آشپزیتغذیهغذاهای اصلیغذاهای سالم

قورمه سبزی با 3 دستور پخت متفاوت + ارزش غذایی و نکات سلامت

قورمه سبزی یکی از محبوب‌ترین و لذیذترین غذاهای اصیل ایرانی است که خانم‌های خوش ذوق ایرانی همیشه دوست دارند نکاتی در مورد متمایز ساختن و بهتر بودن، که ترفندهای حرفه‌ای را نیاز دارد، بلد باشند.

در این متن به طور کامل در مورد پخت این غذا و نکاتی در مورد بهتر شدن آن ارائه خواهیم کرد که برای همه افراد و آشپزها کاربرد خواهد داشت. با ادامه متن همراه باشید تا به سه دستور پخت جالب و کاربردی در مورد این غذا از جمله گزینه‌های زیر بپردازیم:

  1. طرز تهیه خورشت قورمه سبزی سنتی
  2. طرز تهیه نوع سریع در زودپز
  3. طرز تهیه یک خورشت قورمه سبزی خوشمزه برای وگن‌ها

مواد لازم برای تهیه خورشت قورمه سبزی اصیل (4نفره)

این خورشت سنتی از مواد غذایی بسیار مفیدی تشکیل شده است. قورمه سبزی علاوه بر اینکه غذای خوش طعم و عطری است، از مواد غذایی پرخاصیتی تشکیل شده که برای بدن فواید بسیاری را به همراه دارد.

طرز تهیه قورمه سبزی

البته برای مواد اولیه بسته به سلیقه در برخی از مناطق این خورشت لذیذ را با سبزی‌های محلی و معطری که کشت می‌شود تهیه می‌کنند و در برخی مناطق دیگر با مرغ یا گوشت چرخ کرده تهیه می‌کنند. مواد غذایی اصلی که در بیشتر موارد از آن برای تهیه قورمه سبزی اصیل استفاده می‌شود شامل موارد زیر است:

  • سبزی قورمه سبزی خورد شده: نیم کیلو (در ادامه تمام موارد این سبزی را برایتان بیان کرده‌ایم)
  • گوشت قرمز: 400 گرم
  • لوبیا قرمز: 1 پیمانه
  • لیمو عمانی: 3 عدد
  • پیاز متوسط: 1 عدد
  • نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به مقدار لازم
  • روغن: به مقدار لازم
مطلب پیشنهادی
طرز تهیه کاچی مجلسی با طبخ قدیمی و طبخ جدید در منزل

سبزی قورمه سبزی چیست؟

برخی افراد سبزی این خورشت را به صورت آماده خرد شده از فروشگاه‌ها تهیه می‌کنند. اما برخی ترجیح می‌دهند سبزی را به صورت کامل بشناسند و تمام مراحل پخت قورمه سبزی را مرحله به مرحله با سلیقه خود پیش ببرند. از این رو در این قسمت از متن سبزی‌هایی که در قورمه سبزی به کار برده می‌شوند را معرفی کرده‌ایم.

  • جعفری
  • تره
  • گشنیز
  • اسفناج یا برگ چغندر (این سبزی را برای لعاب و قوام خورشت اضافه می‌کنند)
  • شنبلیله (تمام عطر قورمه سبزی به شنبلیله وابسته است)

نسبتی که برای این سبزی‌ها لازم است معمولا یکسان است اما به دلیل اینکه شنبلیله ممکن است طعم تلخی برای خورشت ایجاد کند، باید مقدار آنرا کمتر از سایر سبزی‌ها در نظر گرفت. تره و جعفری و گشنیز معمولا به یک نسبت انتخاب می‌شوند.

سبزی و ادویه قورمه سبزی

اگر سبزی‌ها را با دست خرد می‌کنید باید دقت کنید تا سبزی‌ها به صورت یکدست و کاملا ریز ریز خرد شوند. البته برای این منظور می‌توانید از دستگاه سبزی خرد کن نیز استفاده کنید.

مطلب پیشنهادی
طرز تهیه فرنی رژیمی و فرنی کودکان + نکات سلامتی

نکته: سبزی‌هایی که خرد کردید را باید به صورت مجزا کاملا سرخ کنید. برخی این سبزی را آماده کرده و در فریزر نگهداری می‌کنند که بهتر است آنرا سرخ نشده نگهداری کرد تا هنگام پخت عطر بهتری داشته باشد. برای تهیه قورمه سبزی حتما باید سبزی خرد شده را به صورت مجزا از سایر مواد، سرخ کرده باشید.

2 نکته مهم که باید پیش از پختن قورمه سبزی انجام داد

1. برای تهیه قورمه سبزی باید از قبل لوبیاها را (حدود 6 الی 8 ساعت قبل) خیس کرد و 3 یا 4 مرتبه آب آنرا عوض کرد. برای سهولت در این کار می‌توانید لوبیاها را از شب قبل در آب خیس کنید تا علاوه بر اینکه سبب نرم شدن و راحت پختن آنها می‌شود، موجب گرفته شدن نفخ آن نیز شود.

گرفتن نفخ لوبیای قورمه سبزی

2. برای استفاده از لیمو عمانی در خورشت می‌توانید لیموها را با چنگال سوراخ کنید و برای پخت در خورشت اضافه کنید. اما برای در آمدن طعم ترشی لیمو عمانی، می‌توانید لیموها را از وسط نصف کرده و هسته‌های آنرا جدا کنید. حدود 30 دقیقه الی 1 ساعت در آب ولرم قرار دهید تا خیس بخورد و تلخی پوست آن کمی خارج شود.

طرز تهیه قورمه سبزی مرحله به مرحله

بعد از آماده شدن لوبیاها باید شروع به پختن قورمه سبزی کرد. برای شروع باید پیازها را ریز خرد کرده و در قابلمه با روغن سرخ کنید. بعد از کمی سرخ شدن گوشت خورشتی خرد شده را به آن اضافه کنید. با گرم شدن گوشت‌ها بهتر است زردچوبه را اضافه کنید و به طور کامل آنها را با هم تفت دهید.

طرز تهیه مرحله به مرحله قورمه سبزی

سپس سبزی سرخ کرده را اضافه کنید و مقداری باهم تفت دهید تا مزه و عطر یکدیگر را بگیرند. بعد از تفت دادن بهتر است آب لوبیا را خالی کرده و به این ترکیب اضافه کنید. در ادامه آن برای پخت بهتر باید حدود 1 الی 1.5 لیتر آب که حدود 4 الی 6 لیوان است را به این ترکیب اضافه کنید. حرارت را ملایم کرده و اجازه دهید تا کمی بپزند.

مطلب پیشنهادی
7 اپلیکیشن آشپزی که شما را به آشپز حرفه‌ای تبدیل می‌کند

بعد از گذشت 1 ساعت بهتر است سایر مواد را به این ترکیب اضافه کنید. یعنی لیموهای عمانی را که آماده کرده‌اید را داخل این ترکیب اضافه کنید. اجازه دهید تا مدت زمانی قورمه سبزی بپزد و بعد از حدود 40 دقیقه به مواد سر بزنید. در این مرحله نمک و فلفل را به آن بیفزایید. (برای حفظ ید نمک، بهتر است در اکثر غذاها، در مراحل پایانی اضافه شود)

شعله زیر خورشت را در این مرحله کم کنید تا علاوه بر اینکه روی آن روغن می‌اندازد، کاملا جا افتاده شود. برای پخت قورمه سبزی حداقل باید 2 ساعت زمان در نظر بگیرید.

هر چقدر این خورشت مدت زمان بیشتری برای پخت آرام آرام داشته باشد، طعم جا افتاده‌تری خواهد داشت. (اکثر مادرها آنرا از صبح روی حرارت گذاشته تا بعد از 4 الی 5 ساعت برای ناهار آماده شود)

