بیماری ها و سلامت

دیسک گردن چه علائمی دارد؟ معرفی 7 راهکار درمان

دیسک گردن می‌تواند دردی فراتر از ناحیه گردن را ایجاد کند.
در پی خم شدن، بلند کردن، نشستن، چرخاندن و حالات مختلف، گردن تاثیر می‌پذیرد.
حتی استرس‌های مکرر می‌توانند تشدید آسیب‌های بدنی را به همراه داشته باشند. طبق بررسی‌ها و آماری که وجود دارد، حدود دو سوم افراد، به صورت مقطعی درد در ناحیه گردن را تجربه کرده‌اند.
دیسک گردن یک فرایند دژنراتیو است که درد و حتی بی‌حسی و ضعف در شانه‌ها، بازو و دست را می‌تواند به همراه داشته باشد. جالب است بدانید این ناراحتی وارد شده بر گردن، می‌تواند در پی تحرک نادرست، تاثیر از شغل، وراثت و حتی سبک زندگی بروز داده شود.
در این مقاله به طور کامل در رابطه با دیسک گردن نکات مهمی را تحت عناوین زیر، ارائه خواهیم کرد:
علائم دیسک گردن
راه درمان
عوارض دیسک گردن

مطالب پیشنهادی مرتبط با دیسک گردن

دیسک‌های گردن؛ جذب کننده لرزش‌های روزمره

گردن قسمتی از ستون فقرات است که از هفت استخوان تشکیل شده است. از مهره‌های C1 الی C7 ستون فقرات گردن را تشکیل داده‌اند. این مهره‌ها توسط دیسک بین مهره‌ای از یکدیگر جدا شده‌اند. این دیسک‌ها از ژل‌های بالشتی شکل، پر هستند که کمک می‌کنند تا بتوان گردن را حرکت داد.
دیسک‌های بین مهره‌ها سبب حرکت آزادانه ستون فقرات و مهره‌ها می‌شوند. وقتی فعالیت بدنی و حرکت انجام می‌دهیم، دیسک‌ها مانند کمک فنر عمل می‌کنند. دیسک‌ها در ستون فقرات مانند ضربه‌گیر عمل می‌کنند.

دیسک گردن

در صورتی که لایه خارجی احاطه شده‌ی دیسک پاره شود، قسمت ژله‌ای آن، از طریق شکاف، خارج می‌شود. در نتیجه فتق دیسک بروز داده خواهد شد. عوامل مختلفی سبب بروز دیسک گردن می‌شوند که یکی از آنها بالا رفتن سن است.
بالا رفتن سن باعث می‌شود، دیسک‌های ستون فقرات، کشسانی و انعطاف‌پذیری خود را از دست بدهند. در پی آن رباط‌هایی که اطراف دیسک‌ها وجود دارند، به آسانی با پارگی مواجه می‌شوند.

مطلب پیشنهادی
ورزش برای دیسک کمر در 9 مورد برای بهبودی و تقویت

علائم دیسک گردن چیست؟

این ضربه‌گیرها (دیسک) در ستون فقرات با بالا رفتن سن، به طور طبیعی فرسوده می‌شوند. فضای بین مهره‌ها باریک می‌شوند و ریشه‌های عصبی در آنها منقبض می‌شود.
این روند تا جایی ادامه پیدا می‌کند که بیماری دیسک دژنراتیو گردن را ایجاد می‌کند. طبق تحقیقات انجام شده، حدود 25 درصد از افراد زیر 40 سال و حدود 60 درصد افراد بالای 40 سال، تا حدی به دیسک گردن دژنراتیو (فرسایشی تخریبی) مبتلا می‌شوند. وقتی بیماری پیشرفت کند، گردن انعطاف‌پذیری خود را از دست می‌دهد.
یعنی فرد با درد در ناحیه گردن و سفتی آن مواجه می‌شود. این عوارض معمولا در اواخر روز بیشتر احساس خواهد شد.

وقتی دیسک گردن پاره شود یا اینکه دچار التهاب شده باشد، به نخاع و ریشه‌های عصبی فشار وارد می‌شود که به آن فتق دیسک یا دیسک لغزنده گردن می‌گویند. البته گاهی ممکن است دیسک گردن در پی ضربه یا حتی آسیب ایجاد شود.

