مویز یا کشمش سیاه؛ آشنایی با خواص بی نظیر آن
از خشک کردن دانه های درشت انگور سیاه مویز حاصل می شود. در واقع مویز نوعی کشمش است که طبع گرمی دارد و بیشتر در فصول سرد سال از آن استفاده می شود. خواص مویز تا حدود زیادی مشابه کشمش است ولی از لحاظ ظاهری و رنگ با آن متفاوت است.
این نوع خشکبار خواص و فواید بسیاری برای بدن دارد. مویز حاوی اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 و املاحی چون پتاسیم، کلسیم، فسفر و غنی از ویتامین های B ،E و A است. توجه کنید به هنگام خرید مویز نوع شیرین، پرگوشت، درشت و بادانه آن را انتخاب کنید. در ادامه به بررسی چند نکته در رابطه با این خشکبار مقوی می پردازیم، با ما همراه شوید.
تاثیرات بی نظیر مویز در درمان بیماری ها
کاهش دهنده قند خون و غلظت خون
استفاده از کشمش و مویز جایگزین مناسبی برای قند است و مصرف آن به حد اعتدال برای افراد مبتلا به دیابت توصیه می شود، چرا که باعث کاهش قند خونشان می شود.
مصرف مویز در کاهش غلظت خون موثر است و ترکیبات آن مانع از چسبندگی پلاکت های خون و تصلب شرائین می شود. همچنین موجب منبسط شدن رگ های خونی می شود. در نتیجه این امر افزایش سرعت جریان خون در بدن را به همراه خواهد داشت. بنابراین مانع از لخته شدن خون در رگ ها می شود و نقش موثری در جلوگیری از انباشته شدن پلاکت ها روی هم دارد.
مقوی در دوران یائسگی
مصرف مویز در دوران یائسگی توصیه می شود، چرا که کلسیم موجود در آن باعث تقویت و استحکام مفاصل، استخوان ها و نیز پیشگیری از پوکی استخوان می شود.
دفع مواد زائد با مویز
مصرف مویز نقش موثری در دفع مواد زائد که عامل ایجاد رسوبات در بدن هستند، دارد. همچنین افرادی که دچار کم خونی هستند از مصرف آن غافل نشوند، زیرا مویز حاوی آهن و اسید فولیک است که به درمان و جلوگیری از کم خونی کمک می کند.
علاوه بر اینکه مویز با دفع سموم و مواد اضافی از بدن به پاکسازی و تصفیه خون کمک می کند. این امر مانع از بروز مشکلات پوستی (لک پوست، جوش و چین و چروک) می شود.
انرژی بخش برای ورزشکاران
مویز انرژی بخش است. بنابراین ورزشکاران یا کسانی که فعالیت بدنی دارند، می توانند با مصرف آن انرژی مورد نیاز بدنشان را تامین کنند. همچنین کالری بالای آن باعث می شود تا پروتئین ها و موادغذایی بهتر جذب بدن شود و مصرف آن به افراد کم وزن به خصوص کودکان توصیه می شود.
خواص آنتی اکسیدانی مویز
آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و موادمغذی موجود در این میوه نقش مهمی در تقویت حافظه و افزایش هوشیاری دارند. بنابراین مصرف آن در بزرگسالان مانع از بروز بیماری آلزایمر می شود. می توان گفت هرچه مویز تیره تر باشد، تاثیر بیشتری در پیشگیری از آلزایمر دارد. همچنین خاصیت ضد باکتری و ضد درد این میوه باعث می شود تا نقش مهمی در حفاظت از سیستم ایمنی، قلب و کبد داشته باشد. علاوه بر این به دلیل دارا بودن ترکیبات آنتوسیانین و پلی فنول مویز، این میوه خاصیت ضد سرطانی دارد.
نقش مویز در دستگاه گوارش
مویز نقش مهمی در کاهش استرس و افسردگی دارد. همچنین مقوی معده است و از بروز اختلالات گوارشی جلوگیری می کند. از دیگر فواید این میوه می توان به دفع بلغم، رفع یبوست، مانع از رشد باکتری های دهان و رفع بوی بد دهان اشاره کرد.
نقش مو در زیبایی پوست و مو
آهن موجود در مویز باعث افزایش گردش خون در بدن می شود و در تقویت فولیکول های مو موثر است. در نتیجه به رشد مو کمک می کند و باعث کاهش ریزش مو می شود. همچنین این میوه حاوی ویتامین C و آهن است که باعث جذب بهتر مواد معدنی گوناگون در بدن می شود. بنابراین باعث حفظ سلامت موها و رنگ طبیعی آن ها می شود و نیز تاثیر بسزایی در جلوگیری از سفید شدن موها دارد.
مویز و سلامت چشم ها
آنتی اکسیدان های موجود در این میوه در حفظ سلامت چشم موثر است و مصرف آن در افراد مسن می تواند باعث تقویت قوه بینایی شود. ویتامین C این میوه برای درمان سردردهای میگرنی مفید است.
خواص مویز در بارداری و تاثیر آن بر جنین
از آنجا که دوران بارداری ممکن است با استرس و افسردگی همراه باشد، آرامش مادران و دوری از استرس نقش مهمی در سلامتی جنین و خودشان دارد. مواد خوراکی بسیاری وجود دارند که ضد استرس هستند و مصرف آن ها سبب آرامش و تقویت اعصاب می شوند. یکی از این خوراکی ها مویز است که نقش مهمی در رفع افسردگی و استرس دارد.
علاوه بر این زنان در دوران بارداری به دلایل متعددی چون تغییرات هورمونی، کاهش فشارخون، کمبود خواب و… دچار خستگی های شدید و ضعف می شوند و در واقع انرژی کافی ندارند، مصرف مویز می تواند تاثیرات مثبتی در این زمینه داشته باشد. همان طور که گفته شد این میوه خاصیت ضد سرطانی دارد و در تقویت هوش و حافظه موثر است. بنابراین مصرف آن در طی دوران بارداری علاوه بر افزایش هوش جنین، مانع از بروز سرطان در فرزند می شود.
یکی دیگر از تاثیرات مهم خوردن مویز در دوران بارداری نقش آن در رشد و وزن گیری جنین است و از تولد فرزند کم وزن جلوگیری می کند. به طور کلی خوردن مویز در دوران بارداری توصیه می شود، چرا که می تواند برطرف کننده عفونت دهان و دندان، تقویت کننده معده و بهبود هضم غذا، حفظ سلامت سیستم ایمنی، قلب و کبد باشد و همین طور از یبوست در دوران بارداری جلوگیری می کند.
عوارض مصرف بیش از حد مویز
- با وجود خواص مویز در حفظ سلامتی بدن اما زیاده روی در مصرف آن می تواند مشکلاتی را در برخی افراد ایجاد کند.
- افراط در مصرف آن می تواند باعث ایجاد عفونت، درد در ناحیه گلو، حالت تهوع و استفراغ، مشکلات معده و سو هاضمه شود.
- به دلیل طبع گرم این میوه توصیه می شود، افراد گرم مزاج آن را در حد اعتدال مصرف کنند.
- همان طور که گفته شد این میوه کالری بالایی دارد که باعث افزایش وزن می شود. بنابراین افرادی که اضافه وزن دارند در مصرف آن افراط نکنند.
- زیاده روی در مصرف این میوه منجر به بالارفتن فشار خون و افزایش غلظت خون می شود. بنابراین افراد مبتلا به دیابت و غلظت خون از افراط در مصرف آن بپرهیزند.