بادام زمینی چه خواصی دارد؟ علائم آلرژی به آن + بررسی 7 خاصیت
بادام زمینی با نامهای پستهشامی، بادام کوهی یا پسته زمینی نیز شناخته میشود. این دانه بسیار مغذی دارای خاصیتهای بسیاری است که طعم و مزه آن تقریبا شبیه گردو و بادام درختی است.
این مغز خوش طعم در منزل اکثر خانوادهها به عنوان یک میان وعده غذایی مصرف میشود. از بادام زمینی به عنوان یک منبع خوب برای بهره بردن از ویتامینها و مواد مغذی میتوان استفاده کرد. در ادامه متن تمام فواید و نکات مهم در رابطه با این مغز خوشمزه را بیان خواهیم کرد.
مواد مغذی موجود در بادام زمینی
در 100 گرم بادام زمینی، 567 کالری انرژی وجود دارد که شامل 49 گرم چربی و 26 گرم پروتئین است. مواد مغذی موجود در بادام زمینی بسیار است اما کربوهیدرات بسیار کمی دارد.
این دانه مغذی منبع خوبی از ویتامین E، تیامین، فسفر، منگنز، آهن، کلسیم، منیزیم، فولات، نیاسین و بیوتین به شمار میرود که برای سلامتی بدن و ذهن بسیار مفید واقع میشوند.
انواع آنتی اکسیدان، فیبر، پتاسیم و سدیم موجود در ترکیبات این ماده مغذی موجب شده است تا خواص بسیاری را در راستای بهبود وضعیت بدن به همراه داشته باشد. از این رو بهتر است مصرف متعادل آنرا برای دریافت فواید متعددی که به همراه دارد، در رژیم غذایی داشت.
بادام زمینی و خواص آن
بادام زمینی گیاه بومی آمریکای جنوبی است و دانه آنرا از دسته آجیل و مغزها میتوان طبقه بندی کرد. گیاه بادام زمینی از جمله گیاهان خانواده سویا و لوبیا طبقهبندی میشود.
در کشور هند این ماده مغذی به عنوان بنشن دسته بندی میشود که با نامهای مختلف نیز شناخته شده است. این عوامل موجب دست کم گرفتن خواص بیشمار آن نمیشود. که در ادامه برایتان بیان خواهیم کرد.
- ملین و رفع کننده یبوست
- جلوگیری از لخته شدن خون و تسهیل جریان خون
- کاهش خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا
- پیشگیری از سرطان روده
- مبارزه با افسردگی
- مبارزه با بیماریهای اعصاب از جمله آلزایمر
- تنظیم سطح قند خون
- افزایش کلسترول مفید خون
- افزایش دهنده شیر مادران شیرده
- بهبود سلامت استخوانها
- گردش خون بهتر و بهبود اکسیژنرسانی مناسب
1. 7 خاصیت بادام زمینی برای دوران بارداری
1. مصرف این ماده مغذی پیش از بارداری یا در دوران بارداری میتواند احتمال ابتلا به بیماریهایی از جمله نقص در لوله عصبی یا اختلالات جدی عصبی در نوزاد را تا 70 درصد کاهش دهد.
2. اسید فولیک موجود در ترکیبات بادام زمینی موجب تقویت خانمهای باردار و عدم بروز نقص در جنین میشود.
3. تریپتوفان در ترکیبات این ماده غذایی موجب بالا رفتن سروتونین خون میشود و در درمان افسردگی و بهبود خلق و خوی خانمهای باردار بسیار موثر عمل میکند.
5. خوردن متعادل این ماده غذایی در طول دوران بارداری موجب میشود تا خطر ایجاد بیماریهای آلرژیک مثل آسم در نوزاد کاهش یابد.
6. منگنز موجود در آن سبب میشود تا قند خون کاهش یافته و خطر ابتلا به دیابت در دوران بارداری کاهش یابد.
7. مقادیر زیاد آهن در بادام زمینی، موجب افزایش تولید گلبولهای قرمز خون شده و از ابتلا به کم خونی خانمهای باردار و جنین جلوگیری میکند.
2. خواص بادام زمینی برای پوست
بادام زمینی حاوی مقدار زیادی ترکیبات آنتی اکسیدانی است که موجب میشود آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد در پوست از بین رود. از همین جهت باعث میشود پوست جوانتر به نظر برسد.
وجود روی، منیزیم و ویتامین E در ترکیبات بادام زمینی موجب پاکسازی پوست، درمان آکنه و تسریع در درمان آفتاب سوختگی می شود. آنتی اکسیدان و بتاکاروتن که در ترکیب این آجیل وجود دارد سبب رشد و ترمیم یافتن بافتهای بدن شده و درمان زخمها و کبودیها را تسریع میبخشد.
منیزیم، ویتامین C و اسیدهای چرب موجود در بادام زمینی باعث تولید کلاژن سازی و از بین رفتن چین و چروکهای سطح پوست میشود.
3. خواص بادام زمینی برای زیبایی موها
اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ترکیبات بادام زمینی موجب تقویت فولیکولهای مو شده و موجب تسریع در بلند شدن موهای سر می شود. بیوتین و اسید آمینهها در ترکیب این آجیل موجب جلوگیری از ریزش مو و درمان طاسی مردان میشود.
کمبود ویتامین E موجب شکنندگی و آسیب پذیری موهای سر میشود به همین دلیل میتوانید با خوردن بادام زمینی از ویتامین E موجود در ترکیبات آن بهره برده و به درمان موهای آسیب دیده خود بپردازید.
4. خواص بادام زمینی در بدنسازی
افراد بسیاری علاقمند به بهره بردن از خواص بادام زمینی برای عضله سازی و تامین انرژی در طول انجام تمرینات ورزشی هستند. افرادی که برای فرم دهی بدن خود در تلاش هستند میتوانند با خوردن بادام زمینی ویتامین و مواد مغذی بسیاری را به بدن خود برسانند.
بدنسازان میتوانند بافتهای عضلانی را با مصرف بادام زمینی افزایش داده و متابولیسم بدن را بهبود بخشند. این ماده مغذی میتواند برای تسکین دردهای عضلانی و کاهش التهابات ناشی از تمرینات سنگین مورد استفاده قرار بگیرد.
به دلیل وجود چربیهای مفید در این ماده مغذی، چربی سوزی در بدن افزایش یافته و حجم عضلات را افزایش میدهد. به همین دلیل موجب کات شدن عضلات خواهد شد.
با مصرف مرتب این ماده غذایی سطح هورمون تستوسترون افزایش یافته و در نتیجه آن قدرت عضلات بالا میرود. برای جبران اثرات داروهای مصرف شده و سم ایجاد شده میتوان از بادام زمینی استفاده کرد تا سموم موجود در بافتها از طریق ادرار از بدن دفع شود.
برای جذب پروتئین در بدن لازمست یک ساعت قبل از مصرف مکملهای ورزشی، مقدار متعادلی بادام زمینی استفاده کرد. همچنین مصرف بادام زمینی یک ساعت بعد از تمرینات ورزشی رشد بیشتری در عضلات را نشان میدهد.
5. خواص بادام زمینی برای بهبود عملکرد قلب و عروق
یکی از دلایل مرگ و میر در سراسر دنیا بیماریهای قلبی و عروقی محسوب میشود. مصرف انواع آجیل و از جمله بادام زمینی در حد اعتدال، میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهد.
این ماده مغذی دارای خواص مفید از جمله مس، منگنز، اسید اولئیک، نیاسین و انواع مختلف آنتی اکسیدان مثل رسوراترول است که برای سلامت قلب بسیار مهم هستند.
اسیدهای چرب غیر اشباع به ویژه اسید اولئیک موجود در ترکیبات این ماده غذایی موجب کاهش چربی بد خون میشود. از سویی دیگر خطر ابتلا به بیماریهای کرونری و بیماریهای قلبی با مصرف پلی فنول که در بادام زمینی نیز وجود دارد، کاهش خواهد یافت..
6. بادام زمینی برای کودکان
بادام زمینی سرشار از پروتئین و اسید آمینه است که برای رشد نوزادان و کودکان مفید هستند. اسیدهای چرب امگا 3 برای رشد مغز نوزادان و تکامل مغز کودکان بسیار مفید است.
از همین جهت این آجیل خوشمزه را به عنوان یک میان وعده مفید برای کودکان میتوان در نظر گرفت. آنتی اکسیدان رسوراترول در ترکیبات این ماده غذایی میتواند موجب تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان شود.
این نکته را در نظر داشته باشید که نوزادان زیر یک سال با تغذیه بادام زمینی ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای آلرژیک را داشته باشند. به همین دلیل بهتر است اگر قصد بهره بردن از خواص بی شمار آنرا دارید، پس از دو سالگی آنرا در رژیم غذایی فرزند خود به کار ببرید.
7. خواص بادام زمینی برای لاغری و کاهش وزن
در بسیاری از کشورهای توسعه یافته چاقی و اضافه وزن به دلیل تحرک کم و تغذیه ناسالم، بسیار رواج یافته است. بادام زمینی تاثیرات زیادی بر کاهش و ثابت نگه داشتن وزن دارد.
بر خلاف چربی و کالری بالایی که دارد کنترل وزن و جلوگیری از افزایش وزن بسیار موثر است. زنانی که در رژیم غذایی خود از مصرف متعادل بادام زمینی بهره بردهاند وزن بیشتری کم کرده و به تثبیت وزن ایده آلشان کمک شایانی شده است.
بادام زمینی با ایجاد حس سیری از مصرف خوراکیهای پرکالری مثل پفک یا اسنک جلوگیری میکند. انرژی مورد نیاز بدن در حین کاهش وزن توسط این ماده غذایی تامین میشود.
برای بهره بردن از تمام خواص این ماده غذایی بهتر است آنرا خوب جویده تا توسط دستگاه گوارش جذب بدن شود و از دفع آن توسط دستگاه گوارش قبل از جذب کامل مواد مغذی جلوگیری شود.
پروتئین بالای موجود در این آجیل انرژی زیادی را برای بدن تامین میکند که از بیحالی و ضعف در طول رژیم جلوگیری میکند. فیبر موجود در ترکیبات این آجیل از افزایش وزن جلوگیری میکند؛ اما باید در مصرف آن جانب اعتدال را رعایت کرد.
پوست بادام زمینی حاوی مقدار زیادی فیبر رژیمی و منبعی سرشار از آنتی اکسیدان است؛ به همین دلیل بهتر است آنرا با پوست مصرف کنید.
موارد مصرف بادام زمینی
بادام زمینی به شکلهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. روغن و کره بادام زمینی چرب است و حاوی مقدار زیادی پروتئین است. در مقابل آن آرد بادام زمینی دارای چربی کمتری است.
از این آجیل خوشمزه به عنوان یک میان وعده خوب در شیرینیها و کیک میتوان بهره برد تا با سوء تغذیه مبارزه کرد. در کشورهایی نظیر آمریکا و هند از این خوراکی مفید برای درمان مشکلات پوستی مانند آکنه و خارش پوست در محصولات آرایشی و بهداشتی به کار برده شود.
علائم آلرژی به بادام زمینی
افرادی هستند که به این آجیل حساسیت دارند که معمولا این آلرژی از دوران کودکی و سنین پایین بروز داده میشود. بهتر است این دسته از افراد از خوردن بادام زمینی و کره یا روغن آن به شدت پرهیز کنند. اولین هشدار برای وجود حساسیت به این دانه خارش پوست و آبریزش بینی است.
از دیگر نشانههایی که در صورت داشتن آلرژی نمایان میشود، میتوان به حالت تهوع، اسهال و استفراغ، ناراحتیهای شکمی، تنگی نفس، سوزش زبان و انتهای گلو، افت ناگهانی فشار خون، درد در نواحی مختلف بدن، سرگیجه اشاره کرد. در صورت ادامه یافتن و عدم کنترل و درمان به موقع عوارض، ممکن است منجر به بیهوشی و در نهایت مرگ فرد شود.
مضرات مصرف بیش از حد بادام زمینی
بادام زمینی به جذب مواد مغذی در بدن آسیب رسانده و سبب کاهش ارزش غذایی مواد غذایی مصرف شده میشود. آلودگی این ماده غذایی ممکن است سبب تولید مواد سمی شده و باعث از دست رفتن اشتها و نشانههایی از یرقان شود.
بهتر است افرادی که اختلالاتی در عملکرد تیروئیدشان وجود دارد، از مصرف آن پرهیز کرده تا سبب تشدید گواتر نشوند. مشکلات صفراوی میتواند از عوارض جانبی ناخوشایند مصرف بیش از حد این آجیل باشد.
دردهایی در ناحیه راست شکم که به صورت ناگهانی ممکن است بروز کند، به دلیل انقباض کیسه صفرا رخ میدهد. افرادی که دچار سنگ صفرا هستند بهتر است از خوردن این ماده غذایی اجتناب کنند. اما کره بادام زمینی اگر با اعتدال مصرف شود میتواند تا 25 درصد خطر ابتلا به سنگ صفرا را کاهش دهد.
نکات پایانی
در این متن به نکات متعددی در رابطه با بادام زمینی پرداختیم. این ماده غذایی در صورت مصرف متعادل خواص بسیاری را به همراه دارد، اما در مواقعی که مصرف نامتعادل این ماده در طولانی مدت پیش گرفته شود، سبب بروز عوارض جدی خواهد شد.