مطلب پیشنهادی
درد پشت سر چه علتی دارد؟ 7 راه درمان سریع و خانگی

با این اوصاف باید در نظر داشته باشید که واضح‌ترین و شایع‌ترین علائم دیسک گردن شامل درد و سفت شدن گردن می‌شود. وقتی که این شرایط برای یک یا چند قسمت اعصاب نخاع فشار وارد کند، مواردی همچون بی‌حسی، ضعف و درد در ناحیه شانه‌ها نیز احساس خواهد شد. حتی برای برخی از افراد در بازوها و دست نیز ایجاد می‌شود.
به طور کلی دیسک گردن می‌تواند علائم زیر را برای فرد به همراه داشته باشد:

  • درد در ناحیه بازو و گرن
  • بیی‌حسی و ضعف هر دو دست
  • بی‌ثباتی و لرزش حین گام برداشتن
  • اسپاسم عضلانی در پاها
  • به هم خوردن هماهنگی

موارد اورژانسی دیسک گردن

در صورتی که هر یک از موارد زیر برای گردن ایجاد شده باشد، باید فورا به پزشک مغز و اعصاب مراجعه کرد:

  • ضربه به سر و در پی آن احساس درد در ناحیه گردن
  • بروز تب و سردرد همراه با گردن درد
  • خشک و سفت بودن گردن در حدی که نتوان چانه را به گردن رساند
  • احساس درد در بازو
  • احساس سوزن سوزن شدن دست و بازو یا حتی احساس بی‌حسی و ضعف
  • به هم خوردن هماهنگی بین حرکات پا و دست
  • درد شدید گردن که بیشتر از چهار هفته ادامه داشته باشد
مطلب پیشنهادی
درد پشت زانو با 7 علت شایع (راه تسکین و درمان درد)

دیسک گردن چگونه تشخیص داده می‌شود؟

دیسک گردن

برای تشخیص دیسک گردن، پزشک معاینه فیزیکی انجام خواهد داد. گاهی ممکن است تصویر برداری نیاز باشد. برای آزمایشات تصویربرداری اشعه ایکس یا MRI و CT اسکن تجویز خواهد شد. این تصویربرداری می‌تواند کمک کند تا منبع درد گردن پیدا شود.

اگر دیسک گردن به موقع تشخیص داده شود، راهکارهای کنترل کننده برای جلوگیری از تشدید و پیشرفت آن، نتیجه بخش خواهد بود.
اینکه از چه زمانی دردها شروع شده باشند یا چه عواملی سبب بروز آن شده است و چه مواردی درد را تشدید می‌کند، از مواردی هستند که باید برای انتخاب راه درمانی در نظر گرفته شوند.
معاینات عصبی، آزمایش توانایی، واکنش‌ها و حتی احساس درد و ضعف در بازو و دست در تشخیص دقیق، بررسی خواهد شد.

برای درمان دیسک گردن چه کارهایی می‌توان کرد؟

در خیلی از موارد، می‌توان لغزش دیسک گردن را بدون جراحی، درمان کرد. اما این راهکارها باید زیر نظر پزشک پیش گرفته شوند. در ادامه مهمترین راهکارها برای این منظور را معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

مطلب پیشنهادی
درمان دیسک کمر با روش‌های ایمن (تشخیص دیسک کمر)

1. داروهای مسکن برای درمان دیسک گردن

اولین راه درمانی که متخصصین برای درمان دیسک گردن در نظر می‌گیرند، مصرف داروهای مسکن است. داروهایی مانند استامینوفن و یا داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن به منظور کاهش درد و التهابات ایجاد شده، تجویز می‌شوند. در صورتی که چنین داروهایی موثر نباشند، پزشک ممکن است داروهای ضد درد قوی‌تری که OTC نیستند، را تجویز کند. این گروه از داروها اغلب استروئیدی و تقریبا مخدر هستند.

2. درمان دیسک گردن با فیزیوتراپی

از دیگر راهکارهای درمانی برای دیسک گردن، این است که تمرینات فیزیوتراپی انجام شود. اما باید برای انجام آنها از یک درمانگر کمک گرفت. درمانگر در صورت نیاز از امواج نیز کمک خواهد گرفت.
تمرینات فیزیوتراپی به افزایش دامنه حرکتی و بهبود درد گردن کمک می‌کنند.

3. بی‌حسی‌های موضعی

دیسک گردن

برای درمان درد ناشی از دیسک گردن، می‌توان از راهکارهای موضعی نیز کمک گرفت. پمادهای ضد التهابی معمولا گزینه‌هایی هستند که برای این منظور نتیجه مطلوبی را به همراه دارند.
همچنین از ترکیب روغن زیتون، زنجبیل و سیاه دانه نیز می‌توان برای این منظور استفاده کرد.

