حصبه از جمله بیماریهای عفونی به شمار میرود که با علائم خاصی همراه است. اولین علامت از حصبه را میتوان تب و داشتن حرارت بالا برای بدن دانست.
اما موارد اینگونه تنها راه شناخت ابتلا به این بیماری محسوب نمیشوند. از این رو در این مطلب سعی بر ارائه اطلاعاتی کامل، برای شناختی جامع در مورد این بیماری عفونی، خواهیم داشت. با ما همراه باشید.
شناخت بیشتر بیماری حصبه و راه انتقال آن
حصبه با نام علمی تیفوئید نیز شناخته میشود. باکتری خاصی به نام سالمونلا تیفی عامل این بیماری به شمار میرود. از طرفی دیگر این بیماری را اغلب به عنوان یک تهدید کننده جدی برای سلامتی انسانها در سراسر جهان میدانند که راه انتقال بسیار سادهای را نیز شامل میشود.
جالب است بدانید راه انتقال میکروب حصبه از طریق آب آلوده به ادرار یا مدفوع انسان ناقل به شمار میرود. این موضوع نشان دهنده این است که این بیماری تا حد قابل ملاحظهای قابل پیشگیری است و با کمی رعایت بهداشت میتوان از ابتلا به آن دور ماند.
این بیماری که در بین 4 نفر، جان 1 نفر را میگیرد، از جمله بیماریهای کشندهای محسوب میشود که از طریق آلوده شدن مواد خوراکی مانند میوه و سبزیجات به مدفوع و ادرار انسان که ممکن است حامل این باکتری عفونی باشد، انتقال مییابد.
از طرفی برخی از آبزیان مانند صدف و حلزون که در آبهای آلوده پرورش یافتهاند ممکن است این بیماری را انتقال دهند. باید برای جلوگیری از این عوامل نکات بهداشتی را در مورد خرید و شست و شوی خوراکیها در نظر گرفت.
این بیماری انتقالی به ژنتیک و عوامل وراثتی ارتباطی ندارد و اغلب از بین افراد مختلف به یکدیگر منتقل میشود. البته این بیماری به انسانها مربوط میشود و عوارض جدی را برای فرد ایجاد خواهد کرد. در ادامه مطالب علائم ابتلا به آنرا بیان خواهیم کرد.
علائم ابتلا به حصبه چیست؟
این بیماری عفونی نیز مانند سایر بیماریهای عفونی علائم مخصوص به خود را دارد. شاید در برخی موارد به دلیل حاد بودن وضعیت ابتلا و ضعیف بودن بدن فرد مبتلا شده، عوارض این بیماری بسیار شدیدتر بروز داده شوند اما علائمی مشترک را برای افراد بروز میدهد. این علائم شامل موارد زیر میشوند:
- تب طولانی مدت که مقاوم به درمان است، ایجاد میشود.
- احساس کسلی، بیحالی و خستگی که همراه با انرژی کم برای فرد است، ایجاد خواهد شد.
- در صورت عدم درمان به موقع و عدم توانایی بدن به مقاومت در برابر باکتری، خون آلوده شده و تب شدیدتر میشود.
- در ادامه آن باکتریها به قسمتهای مختلف بدن مانند کبد، مغز استخوان و مجاری صفرا منتقل خواهند شد که به دنبال آن از طریق روده خارج خواهند شد.
- فاز دوم بیماری وقتی شروع میشود که باکتری به روده کوچک نفوذ کرده و علائم تشدید را بروز میدهند.
از جمله علائمی که به دنبال آن برای فرد ایجاد خواهد شد و به عنوان دلیل اصلی برای ابتلا به این بیماری شناخته میشوند، شامل موارد زیر است:
- درد شکمی
- مشکلات گوارشی از قبیل ابتلا به یبوست و یا اسهال
- کاهش اشتها که به دنبال آن کاهش وزن نیز ایجاد خواهد شد
- تعریق بیش از حد
- تورم زیاد شکمی
- ضعف بدن
- سردرد
- سرفههای خشک
- دردهای عضلانی شدید
مشکلات ناشی از عدم درمان به موقع حصبه
اگر با بروز علائم بیان شده از تشدید بیماری جلوگیری نشود، موارد جدیتر و شدیدتری بروز داده میشوند. این موارد شامل موارد زیر هستند که بهتر است در صورت مشاهده بیمار مبتلا به علائم حصبه را هر چه سریعتر به صورت اورژانسی در بیمارستان جهت درمان سریع بستری کرد.
- هذیان گفتن
- عدم توانایی برای حرکت کردن
- خستگی چشمها و عدم توانایی برای باز نگه داشتن آنها
این موارد عوامل تهدید کننده برای زنده ماندن و مرگ بیمار به شمار میروند که در صورت عدم مراجعه به پزشک ممکن است خطر مرگ، بیمار را تهدید کند. در صورت اقدام به درمان برای بیمار در این مرحله از بیماری، این علائم فروکش خواهد کرد و بیمار مجددا به زندگی عادی باز خواهد گشت.
درمان حصبه چگونه است؟
در صورت اطلاع به موقع در مورد بیماری، پزشک معالج راههای درمانی را برای بیمار تجویز خواهد کرد. این راهکارها به سرعت نتیجه خود را به بیمار نشان خواهند داد. از جمله راههای درمانی حصبه شامل موارد زیر میشود:
- درمان از طریق داروهایی از جمله آنتی بوتیکها
- درمان خانگی و مراقبت در منزل
درمان دارویی حصبه
برای درمان دارویی میتوان از داروهای آنتی بیوتیک، طبق تجویز پزشک استفاده کرد. از طرفی نیز بهتر است برای اینکه داروهای آنتی بیوتیک تاثیرات بدی برای معده به همراه نداشته باشند، آب زیادی در کنار دوره درمان با دارو مصرف شود.
آنتی بیوتیکهایی نظیر سیپروفلوکساسین و آمپی سیلین به شمار میرود که بهتر است برای این منظور و اطلاعات بهتر از دوز مصرفی دقیق آن برای درمان به پزشک مراجعه شود تا باکتری از بدن دفع شده و مجددا بیماری تشدید نشود.
درمان خانگی حصبه
برای درمان قطعا باید به پزشک مراجعه کرد اما راهکارهایی هستند که در کنار درمان دارویی، میتوانند کاملا مفید واقع شوند و روند بهبود بیماری را تسریع بخشند.
به دلیل اینکه مشکلات زیادی برای معده در طول مدت ابتلا به حصبه ایجاد میشود، بیمار بهتر است آب و مایعات زیادی (بیش از 8 الی 12 لیوان) را به بدن، برای تامین آب از دست رفته بدن برساند.
در کنار این مورد نکاتی نیز وجود دارند که میتوانند در بهبود بیماری موثر واقع شوند. این موارد شامل گزینههای زیر است که تاثیر به سزایی را به همراه خواهند داشت:
- استفاده از مکملهای ویتامینی برای تامین مواد مغذی از دست رفته
- استراحت کافی و لازم برای بهبود بیماری
- رعایت بهداشت فردی و عمومی
- استفاده از مواد غذایی مقوی و سبک که علاوه بر تامین انرژی، هضم سادهای داشته باشند
- مایعات و دمنوشهای طبیعی مانند دمنوش میخک
- استفاده از ترکیب لیمو ترش تازه و عسل
- استفاده متعادل از ترکیب سرکه سیب با آب به نسبت یک به سه
- استفاده از سیر به عنوان یک میکروب کش قوی
- نوشیدن دوغ پاستوریزه
- استفاده از موز در رژیم غذایی روزانه برای تامین انرژی مورد نیاز بدن برای دفع بیماری
چگونه میتوان از ابتلا به بیماری حصبه در امان ماند؟
برای پیشگیری از ابتلا به بیماری حصبه کافی است نکات بهداشتی را رعایت کرد. برای این منظور بهتر است به نکات ارائه شده در این قسمت از مطلب برای ادامه زندگی سالمتر به آنها توجه کرد.
- استفاده از آبهای آشامیدنی معدنی به جای آبهایی که مخصوص آشامیدن نیستند، مثلا در طول مسافرت و تفریح در پارک و…
- شستن دستها و رعایت نکات بهداشتی
- در صورت تهیه غذای آماده از رستوران و غذاخوریهای معتبر خریداری شود
- شست و شوی کامل و بهداشتی میوهها و سبزیجات و خرید از اماکن معتبر بهداشتی
- پختن کامل سبزیجات
- در صورتی که قصد سفر به کشورهایی که بیماری حصبه در آنها شایع است وجود دارد، بهتر است دو هفته قبل از سفر به آنجا واکسن این بیماری تزریق شود
- جوشاندن آب در مواردی که آب آشامیدنی مشکوک است و دسترسی به آب معدنی وجود ندارد
- رعایت بهداشت عمومی و فردی برای جلوگیری از انتقال بیماری
سخن پایانی
این بیماری عفونی که با نام حصبه شناخته میشود، اغلب ممکن است کودکان و نوجوانان را در خطر قرار دهد. زیرا بزرگسالان اغلب مراقب رعایت بهداشت فردی و عمومی هستند. به همین منظور باید برای مراقبت بهتر و بیشتر، این نکات بهداشتی را به آنها آموزش داد. در صورت مشاهده علائم ارائه شده در این مطلب حتما باید به پزشک مراجعه کرد.