نکات مهم برای تهیه قورمه سبزی

  • سبزی را بیش از حد سرخ نکنید تا هم خواص آن حفظ شود و هم طعم تلخ برای خورشت ایجاد نشود.
  • در صورت تمایل به ترش شدن از لیمو عمانی بیشتر استفاده کنید. اگر نیاز به استفاده از آبلیمو بود بهتر است در آخر آنرا اضافه کرد تا مانع پخت مواد نشود. (هیچگاه آب لیمو را جایگزین لیمو عمانی نکنید)
  • گوشتی که برای تهیه قورمه سبزی استفاده می‌کنید بهتر است از نوعی باشد که کمی چربی به همراه داشته باشد. (مثل گوشت دنده یا سردست)
  • بهترین قورمه سبزی وقتی آماده می‌شود که زمان مناسبی برای پخت داشته باشد؛ پس عجله نکنید و با شعله کم و ملایم سراغ پخت این خورشت لذیذ بروید.
مطلب پیشنهادی
مرغ شکم پر مجلسی در خانه + فوت فن هایی که نمی دانستید

طرز تهیه قورمه سبزی در زودپز

پختن قورمه سبزی در زود پز علاوه بر اینکه سرعت پخت را بالا می‌برد، طعمی که برای خورشت ایجاد می‌کند نیز بهتر و جا افتاده‌تر خواهد شد. برای این منظور نیاز به طی کردن مراحل سختی نیت و می‌توانید تمامی مراحل گفته شده را در زودپز پیش ببرید. اما سادگی آنرا نیز می‌توانید طبق مراحل زیر پیش ببرید.

  1. پیاز خرد شده را به همراه روغن کمی تفت دهید.
  2. گوشت و زردچوبه را به آن بیفزایید.
  3. سبزی سرخ شده را به ترکیب اضافه کرده و کمی تفت دهید.
  4. لوبیای خیس خورده با به این ترکیب اضافه کنید و 4 لیوان آب درون زودپز ریخته و درب آنرا بگذارید.
  5. حرارت زیر قابلمه نه باید زیاد باشد و نه باید کم باشد.
  6. با حرارت ملایم حدود یک ساعت زمان دهید تا بپزد.
  7. بعد از یک ساعت زودپز را باز کرده و لیمو، نمک و فلفل را به آن اضافه کنید.
  8. بعد از گذشت 40 دقیقه الی 1 ساعت قورمه سبزی شما آماده است.
  9. بعد از خاموش کردن برای روغن انداختن می‌توانید از 2 یا 3 قالب‌ یخ کوچک درون خورشت استفاده کنید.
مطلب پیشنهادی
طرز تهیه سس تارتار بسیار خوشمزه + آموزش نوع رژیمی

طرز تهیه قورمه سبزی برای وگن‌ها

این خورشت را می‌توان مخصوص افرادی که از رژیم غذایی خاصی مانند رژیم گیاه‌خواری پیروی می‌کنند نیز تهیه کرد. کار دشواری نیست و فقط باید به جای گوشت از قارچ استفاده کرد. مراحل زیر یک خورشت بسیار خوشمزه برای طرفداران رژیم گیاه‌خواری می‌تواند باشد.

طرز تهیه قورمه سبزی با قارچ
  1. پیازها را ریز خرد کرده و در روغن تفت دهید.
  2. زردچوبه را به آن اضافه کرده و بعد سبزی‌ها را اضافه کنید تا به طور کامل سرخ شوند.
  3. لوبیاهای خیس خورده که کاملا نفخ آن گرفته شده است را به ترکیب اضافه کنید.
  4. حدود یک لیتر آب (معادل 4 لیوان آب) به آن اضافه کنید و اجازه دهید لوبیاها و سبزی به طور کامل بپزند.
  5. در ظرفی به صورت جداگانه قارچ‌ها را سرخ کره و با کمی نمک و زردچوبه و فلفل آنها را مزه دارد کنید.
  6. بعد از اینکه لوبیاها و سبزی پختند، کافی است لیمو عمانی و قارچ را به آن اضافه کنید.
  7. بعد از اضافه کردن آن‌ها تنها لازم است نیم ساعت زمان دهید تا مزه لیمو عمانی در آمده و خورش جا افتاده شود.
مطلب پیشنهادی
طرز تهیه گرانیتا | 4 گرانیتای خوش طعم معروف ایتالیایی

با قورمه سبزی چی بخوریم؟

بسیاری از افراد به عنوان چاشنی از پیاز کنار قورمه سبزی استفاده می‌کنند که طرفداران بسیاری دارد. البته از انواع ترشی‌ها مثل سیر ترشی نیز می‌توان به عنوان چاشنی برای کنار قورمه سبزی استفاده کرد.

چاشنی قورمه سبزی

علاوه بر آن نکته‌ای که بهتر است به آن توجه کنید اینکه ترجیحا مصرف ماست و دوغ را در کنار غذاهایی مانند قورمه سبزی که حاوی گوشت هستند را کاهش دهید. زیرا کلسیم موجود در ماست و دوغ باعث می‌شود جذب آهن موجود در گوشت کاهش یابد.

بهترین گزینه‌ها شامل انواع سالاد مانند سالاد شیرازی، سالاد کاهو و سالاد کلم و بسیاری از گزینه‌های دیگری مانند سبزی خوردن، خیار شور و انواع ترشی می‌شود که می‌توان در کنار قورمه سبزی نوش جان کرد.

کالری و ارزش غذایی قورمه سبزی

همانطور که در طول متن بیان شد، خورشت قورمه سبزی از چند ماده خوراکی تهیه شده است. هر کدام از این مواد غذایی به کار برده شده کالری مشخصی دارند. اما این خوشت به طور مجزا در هر 100 گرم حدود 155 کیلو کالری انرژی را شامل می‌شود. این مقدار چیزی حدود یک ملاقه از این خورشت است.

ارزش غذایی قورمه سبزی

مواد مغذی و ویتامین‌های متعددی در این خورشت وجود دارد اما این موضوع دلیل بر عدم رعایت اعتدال در مصرف آن نمی‌شود. بهتر است این غذا را به صورت متعادل در رژیم غذایی هفتگی گنجاند تا از خواص آن بهره‌مند شد. ارزش غذایی که در 100 گرم از خورشت قورمه سبزی می‌توان دریافت کرد شامل موارد زیر می‌شود.

مطلب پیشنهادی
مرغ سوخاری خانگی به سبک رستوران (طرز تهیه در 3 مرحله ساده)
پروتئین7.30 گرم
چربی 10.76 گرم
فیبر2.35 گرم
آهن موجود در قورمه سبزی2.36 گرم
کلسترول19.80 میلی گرم
کربوهیدرات7.12 گرم
قند0.67 گرم
ویتامین A58.69 میلی گرم

نکات سلامتی در مورد قورمه سبزی

در این متن به طور کامل طرز تهیه قورمه سبزی ارائه شد. نکات سلامتی که در این مورد باید در نظر گرفت اینکه افرادی که نگران چربی خون و کلسترول بالا هستند، بهتر است از گوشت قرمزی که چربی ندارد و حتی چربی کمتری دارد برای تهیه قورمه سبزی استفاده کنند. از طرفی بهتر است سبزی را سرخ نکرده به ترکیبات اضافه کنند تا بپزد.

قورمه سبزی رژیمی

نکته دیگری که باید در نظر گرفت برای افرادی است که از فشار خون بالا رنج می‌رند و حتی افرادی که به پیشگیری و سلامت خود در مقابل فشار خون اهمیت می‌دهند نکاتی را باید در نظر داشت باشند. اینکه از نمک کمتری برای تهیه این خورشت استفاده کنند و جایگزین آن برای طعم دار کردن از آب لیمو، آب نارنج و یا آبغوره بدون نمک استفاده کنند.

مطلب پیشنهادی
سس تریاکی ؛ آموزش گام به گام بسیار ساده و تهیه غذا با آن

توصیه برای افرادی که به مشکلات معده دچار هستند اینکه جایگزین لوبیا قرمز یا لوبیا چیتی در قورمه سبزی، می‌توانند از لوبیا چشم بلبلی که نفخ کمتری نیز به همراه دارد استفاده کنند. همینطور مقدار لوبیایی که برای تهیه خورشت در نظر می‌گیرند می‌تواند مقدار کمتری باشد.

جمع‌بندی

در این متن به سه مدل طرز تهیه خورشت قورمه سبزی با نکات آشپزی بسیار مهم پرداختیم. نکات سلامتی که در رابطه با نوش جان کردن این خورشت وجود دارند را برایتان بیان کردیم. این موارد می‌توانند رهنمودی جدید برای اصلاحاتی در سبک زندگی افراد مختلف، از مبتلایان به بیماری‌ها گرفته تا افراد سالم، باشند.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *