طرز تهیه شله زرد سنتی و قالبی (مقدار لازم برای هرنفر)
طرز تهیه شله زرد برای بسیاری از مراسمها به عنوان یک دسر خوشمزه سنتی مورد نیاز است. در واقع برای تهیه بسیاری از غذاها و خوراکیها نیاز است تا چند نکته و فوت و فن را رعایت کرد تا غذا یا خوراکی خوشمزهای درست کرد و برای اعضای خانواده و مهمانان سرو کرد.
از این رو در این متن به ارائه نکاتی در مورد طرز تهیه شله زرد خواهیم پرداخت تا این دسر سنتی را به شکل بهتری تهیه کنید. با ما همراه باشید تا در ابتدا نکته مهمی برای مقدار شله زرد برای هر نفر را برایتان بیان کنیم، سپس یک نوع شله زرد سنتی چهار نفره را به طور کامل آموزش دهیم و بعد سراغ آموزش شله زرد قالبی مدرن برویم.
مواد لازم برای تهیه شله زرد به ازای هر نفر
شله زرد ممکن است با مقادیر مختلفی برای مراسمهای مختلف تهیه و پخته شود. از این رو نیاز است تا مقداری کلی در مورد پخت آن را دانست. زیرا گاهی به عنوان یک عصرانه دو نفره و هوس غذایی ممکن است آنرا تهیه کنیم و یا گاهی اوقات به عنوان یک دسر برای مراسمهای مذهبی و نذری نیاز به تهیه آن باشد.
برای طرز تهیه شله زرد مواد اصلی که باید در نظر داشت برنج و شکر است. از این رو باید بدانید که برای تهیه شله زرد به ازای هر نفر یک پیمانه شکر و نصف پیمانه برنج مورد نیاز است. در واقع مقدار شکر برای هر تعدادی که بخواهید تهیه کنید باید 2 برابر برنج باشد.
اما این دو تمام موادی نیست که برای تهیه شله زرد مورد نیاز است و باید برای طعم بهتر از ادویه و عرقیات سنتی ایرانی نیز به آن اضافه کرد تا اصالت بیشتری از خود نشان دهد. گلاب مورد نیاز برای هر نفر یک چهارم پیمانه است و مقدار زعفران دم کردهای که باید برای هر نفر به این دسر افزود حدود یک قاشق غذاخوری است.
کره به میزان 15 گرم برای هر نفر و مقداری دم کرده هل، خلال بادام و خلال پسته برای داخل این دسر مورد نیاز است که بهتر است مقداری از آن را نیز برای تزئین آخر کار به همراه مقداری گل محمدی و پودر دارچین نگه دارید.
در ادمه مقدار مواد اولیهای که برای 4 نفر مورد نیاز است را ارائه خواهیم کرد تا به عنوان مثالی واضح آموزش کاملی برای طی کردن مراحل گام به گام طرز تهیه شله زرد را برایتان ارائه دهیم.
مواد لازم برای شله زرد 4 نفره
مواد اولیهای که برای تهیه شله زرد نیاز است کاملا در دسترس هستند اما بهتر است برای تهیه این دسر سنتی از گلاب و زعفران مرغوب استفاده شود تا عطر و طعم بهتری را ایجاد کند.
- برنج: 2 پیمانه
- شکر: 4 پیمانه
- گلاب: 1 پیمانه
- کره: 100 گرم
- زعفران دم کرده غلیظ: 4 قاشق غذاخوری (بسته به رنگ، عطر و کیفیت زعفران این میزان را میتوانید کم یا زیاد کنید)
- خلال پسته و خلال بادام: حدود 100 گرم کافی است (مقداری برای تزئین نگه دارید و مقداری برای داخل دسر)
- پودر دارچین: مقداری برای تزئین
طرز تهیه شله زرد برای 4 نفر
برای شروع به پخت شله زرد و کسب نتیجه بهتر، برنج را از شب قبل خیس کنید. در واقع بهتر است حدود 6 الی 8 ساعت برنج خیس خورده باشد تا سریعتر بافت نرم و یکدستی را برای این دسر ایجاد کند. برخی افراد مقداری گلاب (حدود 3 قاشق) نیز به آب برنج اضافه میکنند تا نتیجه بهتری کسب کنند. شما هم این کار را تجربه کنید تا نتیجه بهتری کسب کنید.
برنج را به همراه 6 پیمانه آب روی شعله گاز با حرارت ملایم قرار دهید (البته در حین پخت لازم است با کشیده شدن آب جوش مجدد کم کم آب اضافه کنید). اجازه دهید تا به طور کامل بجوشد و با صرف زمان به شکل بهتری نرم شود. اگر حرارت بیش از حد زیاد باشد ممکن است برنج به کف قابلمه بچسبد و اگر حرارت کم باشد نیز ممکن است برنج گوله گوله شود و حالتی خمیری برای شله زرد ایجاد شود.
بهتر است کاملا در این مراحل حواستان به دسر سنتیتان باشد و کاملا هم بزنید زیرا ممکن است یا به کف قابلمه بچسبد و یا گوله گوله شود. در این مدت تا زمانی که برنجها بپزند اگر آب دسر کم شد مجددا مقدار کمی به آن آب اضافه کنید.
برنج را تست کنید اگر کمی پخته بود شروع کنید آرام آرام به آن گلاب و زعفران را اضافه کنید (البته مقداری کمی) و سپس باید آرام آرام شکر را به این ترکیب بیافزایید. این کار را باید زمانی انجام دهید که برنج کاملا له و نرم شده باشد و دانههای برنج کاملا نرم و له شده باشد.
باید تمام شکر، گلاب، زعفران و هل دم کرده و همینطور مقداری خلال بادام و مقدار کمی خلال پسته را به آن بیفزایید. در این مرحله نیز بهتر است این ترکیب را به خوبی هم بزنید تا از ته گرفتن آن جلوگیری شود.
مدتی که ممکن است برای پخت شله زرد طول بکشد حدود یک ساعت و نیم الی 3 ساعت متفاوت است. زیرا بستگی به جنس برنج، مقداری که میخواهیم بپزیم و حرارت آن خواهد داشت.
در مرحله آخر باید کره را به آن اضافه کنید. بعد از آن به خوبی ترکیب کنید تا کاملا مخلوط شود و سپس کمی زعفران اضافه کنید. درب قابلمه را بگذارید و شعله را کم کنید. شله زرد را برای 15 الی 20 دقیقه به این حالت قرار دهید تا کاملا دم بکشد و جا بیفتد.
حالا شله زرد آماده است و بهتر است برای اینکه فرم بهتری در ظرف نشان دهد در این مرحله که گرم است در ظرفهای مخصوصی که در نظر دارید بکشید و بعد از کمی سرد شدن شروع به تزئین آن کنید.
طرز تهیه شله زرد قالبی
برای تهیه شله زرد قالبی برای مقداری که در ابتدا گفته شد، تنها باید 2 قاشق غذاخوری پودر ژلاتین را در نصف لیوان آب سرد ریخته و روی حرارت سماور یا کتری به روش بن ماری آب کرده و به این ترکیب اضافه کنید. در واقع وقتی تمام مراحل تهیه پخت شل زرد به اتمام رسید باید پودر ژلاتین آب شده را به آن اضافه کنید.
حالا کافی است تا مایع شله زرد را درون قالب مورد نظر بریزید. بعد از آن باید قالب را درون یخچال به مدت 4 الی 5 ساعت قرار دهید تا کاملا سرد شود. برای در آوردن آن از قالب باید آنرا درون آب گرم به مدت 2 دقیقه قرار دهید و شله زرد را بر گردانید. برای تزئین میتوانید علاوه بر استفاده از گل، دارچین، خلال پسته بادام، از کاکائو و قیف نیز استفاده کنید.
نکات مهم برای تهیه شله زرد
- بهتر است هل دم کرده و زعفران دم کرده را برای عطر بهتر بسابید، دم کنید و از صافی رد کنید سپس داخل شله زرد اضافه کنید تا دانهها و پودر آن دیده نشود. با این کار ترکیب زیباتری دیده خواهد شد.
- نیازی نیست دائما شله زرد را هم بزنید تنها باید هر 10 الی 15 دقیقه یکبار حواستان باشد و هم بزنید تا به کف قابلمه نچسبد.
- اگر عطر و بوی بیشتری را دوست دارید بهتر است گلاب و زعفران بیشتری را برای این دسر در نظر بگیرید.
- باید گام به گام مراحل طرز تهیه شله زرد را طی کنید تا نتیجه بهتری کسب کنید.
کالری شله زرد
هر ماده غذایی ترکیبی که تهیه میکنیم علاوه بر اینکه ارزش غذایی متفاوتی خواهد داشت، کالری مخصوص خود را نیز خواهد داشت. حدود یک پیاله متوسط از شله زرد (100گرم) حاوی 250 الی 300 کیلو کالری انرژی است.
شله زرد به عنوان منبعی از کربوهیدرات و قند است. از این رو بهتر است افرادی که به دیابت مبتلا هستند و یا رژیم غذایی را دنبال میکنند این دسر سنتی خوشمزه و خوش عطر را به اعتدال در رژیم غذایی خود مصرف کنند.
از طرفی این دسر به دلیل داشتن زعفران، خاصیت نشاط آوری دارد که بهتر است برای داشتن روحیه بهتر از آن استفاده کرد. افرادی که از نفخ معده و سوء هاضمه رنج میبرند نیز میتوانند از این دسر خوشمزه در رژیم غذایی خود استفاده کنند تا روند بهبودی را مشاهده کنند.
نکات تکمیلی در مورد طرز تهیه شله زرد
در این متن به طور کامل در مورد طرز تهیه شله زرد توضیحاتی ارائه شد. بهتر است از این دسر سنتی در مهمانیهای خود برای میزبانی استفاده کنید تا از خواص مفید آن بهرهمند شوید. برای تهیه مقدار بیشتری از این دسر کافی است فقط مواد اولیه نام برده شده را به تعداد مورد نظر ضرب کنید.