خواص زردآلو و فواید درمانی آن برای بهبود و پیشگیری از بسیاری از مشکلات بدنی موثر است. این میوه خوشمزه در فصل بهار و تابستان یکی از پرطرفدارترین میوههایی است که وجود دارد.
تقریبا زردآلو را میتوان نسخه کوچک شده از هلو دانست که کمی ترکیبات و رنگ آن متفاوتتر است. بهتر است برای آشنایی با ارزش غذایی و ویتامینهایی که زردآلو دارد، با ما همراه باشید تا علاوه بر آن به بررسی خواص آن نیز بپردازیم.
آشنایی با مهمترین خواص زردآلو
زردآلو خواص متعددی را به همراه دارد که معروفترین آنها به تاثیر بر سلامت چشم و همینطور بهبود هضم غذا مربوط میشود. این موضوع به دلیل وجود بتاکاروتن فراوان که پیشساز ویتامین A در بدن است، ایجاد میشود. اما ویتامینها و ارزش غذایی این میوه افزون بر این مورد است که در ادامه آنرا بیان کرده و به خواصی که به همراه دارد خواهیم پرداخت.
مطالب مرتبط با خواص زردآلو
- 11 مورد از مهمترین خواص انبه را بشناسید.
- با خواص پلانتین برای لاغری و سلامت بدن آشنا شوید.
- منگوستین میوهای گرمسیری با 7 خاصیت باورنکردنی را بیشتر بشناسید.
1. ارزش غذایی و ویتامینهای زردآلو
این میوه یکی از مقویترین میوهها است و با اینکه خواص فراوانی را به بدن میرساند کالری بسیار کمی دارد. در جدول زیر به ارزش غذایی 2 عدد از این میوه مقوی که معادل 70 گرم میشود پرداختهایم.
مواد تشکیل دهنده | مقدار موجود در 70 گرم زردآلو |
انرژی | 34 کیلو کالری |
کربوهیدرات | 8 گرم |
فیبر | 1.5 گرم |
پروتئین | 1 گرم |
چربی | 0.27 گرم |
ویتامین A | 8 درصد نیاز روزانه |
ویتامین C | 8 درصد نیاز روزانه |
ویتامین E | 4 درصد نیاز روزانه |
پتاسیم | 4 درصد نیاز روزانه |
علاوه بر این موارد، خواص زردآلو شامل خواص آنتی اکسیدانی قوی نیز هست که به دلیل وجود بتاکاروتن، زآگزانتین و لوتئین در آن ایجاد شده است. تمام این موارد خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی را به بدن میرساند که به جلوگیری از آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد به بدن منجر میشود.
علاوه بر این موضوع زردآلو حاوی ویتامین C و A است و همینطور فیبر فراوانی را نیز به بدن میرساند. البته توصیه میکنیم این میوه مقوی را بدون هسته بخورید زیرا هسته آن حاوی برخی از مواد معدنی است که خوردن آنها برای بدن میتواند مضر باشند.
2. دریافت خواص آنتی اکسیدانی زردآلو
زردآلو سرشار از خواص آنتی اکسیدانی است زیرا ویتامینهای A، E و C را به بدن میرساند و فیبر و بتاکاروتن را نیز برای بدن به همراه دارد.
علاوه بر این موارد، آنتی اکسیدانهای پلی فنول از جمله فلاونوئیدها در ترکیبات زردآلو وجود دارد که سبب پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی و حتی دیابت میشوند.
فلاونوئیدهای موجود در زردآلو برای خنثیسازی آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد به بدن کمک میکنند. رادیکالهای آزاد سبب ایجاد استرس اکسیداتیو در بدن میشوند که عوارضی همچون افزایش وزن، ابتلا به بیماریهای مزمن و بیماریهای قلبی را به همراه دارد. برای پیشگیری از این آسیبها میتوان از خواص زردآلو بهرهمند شد.
3. کاهش التهابات بدنی
ترکیبات فلاونوئیدی و آنتوسیانینهای موجود در زردآلو به کاهش التهابات بدنی میانجامد. این موضوع به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی بالای زردآلو مربوط میشود که از استرس اکسیداتیو نیز جلوگیری میکند. کاهش التهابات بدنی میتواند به پیشگیری از بسیاری از بیماریهای مزمن منجر شود.
