درمان گوش درد با 13 راهکار خانگی + بررسی علل و عوارض
درمان گوش درد ممکن است بسته به علت ابتلا روش متفاوتی را نیاز داشته باشد. در واقع دلایل متعددی ممکن است سبب بروز گوش درد شوند که گاهی راه درمان متفاوتی برای آنها لازم میشود. البته باید در نظر داشته باشید که یکی از شایعترین دلایلی که سبب ایجاد این درد میشود عفونت است. اما این عفونت و التهاب ناشی از آن ممکن است برای قسمتهای مختلف گوش بروز داده شود. پیشنهاد میکنیم با ادامه این متن همراه باشید تا نکات مهمی را تحت عناوین زیر برایتان شرح دهیم:
- علائم و عوارض
- علل گوش درد
- درمان گوش درد
- پیشگیری از بروز مجدد
گوش درد و مشکلات ناشی از آن
گوش درد بیشتر اوقات در کودکان بروز داده میشود اما ممکن است در بزرگسالان نیز به دلایل مختلف ایجاد شود. این درد گاهی یک و یا هر دو گوش را به خود درگیر کند که کاملا اذیت کننده است. اما در بیشتر موارد یک گوش درگیر این درد میشود. گوش درد گاهی قطع میشود و گاهی به صورت ممتد و ادامه دار سبب احساس درد در ناحیه گوش خواهد شد.
مطالب مرتبط با درمان گوش درد
- برونشیت چیست و چه علائمی دارد؟
- سردرد در سرماخوردگی را چگونه درمان کنیم؟
- درمان گلو درد شدید در خانه را با 11 راهکار یاد بگیرید.
گاهی درد به همراه سوزش ایجاد میشود که میتواند حتی سوزش گلو و درد گلو را نیز به همراه داشته باشد. حتی سبب کاهش شنوایی به صورت موقتی و تحریک پذیری نیز خواهد شد. به همین دلیل لازم است درمان گوش درد را به سرعت با در نظر داشتن ایمنی و حفظ سلامت گوش پیش گرفت.
علائم و عوارض ناشی از گوش درد چیست؟
اغلب احساس درد در یک ناحیه، ممکن است ناشی از بروز ناراحتی در قسمتهای دیگر باشد. گوش درد که اغلب بر اثر ایجاد آسیب و عفونت ایجاد میشود معمولا عوارضی به همراه دارد شامل موارد زیر است:
- احساس سرگیجه
- وزوز کردن گوش
- تب و بالا رفتن دمای بدن
- احساس درد در قسمتهای مختلف گوش
- التهاب و قرمزی اطراف گوش
- احساس درد در ناحیه فک و زیر گلو به سمت گوش
- خارش و سوزش گلو و گوش
- خارج شده ترشحات مایع از گوش
- افت شنوایی
- مشکل در خوابیدن
- از دست دادن تعادل
- سنگینی گوش
شایع ترین دلایل گوش درد چیست؟
گاهی دلایل پزشکی نیاز به درمان گوش درد با تجویز پزشک دارد اما در برخی دیگر از موارد که مشکل پزشکی وجود نداشته باشد، میتوان به راحتی گوش درد را در منزل درمان کرد. با این وجود لازم است علل ایجاد درد گوش را در ابتدا بررسی کنیم.
عفونت، آسیب دیدن گوش، تحریک گوش و یا دردهای ارجاعی که ناشی از ناراحتیهای دیگر بدن هستند، ممکن است سبب بروز گوش درد شود. در واقع منظور از دردهای ارجاعی دردی است که بر اثر عاملی غیر از عفونت و آسیب دیدن محل بروز داده شود. مثلا زمانی که درد ناشی از قسمت فک پایین ایجاد شده است و در قسمت گوش نیز احساس میشود. با این حال درد گوش میتواند به یکی از دلایلی که در ادامه بیان خواهیم کرد مربوط باشد.
عفونت قسمتهای مختلف گوش
گوش یکی از پیچیده ترین ساختارها را در بدن دارد. به همین دلیل ممکن است هر قسمتی از آن دچار مشکل شود و عوارضی مانند درد ناشی از آن، در تمام قسمتهای گوش احساس شود.
عفونت گوش از شایع ترین دلایل گوش درد محسوب میشود. این عفونت ممکن است در قسمتهای مختلف گوش از جمله در گوش خارجی، گوش میانی و گوش داخلی ایجاد شود. (منبع)
عفونت گوش خارجی
عفونت در ناحیه گوش خارجی ممکن است بر اثر مواردی همچون گزینههای زیر ایجاد شود:
- وارد شدن آب به داخل گوش
- استفاده مکرر و دائمی از سمعک و هدفون
- آسیب به پوست مجرای گوش
- وارد شدن جسم خارجی به گوش مانند استفاده از گوش پاک کن و یا سنجاق
- افزایش مقدار جرم جمع شده در گوش (مقدار متعادل آن برای سیستم دفاعی گوش ضروری است)
زمینه سازی برای باکتریها
گاهی ممکن است بر اثر شست و شو یا پاک کردن گوش به شکل نامناسب خراشیدگی روی پوست گوش ایجاد شود. این موضوع میتواند زمینه بروز عفونت و تجمع باکتری در گوش را در پی داشته باشد. زیرا آب پوست کانال گوش را نرم کرده و زمینه برای تکثیر باکتری و عفونت مهیا خواهد شد.
عفونتهای دستگاه تنفسی
گاهی برای درمان گوش درد لازم است سایر بیماریها بررسی شوند. گاهی با بروز عفونت در دستگاه تنفسی، گوش درد احساس خواهد شد. در واقع تجمع آب و مایعات در گوش که ناشی از این عفونتها است، تولید باکتری را به همراه خواهد داشت.
اختلال لابیرنتیت
لابیرنتیت یا آماس گوش درونی اختلالی است که با وجود عفونتهای ویروسی و همینطور عفونتهای باکتریایی که ناشی از بیماریهای تنفسی هستند ایجاد میشود.
سایر علل درد گوش
- جرم بیش از حد در گوش
- وارد شدن شیء خارجی به گوش
- تغییر فشار هوا
- گلودرد
- عفونتهای سینوسی
- گیر کردن آب و شوینده داخل گوش
- استفاده نادرست از گوش پاک کن
- عفونت دندان و وجود دندان خراب در دهان
- دندان نهفته
برای درمان گوش درد اغلب این دلایل به طور کامل بررسی میشوند. اما برخی دیگر از دلایل گوش درد وجود دارند که تقریبا نادر هستند و بسیار کم رخ میدهند:
- مشکلات موضعی مانند اگزما در داخل گوش
- سندروم TMJ یا سندروم مفصل گیجگاهی فکی
- پیرسینگ گوش
- دردهای مزمن عصب صورت
- آرتروز فک
درد و عفونت گوش میانی
گوش میانی قسمتی است که به وسیله پرده صماخ از قسمت خارجی گوش جدا شده است. در این قسمت از گوش عصبهایی قرار دارند که به وسیله آنها میتوان شنید. این قسمت کاملا بسته است و وارد شدن هر نوع فشاری سبب درد و ناراحتی در این قسمت میشود. بروز عفونت در این قسمت ممکن است بر اثر یکی از دلایل زیر بروز داده شود:
- ویروسها و باکتریهای راکد در این ناحیه
- عفونت مایع موجود در گوش میانی
- بروز اختلال در هر یک از اعضا گوش میانی
برای درمان گوش درد ناشی از آسیب و عفونت گوش میانی اغلب متخصصین دریافت آنتی بیوتیک و همینطور شست و شوی گوش را توصیه میکنند. اما پیش از آن باید علائمی که به همراه دارد و ممکن است یکی از موارد زیر باشد را برای تشخیص دقیق بیان کرد:
- سرگیجه شایعترین نشانه عفونت و آسیب به گوش میانی است که اغلب با سایر علائم همراه میشود
- حالت تهوع
- تب
- درد شدید گوش
- کاهش شنوایی
- تعادل نداشتن
درد و عفونت گوش داخلی
گوش داخلی ساختاری بسیار پیچیده دارد. این قسمت در مجاورت گوش میانی است و از این طریق پیامهای صوتی دریافت شده را به مغز انتقال میدهد. علاوه بر این موضوع در حفظ تعادل نیز موثر است. معمولا عفونت در این ناحیه با سرگیجه همراه میشود و دردی را ممکن است در پی نداشته باشد.
