خواص ترب سیاه در افراد مختلف میتواند تاثیرات چشمگیری را به همراه داشته باشد. فوایدی که دارد به علت ارزش غذایی بالایی است که به همراه دارد.
از آنجایی که ترب سیاه در زیر خاک رشد میکند، مواد معدنی، املاح و ویتامینهای متعددی را از دل خاک جذب میکند. از گذشته تا به حال، بر این عقیدهاند که ترب سیاه برای سلامت کبد بسیار مفید است. همچنین برای بهبود مشکلات گوارشی تاثیرات بالقوهای دارد.
اما این موارد تنها خواصی نیستند که ترب سیاه به همراه دارد. پیشنهاد میکنیم با ادامه این مقاله همراه باشید تا باجالبترین و مهمترین تاثیرات این خوراکی خاص آشنا شوید.
مطالب مرتبط با خواص ترب سیاه
- شنبلیله چیست؟ خواص تخم شنبلیله و طریقه مصرف آن را یاد بگیرید.
- خواص شلغم و مواد مغذی موجود در آن کدامند؟
- با جالبترین خواصی که سیب زمینی دارد آشنا شوید.
اطلاعات غذایی در مورد ترب سیاه
ترب سیاه یکی از سبزیجاتی است که با نام تربچه اسپانیایی نیز شناخته میشود. جالب است بدانید این نوع از ترب را در سراسر جهان مصرف میکنند اما در مناطق مدیترانهای و همینطور آسیای شرقی بیشتر به کار برده میشود.
شکل ظاهری ترب سیاه شبیه شلغم است. اما پوست آن به رنگ سیاه یا بنفش تیره است. جالب است که گوشته داخلی آن برخلاف پوستی که دارد، کاملا سفید است.
طعم آن کمی شبیه به سایر تربها است اما به دلیل املاح بالاتری که دارد، کمی تندتر و طعم خاکیتری دارد. کمی آبدار است و معمولا بهتر است آن را به صورت خام استفاده کرد. البته برای تهیه بعضی از غذاهای آسیای شرقی و چین، ممکن است آن را به صورت پخته استفاده کنند.
این نوع ترب در فصل سرد سال بیشتر پیدا میشود. از زمان کاشت تا برداشت آن حدود 2 ماه زمان لازم است. قطر آنها وقتی رشدشان کامل شود، تا 3 اینچ یا بیشتر نیز ممکن است برسد.
طعم تند و تیزی که ترب سیاه دارد به دلیل داشتن ایندولز و همچنین ترکیبات شیمیایی گلوکوسینولاتها است. البته تقریبا 80 درصد گلوکوسینولات موجود در ترب سیاه آلیفاتیک است.
ارزش غذایی ترب سیاه
خواص ترب سیاه ناشی از ترکیبات گیاهی شیمیایی موجود در آن است. در جدول زیر به بررسی ارش غذایی 100 گرم ترب سیاه پرداختهایم.
ارزش غذایی | مقدار موجود در 100 گرم ترب سیاه |
انرژی (کالری) | 18 کیلوکالری |
چربی | 0.1 گرم |
پروتئین | 0.6 گرم |
کربوهیدرات | 4.1 گرم |
قند | 2.4 گرم |
فیبر | 1.6 گرم |
مواد معدنی موجود در ترب سیاه
همانطور که بیان شد، این نوع از سبزیجات به دلیل اینکه ریشهای است، ترکیبات معدنی بسیار زیادی را به خود جذب میکند. بیشتر خواص ترب سیاه به علت وجود چنین مواد معدنی است. با مصرف 100 گرم از ترب سیاه میتوان مواد معدنی و ویتامینی جدول زیر را به بدن رساند.
ترکیبات موجود در ترب سیاه | مقدار موجود در 100 گرم ترب سیاه |
سدیم | 21 میلی گرم |
پتاسیم | 227 میلی گرم |
کلسیم | 27 میلی گرم |
آهن | 0.4 میلی گرم |
منیزیم | 16 میلی گرم |
روی | 0.15 میلی گرم |
منگنز | 0.038 میلی گرم |
فولات | 19 میکرو گرم |
ویتامین C | 22 میلی گرم |
طبع ترب سیاه چیست؟
پیش از بررسی مهمترین خواص ترب سیاه، بهتر است طبع آن را در نظر گرفت. از این طریق میتوان با رژیم غذایی مناسب، به بهبود مزاج دست یافت.
طبع ترب سیاه گرم و خشک است.
برای متعادل ساختن طبع آن میتوان کمی نمک، عسل یا زیره در کنار آن استفاده کرد.
آشنایی با بهترین خواص ترب سیاه
چینیها بر این عقیدهاند استفاده از ترب سیاه و یا انواع ترب، گل کلم یا انواع کلم، میتواند سلامتی را برای بدن به ارمغان آورد.
ترب سیاه با توجه به ترکیبات شیمیایی گیاهی بسیار مفیدی که به همراه دارد، خواص بسیار زیادی را به بدن میرساند. در ادامه مهمترین خواصی که این نوع از سبزیجات دارد را معرفی خواهیم کرد.
1. پیشگیری از ابتلا به بیماریها
ترب سیاه ترکیبات آنتی اکسیدانی بسیار بالایی را برای بدن به همراه دارد. همچنین حاوی ویتامین C و فیبر است که میتواند به عنوان منبعی عالی برای پیشگیری از بروز مشکلات گوارشی باشد.
برای تقویت سیستم ایمنی بدن میتوان از این خوراکی در سالادها یا تهیه برخی از غذاها استفاده کرد.
مطالعات حاکی از آن است که ترکیبات گلوکوسینولات موجود در ترب سیاه یا سایر سبزیجات، به عنوان گزینهای ضد ویروس، تقویت کننده سیستم ایمنی بدن و ضد سرطان عمل میکند.
به طور متوسط ترب سیاه حاوی مقادیر بالایی از ویتامین C است. این ویتامین محلول در آب باید روزانه به بدن رسانده شوند. از این طریق در بدن به عنوان ویتامین آنتی اکسیدان، از آسیب رادیکالهای آزاد جلوگیری خواهد کرد.
2. خواص ترب سیاه برای کبد
در داروهای سنتی، از ترکیبات ترب سیاه، برای درمان اختلالات کلیوی و مشکلات گوارشی مانند هضم، سوء هاضمه، سنگ کلیه یا حتی درمان بیماریهای تنفسی، روماتیسم و آرتریت استفاده میشود.
جالب است بدانید عملکرد سالم کبد، در حد به سزایی به دریافت آنتی اکسیدانهای گلوکوسینولات مربوط است.
این ترکیب برای فعالسازی تولید برخی از آنزیمها در کبد به کار برده میشود.
گلوکوسینولات وقتی در بدن به مقدار متعادل وجود داشته باشد، سموم از کبد به راحتی دفع خواهند شد. در نتیجه از التهاب کبد جلوگیری میشود. این ماده معدنی در اکثر سبزیجات وجود دارد اما ترب سیاه حاوی مقادیر بالایی از آن است.
3. کنترل و پیشگیری از سرطان با خواص ترب سیاه
ترب سیاه یکی از سبزیجات چلیپایی است. ترکیبات شیمیایی گیاهی بسیار مغذی را به همراه دارد. یکی از گزینههای سم زدا در این ماده خوراکی ایندول-3-کاربینول است.
طبق مطالعات انجام شده این ترکیب ضد استروژنی تاثیر به سزایی در کاهش خطر ابتلا به سرطانهای وابسته به هورمون مانند سرطان پستان و سرطان رحم کمک شایانی میرساند.
4. خواص ترب سیاه برای لاغری
یکی از خصوصیاتی که ترب سیاه برای بدن به همراه دارد، فیبر موجود در آن است.
مصرف فیبر برای لاغری ضروری است.
