تغذیهغذاهای سالم

آشنایی با خواص پونه و فواید آن برای سلامتی و درمان

پونه از گیاهان دارویی با طبیعتی گرم و خشک است که در جاهای گرم و مرطوب رشد می کند. از این گیاه برای درمان انواع بیماری ها استفاده می شود. از خواص مهم آن می توان به درمان دردهای روده، تقویت گوارش و آرام بخش بودن آن اشاره کرد. خاصیت آنتی اکسیدانی این گیاه نقش موثری در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد.

برگ ها، ساقه ها و گل های این گیاه به عنوان یک آنتی بیوتیک عمل می کنند. طعم این گیاه تلخ، گس و گرم است و پس از مصرف آن در دهان حس خنکی ایجاد می کند. می توان از عصاره این گیاه در رفع ویروس های مختلفی چون ویروس آنفولانزا، ویروس تبخال و بیماری نیوکاسل استفاده کرد. در این مقاله قصد داریم شما را با خواص پونه آشنا کنیم. در ادامه با ما همرا باشید.

خواص دارویی پونه چیست؟

درمان روماتیسم، آرتروز و نقرس

پونه خواص زیادی دارد. یکی از آنها خاصیت ضد التهابی است که برای درمان و بهبود علائم روماتیسم، آرتروز و روماتوئید مفید است. همچنین از دیگر خواص پونه کمک به آرامش اعصاب است که باعث کاهش دردهای عضلانی و ورم مفاصل می شود. لازم به ذکر  است استفاده از روغن پونه برای ماساژ بدن به افزایش گردش خون کمک می کند.

مطلب پیشنهادی
خواص کلم پیچ که از آن بی خبر بودید (زیبایی + سلامت)

خواص آنتی بیوتیک پونه و مقابله با عفونت ها

خاصیت آنتی بیوتیک و ضدعفونی کنندگی عرق پونه به مانند یک آنتی بیوتیک طبیعی عمل می کند که عفونت های ادراری و تناسلی را درمان می کند. خواص ضد میکروبی و ضد باکتریایی روغن پونه نقش موثری در درمان عفونت های رحم، مجرای ادرار و کلیه دارد. همچنین دمنوش پونه یا استعمال موضعی آن خواص ضدعفونی کنندگی دارد که می تواند برای بهبود سریع زخم های پوستی و پیشگیری از عفونت ها مفید باشد.

تقویت گوارش و افزایش تولید صفرا

خاصیت ضد انقباضی پونه برای تسکین و کاهش دردهای معده بسیار موثر است و مصرف چای آن به سلامت دستگاه گوارش کمک می کند. علاوه بر این پونه با تحریک کبد باعث افزایش تولید صفرا می شود و با این کار اسید و باز را در بدن به تعادل می رساند.

پونه باعث دفع گازهای انباشته شده در روده می شود و برای درمان گرفتگی معده و نفخ مفید است. این گیاه دارای خواص ضد اسپاسمی است و مصرف خواراکی آن در درمان بیماری های گوارشی موثر است و باعث هضم راحت غذا می شود.

مطلب پیشنهادی
خواص فلفل چیلی - ( آشنایی کامل با تمامی فواید فلفل چیلی)

درمان سرماخوردگی و عفونت ریه

در پونه مقدار زیادی منتول وجود دارد که باعث خلط آوری می شود و با تخلیه ترشحات انباشته شده سبب پاکسازی ریه ها می شود که در نتیجه برای درمان بیماری های تنفسی مانند آسم و برونشیت موثر است. بنابراین پونه برای پیشگیری و درمان برونشیت، عفونت، سرماخوردگی و آنفولانزا مفید است. یکی دیگر از خواص پونه تب بر بودن آن است که با افزایش تعریق بدن در کاهش تب موثر است. همچنین استفاده از عرق پونه می تواند برای درمان زکام، سردردها و سرماخوردگی مفید باشد.

درمان بیماری های مجاری ادرار و تنظیم چرخه قاعدگی

استفاده از عرق پونه برای افراد مبتلا به ناراحتی های مجاری ادرار که از بیماری های بی اختیاری ادرار و سوش ادرار رنج می برند، مفید است. پونه با تحریک هورمون‌های استروژن و پروژسترون باعث قاعدگی های منظم می شود. علاوه بر این با افزایش جریان خون قاعدگی باعث بهبود گرفتگی عضلات و درد پریود می شود.

مطلب پیشنهادی
10 خاصیت برجسته ترخون + مهمترین کاربردهای این سبزی در آشپزی

آرام بخش و درمان بی خوابی

مصرف چای پونه باعث کاهش فشارهای عصبی، استرس و افسردگی می شود. در واقع خاصیت آرام بخشی پونه به بهبود اختلال خواب و درمان بی خوابی کمک می کند. علاوه براین استفاده از روغن پونه برای افرادی که از مشکلات تشنج و هیستری رنج می برند، مفید است و باعث آرامش اعصاب و مغز می شود. بنابراین در درمان تشنج و توقف حملات موثر است.

درمان عفونت دندان و تقویت لثه ها و سم زدایی و پاک سازی خون

همان طور که گفته شد از خواص پونه خاصیت ضد عفونی کنندگی آن است که نقش موثری در درمان عفونت دندان و تقویت لثه ها دارد. استفاده از روغن پونه باعث افزایش چریان خون در بدن می شود و به بهبود اکسیژن رسانی در خون کمک می کند.

تنظیم فشارخون و پیشگیری از بیماری های قلبی

وجود مقدار زیادی از منیزیم و پتاسیم در پونه باعث کاهش فشارخون بالا می شود. کاهش فشار خون در کاهش فشار وارد شده به قلب موثر است در نتیجه از بروز سکته قلبی و بیماری های قلب و عروقی می کاهد.

مطلب پیشنهادی
خواص سیر ترشی در 18 مورد + مواد مغذی و طرز تهیه

حفظ سلامت پوست و مو

نوشیدن چای و دمنوش پونه در پاکسازی پوست صورت موثر است، چرا که خواص ضد التهابی و ضد میکروبی پونه باعث درمان آکنه و جوش و در نتیجه پاکسازی پوست صورت می شود. همچنین خاصیت آبرسانی قوی روغن پونه باعث کاهش چین و چروک پوست می شود و در حفظ جوان سازی پوست موثر است. ماساژ مو با روغن پونه 30 دقیقه قبل از حمام باعث سفت شدن فولیکول مو می شود و می تواند از ریزش مو جلوگیری کند.

عوارض مصرف بیش از حد پونه

  • با وجود اینکه مصرف سبزی پونه خشک و تازه نقش موثری برای درمان افراد مبتلا به بیماری های کلیوی و کبد دارد اما روغن آن به دلیل وجود پولگون باعث افزایش علائم بیماری های کلیوی و کبد می شود.
  • عرق پونه حاوی متانول است که در صورت استفاده طولانی مدت از آن منجر به ملتهب شدن کبد، کبد چرب و ضعیف شدن آن می شود. همچنین منجر به افزایش فشارخون، پمپاژ قلب و سردرد می شود.
  • توصیه می شود زنان باردار از مصرف روغن پونه اجتناب کنند، چرا که مقادیر بالای پولگون موجود در آن انقباض رحم را به همراه خواهد داشت و باعث افزایش جریان قاعدگی می شود. در نتیجه احتمال سقط جنین را در زنان باردار افزایش می دهد. لازم به ذکر است استفاده از دمنوش پونه و پونه خشک برای زنان باردار باید با مشورت پزشک و به مقدار کم صورت گیرد.
  • همان طور که گفته شد روغن پونه سمی است. بنابراین استفاده از این گیاه برای نوزادان و کودکان توصیه نمی شود.
  • علاوه بر این برخی افراد با مصرف پونه دچار حساسیت و آلرژی می شوند که با علائمی مانند تب و لرز، افزایش ضربان قلب، نا متعادل شدن فشار خون، گرفتگی عضلات، حالت تهوع و استفراغ و درد در ناحیه شکم همراه است.
مطلب پیشنهادی
خواص جعفری + معرفی ویتامین‌ها و مواد مغذی این سبزی

سخن آخر

پونه نوعی از گیاهان نعناع محسوب می شود و بوی معطر این گیاه کاملا از نعناع متفاوت است. علاوه بر خواص دارویی برای مصارف خوراکی (آشپزی و از اسانس آن برای طعم دار کردن نوشیدنی های مختلف) استفاده می شود. از دیگر مزیت های این گیاه کاربرد آن در صنایع داروسازی، آرایشی و بهداشتی است. همان طور که گفته شد روغن پونه می تواند خطرناک باشد. بنابراین مصرف آن باید به میزان اندک ( حداکثر 5 گرم در روز) و با مشورت پزشک همراه باشد.

حمیرا باجلان

حمیرا باجلان هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *