کشمش یکی از میان وعدههای عالی و پرخاصیت است که همه ما توصیههایی برای جایگزین کردن آن به جای تنقلات غیر مفید و مضر شنیدهایم. بهتر است با ادامه متن همراه باشید تا نکات مهم و جالبی با سرتیترهای زیر در رابطه با این میوه خشک برایتان ارائه کنیم:
- روش خشک کردن انگور
- انواع کشمش
- جدول ارزش غذایی و کالری
- مهمترین تاثیرات و خواص مصرف آن
- مضرات مصرف بیش از حد متعادل
روشهای خشک کردن انگور
کشمش یا میوه خشک انگور به دو روش استفاده از هوای آزاد و استفاده از مواد شیمیایی و گوگرد خشک میشود.
در واقع برای روشی که اغلب به شکل صنعتی انگور را خشک میکنند از مواد شیمیایی و گوگرد برای خشک کردن استفاده میشود. بخار گوگرد را پس از غوطهور کردن انگور در تیزاب یا نیتریک اسید، برای خشک کردن انگور به کار میبرند.
مطالب مرتبط با کشمش
- خرمای مجول؛ خرمایی پرخاصیت با تاثیرات عالی را بیشتر بشناسید.
- انگور چه خواصی به همراه دارد؟
- خاصیتهای مویز چه تفاوتی با کشمشهای دیگر دارد؟
روش قدیمی که در اکثر منازل نیز آنرا به کار میبرند بسیار ساده است اما کمی زمان بیشتری نیاز دارد. تنها کافیست انگورهای کاملا رسیده را در اتاقی تاریک آویزان کرد یا در سینی چیده و آنرا در معرض تابش نور خورشید قرار داد تا خشک شوند.
انواع مختلف کشمش
از آنجایی که تنوع زیادی از میوه انگور وجود دارد، کشمش که میوه خشک شده آن محسوب میشود نیز شامل انواع مختلفی است. از این رو برای ذائقهها و سلیقههای مختلف میتوان از آن بهره گرفت.
در حالت کلی انگور بدون هسته برای تهیه انگور خشک بسیار دلچسبتر است. اما میتوان از هر انگوری برای خشک کردن و تبدیل آن به انگور خشک استفاده کرد.
این ماده غذایی ارزشمند را وقتی خشک میکنیم، میتوانیم در تمام فصول سال از خواص فوق العاده آن بهرهمند شویم. نخودچی یا گردو به همراه انگور خشک یکی از میان وعدههای مغذی و دوست داشتنی برای بسیاری از مواقع است.
انواع مختلفی از این میوه خشک در بازار وجود دارد که بسته به سلیقه یا مورد کاربرد میتوان آنرا تهیه و مصرف کرد. کشمش سایه خشک، کشمش انگوری یا تیزابی، کشمشهای سیاه که مویز نیز گفته میشوند، نمونههایی از انواع مختلف کشمشها هستند.
کشمش آفتاب خشک یکی از پرکاربردترین انواع کشمش در منازل
کشمش آفتاب خشک را به نام کشمش پلویی نیز میشناسند. از طعم و مواد مغذی انرژیزای بالایی برخوردار است. رنگ سرخ تیره این میوه خشک، آنرا از سایر انواع متمایز ساخته است.
اغلب این نوع کشمش را در ماههای انتهایی تابستان در منازل بر پشت بام، بالکن یا حیات و پشت پنجره نیز میتوان تهیه کرد. تنها کافی است انگورها را شسته و آنرا در آفتاب قرار دهید. بهتر است پس روزانه یک یا دو مرتبه انگورها را جابجا کنید تا آفتاب به همه آنها بتابد.
کشمش سایه خشک
کشمشهای سایه خشک با قرار دادن انگور در سایه خشک میشوند. تفاوت این کشمشها با کشمشهای آفتاب خشک در رنگ آنها است. در این نوع خشک کردن، رنگ انگورها تغییری نمیکند و به رنگی که هستند، باقی میمانند.
انگور عسگری از جمله انگورهایی است که با این روش خشک میشود و از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. کشمش سبز قلمی نیز با این روش از انگورهای سبز و درشت تهیه میشود.