ترب سیاه با داشتن فیبرهای رژیمی، املاح معدنی متعدد و همچنین برخی از ویتامینها تاثیر به سزایی در کاهش وزن و لاغری دارد.
این ماده غذایی چربی به همراه ندارد. از طرفی انرژی بسیار کمی معادل 18 کالری را با مصرف 100 گرم از آن میتوان به بدن رساند.
با توجه به این موارد استفاده از ترب سیاه میتواند به جلوگیری از احساس گرسنگی و پرخوری منجر شود. این موضوع به دلیل فیبر فراوان موجود در آن است. فیبر با جذب آب در دستگاه گوارش، حجم بیشتری به خود میگیرد.
این نوع از سبزیجات کم کاری را میتوان به عنوان میان وعده برای جلوگیری از گرسنگی استفاده کرد تا گام به سزایی برای لاغری برداشت.
5. تنظیم سطح کلسترول
برای متعادل ساختن سطح کلسترول خون، یا حتی کاهش کلسترول نیاز به رعایت نکات تغذیهای، وجود دارد. باید در نظر داشت که:
اولا در ترکیبات ترب سیاه فیبر گزینهای بسیار مهم است؛
دوما فیبر برای کاهش سطح کلسترول ضروری است.
فیبرهای رژیمی موجود در این ماده غذایی یکی از مهمترین تاثیرات آن به شمار میروند. فیبرها به کاهش کلسترول بالا کمک شایانی میرسانند.
وجود کلسترول در عروق و شریانهای خونی، باعث اختلال در جریان خون میشود. از این رو با دریافت مقدار متعادلی از فیبر میتوان این اختلال را نیز بهبود بخشید.
حتی وجود ترکیبات معدنی بسیار مفیدی همچون پتاسیم، سدیم و منیزیم در ترب سیاه، به جریان خون بهتر و از بین بردن کلسترول بد در عروق میانجامد. از این رو از بروز مشکلات خطرناکی همچون سکته قلبی و مغزی جلوگیری خواهد شد.
6. خواص ترب سیاه برای معده
با استفاده از مصرف متعادل و منظم ترب سیاه، میتوان به بهبود هضم دست یافت.
ترب سیاه به علت داشتن فیبر و ترکیبات معدنی متعدد، قادر به پشتیبانی از سلامت سیستم گوارش است.
فیبرهای موجود در انواع سبزیجات از جمله انواع ترب، به پیشگیری از ابتلا به یبوست منجر میشوند. استفاده از آنها در مواد غذایی متنوع مانند سوپ و سالاد، میتواند راهکاری عالی برای پیشگیری از گرفتگی و اسپاسمهای معده باشد.
در نتیجه از معده درد نیز جلوگیری خواهد شد. استفاده از ترب سیاه پیش از غذا، به هضم بهتر کمک خواهد کرد.
7. سم زدایی بدن
وجود سموم در بدن میتواند علتی برای پیدایش التهابات باشد. استفاده از املاح معدنی موجود در مواد غذایی مانند ترب سیاه، تاثیر بالقوهای بر حذف سموم زائد از بدن دارد. در نتیجه از بروز التهابات بدنی جلوگیری خواهد شد.
در پی آن از بروز دردها برای قسمتهایی همچون کلیه، کبد یا حتی مفاصل جلوگیری میشود.
8. کنترل فشار خون
خواص ترب سیاه برای کاهش فشار خون بالا بسیار موثر است. این ماده غذایی حاوی مواد معدنی همچون پتاسیم، منیزیم و سدیم است. این املاح برای جریان الکترولیتی خون و مایعات در بدن بسیار تاثیرگذار هستند.
سطح متعادل آنها به جلوگیری از بالا رفتن فشار خون میانجامد. همچنین استفاده منظم و متعادل از آنها در رژیم غذایی کاهش دهندهی فشار خون، به تنظیم جریان خون، کمک خواهد کرد.
