درمان خشکی واژن با 7 راهکار موثر + بررسی دلایل و پیشگیری
درمان خشکی واژن با بسیاری از روان کنندههای موجود در داروخانهها، شدنی است. اما باید در نظر داشت، این راه درمان موقتی است و لازم است علت اصلی آن را بررسی کرد. عوامل متعددی باعث خشکی واژن میشود که با برطرف کردن آنها، میتوان به درمان موثر دست یافت.
با این مقاله همراه ما باشید تا بررسی کنیم خشکی واژن چه علتی دارد و راه درمان آن چیست؟
مطالب پیشنهادی مرتبط با خشکی واژن
- ترشحات واژن چه انواعی دارند؟ + بررسی 6 عامل شایع
- 7 علت اصلی درد تخمدان را بشناسید + راهکارهای موثر برای درمان
- چگونه میتوان متوجه پارگی کیست تخمدان شد؟ بررسی 7 علت شایع پارگی کیست تخمدان
خشکی واژن چیست؟
دیوارههای واژن را لایه نازکی از رطوبت میپوشاند.
رطوبت ایجاد شده، محیطی قلیایی ایجاد میکند که اسپرم میتواند در آن زنده بماند و برای تولید مثل جنسی منتقل شود. از جمله مزایای این رطوبت در دیواره واژن، روان کردن و اصطکاک مناسب در هنگام مقاربت است.
بالا رفتن سن زنان، تغییرات هورمونی متعددی را برای آنها به همراه دارد.
یکی از آنها نازک شدن دیواره واژن است. نازکتر شدن دیوارههای واژن به این معنی است که سلولهای کمتری وجود دارند که رطوبت ترشح کنند. در نتیجه خشکی واژن را میتواند به همراه داشته باشد.
یکی از برجستهترین دلایلی که باعث خشکی واژن میشود، تغییرات هورمونی است. اما دلایل دیگری نیز برای این مشکل وجود دارد.
خشکی واژن چه عوارضی دارد؟
عوارض ناراحت کنندهای در پی خشکی واژن بروز داده میشوند که فرد را وادار به درمان خشکی واژن میکند. این مشکل، ناراحتیهای متعددی در ناحیه واژن و حتی لگن میتواند ایجاد کند:
- درد
- خارش مکرر
- احساس سوزش
- درد در حین رابطه جنسی
- خونریزی خفیف پس از مقاربت
- کاهش میل جنسی و عدم علاقه به رابطه جنسی
- عفونتهای مجاری ادراری که اغلب به راحتی از بین نمیروند و یا دوباره عود میکنند
خشکی واژن مشکل رایجی است که اکثر زنان در مورد درمان آن اقدامات لازم را انجام نمیدهند یا حتی در مورد آن با شریک زندگی خود صحبت نمیکنند. باید همواره برای درمان خشکی واژن راهکارهای درستی را پیش گرفت اما بررسی علل احتمالی بروز آن راه درست درمان را میتواند مشخص کند.
علت خشکی واژن چیست؟
کاهش سطح استروژن، عامل اصلی خشکی واژن محسوب میشود. بدن زنان با بالا رفتن سن، استروژن کمتری تولید میکنند. این موضوع اغلب باعث به پایان رسیدن قاعدگی در دورهای به اسم پیش یائسگی میشود. با این حال نمیتوان یائسگی را تنها علت کاهش تولید استروژن معرفی کرد. سایر عللی که کاهش تولید استروژن را میتواند به همراه داشته باشد شامل موارد زیر میشود:
- زایمان
- افسردگی
- شیر دادن
- دوش واژینال
- سیگار کشیدن
- ورزشهای سخت
- استرس بیش از حد
- برداشتن تخمدانها با جراحی
- اختلالات سیستم ایمنی مانند سندرم شوگرن
- برخی از داروها یا لوسیونها نیز ممکن است در کاهش ترشحات بدن موثر باشند
- درمان سرطان با مواردی همچون پرتو درمانی برای لگن، هورمون درمانی یا شیمی درمانی
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
برای درمان خشکی واژن باید حتما از پزشک مشورت دریافت کرد. چون ممکن است نشان دهنده یک وضعیت جدی برای فرد باشد. در صورتی که ناراحتی بیش از حدی در طول چند روز وجود داشته باشد، یا در حین مقاربت جنسی احساس ناراحتی ایجاد شود، بایداز پزشک برای درمان مشورت دریافت کرد.
خشکی واژن در صورت عدم درمان، میتواند باعث ایجاد زخم یا ترک در بافتهای واژن شود.
اگر در چنین شرایطی خونریزی شدید برای واژن ایجاد شود، فورا باید به دنبال راهکارهای درمانی پزشکی بود. برای معاینه، پزشک دیوارههای واژن را بررسی خواهد کرد که مقدار ضخامت و نازکی آن را بسنجد. همچنین در صورت نیاز، از ترشحات واژن برای آزمایش و بررسی باکتریهای مضر، نمونه برداری خواهد شد.
علاوه بر این موارد آزمایشهای هورمونی نیز میتوانند تعیین کننده این باشند که دوران یائسگی نزدیک است یا خیر.
در صورتی که علائم خشکی واژن بروز داده شده باشند، دکتر به احتمال زیاد موارد زیر را بررسی خواهد کرد:
- تغییرات قاعدگی
- معاینه لگن
- بررسی واژن و سایر علائم
- نمونه برداری از دیواره واژن
پزشک اغلب در مورد جزئیات از بیمار جویا میشود. گاهی این سوالات برای بیمار ممکن است خجالت آور باشند اما باید به طور دقیق به سوالات پزشک پاسخ داد و دانست که پزشک با این نوع مکالمات آشناست و به آنها عادت دارد.
درمان خشکی واژن چگونه است؟
بهتر است پیش از اینکه راهکارهای موثر برای درمان خشکی واژن را بریتان مطرح کنیم، در نظر داشته باشید که بهترین راه درمان مخصوص خود فرد را باید از پزشک دریافت کرد.
در ادامه راهکارهای درمانی را ارائه خواهیم کرد.
1. چه روان کنندهای برای درمان خشکی واژن مناسب است؟
برای درمان خشکی واژن اغلب داروهای روان کنندهای که بدون نسخه نیز در داروخانهها ارائه میشوند، گزینههای مناسبی هستند. روان کنندههای واژن، برای کاهش خشکی واژن و رفع ناراحتی واژن موثر هستند.
برخی از این روان کنندهها و کرمهای مرطوب کننده میتوانند PH واژن را تغییر دهند و حتی احتمال ابتلا به عفونتهای ادراری را کاهش دهند.
زنان باید روان کنندهای را انتخاب کنند که مخصوص واژن باشد. گزینههایی که بر پایه آب هستند، بهترین موارد هستند. نباید روان کننده انتخابی حاوی روغن زیاد، عطر، رنگهای مصنوعی و عصارههای گیاهی باشد. چنین مواردی ممکن است باعث تحریک پوست شوند.
2. محصولات بهداشتی دارای روان کننده
برخی از انواع کاندوم که برای پیشگیری از بارداری به کار برده میشود، دارای روان کننده هستند. روان کنندههایی مثل روغن و وازلین در کاندومهای لاتکس و دیافراگم استفاده میشود.
3. درمان با استروژن
در برخی از موارد، مراقبتهای بهداشتی و درمان با استروژن به اشکال مختلفی همچون قرص، کرم و حلقه ممکن است تجویز شود که موجب آزاد شدن استروژن میشوند.
کرمها و حلقهها، استروژن را به طور مستقیم در بافتها آزاد میکنند. به ویژه مواقعی که علائم ناراحت کننده یائسگی مانند گر گرفتگی برای فرد ایجاد شود، استفاده از قرص استروژن، طبق صلاحدید پزشک، راه بهتری برای درمان خشکی واژن خواهد بود.
نکته مهم
از آنجایی که خیلی از محصولات مخصوص واژن، میتوانند پوست ظریف واژن را تحریک کنند، باید برای بررسی وضعیت، انتخاب روش درمان و کنترل، از پزشک مشورت دریافت کرد.
4. استفاده از مرطوب کنندههای مخصوص واژن
فرد میتواند هر یک الی دو روز یک مرتبه از مرطوبکنندههای مخصوص واژن مصرف کند. این راهکار به افزایش رطوبت طبیعی واژن کمک شایانی میرساند.
5. فعالیت جنسی ایمن
داشتن رابطه جنسی منظم و ایمن میتواند در درمان خشکی واژن بسیار تاثیرگذار باشد. اما باید راه کاملا ایمن و سالم را پیش برد و بهداشت واژینال و بهداشت رابطه را در نظر داشت.
بافتهای واژن در زمان برانگیختگی فرد، افزایش مییابند که این موضوع سبب تولید رطوبت در واژن میشود.
پاسخ به سوالات رایج در مورد بهداشت واژن
6. پرهیز از مصرف برخی از محصولات بهداشتی
بسیاری از محصولات بدن و محصولات شخصی بهداشتی، دارای عطر و رنگهایی هستند که سبب تحریک بافت واژن میشوند یا اینکه سبب خشک شدن آن میشوند.
همواره باید در نظر داشت که واژن دارای باکتریهای مفیدی است که خاصیت خودتمیز شونده به واژن میدهند. در نتیجه نیازی به دوش واژن و استفاده از صابونها و شویندههای معطر نیست.
7. مصرف مکملهای فیتواستروژن
فیتواستروژنها، ترکیباتی مشابه استروژن هستند. به همین دلیل تقریبا عملکردی شبیه استروژن را در بدن دارند. برای دریافت فیتواستروژنها میتوان از منابع طبیعی زیر استفاده کرد:
- سویا
- آجیل
- دانهها
- توفو
طبق تحقیقات انجام شده، مصرف فیتواستروژنها میتواند سبب بهبود خشکی واژن و حتی گر گرفتگی دوران یائسگی شود. با این حال باید در نظر داشته باشید که نمیتواند به عنوان تنها راه درمان باشد. همچنین باید برای مصرف آنها، از متخصص در کنار سایر راهکارهای درمانی مشورت گرفت.
پیشگیری از خشکی واژن
برای اینکه بتوان از خشکی واژن جلوگیری کرد، بهتر است راهکارهای کنترلی بسیار سادهای را انجام داد. در ابتدا ممکن است کمی سخت باشند اما به مرور به یک عادت همیشگی تبدیل میشوند:
- پرهیز از استفاده از محصولات و کارهای تحریک کننده مانند دوش واژینال
- پرهیز از استفاده از کاندومهای حاوی nonoyxnol-9 یا N-9 که موجب خشکی واژن میشوند
- بررسی وضعیت تغییرات هورمونی مرتبط با سن که برخی از عوارض آنها قابل پیشگیری هستند
خشکی واژن چه عوارضی دارد؟
خشکی واژن میتواند باعث خیلی از ناراحتیها برای فرد شود. به ویژه ناراحتیهای متعددی در ناحیه لگن و واژن ممکن است برای فرد بروز داده شود.
البته باید در نظر داشته باشید که خشکی واژن به ندرت مشکلی جدی برای فرد قلمداد میشود. اما بهتر است راهکارهای درمانی را برای بهبود کیفیت زندگی پیش برد.
خشکی واژن و یائسگی
خشکی واژن یکی از نشانههای رایج کاهش استروژن است. به همین دلیل است که زمان یائسگی با کاهش سطح استروژن، خشکی واژن نیز بروز داده میشود. راهکارهای موضعی، درمانهای بدون ضرری برای درمان خشکی واژن هستند اما گاهی ممکن است برای آنها درمان دارویی نیز توصیه شود.
البته گاهی نمیتوان به عنوان تنها دلیل خشکی واژن، یائسگی را معرفی کرد. گاهی برخی از موارد دیگر مانند بارداری، استرس، سیگار و… نیز ممکن است سبب خشکی واژن شده باشد.
مطالب پیشنهادی مرتبط با خشکی واژن
- ترشحات واژن چه انواعی دارند؟ + بررسی 6 عامل شایع
- 7 علت اصلی درد تخمدان را بشناسید + راهکارهای موثر برای درمان
- چگونه میتوان متوجه پارگی کیست تخمدان شد؟ بررسی 7 علت شایع پارگی کیست تخمدان
جمعبندی
در این مقاله به درمان خشکی واژن پرداختیم.
خشکی واژن میتواند به شدت اذیت کننده باشد و در صورتی که کنترل نشود، میتواند عوارضی همچون خارش و سوزش را ایجاد کند. راهکارهای بیان شده در این مقاله در درمان موثر هستند اما بهتر است برای پیش گرفتن آنها از پزشک مشورت دریافت کرد.