنی را در پی داشته باشد. در این صورت زمینه ابتلا به بیماری‌های مختلف نیز برای فرد فراهم خواهد شد.

علائم بیان شده در صورت بروز، همیشه نشان دهنده سرطان حنجره نیستند. اما در صورتی که هر کدام از نشانه‌های بیان شده بیش از یک هفته ادامه داشته باشند باید از پزشک برای تشخیص دقیق کمک گرفت. همیشه تشخیص به موقع در مراحل اولیه سرطان، درمان را راحت‌تر می‌کند.

تشخیص سرطان حنجره

بروز علائم سرطان حنجره را باید جدی گرفت و برای تشخیص دقیق اقدامات لازم را با مراجعه به پزشک پیش گرفت. برای تشخیص سرطان حنجره، در ابتدا سابقه پزشکی فرد بررسی خواهد شد.

در صورتی که علائم بالقوه این نوع سرطان برای فرد وجود داشته باشد، آزمایش‌ها و معاینات دقیق انجام خواهد شد. اولین معاینه بررسی حنجره است.

تشخیص و درمان سرطان حنجره

در صورت وجود هر گونه ناهنجاری، پزشک بررسی تصویر برداری را پیش خواهد گرفت. سی تی اسکن و همینطور ام آر آی، می‌تواند راهکاری برای بررسی گسترش سرطان به قسمت‌های دیگر باشد.

بیوپسی یا نمونه برداری از تومور، آخرین راهکار برای تشخیص سرطان حنجره است. برای این منظور مقدار کوچکی از بافت تومور را آزمایش می‌کنند.

مطلب پیشنهادی
سرطان ریه با 11 نشانه، خطری جدی (پیشگیری و درمان)

مراحل پیشرفت سرطان حنجره

در صورت بروز علائم سرطان حنجره و عدم درمان، ممکن است سرطان گسترش یابد. برای تعیین گریدهای مختلف سرطان حنجره (TNM) از موارد زیر استفاده می‌کنند:

  • T: این گرید به مراحل اولیه سرطان در ناحیه حنجره مربوط می‌شود
  • N: در این مرحله سرطان تا غدد لنفاوی ادامه یافته است
  • M: در این حالت سرطان متاستاز شده است و به اندام‌های دیگر نیز منتقل شده‌اند

طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا، در بیشتر موارد، سرطان حنجره تا ریه‌ها گسترش می‌یابد.

معمولا تومورهایی که متاستاز نشده باشند (یعنی گسترش یافته باشند) و یا به غدد لنفاوی منتقل نشده باشند، از سایر انواع خطر کمتری دارند.
در این حالت نرخ بقا بالاتر خواهد بود. وقتی سرطان به قسمت‌های دیگر نیز منتقل شده باشد، بیشتر بقا را به خطر می‌اندازد.

درمان سرطان حنجر

زمانی که علائم سرطان حنجره به تشخیص وجود آن منجر شود، باید سریعا راهکارهای درمانی را پیش گرفت. از این طریق از گسترش آن به سایر قسمت‌ها جلوگیری خواهد شد.

پرتودرمانی

معمولا پرتو درمانی برای مراحل اولیه به کار برده می‌شود. این روش برای برخی از انواع سرطان‌ها که در مراحل ابتدایی باشند، روشی موثر است.

جراحی

جراحی یک از روش‌های معمول برای برداشتن تومورهای سرطانی است. این روش شامل روش‌هایی از جمله موارد زیر می‌شود:

  • کم تهاجمی
  • جراحی لیزری از راه دهان
  • آندوسکوپی
  • جراحی تهاجمی برای برداشت تومور

در این روش‌ها، اغلب برش کوچکی در ناحیه گلو برای تنفس فرد ایجاد خواهد شد.

مطلب پیشنهادی
سرطان معده چه علائمی دارد؟ (10 نشانه اصلی و راه درمان)

شیمی درمانی

این روش برای درمان سرطان حنجره، گزینه‌ای مناسب برای موارد زیر است:

  • برای از بین بردن باقی مانده سلول‌های سرطانی بعد از پرتودرمانی و جراحی
  • برای مواردی که جراحی قابل انجام نباشد
  • وقتی علائم سرطان حنجره که خیلی پیشرفت کرده باشد و نتوان آنرا به طور کامل حذف کرد

انتخاب روش درمانی مناسب به سایز تومور و شدت درگیری حنجره و گلو بستگی دارد. در حالت کلی، هدف اصلی از درمان سرطان حنجره، حفظ کیفیت زندگی فرد است. مراحل پیشرفته‌تر سرطان نیاز به درمان ترکیبی شامل جراحی، پرتودرمانی و شیمی درمانی خواهد داشت.

مطالب مرتبط با علائم سرطان حنجره

نکات پایانی در رابطه با سرطان حنجره

در این متن به بیان علائم سرطان حنجره پرداختیم. برخی از نکات مهم در رابطه با انواع گریدهای مختلف آن و عوامل بروز سرطان حنجره را نیز ارائه کردیم.
نکته پایانی اینکه درمان این سرطان در مراحل ابتدایی آسیب چندانی را برای حنجره در پی ندارد. اما در صورت گسترش یافتن ممکن است روند درمان، آسیب به توانایی صحبت و گفتار را در پی داشته باشد.
در این صورت نیز روش‌های مختلف برای بهبود وجود دارد که تحت نظارت متخصصین می‌توان گزینه مناسب را پیش برد.
همچنین برای پیشگیری از بروز آن نیز باید پرهیز از سیگار، مصرف مواد غذایی سالم، پرهیز از الکل سنگین و در حالت کلی سبک درست زندگی را پیش برد.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *