عرق بادرنجبویه ؛ بررسی 10 خاصیت بسیار مهم برای سلامتی
عرق بادرنجبویه خواص متعددی برای سلامتی دارد که در بسیاری از کشورها از آن استفاده میکنند. این گیاه بیشتر در اوایل فصل تابستان رشد کرده و برداشت میشود.
عرق آن به روش سنتی و مدرن برای استفاده تهیه میشود. در ادامه متن به بررسی خواص، مضرات و نحوه مصرف این نوشیدنی پرخاصیت توضیحاتی را ارائه خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
مطالب مرتبط با عرق بادرنجبویه
- خواص کندر، خواص دود کندر و طبع کندر را بشناسید.
- عرق فراسیون چیست؟ چه خواصی دارد؟
- عرق چهل گیاه از چه گیاهانی تهیه میشود؟ خواص آن چیست؟
همه چیز در مورد خواص عرق بادرنجبویه
گیاه بادرنجبویه یکی از گیاهانی است که خواص درمانی متعددی دارد و طبع آن در طب سنتی گرم و خشک است. عطر و بوی این گیاه کمی شبیه به لیمو است اما کمی تند و تیز تر احساس خواهد شد. این عرق به عنوان یکی از داروهای بسیار مفید برای درمان افسردگی و حالات اضطراب تا اواخر قرن هفده استفاده میشد. اما خواص آن بیش از این موارد است.
با اینکه عرق بادرنجبویه در میان سایر عرقیات از جمله عرق کاسنی، عرق شاتره، عرق نعنا، عرق بیدمشک و… از شهرت کمتری برخوردار است اما خواصی متمایز و بسیاری را برای سلامتی به همراه دارد که در ادامه به طور کامل آنها را بیان خواهیم کرد.
خواص عرق بادرنجبویه برای فشار خون
عرق بادرنجبویه یکی از عرقیاتی است که برای افرادی که افت فشار خون دارند و به صورت ناگهانی با افت فشار خون مواجه میشوند بسیار مفید است. برای متعادل ساختن فشار خون میتوانند از آن استفاده کنند.
مفید برای دستگاه گوارش
یکی از راهکارهایی که برای بهبود مشکلات معده و دستگاه گوارش میتوان انجام داد استفاده از عرقیات طبیعی است. عرق بادرنجبویه برای معده و دستگاه گوارش در موراد زیر بسیار مفید خواهد بود:
- درمان زخم روده و زخم معده
- بهبود و درمان بواسیر
- مفید برای هضم غذا
- رفع نفخ معده و دلپیچه
- دفع سموم معده
- مفید برای رفع بوی بد دهان
- درمان یبوست بسیار مزمن
- تقویت کنندهای بسیار موثر برای کبد
خواص بینظیر عرق بادرنجبویه برای پوست و مو
درمانهای سنتی یکی از بهترین راهکارها برای داشتن پوستی صاف و سلامت است. عرق بادرنجبویه با در بر داشتن ترکیبات مفید برای درمان بسیاری از مشکلات پوستی از جمله آکنه، التهاب غدد لنفاوی، پف دور چشم، پاک کنندگی زخمها، بهبود و درمان گزیدگی نیش حشرات از جمله نیش عقرب، رتیل و جای گاز حتی حیوانات هار نیز بسیار موثر است.
در بسیاری از دستورهای درمانی از عرق بادرنجبویه یا کوبیده برگ بادرنجبویه برای درمان و رفع کچلی و ریزش مو در زنان استفاده شده است. از آن برای اکسیژنرسانی و گردش خون بهتر در پوست کف سر میتوان به صورت خوراکی و موضعی استفاده کرد.
بادرنجبویه برای آرامش اعصاب و مغز
- مفید برای رفع گرفتگی و انسداد رگها
- تقویت حافظه و پیشگیری از حواسپرتی
- باز کننده ذهن
- بهبود بیخوابیهای ناشی از استرس
- پیشگیری از بروز سکته مغزی در سنین بالا
- کمک به رفع خستگیهای روحی
- نشاط آور
- کمک به از بین بردن صدا و وز وز گوش
- مفید برای رفع لرزش اندامها به ویژه لرزش دست
- ضد اضطراب و افسردگی
عرق بادرنجبویه برای قلب
عرق این گیاه برای تقویت قلب بسیار مفید است. افرادی که تپش قلب و اضطراب دارند میتوانند از این نوشیدنی مفید شربتی تهیه کرده و روزانه برای آرامش قلب نوش جان کنند.
خاصیت تصفیه کنندگی این عرق میتواند در بهبود مشکلات قلبی موثر واقع شود.
همچنین جالب است بدانید ابوعلی سینا، بادرنجبویه را جزء داروهای گیاهی تقویت کننده قلب دسته بندی کرده است.
بهبود مشکلات تنفسی
راهکارهای درمانی خانگی برای بهبود بسیاری از مشکلات تنفسی نتیجه بخش هستند. استفاده از عرق بادرنجبویه تنگی نفس و سرفههای مزمن را بهبود میبخشد.
عرق بادرنجبویه برای خواب بهتر
یکی از تاثیرات خوب این نوشیدنی، خاصیت آرامش بخشی آن است.
با ایجاد آرامش برای عضلات و رفع گرفتگیهای عضلانی، به کسب خواب راحتتر کمک میکند. طبق تحقیقات انجام شده استفاد از این نوشیدنی به همراه عرق سنبل الطیب میتواند تاثیری مشابه برخی از داروهای خواب آور شیمیایی را روی افراد داشته باشد.
حتی گاهی برای کنترل افسردگی در مراحل ابتدایی میتوان روی خاصیت آرامش بخشی این نوشیدنی حساب کرد. اما بهتر است به عنوان تنها راه درمان از آن استفاده نکرد و در کنار راهکارهای توصیه شده توسط پزشک از آن کمک گرفت.
عرق بادرنجبویه برای دوران بارداری
دوران بارداری به ویژه در سه ماهه ابتدایی حالت تهوع صبحگاهی را برای بسیاری از مادران به همراه دارد. با مصرف متعادل از این عرق طبق نظارت پزشک، مادران میتوانند به کنترل این حالات بپردازند.
علاوه بر این موضوع عرق این گیاه میتواند به کنترل و پیشگیری از کمخونی دوران بارداری کمک کند. اما باید برای مصرف انواع عرقیات جانب اعتدال رعایت شود و از پزشک در مورد مصرف آنها پرسیده شود.
مصرف عرق بادرنجبویه در دوران شیردهی
در دوران حساس شیردهی مادران باید نسبت به رژیم غذایی خود دقت کنند. استفاده از انواع عرقیات و گیاهان دارویی باید با کمی احتیاط باشد. زیرا بسته به شرایط هر مادر ممکن است نوع درمان گیاهی که انجام میشود متفاوت باشد.
پس از مصرف عرق بادرنجبویه یا هر گیاه دارویی و عرقیات دیگر مادران در دوران بارداری و شیردهی حتما باید از پزشک خود مشورت گیرند. عرق این گیاه تاثیر به سزایی در بهبود التهاب ناشی از تجمع شیر مادر در سینه را خواهد داشت.
خواص عرق بادرنجبویه برای لاغری
خیلی از افراد بر این باورند که با مصرف عرقیجات گیاهی و یا برخی از دمنوشها میتوانند به لاغری و کاهش وزن دست یابند. اما باید همواره در نظر داشت که لاغری بدون پیروی از رژیم غذایی و فعالیت بدنی، امکان پذیر نیست. عرقیجات و داروهای گیاهی زمانی نتیجه میدهند که از رژیمی اصولی پیروی شود.
در کنار این راهکارهای درست میتوان از عرقیجات هم به عنوان محرکهای متابولیسم یا کنترل کنندههای اشتها استفاده کرد.
نحوه مصرف عرق بادرنجبویه
همانطور که گفته شد عرق بادرنجبویه دارای طبع گرم و خشک است. از این رو بهتر است افرادی که طبع گرم و خشک دارند با اعتدال و همراه با مصلح آنرا استفاده کنند.
برای نتیجه بهتر از این نوشیدنی برای تقویت معده و بهبود حالات روحی میتوان از نصف فنجان عرق بادرنجبویه به همراه نصف لیوان آب سرد ترکیب کرده و در میان وعده صبح و عصر نوشید.
برای رفع بوی بد دهان میتوان از این نوشیدنی به اندازه یک قاشق بعد از غذا استفاده کرد. از این طریق میتوان به رفع بسیاری از باکتریهای دهانی و دندانها استفاده کرد.
عرق بادرنجبویه برای چه افرادی ممنوع است؟
خواص متعددی این گیاه دارویی به همراه دارد که بهتر است به اعتدال مصرف شود. در برخی موارد باید از مصرف آن پرهیز کرد که شامل گزینههای زیر میشود:
- افرادی که اختلالات هورمونی دارند از جمله اختلالات تیروئیدی
- مشکلات چشمی از جمله آب سیاه
- مشکلات پروستات آقایان به ویژه ابتلا به التهاب پروستات
- خانمها در دوران بارداری و شیردهی باید با احتیاط بیشتری از آن مصرف کنند
- کودکان زیر 12 سال باید آنرا کمتر مصرف کنند
مضرات عرق بادرنجبویه چیست؟
در برخی موارد عرق بادرنجبویه اگر به اعتدال مصرف نشود ممکن است مشکلات و عوارض متعددی را به همراه داشته باشد. در موارد زیاده روی در مصرف این نوشیدنی ممکن است مشکلات و عوارضی از جمله گزینههای زیر بروز داده شوند:
- سرگیجه
- حالت تهوع
- ضعف بدنی
- تحریکات پوستی
- بروز احساس سنگینی در سر
این عوارض از شایعترین مواردی هستند که گزارش شدهاند. اغلب در طب سنتی توصیه میشود با بروز چنین عوارضی فرد آب زیادی مصرف کند. زیرا آب میتواند با دفع ترکیبات آن از بدن، به بهبود وضعیت کمک کند.
مطالب مرتبط با عرق بادرنجبویه
- خواص کندر، خواص دود کندر و طبع کندر را بشناسید.
- عرق فراسیون چیست؟ چه خواصی دارد؟
- عرق چهل گیاه از چه گیاهانی تهیه میشود؟ خواص آن چیست؟
نکات پایانی
در این متن در مورد فواید، مضرات و نحوه صحیح مصرف عرق بادرنجبویه توضیحات کاملی ارائه شد. بهتر است همه افراد در مورد نحوه صحیح مصرف و دوز مناسب آن از متخصصان در این زمینه جویا شوند. به منظور جلوگیری از بروز عوارض احتمالی از مصرف خودسرانه آن در موارد غیر ضروری باید پرهیز کرد.