بهترین راههای درمان گوش درد در خانه
برای کاهش و درمان گوش درد راهکارهای متعدد و در دسترسی وجود دارد. در ادامه راهکارهای ایمنی را برای تسکین این درد ارائه خواهیم کرد.
1. درمان گوش درد با کمپرس گرم و سرد
یکی از موثرترین راهکارهای درمانی برای تسکین دردها، کمپرس گرم و سرد است. برای نتیجه از آن میتوانید ابتدا یک حوله را به وسیله چند قالب یخ داخل نایلون خنک کنید و روی گوش قرار دهید.
بعد از چند دقیقه آنرا از روی گوش بردارید و پس از حدود 10 دقیقه حوله را روی حرارت یا به وسیله یک اتو گرم کنید و روی گوش قرار دهید. کمپرس گرم تسکین موثر برای گوش درد است. توجه کنید دمای پارچه یا حوله نباید کاملا یخ و یا کاملا داغ باشد که سبب آسیب به گوش شود.
2. خشک کردن گوشها
باید برای درمان گوش درد حتما از عواملی که گوش را تحریک میکند باید دور ماند. سعی کنید تا جای ممکن از خیس شدن گوش و وارد شدن آب به داخل آن جلوگیری کنید.
3. درست نشستن
برای اینکه فشارهای وارد شده به گوش کاهش یابد، لازم است که درست نشست. این موضوع سبب متعادل بودن سر میشود که دردهای ناشی از مایعات جمع شده در گوش میانی را متوازن میکند و درد کمتری تا بهبود کامل احساس میشود.
4. درست خوابیدن
باید زمان خواب، سر را در وضعیتی قرار داد تا فشار کمتری روی گوش که درد میکند وارد شود. تا جای ممکن بهتر است روی گوشی که دچار درد است نخوابید. حتی توصیه میشود سر را در هنگام خواب در وضعیتی قرار داد که کمی بالاتر از بدن باشد؛ برای این کار بهتر است از یک بالش بلندتر کمک گرفت.
5. استفاده از داروهای مسکن بدون نسخه
برخی از انواع داروهای مسکن بدون نسخه پزشک ارائه میشوند. این داروها شامل استامینوفن، بروفن و ناپروکسن میشود که التهابات ایجاد شده در گوش را نیز کاهش میدهند. البته بهتر است توصیه مصرف این داروها از سمت پزشک باشد تا تداخل دارویی با سایر داروها در نظر گرفته شود.
6. درمان گوش درد با روغن زیتون
استفاده از برخی روغنها سبب درمان عفونتها میشود. روغن زیتون یکی از روغنهای مفید با خاصیت آنتی اکسیدانی است که برای درمان درد گوش خارجی میتوان از آن استفاده کرد. برای این منظور کافی است 2 قطره از آن را داخل گوشی که درد میکند در چند روز چکاند.
7. جویدن
یکی از راهکارهای آسان اما بسیار موثر، جویدن آدامس است. درمان گوش درد با جویدن آدامس بر اثر کاهش فشارهای وارد شده به قسمتهای مختلف گوش ایجاد میشود.
8. چکاندن پراکسید هیدروژن در گوش
آب اکسیژنه که با نام پراکسید هیدروژن نیز معرفی میشود، طی سالهای زیادی است که برای درمان گوش درد و عفونت گوش به کار میرود. برای این منظور لازم است چند قطره از آن را داخل گوشی که درد میکند، چکاند. این کار را بهتر است تا زمان بهبودی درد، هر 6 الی 8 ساعت یک مرتبه انجام داد.
9. استفاده از سیر
مصرف سیر به بدن خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی را میرساند. علاوه بر مصرف خوراکی سیر که به درمان گوش درد کمک میکند، میتوان از آن به صورت موضعی نیز استفاده کرد. توصیه میکنیم برای بهبود درد گوش مصرف خوراکی سیر را فراموش نکنید.
برای مصرف موضعی نیز کافی است مقداری از سیر کوبیده شده را داخل گاز استریل پیچیده و به مدت یک الی دو ساعت داخل گوش خود قرار دهید.
10. زنجبیل برای درمان گوش درد
زنجبیل یکی از آنتی اکسیدانهای طبیعی است که خاصیت ضد التهابی نیز دارد. از زنجبیل تازه به شکل خوراکی برای دریافت این خواص استفاده کنید و مقدار 2 الی 3 قطره از آب آنرا درون گوش بچکانید.
11. درمان گوش درد با عسل
عسل یکی از اکسیرهای جاودانگی از نظر هندوها محسوب میشود. شاید این موضوع به دلیل خواص درمانی فوق العادهای باشد که به همراه دارد. طبع عسل اغلب گرم است و خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد. علاوه بر مصرف خوراکی آن به همراه چند قطره آب لیمو ترش تازه، میتوانید کمی عسل را داخل کانال خارجی گوش بمالید تا التهابات ایجاد شده کاهش یابند.
12. استفاده از میخک برای درمان گوش درد
میخک یکی از بی حس کنندهها، ضد التهابات و ضد دردهای طبیعی است که اغلب برای درمان دندان درد شدید نیز به کار برده میشود. اما برای استفاده در گوش بهتر است آنرا با مقدار خیلی کمی آب یا روغن زیتون بکوبید و داخل یک لایه گاز استریل بپیچید. سپس آنرا داخل گوش قرار دهید تا درد گوش تسکین یابد.
13. ماساژ برای درمان گوش درد
یکی از راهکارهایی که برای درمان گوش درد موثر است، گرفتن ماساژ است. برای این منظور کافی است کمی با روغن زیتون ترکیب شده با پودر زنجبیل دست را چرب کنید و به آرامی از کنار گوشها دست را به سمت پایین بکشید. این ماساژ سبب تخلیه مایعات تجمع یافته در گوش میشود اما بهتر است آنرا به آرامی انجام دهید و فشار زیادی به اطراف گوش و گلو وارد نکنید.
زمان مراجعه به پزشک برای درمان گوش درد
در مواردی که تب بالاتر از 40 درجه در کنار گوش درد همراه باشد، باید فورا به پزشک مراجعه کرد. علاوه بر این موضوع در صورتی که درد شدید ناگهانی برای گوش ایجاد شود، باید سریعا تحت درمان قرار رفت. زیرا ممکن است ناشی از پاره شدن عضوی از گوش باشد. در صورت مشاهده موارد زیر باید فورا به پزشک مراجعه کرد:
- سرگیجه
- سردرد
- التهاب و درد شدید گوش
- افتادگی عضلات صورت
- خارج شدن خون و چرک از گوش
- عدم بهبود و تشدید درد گوش طی 24 الی 48 ساعت
پیشگیری از گوش درد
از آنجایی که درمان گوش درد کمی دشوارتر از پیشگیری آن است، بهتر است راهکارهای پیشگیری کننده زیر را که کاملا عملی هستند، جدی بگیرید:
- اجسام خارجی را وارد گوش نکنید
- از استعمال دخانیات و سیگار اجتناب کنید
- گوشها را بعد از استحمام و شنا کردن با روش ایمن و با حوصله کاملا خشک کنید
- از عوامل حساسیتزا مانند گرد گل و گرد و غبار که ممکن است سبب التهاب گوش شوند، خود را دور نگه دارید
مطالب مرتبط با درمان گوش درد
- برونشیت چیست و چه علائمی دارد؟
- سردرد در سرماخوردگی را چگونه درمان کنیم؟
- درمان گلو درد شدید در خانه را با 11 راهکار یاد بگیرید.
جمعبندی
درمان گوش درد با راهکارهای خانگی کاملا شدنی است. اما در صورتی که با راهکارهای بیان شده، گوش درد پس از 48 ساعت بهبود نیافت، لازم است فورا به پزشک مراجعه کرد. زیرا ممکن است عدم درمان به موقع آن افت شنوایی همیشگی و آسیب به شنوایی را در پی داشته باشد.