مویز یکی از خوشمزهترین انواع کشمش
مویز به عنوان انگور سیاه خشک شده است که حبههای درشتتر و حالت گوشتی بیشتری نسبت به سایر کشمشها را دارد. مویز همان کشمش است منتها درشت و سیاه رنگ است. از نظر خاصیت نیز بسیار کامل و مقویتر از کشمشها و انگورهای سبز است.
مویز تحت تاثیر خشک شدن مواد مغذی خود را از دست نمیدهد. حتی اثر مقوی و انرژیزایی آن نیز بیشتر میشود که به بسیاری از ورزشکاران و افرادی که نیاز به تقویت بدن دارند، مصرف آن توصیه میشود.
انگورهای پرگوشت، شاهانی و بیدانه گزینههای بسیار مناسب برای تبدیل شدن به مویز هستند. در این مورد میتوان گفت هر چه رنگ مویز تیرهتر و سیاهتر باشد، قدرت بیشتری در جلوگیری از بروز آلزایمر خواهد داشت.
نکته مهم برای انتخاب کشمش مناسب
نکتهای که در مورد انتخاب کشمش باید در نظر گرفت اینکه بهتر است از کشمش تیزابی به دلیل آغشتگی به تیزاب و خشک شدن با دود گوگرد کمتر استفاده کنید.
رنگ سبز کشمش یا قهوهای روشن، نشان دهنده ترکیبات گوگردی است که برای خشک کردن انگور به کار برده شده است. این ماده بر اثر مصرف مکرر، بر کلیهها فشار بسیاری وارد میکند و برای سلامتی مضر خواهد بود.
برخی معتقدند که کشمش آغشته به تیزاب سطحی براق و روغنی دارد اما این معیار، ملاک مناسبی برای تشخیص آن نیست. از این رو بهتر است از کشمشهای خانگی یا انواع مطمئن آن استفاده کرد.
جدول ارزش غذایی کشمش
انگور خشک به عنوان یک منبع خوب و سرشار از فیبر، پروتئین و کربوهیدرات شناخته میشود. این ماده غذایی شاخص گلیسمی پایینی دارد و در مقابل قند و کالری بالایی دارد. از مزایای کشمش به عدم وجود کلسترول در آن میتوان اشاره کرد که غنی از انواع مواد مغذی است و برای سلامتی بسیار مفید است.
از جمله مواد معدنی موجود در این ماده غذایی به منیزیم، فسفر، پتاسیم، کلسیم، آهن، سدیم و روی میتوان اشاره کرد. ویتامینهای موجود در کشمش شامل ویتامین C، نیاسین، تیامین، فولات، ریبوفلاوین و ویتامین B6 به همراه پانتوتنیک اسید است. در جدول زیر به بررسی برخی از مواد مغذی و ویتامینی موجود در 50 گرم کشمش پرداختهایم:
انرژی | 129 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 43 گرم |
فیبر | 1.6 گرم |
پروتئین | 1.3 گرم |
قند | 25.4 گرم |
آهن | 0.8 میلیگرم |
منیزیم | 14 میلیگرم |
ویتامین K | 1.5 میکروگرم |
چربی | 0.2 گرم |
همانطور که اشاره شده با اینکه میتوان از مقدار ناچیز چربی موجود در کشمش چشمپوشی کرد، در 50 گرم آن مقدار 129 کالری انرژی وجود دارد. این ماده مغذی کالری زیادی دارد و بهتر است در طول روز کمتر از نصف پیمانه مصرف شود.
مهمترین خواص کشمش برای سلامتی بدن
کشمش میوه خشک بسیار کوچکی است که سرشار از مواد مغذی است. توسط این میوه خشک انرژی بدن افزایش یافته و به عنوان یک پایه غذایی سالم برای مسافرین و حتی کوهنوردان به شمار میرود.
در ادامه تاثیرات و خواص این ماده غذایی دوست داشتنی را برای شما آوردهایم تا با شناخت آنها در رژیم غذایی روزانه خود از آن بهره ببرید.
1. کشمش مفید برای کبد و سمزدایی بدن
کبد وظیفه سمزدایی بدن را به عهده دارد؛ اغلب بر اثر زیاده روی در مصرف برخی خوراکیها و غذاهای ناسالم این سموم در بدن ایجاد شوند.
برای دفع این سموم و کمک رساندن به کبد میتوانید در طول روز از کشمش استفاده کنید تا تفاوت چشمگیری را برای سلامت کبد و بدنتان ایجاد کنید. هرچه کبد سالمتر باشد پوست نیز شفافتر دیده خواهد شد.