4. خواص زردآلو برای سلامت چشمها
ویتامینهای A و E موجود در زردآلو برای سلامت چشمها بسیار موثر هستند. ویتامین A برای پیشگیری از ابتلا به شب کوری ضروری است. شب کوری ناشی از بروز اختلال در رنگدانههای نور در چشم ایجاد میشود که با دریافت این ویتامین از ابتلا به آن جلوگیری خواهد شد.
علاوه بر این موضوع بتاکاروتن موجود در میوههای نارنجی رنگ که زردآلو نیز از جمله آنها است، به عنوان پیشساز ویتامین A در بدن عمل میکند. این یعنی خواص بیشتری از این میوه برای سلامت چشمها دریافت میشود.
ویتامین E نیز به عنوان یک آنتی اکسیدان محلول در چربی مستقیما به چشم میرسد. این خاصیت آنتی اکسیدانی میتواند از چشمها در مقابل آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد جلوگیری کند.
لوتئین و زآگزانتین از دیگر فلاونوئیدهای موجود در زردآلو هستند که در شبکه و لنز چشمها وجود دارند. آنها از چشم در مقابل آسیبهای ناشی از استرس اکسیداتیو محافظت میکنند که سبب پیشگیری از کاهش بینایی نیز میشود. (منبع)
5. خواص زردآلو برای پوست
زردآلو خواص بسیار فراوانی برای پوست صورت و بدن به همراه دارد. ویتامینهای C و E هر دو در این میوه وجود دارند. این ویتامینها به پوست برای محافظت در برابر رادیکالهای آزاد، آلایندههای محیطی و همینطور آسیبهای ناشی از UV کمک شایانی میرسانند.
پیشگیری از بیماریهای پوستی
باید توجه داشت که بیشتر آسیبهای پوست یا چین و چروک، ناشی از عوامل محیطی مانند آلودگی هوا، دود سیگار و آفتاب ایجاد میشوند. حتی طبق تحقیقات انجام شده بیماریهایی مانند ملانوم، سرطان پوست و آفتاب سوختگی ارتباط مستقیم با نور ماورا بنفش آفتاب دارد. دریافت خواص میوههایی مانند زردآلو تاثیر این آسیبها را به حداقل میرساند.
دریافت خواص آنتی اکسیدانی برای پوست
لازم به ذکر است به راحتی میتوان سلامت پوست و جلوگیری از آسیبهای پوستی را به وسیله یک رژیم غذایی سالم و سرشار از آنتی اکسیدان کسب کرد. زردآلو یکی از منابع عالی برای این منظور است.
کلاژنسازی پوست با خواص زردآلو
ویتامین C که در زردآلو نیز وجود دارد، از جمله ویتامینهایی است که برای ساخت کلاژن ضروری است. کلاژن بافت پروتئینی است که قابلیت ارتجاعی و سفت بودن پوست را به همراه میآورد. دریافت روزانه ویتامین C به تولید و حفظ این پروتئین در بدن میانجامد که سبب جلوگیری از پیری زودرس، پیشگیری از آسیب نور خورشید و بروز چین و چروک میشود.
پیشگیری از آفتاب سوختگی
بتاکاروتن از ترکیبات بسیار مفید موجود در زردآلو است. این ماده مغذی از پوست در مقابل آفتاب سوختگی محافظت میکند. طبق مطالعات انجام شده طی 10 هفته، دریافت مکملهای بتاکاروتن تا 20 درصد خطر آفتاب سوختگی را کاهش میدهد. میتوانید از این خاصیت زردآلو به صورت موضعی نیز استفاده کنید. فقط کافی است قسمت گوشتی آنرا روی روی پوست خود بمالید.
- با توجه به اینکه هر لحظه آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد به پوست میرسند، باید راهکارهای مراقبت از پوست را به خوبی یاد گرفت و انجام داد. برای این منظور پیشنهاد میکنیم مقالهای که تحت عنوان 7 راهکار صحیح مراقبت از پوست صورت، بدن و دستها را از منابع معتبر گردآوری کردهایم حتما مطالعه کنید.
6. خواص زردآلو برای بهبود عملکرد رودهها
این میوه به تقویت و سلامت رودهها کمک میکند. یک پیمانه زردآلوی خرد شده حاوی 3.3 گرم فیبر است. این موضوع میتواند روزانه 8.6 درصد نیاز مردان و 13.2 درصد نیاز زنان به فیبر را تامین کند.
زردآلو حاوی فیبرهای محلول در آب از جمله پکتین و پلی ساکارید و همینطور فیبرهای نامحلول سلولزی و لیگنین است.
فیبرهای محلول برای سلامت قند خون، متعادل بودن سطح کلسترول و چربی خون، مفید و ضروری هستند. علاوه بر این موضوع دریافت فیبر سبب منظم سازی حرکت غذا در دستگاه گوارش میشود. فیبر برای تغذیه باکتریهای مفید روده بسیار مفید است. حتی میکروبیوم سالم، کاهش خطر افزایش وزن را به همراه دارد. این میوه را برای تقویت دستگاه گوارش بهتر است متعادل مصرف کرد.
7. منبعی عالی برای دریافت پتاسیم
برخی از خواص زردآلو به دلیل به همراه داشتن پتاسیم فراوان به بدن میرسد. این ماده معدنی به عنوان یک الکترولیت در بدن به ارسال سیگنالهای عصبی، تعادل مایعات بدن و همینطور تنظیم انقباضات عضلانی کمک میکند.
مصرف دو عدد زردآلو در میان وعده به تامین 4 درصد نیاز روزانه به پتاسیم منجر میشود. دریافت پتاسیم به پیشگیری نفخ و جلوگیری از بروز فشار خون بالا و در پی آن پیشگیری از سکته مغزی و قلبی میانجامد.
8. منبعی برای هیدراته نگه داشتن بدن
میوهها سرشار از آب هستند و زردآلو نیز یکی از میوههایی است که با مصرف آن آب فراوانی به بدن میرسد. آبرسانی به بدن و هیدراته نگه داشتن آن، نکته بسیار حائز اهمیتی است که از بسیاری از مشکلات بدنی جلوگیری خواهد کرد.
از خواص زردآلو با رساندن آب به بدن میتوان به تنظیم فشار خون، حفظ سلامت مفاصل، تنظیم ضربان قلب و همینطور تنظیم دمای بدن اشاره کرد.
دو سوم از یک پیمانه زردآلوی 165 گرمی را آب تشکیل داده است. از آنجایی که اکثر افراد به مقدار کافی آب نمینوشند، مصرف سبزیجات و میوههای تازه میتواند به تامین آب مورد نیاز بدن تا حدودی کمک کند.
باید توجه داشت که کمبود آب بدن (دِهیدراته بودن بدن) سبب کاهش حجم خون و عملکرد ضعیف قلب برای پمپاژ خون میشود. حتی کمبود آب بدن سبب گردش بیشتر سموم و مواد معدنی زائد در بدن خواهد شد.
مصرف زردآلو میتواند راهکاری عالی برای دریافت آب برای جبران کم آبی بدن باشد. حتی از آن برای جایگزینی آب و الکترولیت از دست رفته بعد از ورزش نیز میتوان بهره گرفت. زیرا پتاسیم و آب فراوانی را به بدن میرساند.
9. خواص زردآلو برای محافظت از کبد
طبق برخی از تحقیقات انجام شده، مواد تشکیل دهنده زردآلو میتوانند از کبد در مقابل آسیبهای ناشی از استرس اکسیداتیو محافظت کنند. مصرف زردآلو میتواند التهابات کبدی و آنزیمهای کبد را کاهش دهد. به طور کلی زردآلو با داشتن خواص آنتی اکسیدانی به پیشگیری از آسیب به کبد منجر میشود.
10. خواص زردآلو برای قلب
یکی از ترکیبات مهمی که برای زردآلو بیان شد، پتاسیم است. پتاسیم سطح فشار خون را تنظیم میکند و فشار خون بالا را نیز کاهش میدهد. از طرفی دیگر فیبر محلول و نامحلول موجود در آن به کاهش کلسترول بد در خون میانجامد و مجاری عروق را باز میکند.
با تنظیم فشار خون و کلسترول تا حد به سزایی از بروز بیماریهای قلبی مانند سکته قلبی، تصلب شرایین و حملات قلبی جلوگیری میشود.
11. زردآلو برای درمان یبوست
از جمله خواص زردآلو میتوان به تاثیر آن بر بهبود عملکرد دستگاه گوارش و درمان یبوست اشاره کرد. یکی از تاثیراتی که مصرف زردآلو ایجاد میکند، ملین بودن آن به دلیل فیبر فراوانی است که به بدن میرساند.
