بیماری ها و سلامتسلامت زنان

درد تخمدان و بررسی 7 علت اصلی ایجاد آن + راه درمان

درد تخمدان ممکن است گاهی در دوره‌ها و بازه‌های زمانی متعدد برخی از خانم‌ها را طبق شرایط مختلف درگیر کند. دلایل متعددی سبب بروز این دردها می‌شود و علاوه بر این موضوع راهکارهای تسکین دهنده‌ای وجود دارند که با وجود آنها می‌توان بهبود یافت. در ادامه این متن مهمترین نکات در این مورد را برایتان بیان خواهیم کرد.

علت ایجاد درد تخمدان چیست؟

تخمدان دو غده کوچک به اندازه بادام است که در دو طرف لگن وجود دارد. وظایف متعددی برای بدن خانم‌ها انجام می‌دهد که شامل شکل‌گیری وضعیت جنسی، سیکل قاعدگی و همینطور بارداری را بر عهده خواهد داشت.

بروز درد برای تخمدان در برخی از افراد به شکل منظم تکرار می‌شود، اما در برخی دیگر ممکن است در بازه‌های زمانی مختلف ایجاد شود. طی 28 الی 35 روز یک فولیکول در یک تخمک بالغ می‌شود که در زمان تخمک‌گذاری از تخمدان آزاد می‌شود.

دلایل درد تخمدان

این فرایند طبیعی تنها در دوران بارداری تکرار می‌شود و پیش از بلوغ و بعد از دوران یائسگی ادامه نخواهد داشت. بروز اختلالاتی در این زمینه ممکن است سبب بروز دردهای متعدد شود که دلایل مختلفی ممکن است به همراه داشته باشد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.

مطلب پیشنهادی
تغذیه در دوران پریود - (خوراکی مناسب + خوراکی مضر)

درد ناشی از تخمک‌گذاری

عمده‌ترین دلیل که برای بسیاری از افراد درد را به همراه خواهد داشت، به زمانی باز می‌گردد که تخمک‌گذاری انجام می‌شود. این فرایند در چهاردهمین روز از سیکل قاعدگی ایجاد خواهد شد. زیرا تخمک در این تاریخ از تخمدان رها خواهد شد. این نوع درد اغلب با ترشحات واژنی و حتی گاهی با حالت تهوع همراه خواهد بود.

درمان درد تخمدان ناشی از سیکل تخمک گذاری

این فرایند طبیعی بعد از چند ساعت بهبود خواهد یافت و می‌توان با کمپرس گرم کمی آنرا تسکین داد و برای پیشگیری از بروز مجدد آن از داروهای ضد بارداری استفاده کرد.

التهاب لگن PID

عفونت لگن به عنوان بیماری لگنی شناخته می‌شود که گاهی تاثیرات آن ممکن است به تخمدان و لوله‌های فالوپ نیز منتقل شود. بیماری‌های مقاربتی مانند سوزاک و یا سایر بیماری‌ها مانند عفونت واژن که حتی ممکن است از طریق رابطه جنسی منتقل شوند، ممکن است سبب بروز این التهابات و احساس درد تخمدان شوند.

مطلب پیشنهادی
درمان خشکی واژن با 7 راهکار موثر + بررسی دلایل و پیشگیری

درمان درد تخمدان ناشی از التهاب لگن

اغلب با مراجعه به پزشک داروهای آنتی بیوتیکی تجویز خواهد شد که در پی آن می‌توان با مصرف مواد غذایی سرشار از آنتی بیوتیک مانند سیر و پیاز به بهبود آن پرداخت.

درد تخمدان ناشی از کیست تخمدان

کیسه‌ای پر از مایع را که در تخمدان رشد می‌کند کیست تخمدان می‌گویند. علائمی از جمله تکرر ادرار، درد، سیکل قاعدگی نامنظم، بی اشتهایی و نفخ را به همراه خواهد داشت.

راه درمان کیست تخمدان

برای درمان کیست تخمدان و رفع درد تخمدان از داروها و قرص‌های ضد بارداری استفاده می‌شود. این کیست‌ها خوش خیم هستند و خود به خود بعد از مدتی از بین خواهند رفت. اما در صورتی که کیست بیش از اندازه بزرگ شده باشد عمل جراحی انجام خواهد شد.

راه درمان درد تخمدان

دردهای شکمی

برخی از دردهای شکمی هستند که سبب احساس درد در ناحیه تخمدان می‌شوند. مواردی از جمله بارداری خارج از رحم، آپاندیس، یبوست، مشکلات کلیوی مانند سنگ کلیه یا عفونت کلیه ممکن است سبب احساس درد در ناحیه تخمدان شود.

مطلب پیشنهادی
علت پریود نشدن چیست؟ راهکارهایی برای بهبود این وضعیت

درمان دردهای شکمی

زمانی که که دلایل مختلفی سبب بروز درد شدید برای شکم شود، راهی جز مراجعه به پزشک منطقی به نظر نمی‌رسد. برای تسکین می‌توان از کمپرس گرم و مصرف مایعات فراوان استفاده کرد.

ایجاد پیچ خوردگی

از جمله دلایل نادری که ممکن است سبب درد تخمدان شود، پیچ خوردگی است. تخمدان‌ها به وسیله رباط‌های نازک به اعضاء شکم متصل شده‌اند که گاهی بر اثر پیچ خوردگی ناشی از کیست تخمدان درد ایجاد خواهد شد.

برای درمان لازم است تا اورژانسی به پزشک مراجعه کرد تا راهکار درمانی مناسب سریعتر پیش گرفته شود. در صورت عدم درمان به موقع ممکن است به تخمدان خون کافی نرسد و از بین رود.

درد ناشی از آندومتریوز

زمانی که بافت‌های قاعدگی رشد غیر طبیعی را در خارج از رحم داشته باشند، آندومتریوز ایجاد شده است. تخمدان و لگن نواحی هستند که دچار این مشکل می‌شوند. خونریزی داخلی، زخم داخلی و درد از جمله علائم آن است که ناشی از رشد آنها در طول ترشحات هورمونی ایجاد خواهد شد. در طول قاعدگی این بافت‌ها ریزش می‌کنند.

مطلب پیشنهادی
تمرینات کگل برای درمان بی اختیاری ادرار (آقایان + زنان)

درمان درد ناشی از آندومتریوز

بسته به شدت جراحت ایجاد شده راه درمانی متفاوتی پیش گرفته خواهد شد. اغلب برای درمان داروهای هورمونی، مسکن‌ها و یا در موارد پیشرفته جراحی تجویز خواهد شد.

سندرم باقیمانده تخمدان

این موضوع برای خانم‌هایی اتفاق می‌افتد که تخمدان و لوله‌های فالوپ را از رحم خارج کرده باشند. در مواردی که بافت‌های تخمدان در ناحیه لگن باقیمانده باشند، سبب ایجاد دردهای تکرار شوند و مزمن خواهند شد. این دردها در حین رابطه جنسی و یا دفع ادرار و مدفوع تشدید خواهد شد.

درمان مناسب

برای درمان لازم است تا داروهای مناسب با دوز مناسب با مقدار باقیمانده دریافت شود. به دنبال آن گاهی ممکن است پرتو درمانی نیز تجویز شود.

نکات پایانی

در این متن به بررسی 7 علت اصلی درد تخمدان و راهکارهای درمانی آن پرداختیم. در مواردی که درد تخمدان با علائمی از جمله حالت تهوع، استفراغ، تب، خونریزی واژن همراه بود حتما باید به پزشک مراجعه شود.

مطلب پیشنهادی
بهداشت واژن - (جواب سوالات رایج درباره بهداشت واژینال)

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *