سرطان رحم چگونه تشخیص داده میشود؟ (بررسی 9 نشانه شایع)
سرطان رحم یکی از انواع سرطان است که ممکن است افراد دارای رحم منتسب به زنان را به خود درگیر کند.
سرطان رحم وقتی ایجاد میشود که سلولهای غیرطبیعی در رحم تشکیل شوند و بدون کنترل شروع به رشد کنند. باید در نظر داشته باشید که دو نوع اصلی سرطان رحم وجود دارد:
1. سرطان آندومتر که در پوشش داخلی رحم (آندومتر) ایجاد میشود،
2. سارکومهای رحمی که در بافت ماهیچهای (میومتریوم) ایجاد میشود و نادر است.
شناخته شدهترین نوع سرطان بین زنان استرالیایی، سرطان رحم است. سرطان رحم به عنوان سرطان آندومتر نیز شناخته میشود زیرا نوع شایعتری است.
در ادامه این مقاله قصد داریم نکات متعددی را در رابطه با سرطان رحم مطرح کنیم. با ما همراه باشید.
مطالب پیشنهادی مرتبط با سرطان رحم
- علت پریود نشدن چیست؟
- سرطان پروستات چگونه درمان میشود؟
- ترشحات واژن شامل چه انواعی میشود؟ چه عواملی باعث آن هستند؟
سرطان رحم چیست؟
سرطان رحم، نوعی سرطان شایع در افراد دارای رحم منتسب به زنان است.
از آنجایی که این نوع سرطان بیشتر در آندومتر ایجاد میشود، به آن سرطان آندومتر نیز میگویند. از بارزترین علائم ابتلا به این نوع سرطان، خونریزی غیر طبیعی از واژینال است.
افراد دارای رحم منتسب به زنان باید در نظر داشته باشند که هر نوع خونریزی واژینال در بین فواصل قاعدگی و زمان یائسگی، کاملا غیر طبیعی است.
در صورتی که خونریزی غیر طبیعی از واژینال مشاهده شود، باید به پزشک زنان مراجعه کرد. البته احتمال ابتلا به سرطان زنان کاملا کم است اما برای بررسی علت، بهتر است زودتر اقدام کرد.
در صورتی که نیاز باشد، پزشک بررسی آزمایشات مختلفی را تجویز خواهد کرد.
سرطان رحم چه انواعی دارد؟
انواع مختلفی از سرطان، ممکن است برای رحم بروز داده شوند. اغلب در سلولهای پوشاننده دیواره رحم که سلولهای لایه آندومتر شناخته میشوند، ایجاد میشود. به همین دلیل بیشتر انواع سرطانهای رحم را سرطان اندومتر معرفی میکنند.
سرطان رحم در موارد بسیار نادری در قسمت عضلات دربرگیرنده رحم، ایجاد میشود. این نوع را سرطان سارکوم معرفی میکنند که ممکن است راهکارهای درمانی برای آن متفاوت باشد.
همواره باید در نظر داشته باشید که سرطان رحم، با سرطان تخمدان و سرطان دهانه رحم، کاملا متفاوت است.
علائم سرطان رحم چیست؟
از شایعترین نشانههای سرطان رحم، خونریزی غیرمعمولی واژینال است. در صورتی که خونریزی واژینال در بین دورههای قاعدگی و یائسگی باشد، غیرطبیعی است. اما نشانههای دیگری که این بیماری به همراه دارد میتواند موارد زیر را شامل شود:
- پریودهای طولانی
- خونریزی سنگین و بیش از اندازه
- تغییر غیرمعمول چرخه قاعدگی
- خونریزی واژینال بین زمانهای قاعدگی
- ادامه دار شدن قاعدگی
در این بین برخی از علائم سرطان رحم با شدت کمتری هستند که شامل موارد زیر میشوند:
- ترشحات آبکی که با بوی نامطبوع همراه باشد
- کاهش وزن بی دلیل
- مشکل در دفع ادرار یا تغییر در اجابت مزاج
- درد شکمی
باید در نظر داشته باشید که این علائم ممکن است به دلایل دیگری نیز بروز داده شوند. اما باید در صورت بروز آنها، از پزشک مشورت دریافت کرد.
ابتلا به سرطان رحم چه دلایلی دارد؟
علت ثابتی برای ابتلا به انواع سرطان نمیتوان تعیین کرد. اما اغلب مواردی که در ادامه معرفی میکنیم، خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش میدهند:
- یائسگی و رسیدن به یائسگی
- سن بالای 55 سال
- ضخیم شدن دیواره اندومتر یا هیپرپلازی اندومتر
- عدم باروری
- شروع زودرس دوران قاعدگی (قبل از 12 سالگی)
- ابتلا به دیابت
- فشار خون بالا
- اضافه وزن و چاقی
- سابقه خانوادگی برای سرطان تخمدان، سرطان روده و رحم
- ابتلا به بیماریهای ژنتیکی مانند سندرم داون یا سندرم لینچ
- سابقه داشتن تومورهای متعدد در تخمدان
- ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک
- استفاده از استروژن جایگزین برای هورمون درمانی یا درمان ناباروری
- سابقه پرتودرمانی برای لگن
علاوه بر این موارد، یکی از گزینههایی که ریسک ابتلا به سرطان رحم را افزایش میدهد، عدم تعادل هورمونی محسوب میشود. حتی بالا رفتن سطح هورمون استروژن نیز میتواند خطر ابتلا به این نوع سرطان را افزایش دهد.
حتی گفته میشود، مصرف طولانی مدت از برخی داروها مانند تاموکسیفن برای درمان سرطان سینه، در حد به سزایی ریسک ابتلا به سرطان رحم را افزایش میدهد.
پیشگیری از سرطان رحم شدنی است؟
باید همواره در نظر داشته باشید، پیشگیری از ابتلا به سرطان رحم، به طور کامل ممکن نیست. اما برخی از عوامل زمینه ساز را میتوان محدود کرد.
گزینههایی مانند بودن در وزن متعادل تاثیر به سزایی در پیشگیری از ابتلا به سرطان رحم میتواند داشته باشد. همچنین باید در نظر داشته باشید که استفاده همیشگی از داروهای پیشگیری از بارداری، ممکن است احتمال ابتلا به این بیماری را تشدید کند.
از طرف دیگر باید در نظر داشته باشید که با ایجاد هر نوع تغییری در عادت ماهانه، مانند طولانی شدن مدت آن، قاعدگیهای نامنظم و خونریزی غیرعادی بین سیکل قاعدگی باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه کرد. زیرا تشخیص به موقع، هر نوع مشکلی که ایجاد شده باشد، میتواند روند درمان را تسریع دهد. حتی سبب جلوگیری از پیشرفت بیماری نیز خواهد شد.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر خونریزی بعد از زمان یائسگی ایجاد شود، باید به پزشک متخصص زنان صحبت کرد.
سرطان رحم، علت 1 مورد از 10 مورد خونریزی واژینال بعد از دوران یائسگی است. به همین دلیل باید با بروز علائم بیان شده، حتما برای تشخیص علت به پزشک مراجعه کرد.
باید هر طوری است، علت خونریزی غیرطبیعی از واژینال را بررسی کرد. عوامل مختلفی مانند موارد زیر میتوانند سبب بروز آن شوند:
آندومتریوز (حالتی که بافت اندومتر (بافت پوشاننده رحم) خارج از رحم رشد کند)
فیبروم (رشد غیر عادی و غیر سرطانی بافت داخلی رحم)
پولیپ رحم یا پولیپ پوشش رحم
سرطانهای مرتبط با دستگاه تناسلی منتسب به زنان به ویژه سرطان دهانه رحم که خونریزی غیرطبیعی به همراه دارند.
یکی از مواردی که ممکن است با سرطان رحم اشتباه گرفته شود، آندومتریوز است. پیشنهاد میکنیم مقاله آندومتریوز چیست؟ آیا کاملا قابل درمان است؟ را مطالعه کنید تا ابهامات بسیاری در رابطه با این موضوع برطرف شود.
سرطان رحم چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص دقیق ابتلا به انواع سرطان، اغلب آزمایشات متعددی باید انجام شود.
در پی مشکوک بودن به سرطان رحم، پزشک معالجات را از ناحیه لگن آغاز خواهد کرد. معاینه واژن، رحم، مثانه و تخمدانها انجام خواهد شد. سوالاتی در رابطه با علائم، تغییرات ایجاد شده، زمان و دفعات خونریزی از بیمار پرسیده میشود که باید به دقت آنها را پاسخ دهد.
علاوه بر این موارد آزمایشاتی باید انجام شود که در ادامه آنها را مطرح خواهیم کرد.
سونوگرافی واژینال یا TUV
سونوگرافی ترانس واژینال یا TUV از جمله انواع سونوگرافی است که به وسیله یک اسنکر که شبیه میله کوچکی است، صورت میپذیرد. این اسنکر، به منظور تصویربرداری دقیق به صورت مستقیم وارد واژن میشود. در این فرایند فرد دردی احساس نمیکند اما ممکن است کمی ناراحت کننده باشد.
با انجام این آزمایش، تغییرات ضخامت لایهها بررسی میشوند. معمولا در پی ایجاد تغییر در لایه پوشاننده رحم، ممکن است سلولهای سرطانی ایجاد شده باشند.
نمونه برداری یا بیوپسی
اگر در پی انجام سونوگرافی ترانس واژینال، مورد مشکوکی مانند تغییر ضخامت لایه پوشاننده رحم دیده شود، پزشک نمونه برداری را تجویز خواهد کرد.
برای نمونه برداری، مقدار کمی از اندودرم (سلولهای پوشاننده رحم) برداشته خواهد شد. برای بررسی دقیق از نظر وجود سلول سرطانی، نمونه به آزمایشگاه سپرده میشود.
نمونه برداری ممکن است از طریق یکی از راههای زیر انجام شود:
- آسپیراسیون: لولهای منعطف و کوچک را به داخل واژن وارد میکنند تا نمونه برداری از قسمت مورد نظر را از طریق مکش انجام دهند.
- هیستروسکوپی: با استفاده از تلسکوپ کوچک که هیستروسکوپ نام دارد، از طریق کانال واژن وارد رحم شده تا پوشش را بررسی کرده و نمونه گیری را انجام دهد.
آزمایش خون برای تشخیص سرطان رحم
در خیلی از موارد انجام آزمایش خون به تشخیص دقیقتری از ابتلا به سرطان رحم کمک میکند. زیرا تودههای سرطانی ترکیبات شیمیایی خاصی را به خون وارد میکنند که به آنها مارکرهای سرطانی گفته میشود. این ترکیبات به کمک آزمایش خون، قابل تشخیص هستند.
اما باید در نظر داشته باشید که فقط انجام آزمایش خون برای تشخیص سرطان رحم نمیتواند کافی باشد. باید آزمایشات دیگر نیز انجام شود.
مراحل پیشرفت سرطان رحم
برای اینکه متخصصین، راه درمان درستی را برای سرطان رحم تنظیم کنند، سیستم طبقهبندی منظمی را تنظیم کردهاند که میزان پیشرفت سرطان را در نظر داشته باشند.
مرحله اول
سرطان درون رحم است و به سایر مناطق گسترش نیافته است.
مرحله دوم
سرطان توانسته رحم و حتی دهانه رحم را به خود درگیر کند.
مرحله سوم
توده سرطانی گسترش یافته و قسمتهای بیشتری را به خود درگیر کرده است. بافتهای دیگر نزدیک رحم مانند لگن و گرههای لنفاوی را ممکن است به خود درگیر کند.
مرحله چهارم
سرطان حتی تا بافتهای نرم در ناحیه شکم و همینطور ارگانهایی همچون کبد، روده و ریهها نفوذ کرده باشد.
شانس درمان در مبتلایان به سرطان رحم
باید در نظر داشته باشید که شانس درمان در مبتلایان به این بیماری، بسته به شدت و قسمت درگیری ممکن است متفاوت باشد.
در صورتی که سرطان رحم در مرحله اول تشخیص داده شود، درمان به راحتی انجام خواهد شد. اکثر مبتلایان به سرطان رحم که در مرحله یک هستند، به راحتی درمان میشوند.
اما از هر 4 فرد مبتلا به این نوع سرطان، یک نفر در مرحله 4 قرار میگیرد. در این دوره، شانس زنده ماندن فرد کمتر از سایر مراحل است.
درمان سرطان رحم چگونه است؟
معمولا سریعترین راه درمان سرطان رحم، برداشتن رحم معرفی میشود. در این روش، جراحی برای خارج کردن رحم، لولههای فالوپ و تخمدانها انجام خواهد شد.
البته بسته به شدت پیشرفت تودههای سرطانی، ممکن است راه متفاوتی برای کشتن سلولهای سرطانی انجام شود. گزینهها پیش رو پرتو درمانی یا شیمی درمانی خواهند بود.
مطالب پیشنهادی مرتبط با سرطان رحم
- علت پریود نشدن چیست؟
- سرطان پروستات چگونه درمان میشود؟
- ترشحات واژن شامل چه انواعی میشود؟ چه عواملی باعث آن هستند؟
جمعبندی
در این مقاله به مطرح کردن نکات متعددی در رابطه با سرطان رحم پرداختیم. بهتر است با بروز هرگونه مشکل و تغییر در چرخه قاعدگی، فورا به پزشک مراجعه کرد تا از بروز عوارض جدی جلوگیری شود.
منبع cancer.org