حتی با دریافت فیبر میتوان به جذب بیشتر مواد مغذی و ویتامینی نیز دست یافت. زیرا مواد غذایی شکسته میشوند و به حالت خمیری تبدیل میشوند که این موضوع جذب آسانتر توسط روده را ایجاد خواهد کرد. این میوه حرکات روده را تنظیم میکند و باعث بهبود اجابت مزاج میشود.
12. خواص زردآلو برای لاغری
اضافه وزن یکی از مشکلاتی است که همه روزه باید راهکارهایی را برای پیشگیری از آن و در مواردی رفع آن پیش گرفت. پیروی از رژیم غذایی اصولی یک از بهترین راهکارهایی است که میتوان با آن تناسب اندام همیشگی داست.
خواص زردآلو برای لاغری به داشتن فیبر، آب و پتاسیم در آن مربوط میشود. این سه ماده در متعادل نگه داشتن سطح مایعات بدن و الکترولیتها موثر هستند. این موضوع به داشتن انرژی بیشتر و پیشگیری از ضعف و گرسنگی، رفع خستگی عضلات بر اثر ورزش و فعالیت بدنی، بهبود اکسیژنرسانی و جریان خون، در نتیجه پیشگیری از اضافه وزن و دست یافتن به لاغری منجر میشود.
13. زردآلو برای کم خونی
از دیگر تاثیرات و خواص زردآلو به درمان کم خونی میتوان اشاره کرد. معمولا علائم کم خونی ناشی از فقر آهن با خستگی، بیحالی، سرگیجه، ضعف و مشکلات گوارشی همراه خواهد شد. این موارد اغلب بر اثر کم بودن هموگلوبین برای رساندن اکسیژن به همه قسمتهای بدن ایجاد میشود.
دریافت آهن و مس که در مواد غذایی مانند زردآلو و حتی بیشتر در برگه زردآلو وجود دارد به افزایش هموگلوبین و بهبود مشکلات ناشی از کم خونی کمک خواهد کرد.
طبع زردآلو چیست؟
زردآلو از جمله میوههایی است که طبعی سرد و تر دارد. اما باید این نکته را در نظر داشت که هر قدر این میوه شیرینتر باشد به سمت گرم و تر میرود. اما اغلب به دلیل سرد بودن طبع زردآلو، به اکثر افرادی که ممکن است با مصرف آن فورا عوارضی را بروز دهند توصیه میشود عرق زیره، زنیان و یا مقداری عسل یا نبات نیز مصرف کنند.
بهره از خواص زردآلو در رژیم غذایی
زردآلو را میتوان به راحتی در رژیم غذایی به عنوان یک میان وعده عالی استفاده کرد. زردآلو تازه یا میوه خشک زردآلو که همه به عنوان برگه زردآلو آنرا میشناسیم، برای پیشگیری از گرسنگی و دریافت خواص متعدد در میان وعده توصیه میشود.
حتی میتوانید زردآلوی خرد شده را به ماست، سالاد میوه یا حتی سالاد سبزیجات اضافه کنید. تهیه مربای زردآلو از دیگر راهکارهایی است که میتوانید از آن برای دریافت خواص استفاده کنید اما بهتر است به علت داشتن شکر فراوان مربای آنرا متعادلتر استفاده کرد.
برای تهیه مارمالاد یا انواع دسر، زردآلو گزینه مناسبی است تا بتوان خواص آنرا دریافت کرد. حتی در برخی از موارد میتوانید آنرا جایگزین هلو برای تهیه خوراکیها کنید.
مطالب مرتبط با خواص زردآلو
- 11 مورد از مهمترین خواص انبه را بشناسید.
- با خواص پلانتین برای لاغری و سلامت بدن آشنا شوید.
- منگوستین میوهای گرمسیری با 7 خاصیت باورنکردنی را بیشتر بشناسید.
جمعبندی
زردآلو میوهای بسیار خوشمزه است که در فصل بهار و تابستان بیشتر در دسترس است. خواص زردآلو شامل خواص آنتی اکسیدانی بالا و همینطور فیبر و ویتامینهای مختلف میشود. برای بهره از تاثیرات فوق العاده آن میتوان از طریق مختلف از آن در رژیم غذایی استفاده کرد.