2. کنترل دیابت و قند خون
خوردن کشمش بعد از صرف غذا، واکنشهای انسولینی را کاهش میدهد. به معنی دیگر کشمش میتواند مقابل جهش یکباره انسولین بعد از صرف وعده غذایی را بگیرد که در غیر این حالت ممکن است برای بیماران دیابتی خطرات جدی را به همراه داشته باشد.
با اینکه این میوه خشک گزینهای مفید برای بیماران مبتلا به دیابت است، اما به دلیل قند بالایی که به همراه دارد، لازم است متعادل مصرف شود و تا جای ممکن در مورد مصرف آن از پزشک مشورت گرفته شود.
3. خواص کشمش برای لاغری
ترشح هورمونهای لپتین و گرلین که هورمونهایی برای احساس سیری و گرسنگی هستند توسط خوردن کشمش تنظیم میشود. با این کار از پرخوری جلوگیری خواهد شد که در پی از بین رفتن پرخوری کاهش وزن مطلوب نیز ایجاد خواهد شد.
علاوه بر این موارد، این میوه خشک حاوی مقدار فراوانی از فیبر است که میتواند مشکلات گوارشی مانند یبوست که سبب ایجاد چاقی میشوند را بهبود بخشد. اما باید مراقب کالری دریافتی از آن بود؛ زیرا کالری و قند میوههای خشک بالا است و بهتر است مقدار متعادلی از آنها را در رژیم لاغری جای داد.
4. کاهش فشار خون
این ماده غذایی برای فشار خون بسیار فوق العاده است. سطح بالای پتاسیم موجود در این میوه خشک باعث شده است تا بسیاری از کارشناسان آنرا موثر در کاهش فشار خون بدانند. پتاسیم باعث کاهش یافتن تنشهای رگهای خونی و متعادل شدن جریان خون در بدن میشود. به طور کلی این ماده موجود در کشمش تاثیرات مثبتی را بر بدن اعمال خواهد کرد.
5. خواص کشمش برای مو و زیبایی پوست
وجود ویتامین C و برخی از انواع آنتی اکسیدانها در کشمش موجب حفظ زیبایی و سلامت پوست و مو خواهد شد. همچنین ویتامین C موجود در کشمش باعث از بین رفتن چین و چروک پوست، جوانسازی و شادابی پوست نیز میشود.
این میوه خشک پرخاصیت از بروز پسوریازیس و آکنه در سطح پوست نیز جلوگیری خواهد کرد. ویتامین C از آسیب دیدن سلولها جلوگیری میکند که در پی آن موهایی براق و ضخیم را به ارمغان میآورد. خاصیت ضد التهابی موجود در کشمش باعث پیشگیری از ایجاد پوسته و شوره سر نیز خواهد شد.
6. پیشگیری از سرطان
میوههای خشک همچون کشمش، آلو و خرما ترکیبات فنلی بالایی دارند که یکی از مهمترین ترکیبات آنتی اکسیدانی محسوب میشود. اما در مقابل میوههای تازه آنتی اکسیدان قوی تری را شامل میشوند.
رادیکالهای آزاد توسط آنتی اکسیدانها متوقف شده و از آسیبهای شدید به سلولها جلوگیری میکنند، از این رو برای بدن بسیار مفید عمل میکنند.
رادیکالهای آزاد به عنوان عواملی برای رشد خود به خود سلول های سرطانی و گسترش یافتن آنها محسوب میشوند. به همین دلیل مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان در کنترل و درمان سرطان بسیار موثر هستند.
کشمش را در رژیم غذایی خود به کار برده تا بتوانید از آسیب به سلولها و بروز احتمالی سرطان پیشگیری کنید.
7. خواص کشمش برای معده، بهبود فرآیند گوارشی و هضم غذا
کشمش به عنوان یک خوراکی سرشار از فیبر است، میتوان برای بهبود فرآیند گوارشی و هضم غذا از آن بهره برد. از جمله مواد غذایی که به دستگاه گوارش کمک میکند که دچار مشکلاتی مانند اسهال و یبوست نشود، کشمش است.
فیبر محلول و نامحلول موجود در انگور خشک باعث شده است که مواد زائد، در روده راحت حرکت کرده و فرد به اسهال و یبوست دچار نشود. از این ماده غذایی به عنوان ملین طبیعی برای درمان یبوست می توان بهره برد.
با مصرف دو وعده انگور خشک در طول روز میتوان از بروز سرطان روده بزرگ پیشگیری کرد و عملکرد روده را بهبود بخشید.
در نظر داشته باشید که میوههای خشک نسبت به میوههای تازه قند بیشتری را در بر دارند، اما میزان فیبر بیشتری را در خود جای دادهاند. یک پیمانه انگور تازه حاوی 1 گرم فیبر است در حالی که یک فنجان انگور خشک 7 گرم فیبر دارد. برای بهره بردن از این خاصیت، بهتر است کشمش را شب در آب ولرم بخیسانید و صبح ناشتا میل کنید.
8. درمان کم خونی
مقدار قابل توجهی آهن در ترکیبات کشمش موجود است و به طور مستقیم برای درمان کم خونی تاثیر گذار است. وجود ویتامین B برای تشکیل خون جدید بسیار ضروری است و همینطور مس در تولید گلبولهای قرمز برای خون لازم است. کشمش سرشار از این مواد مغذی و ویتامین است که با وجود آهن در آن سبب بهبود کم خوابی نیز خواهد شد.
9. سلامت و استحکام استخوانها
از جمله مشکلاتی که در پی بالا رفتن سن ممکن است بروز دهد، افزایش احتمال شکستگی استخوانها است. این اتفاق به این دلیل است که مقدار کلسیم مورد نیاز به بدن نمیرسد و گاهی مصرف شیر به تنهایی نمیتواند این نیاز را برطرف کند.
منابع غذایی بسیاری از جمله کشمش در دسترس هستند تا در رژیم غذایی به کار برده شوند و این نیاز را تامین کنند. علاوه بر کلسیم، بور نیز در ترکیبات این میوه خشک وجود دارد که سبب بهبود توانایی بدن برای جذب مواد مغذی نیز خواهد شد.
10. افزایش میل جنسی و باروری
این ماده غذایی برای تحریک میل جنسی گزینه بسیار مناسبی است. کشمش حاوی آمینو اسید آرژنین است که باعث تقویت میل جنسی در افراد میشود. برخی آقایانی که از اختلالات نعوظ رنج میبرند، با بهره بردن از خواص کشمش میتوانند عملکرد بهتری داشته باشند. همچنین از این میوه خشک برای افزایش استقامت جنسی در رژیم غذایی میتوان بهره برد.
11. خواص کشمش برای عضلهسازی
در کنار تمرینات فیزیکی و ورزشی که جهت عضله سازی، کاهش یا افزایش وزن انجام میشود، کشمش به دلیل داشتن فیبر بالا فرد را برای مدت طولانیتری سیر نگه میدارد. به همین دلیل از بروز ضعف و احساس گرسنگی جلوگیری میکند.
همینطور افرادی که تمایل به افزایش وزن دارند میتوانند از کشمش که حاوی گلوکز طبیعی و فروکتوز است بهره ببرند. جالبتر اینکه بدون افزایش یافتن سطح کلسترول خون میتوانند افزایش وزن مطلوبی کسب کنند.
12. خواص کشمش برای بهبود سلامت چشم
در انگور خشک، پلی فنل نیز وجود دارد که با آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد مقابله کرده و از سالم ماندن چشمها محافظت میکند. اگر این خوراکی مغذی منظم در رژیم غذایی مصرف شود، از ابتلا به مشکلات چشمی مانند موارد زیر جلوگیری خواهد شد:
- آب مروارید
- دژنرال ماکولا
- کاهش بینایی بر اثر کهولت سن
بتاکاروتن، کاروتنوئیدها و ویتامین A موجود در ترکیبات این خوراکی مغذی برای بهبود دوبینی افراد نیز بسیار مفید است.
13. بالا بردن انرژی بدن
انگور خشک حاوی کربوهیدرات و قندهای طبیعی از جمله فروکتوز و گلوکز است که منابع خوبی برای تامین انرژی مورد نیاز بدن هستند. این مواد قندی مفید باعث جذب پروتئینها، ویتامینها و انواع مواد مغذی میشوند. ورزشکاران حرفهای برای دریافت انرژی بیشتر، بهتر است از این میوه خشک خوشمزه و شیرین استفاده کنند.
14. خواص کشمش برای حافظه
خوردن 10 الی 15 عدد مویز هستهدار در طول روز علاوه بر اینکه حافظه را تقویت میکند، میتواند از سرطانی شدن سلولهای بدن جلوگیری کند. عملکرد سلولهای عصبی با دریافت مواد مفید کشمش و مویز بهبود یافته که در نتیجه آن به کاهش حالات افسردگی نیز کمک خواهد کرد.
- نکته بسیار مهم و حائز اهمیتی که برای بالا رفتن سن باید در نظر داشت، تقویت حافظه است. علاوه بر عواملی مانند شرایط فیزیکی، روحی و محیطی، گزینه مهم تغذیه نیز بسیار تاثیر بالایی بر تقویت حافظه دارد. به همین دلیل برای آشنایی با خوراکیهای مفید، پیشنهاد میکنیم مقاله بهترین خوراکیها برای تقویت حافظه را مطالعه کنید.
مقدار مصرف کشمش در روز
اینکه این میوه خشک خواص فراوانی را برای بدن به همراه دارد، دلیل نمیشود تا در مصرف آن زیاده رو کرد. طبق گفته متخصصین تغذیه و حتی طب سنتی، بهترین زمان برای مصرف کشمش هنگام صبح است.
توجه کنید دهیدراتاسیون ایجاد شده بر اثر از بین رفتن آب انگور و تبدیل شدن آن به کشمش سبب میشود، قند و کالری بیشتری را به همراه داشته باشد. یعنی با اینکه حجم آن کاهش یافته است، میزان کالری و قند بیشتری نسبت به میوه انگور را به همراه دارد.
طبق گفته وزارت کشاورزی آمریکا، مصرف یک چهارم پیمانه از این میوه خشک برای یک وعده کافی است. بهتر است بدانید این مقدار کشمش، 108 کالری انرژی و 21 گرم قند به بدن میرساند. در حالی که یک چهارم پیمانه انگور بی دانه فقط 26 کالری انرژی و همینطور کمتر از 6 گرم قند به بدن میرساند.
مضرات مصرف بیش از حد کشمش
کشمش دارای قند طبیعی است که بسیار سریع هضم میشود و انرژی بسیار زیادی را به بدن میرساند. بهتر است انگور خشک در رژیم غذایی روزانه به مقدار مشخصی مصرف کرد؛ زیرا احتمال دارد میزان قند بیشتر از حد مجاز مصرف روزانه به بدن برسد.
میزان کربوهیدرات بالا در این ماده مغذی باعث شده است که افراد سعی کنند برای عدم بروز اضافه وزن و چاقی در مصرف آن احتیاط لازم را در نظر بگیرند.
افرادی که به دیابت مبتلا هستند بهتر است به دلیل بالا بودن کربوهیدرات انگور خشک، در مصرف آن احتیاط لازم را در نظر بگیرند.
کشمشهای تیزابی که با کمک گوگرد خشک میشوند، به همین دلیل ممکن است برای افرادی که به بیماریهای تنفسی و آسم دچار هستند و یا افرادی که به گوگرد حساسیت دارند، مشکلاتی ایجاد کنند. بهتر است از انگورهایی که به روش سنتی خشک شدهاند یا خودشان در منزل خشک کردهاند استفاده کرده و از خواص این ماده غذایی مقوی بهره ببرند.
مطالب مرتبط با کشمش
- خرمای مجول؛ خرمایی پرخاصیت با تاثیرات عالی را بیشتر بشناسید.
- انگور چه خواصی به همراه دارد؟
- خاصیتهای مویز چه تفاوتی با کشمشهای دیگر دارد؟
نکات مهم پایانی
مواد غذایی طبیعی بسیاری وجود دارند که برای سلامتی بسیار مفید هستند. کشمش یکی از مفیدترین آنها است که به عنوان یک ماده مغذی برای میان وعده و استفاده در انواع غذاها، دسرها، کیک و شیرینی میتوان به کار برد. بهترین نحوه نگهداری از کشمش مکانهای سرد و خشک، در ظرفهای در بسته است. ترجیحا اگر دور از نور و رطوبت نگه داشته شود، مثلا در یخچال، میتوان آنرا تا یک سال یا حتی بیشتر نگهداری کرد و از خواص آن در طول روز بهره برد.