طرز تهیه سس مایونز رژیمی، صنعتی و خانگی + ارزش غذایی
طرز تهیه سس مایونز خانگی، با مواد اولیه کاملا در دسترس انجام میشود. به همین دلیل یکی از پرمصرفترین سسهای جهان شناخته میشود. البته از محبوبیت بالایی نیز برخوردار است که از آن به عنوان چاشنی در کنار بسیاری از غذاهای فست فود و سالاد نیز استفاده میکنند.
در ادامه این سس را در سه نوع طرز تهیه آموزش خواهیم داد. در ابتدا نوع خانگی آن را بیان خواهیم کرد و بعد سراغ آماده کردن این سس به سبک رژیمی و همینطور طرز تهیه نوع صنعتی آن خواهیم رفت.
طرز تهیه سس مایونز خانگی
برای آماده کردن سس مایونز، مواد اولیه بسیار سادهای مورد نیاز است. تنها لازم است 10 الی 15 دقیقه زمان صرف کنید تا یک سس مایونز خانگی و بدون مواد نگهدارنده شیمیایی داشته باشید. کافی است مراحلی که در ادامه بیان کردهایم را به دقت طی کنید.
مواد لازم برای تهیه سس مایونز
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
تخم مرغ | 2 عدد |
روغن مایع | 2 پیمانه |
سرکه | نصف پیمانه |
نمک | نوک قاشق چایخوری |
آبلیمو | 2 قاشق غذاخوری |
فلفل و شکر (در صورت تمایل) | نوک قاشق چایخوری |
مرحله به مرحلهی طرز تهیه سس مایونز
- ابتدا هر دو تخم مرغ را درون مخلوط کن بشکنید و آنها را خوب با یکدیگر مخلوط کنید
- حین هم زدن تخم مرغها در مخلوط کن، کم کم روغن را به آن اضافه کنید، گاهی اوقات با اضافه کردن روغن متوجه سفت شدن ترکیب خواهید شد و اگر هنوز مقداری روغن مانده بود و ترکیب سفت شد، اضافه کردن روغن را متوقف کنید (در این مرحله میتوانید درجه مخلوط کن را روی آرام قرار دهید)
- بعد از سفت شدن ترکیب تخم مرغ با روغن، بهتر است ادویههای مورد نظر مانند نمک، فلفل و شکر را اضافه کنید (هر ادویه دلخواهی مانند پودر سیر و آویشن را نیز میتوانید اضافه کنید)
- سپس باید برای تکمیل مراحل، سرکه و آبلیمو را اضافه کنید و خوب مخلوط کنید
- سس آماده سِرو است و باید از آن به صورت سرد استفاده کرد
نکات آشپزی برای طرز تهیه سس مایونز
در برخی از انواع طرز تهیه سس مایونز، از زرده تخم مرغ به جای تخم مرغ کامل استفاده میکنند. در این صورت برای این مقدار مواد اولیه باید از 3 زرده تخم مرغ استفاده کنید.
برای برخی از افراد که نوع رژیمی سس را مد نظر دارند، میتوانند از روغن زیتون و سفیده تخم مرغ استفاده کنند. از این طریق کلسترول کمتری به بدن رسانده خواهد شد.
کالری و ارزش غذایی 100 گرم سس مایونز
با اینکه در این متن طرز تهیه سس مایونز مد نظر است اما باید نکات مهم تغذیهای که برای سلامت بدن مهم است را نیز در نظر داشت. این سس یکی از پرکالریترین سسها است و باید در مقدار مصرف آن اعتدال را نگه داشت. برای رژیم غذایی سالم، باید کالری مواد غذایی را در نظر داشت.
مواد تشکیل دهنده | مقدار موجود در 100 گرم |
میزان انرژی یا کالری | 390 کیلو کالری |
چربی | 33.5 گرم |
کربوهیدرات | 23.90 گرم |
پروتئین | 0.90 گرم |
کلسترول | 26 میلی گرم |
کلسیم | 14 میلی گرم |
آهن | 0.20 میلی گرم |
پتاسیم | 9 میلی گرم |
ویتامین E | 2.06 میلی گرم |
اسید فولیک | 6 میکروگرم |
هر یک قاشق سس مایونزی که به سالاد یا سیب زمینی سرخ کرده اضافه میکنیم، 90 کالری انرژی و 2 گرم چربی به آن اضافه کردهایم.
طرز تهیه سس مایونز رژیمی با ماست
با وجود کالری و چربی بالایی که سس مایونز معمولی به همراه دارد، نیاز است که طرز تهیه سس مایونز رژیمی که با ماست تهیه میشود را برایتان آموزش دهیم.
مواد لازم برای طرز تهیه سس مایونز رژیمی
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
ماست چکیده کم چرب | 5 قاشق غذاخوری |
روغن زیتون | 2 قاشق غذاخوری |
سرکه | 2 قاشق غذاخوری |
نمک و شکر | نوک قاشق چایخوری |
ادویه (پودر سیر، آویشن، فلفل) | به مقدار دلخواه |
آب لیمو ترش تازه | 2 قاشق غذاخوری |
طرز تهیه سس مایونز رژیمی
- ماست چکیده را خوب مخلوط کنید تا ترکیبی یکدست ایجاد شود
- سپس به آن روغن زیتون، سرکه، آبلیمو را اضافه کنید و خوب ترکیب کنید
- بعد از ترکیب شدن، ادویههای مورد علاقه خود را به آن اضافه کنید و خوب با یکدیگر ترکیب کنید
- سس رژیمی شما آماده است و از آن برای مزه دار کردن غذا و سالاد میتوانید استفاده کنید
طرز تهیه سس مایونز صنعتی با نشاسته
یکی از مواردی که در طرز تهیه سس مایونز صنعتی به کار برده میشود و در نوع خانگی نیز میتوان از آن استفاده کرد، نشاسته است.
نشاسته در سس مایونز سبب میشود، مقدار و حجم سس افزایش یافته و همینطور حالت کشسانی و ژلهای خاصی برای سس ایجاد شود. در ادامه نحوه استفاده از آنرا برایتان شرح خواهیم داد.
مواد لازم برای طرز تهیه سس مایونز با نشاسته
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
زرده تخم مرغ | 3 عدد |
روغن مایع | 1.5 لیوان |
سرکه | 1 پیمانه |
نشاسته | 1 پیمانه |
آب سرد | نصف پیمانه |
نمک و شکر | 1 قاشق چایخوری |
ادویه (فلفل، آویشن، پودر سیر) | به مقدار دلخواه |
آب لیمو ترش | 2 قاشق غذاخوری |
طرز تهیه سس مایونز با نشاسته
- ابتدا آب سرد (اگر آب گرم باشد گلوله گلوله میشود) و نشاسته را در یک ظرف مانند شیر داغ کن با یکدیگر ترکیب کنید. روی حرارت قرار دهید و به خوبی هم بزنید تا ته نگیرد. حدود 5 دقیقه اجازه دهید تا روی حرارت باشد و یک جوش کوچک بزند تا آب آن کمی کشیده شود. باید ترکیبی مانند فرنی برایتان حاصل شود و بعد آنرا از روی حرارت بردارید تا کاملا خنک شود.
- زردههای تخم مرغ را درون مخلوط کن اضافه کنید و شروع کنید به مخلوط کردن
- پس از یک دقیقه مخلوط شدن زرده تخم مرغ، آرام آرام روغن را اضافه کنید
- با کمی سفت شدن ترکیب میتوانید سرکه، ادویهها، آبلیمو، نمک و شکر را اضافه کنید
- در آخر ترکیب نشاستهای که آماده کردید (که باید کاملا خنک باشد) را به ترکیب اضافه کنید
- سس مایونز شما آماده است و مقدار زیادی از این سس را خواهید داشت
نگهداری از سس مایونز خانگی
با طرز تهیه سس مایونز خانگی، در مقادیر مختلف، مشکل اصلی نگهداری از آن است. هر مقدار سسی که تهیه کنید، تا دو ماه در دمای خنک یخچال ماندگاری خواهد داشت. البته ماندگاری سس، به ظرف آن نیز بستگی دارد. باید ظرفی را انتخاب کنید که شیشهای و استرلیزه باشد و درب آن کاملا محکم بسته شود.
نکات پایانی
سس مایونز از پرطرفدارترین سسهای جهان است که میتوان از آن به عنوان پایهای برای تهیه برخی دیگر از انواع سس استفاده کرد. تهیه سس فرانسوی و سس هزارجزیره نیز با سس مایونز است منتها باید در آن ادویه و برخی دیگر از مواد خوراکی یا حتی سسهایی مانند سس خردل و سس کچاپ را اضافه کرد.
این سس با اینکه خوشمزه و پرطرفدار است اما باید به اعتدال مصرف شود. زیرا یکی از دلایل چاق کنندهی غذاهای فست فود، استفاده از سس فراوان در کنار آنها است. حتی برای روند کاهش وزن و لاغری توصه میشود این نوع سس را از رژیم غذایی خود حذف کنید. اما جایگزین آن میتوانید از سس رژیمی با ماست که آموزش دادیم استفاده کنید.