9. بهبود عملکرد تیروئید
در صورتی که غده تیروئید از ترشح هورمونهای تیروئید از جمله T3 و T4 ممانعت کند، کم کاری تیروئید رخ میدهد. ان موضوع ممکن است بر اثر عوامل مختلفی برای فرد ایجاد شود. اما مهمترین عامل میتواند ژنتیک باشد.
همچنین ابتلا به کم کاری تیروئید ممکن است مشکلات متعددی را برای سلامتی به همراه داشته باشد. از این رو باید راهکارهای موثر برای پیشگیری از آن را پیش برد.
یکی از این راهکارهای موثر به تغذیه اصولی مربوط میشود. مصرف مواد غذایی همچون ترب سیاه به دلیل داشتن سلنیوم و پتاسیم، بدن را از ابتلا به کم کاری تیروئید محافظت میکنند.
با وجود تاثیر به سزایی که این ماده غذایی دارد، اما بهتر است در کنار درمان دارویی، در مورد روند درمانی خوراکی نیز از پزشک جویا شد.
10. راهکاری برای تسکین سرفه
ترب سیاه تاثیر به سزایی در پاکسازی مخاط دارد. از آن برای پاکسازی مجاری تنفسی از عفونت، میتوان استفاده کرد.
از این ماده غذایی برای رفع عوارض سرماخوردگی و آنفولانزا میتوان استفاده کرد.
طریقه مصرف ترب سیاه برای درمان سرفه
برای اینکه از خواص ترب سیاه برای درمان سرفه استفاده کرد، در ابتدا باید آنها را به خوبی شستشو داد. سپس به دو روش میتوان آن را برای بهبود سرفه استفاده کرد:
1. بدون اینکه آنها را پوست بگیرید، لازم است به شکل ورقه ورقههای حلقهای خرد کنید. سپس لایهها را کف ظرف بچینید و مقداری شکر سرخ روی آنها بپاشید. درب ظرف را بگذارید.
2. بدون اینکه پوست آنها را بگیرید، آنها از وسط نصف کنید. داخل آن را با یک قاشق خارج کنید. داخل آن عسل بریزید. درب آنها را بگذارید.
هر یک از این ترکیبها را باید اجازه دهید یک روز در دمای متعادل اتاق یا آشپزخانه بماند. باید بماند تا کاملا آب بیندازد. لازم است شکر یا عسل در آب ترب سیاه کاملا حل شود.
سپس شربت به دست آمده را میتوان روزانه 3 الی 5 قاشق در وعدههای مختلف برای بهبود سرفه استفاده کرد.
نکات خیلی مهم
در مورد این شربت باید دو نکته مهم را حتما در نظر داشته باشید:
1. به هیچ وجه نباید آن را بیشتر از 48 ساعت نگهداری کرد.
2. در صورت وجود مشکلات صفراوی بهتر است از این شربت استفاده نشود.
11. خواص ترب سیاه برای رشد بهتر موها
برای اینکه موها رشد بهتری داشته باشند، گردش خون و اکسیژن رسانی به آنها نکته بسیار حائز اهمیتی است.
مینرالهایی همچون منیزیم و سلنیوم برای گردش خون بهتر و تحریک رشد موها، ضروری هستند. ترب سیاه حاوی این دو ماده معدنی است.
مصرف ترب سیاه به گردش خون بهتر در بدن میانجامد. از این رو به تقویت فولیکولهای مو کمک شایانی میرساند. در نتیجه از ریزش مو جلوگیری خواهد شد. همچنین به دلیل به همراه داشتن مواد معدنی و ویتامینی فراوان، برای سلامت ساقههای مو، مفید است.
طرز مصرف ترب سیاه
برای اینکه از خواص ترب سیاه بهره مند شویم، میتوانیم آن را به شکل پخته یا خام مصرف کنیم. البته پیش از استفاده حتما باید به خوبی آن را شست. زیرا در غیر این صورت، به دلیل اینکه در زیر خاک رشد میکند، ممکن است باکتریهای مضری روی پوست آن باقی بماند.
بعد از شستشو میتوانید آن را به شکل رنده شده، خرد شده یا ورقههای نازک در سوپ، سالاد و انواع آش به کار ببرید.
ممنوعیتها و عوارض ترب سیاه چیست؟
اینکه خواص ترب سیاه برای جنبههای مختلف کاربرد دارد، نباید باعث شود از آن به مقدار نامتعادل استفاده کرد. استفاده نامتعادل از آن، عوارضی را به همراه دارد و همچنین لازم است ممنوعیتهای مصرفی برای آن را جدی گرفت. به موارد زیر توجه کنید:
- زیاده روی در مصرف آن برای دندانها مضر است.
- مصرف نامتعادل از آن ممکن است موجب دل درد، نفخ و دل پیچه شود.
- ترب سیاه برای مبتلایان به انسداد مجاری صفراوی مضر است.
- زیاده روی در مصرف ترب سیاه ممکن است سبب ایجاد نفخ و رطوبت در معده شود. این موضوع، در هضم غذا اختلال ایجاد خواهد کرد.
- افراد مبتلا به سنگ صفرا باید از خوردن آن اجتناب کنند.
- به دلیل به همراه داشتن ترکیبات گلوکوسینولات ممکن است برای افرادی که تحت درمان با داروهای مخصوص به تیروئید هستند، بسیار مضر باشد. حتی در عملکرد تیروئید اختلال ایجاد کند و موجب ابتلا به گواتر شود.
خواص ترب سیاه با ماست
برخی از کارشناسان طب سنتی بر این عقیده هستند که مصرف این دو ماده غذایی با یکدیگر آسیبهایی را برای بدن میتواند به همراه داشته باشد. آنها بر این عقیده هستند که ترکیب این دو ماده غذایی با یکدیگر میتواند سبب قولنج و نفخ در بدن شود.
خواص ترب سیاه و پونه
ترب سیاه در سراسر جهان به مصرف میرسد. ولی در مناطق آسیای شرقی و مدیترانه کاربرد بیشتری دارد. اما در این مناطق معمولا به صورت پخته آن را استفاده میکنند.
املاح بسیار زیادی دارد و به همین دلیل طعم خاکی و تندتری را با مصرف آن احساس خواهیم کرد. اما در خیلی از مناطق دیده میشود که ترب سیاه را به همراه پونه استفاده میکنند.
پونه به علت به همراه داشتن خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی بالایی که دارد، میتواند برای بهبود بیماری و مشکلات گوارشی گزینهای بسیار عالی باشد. به همین دلیل وقتی کنار ترب سیاه مقداری پونه به کار برده شود، تاثیرات دوچندانی برای بدن کسب خواهد شد.
حتی وقتی پونه در کنار ترب سیاه مصرف شود، به دلیل اینکه گیاهی ضد نفخ و ضد انقباض است، به معده و دستگاه گوارش کمک میکند تا تحت تاثیر دردهای گوارشی و نفخ قرار نگیرد.
مصرف متعادل پونه در کنار ترب سیاه به حفظ تعادل اسید معده و پیشگیری از بروز بیماریها نیز کمک میکند.
مطالب مرتبط با خواص ترب سیاه
- شنبلیله چیست؟ خواص تخم شنبلیله و طریقه مصرف آن را یاد بگیرید.
- خواص شلغم و مواد مغذی موجود در آن کدامند؟
- با جالبترین خواصی که سیب زمینی دارد آشنا شوید.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی مهمترین تاثیرات و خواص ترب سیاه پرداختیم.
ترب سیاه نوعی از سبزیجات ریشهای است که خواص متعددی دارد. خواصی همچون بهبود عملکرد غده تیروئید، درمان سرفه، سم زدایی بدن، بهبود اختلالات کبد و بسیاری از موارد دیگر که در طول متن به آنها اشاره شد را به همراه دارد.
بهتر است برای جلوگیری از عوارض احتمالی، ممنویتهای مصرفی بیان شده برای آن را جدی گرفت.