مطلب پیشنهادی
گردن درد چرا ایجاد می‌شود؟ چهار راه درمان فوری و اصولی

4. جراحی گردن برای درمان دیسک گردن

در برخی از موارد ممکن است پزشک درمان دیسک گردن را با عمل جراحی صلاح دیده باشد.
برای این منظور اغلب از بی‌حسی‌های موضعی استفاده می‌شود. ولی برای برخی از افراد نیاز به عمل جراحی با بی‌هوشی خواهد بود. باید در نظر داشته باشید که بعد از جراحی نیاز به استراحت 6 هفته‌ای وجود دارد تا نقاهت بعد از جراحی، بگذرد.
در برخی از موارد نیز جراح دیسک خراب را برمی‌دارد. در ادامه آن دیسک مصنوعی به جای آن قرار داده می‌شود.
البته در صورتی که دیسکتومی با فیوژن سرویکس همراه باشد، یک تکه کوچک استخوان در فضای بین مهره‌ها کاشته می‌شود. وقتی استخوان‌ها بهبود یابند، مهره‌های بالا و پایین آن، به هم جوش می‌خورد.

5. انجام ورزش‌های گردن

ورزش کردن می‌تواند به تقویت عضلات گردن منجر شود. وقتی عضلات گردن تقویت شوند و انعطاف پذیری بالا رود، فشار از روی مهره‌های گردن کاسته می‌شود. در نتیجه درد به مرور کاهش خواهد یافت.
البته برای این منظور باید در نظر داشته باشید که تمرینات ورزشی را باید به درستی انجام داد تا مهره‌ها و دیسک با تشدید آسیب مواجه نشوند.

مطلب پیشنهادی
کمبود این ویتامین ها علت اصلی سردرد شناخته شد

6. استفاده از گردنبند طبی

یکی دیگر از راهکارهایی که کمک می‌کند تا فشار از مهره‌های گردن کم شود، استفاده از گردنبند طبی است. این روش در برخی از موارد به تسکین و بهبود دیسک گردن کمک می‌کند. اما گاهی لازم است در کنار سایر روش‌ها از آن کمک گرفت. زیرا در مواردی که دیسک شدید باشد، استفاده از گردنبند طبی به تنهایی کافی نیست.
گردنبند طبی به کم شدن حرکات گردن و عضلات آن کمک می‌کند. این موضوع باعث می‌شود فشار از ریشه‌های عصبی کم شده و به باعث استراحت آنها شود. ولی باید در نظر داشته باشید که استفاده از گردنبند طبی سبب ضعیف شدن عضلات گردن می‌شود که در صورت ادامه دار شدن مصرف آن، شرایط وخیم‌تر خواهد شد.

7. تزریق کورتیکواستروئید

در برخی از موارد، متخصصین ضرورت نیاز به تزریق کورتیکواستروئید را تشخیص می‌دهند. تزریق کورتیکواستروئید در اپیدورال از دیگر روش‌های درمانی دیسک گردن خواهد بود.

مطلب پیشنهادی
آرتروز گردن چه علائمی دارد؟ 5 ورزش برای آرتروز گردن

عوارض عدم درمان دیسک گردن

گردن درد در خیلی از موارد با راهکارهای کنترلی بهبود می‌یابد.
اما وقتی بی‌حسی و ضعف، وجود داشته باشد، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرد. معمولا جراحی یکی از گزینه‌هایی است که انجام آن به فرایند مخصوصی نیاز دارد.

برخی از افراد درد و بی‌حسی بیشتری را نسبت به سایر افراد تحمل می‌کنند. در خیلی از موارد متخصصین سعی می‌کنند راهکارهای غیر از جراحی را در طول 6 هفته الی یک ماه پیش ببرند و در صورت عدم دریافت نتیجه مطلوب رو به جراحی بیمار آورند.

مطالب پیشنهادی مرتبط با دیسک گردن

جمع‌بندی

گردن یکی از اعضای بسیار حساس با مهره‌های هفت تایی است. بالا رفتن سن، انجام نادرست حرکات ورزشی، سبک زندگی و حتی شغل فرد هم می‌تواند سبب ایجاد دیسک گردن برای فرد شود.
برای درمان دیسک گردن لازم است راهکارهای تجویز شده توسط پزشک پیش رود. زیرا از این طریق می‌توان از تشدید آسیب‌ها جلوگیری کرد.

مطلب پیشنهادی
درد دنبالچه چرا ایجاد می‌شود؟ (3 راه اصولی درمان و پیشگیری)

منبع
webmd

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *