خواص بادمجان : 10 مورد از مهمترین فواید و طبع بادمجان
خواص بادمجان گزینههای متعددی را به همراه دارد. از آن میتوان برای تقویت کردن ارگانهای اصلی بدن نیز کمک گرفت. از این نوع سبزیجات، بسیاری از افراد در برنامه غذایی روزانه استفاده میکنند اما برخی دیگر با اینکه غذاهای پخته شده با آنرا دوست دارند، به دلیل آلرژی، نمیتوانند آنرا روزانه مصرف کنند.
بهتر است با ادامه متن همراه باشید تا بررسی کنیم وقتی این ماده غذایی خوشمزه را مصرف میکنیم، چه فواید و مزایایی را برای بدن تامین کردهایم.
بادمجان، یکی از صیفیجات پرمصرف
بادمجان یکی از انواع صیفیجاتی پر مصرف است و در بسیاری از غذاها و سالادها میتوان از آن استفاده کرد. انواع مختلفی از آن وجود دارد که در سراسر دنیا برای پخت و پز استفاده میشود. نوع بنفش یا سیاه آن بیشتر از سایر انواع رایج است و قرمز، سبز، سیاه و حتی رنگ سفید آن نیز موجود است.
عطر و طعم خاصی که در حین پخت و پز دارد سبب هرچه خوشطعمتر شدن غذاها خواهد شد. بادمجان ابتدا در کشور هند به وفور کشت میشد اما امروزه بسیاری از نقاط جهان از این گیاه مفید بهره میبرند. در بسیاری از فصول سال میتوان آنرا یافت و برای تهیه غذا از آن به کار برد.
ویتامینها و مواد مغذی موجود در بادمجان
خواص بادمجان بیشتر از ویتامینها و مواد مغذی موجود در آن برآمده است. درصد بیشتر این سبزی را آب تشکیل داده است اما مواد مغذی و ویتامینهای موجود در بادمجان برای سلامتی بسیار مفید هستند. این مواد مغذی و ویتامینها شامل موارد زیر میشوند:
- خانواده ویتامین B شامل ویتامین B1, B2, B3
- خاصیت آنتی اکسیدانی، ویتامین C و ویتامین K
- بتاکاروتن
- مواد مغذی از جمله فیبر، مس، ید، روی، منگنز، سدیم، پتاسیم، منیزیم، گوگرد و فسفر
- خواص بادمجان مقدار مناسبی آهن به بدن میرساند
- کلسیم
- کربوهیدرات و نشاسته
- مقدار خیلی کمی چربی
طبع بادمجان چیست؟
در طب سنتی طبع بادمجان را گرم و بسیار خشک معرفی کردهاند. این سبزی همانطور که گفته شد، مواد مغذی و ویتامینهای بسیاری را در خود دارد. اما کالری بالایی ندارد و گزینه بسیار مناسبی برای تهیه غذاهای رژیمی به شمار میرود (البته اگر سرخ نشود و کباب شده یا بخارپز و آبپز مصرف شود).
برای پی بردن به خواص بادمجان کافی است تا از آن به اعتدال در رژیم غذایی استفاده کرد. افرادی که مشکل گوارشی دارند به هیچ وجه نباید از از بادمجان نرسیده استفاد کنند. زیرا علاوه بر اینکه فایدهای برایشان به همراه نخواهد داشت سبب آسیب رساندن به معده و دستگاه گوارشیشان نیز خواهد شد.
تمام خواص بادمجان
بادمجان یکی از سبزیجاتی است که بسیاری از افراد به ویژه گیاهخواران از آن در رژیم غذایی خود استفاده میکنند. از آنجایی که فیبر و خاصیت آنتی اکسیدانی بالای موجود در بادمجان شامل فواید بسیار زیادی برای بدن است در این قسمت از متن به بررسی و معرفی تمام خواص ناشی از آن خواهیم پرداخت.
خواص بادمجان برای معده
بادمجان سرشار از فیبر است و مصرف آن میتواند تا 15 درصد نیاز روزانه بدن به فیبر را تامین کند. این موضوع باعث ایجاد خاصیت نرم کنندگی برای معده میشود و سبب حفظ سلامت روده و دستگاه گوارش خواهد شد.
با منظم شدن حرکات روده، مواد زائد سریعتر و راحتتر از روده عبور کرده و خارج خواهد شد. فیبر کمک میکند تا پردازش مواد غذایی در معده راحت شده و جذب مواد غذایی متعادل شود. از طرفی میتواند جذب کلسترول بد را کاهش داده و سبب جلوگیری از انسداد آن در عروق شود.
کاهش کلسترول با خواص بادمجان
همانطور که اشاره شد، بادمجان سرشار از آنتی اکسیدان و فیبر است. از این رو میتواند به جلوگیری از اکسید شدن کلسترول خوب منجر شود. خواص موجود در بادمجان به افزایش کلسترول خوب (HDL) کمک کرده و سبب کاهش کلسترول بد (LDL) خواهد شد.
البته بیمارانی که از چربی خون بالا و کلسترول رنج میبرند نباید بادمجان را به صورت سرخ شده مصرف کنند. زیرا ممکن است علاوه بر اینکه خواص خود را از دست میدهد، با جذب روغن بیشتر در خود، سبب غیر مفید بودن برای بدن شوند.
کنترل قند خون و دیابت با خواص بادمجان
بادمجان کالری کمی در بر دارد اما به نسبت این کالری از فیبر بالا و کربوهیدرات بسیار کمی برخوردار است. به همین دلیل یکی از مواد غذایی مفیدی است که افراد مبتلا به قند خون بالا و دیابت میتوانند از آن در رژیم غذایی خود استفاده کنند.
علاوه بر این موضوع فواید موجود در این ماده غذایی سبب تنظیم شدن سطح انسولین و پایداری آن در بدن میشود. حتی افرادی که به دیابت مبتلا نیستند نیز بهتر است برای پیشگیری از این ماده غذایی مفید در رژیم غذایی خود استفاده کنند.
پیشگیری و درمان سرطان
خاصیت آنتی اکسیدانی موجود در هر یک از مواد غذایی که وجود دارد سبب دفع آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد میشود. رادیکالهای آزاد این قدرت را دارند که به ساختار سلولها حمله کنند و آنها را به سلولهای سرطانزا تبدیل کنند. بالا بردن سطح آنتی اکسیدانی بدن میتواند به جلوگیری از ابتلا به سرطان منجر شود.
بادمجان یکی از منابعی است که از خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی برخوردار است. مصرف متعادل و روزانه از آن سبب میشود تا حد بالایی از رادیکالهای آزاد بدن دفع شود. خواص بادمجان حاوی اسید کلروژنیک و ناسونین است که سبب مهار شدن رادیکالهای آزاد میشوند. با مصرف از این ماده خوراکی مفید میتوان به پیشگیری از ابتلا به سرطان کمک شایانی رساند.
سلامت قلب و عروق به کمک خواص بادمجان
ابتلا به برخی از بیماریها سبب میشود تا سلامت قلب به خطر افتد. این بیماریها شامل فشار خون بالا، کلسترول بالا، قند خون بالا و چربی خون بالا میشود که با درمان و رفع آنها میتوان سلامت قلب را تضمین کرد و از ابتلا به بیماریهای قلبی دور ماند.
خواص موجود در بادمجان شامل گزینههایی است که میتواند به بهبود بیماریهایی که سلامت قلب را به خطر میاندازند کمک کند. کلسترول خوب خون به کمک بادمجان افزایش خواهد یافت و در ادامه آن از بروز بیماریهای قلبی جلوگیری خواهد کرد. برای بهره بهتر لازم است تا بادمجان به صورت آبپز، کبابی یا بخارپز شده مصرف شود.
رژیمهای کاهش وزن با خواص بادمجان
در رژیمهای غذایی که برای لاغری و کاهش وزن تنظیم میشوند، لازم است تا از چربی مضر کمتر و فیبر بیشتری استفاده کرد. این موضوع سبب میشود تا بادمجان یکی از مواد غذایی ثابت برای تنظیم رژیم غذایی روزانه و لاغری باشد.
کباب شده آن را برای بهرهمندی از خاصیت لاغر کنندگی بهتر است استفاده کرد تا فیبر موجود در آن مدت زمان طولانیتری سبب سیری شود و از گرسنگی جلوگیری کند.
خواص بادمجان برای داشتن استخوانهای سالم
وجود کلسیم برای حفظ سلامت استخوانها بسیار مهم است. ترکیب مفیدی که در بادمجان وجود دارد شامل ترکیبات فنلی است که برای استخوانها بسیار مفید هستند. تاثیراتی از جمله موارد زیر را برای سلامت استخوانها به همراه خواهد داشت:
- حفظ سلامت استخوانها
- افزایش تراکم استخوان
- بالا بردن جذب کلسیم
- تقویت استخوانها
- پایین آوردن احتمال خطر شکستگی استخوانها
خواص بادمجان برای سلامت پوست
بادمجان دارای ویتامینها و مواد مغذی بسیاری است که برای حفظ سلامت پوست و مو تاثیرات به سزایی بر جای میگذارد. تاثیراتی که خواص آنتی اکسیدانی ناشی از وجود ویتامین C برای پوست به همراه خواهد داشت شامل موارد زیر میشود:
- سم زدایی و پاکسازی پوست (به صورت موضعی و خوراکی موثر خواهد بود)
- آبرسان و مرطوب کنندهای طبیعی برای پوست به منظور جلوگیری از خشکی پوست
- کاهش چین و چروک روی سطح پوست و همینطور جوانسازی پوست
- پیشگیری از ابتلا به سرطان پوست
- درمان آفتاب سوختگی و پیشگیری از بروز آن
- خواص بادمجان در از بین بردن ضایعات پوستی بسیار موثر هستند
طرز تهیه ماسک صورت به وسیله بادمجان
برای استفاده موضعی از بادمجان کافی است آنرا آبپز کرده و به نسبت مساوی با آلوئه ورا و 1 قاشق عسل ترکیب کرد. این خمیر را باید به مدت 20 الی 30 دقیقه روی پوست نگه داشته و با آب ولرم آبکشی کنید. این ماسک روشی عالی برای بهبود خشکی پوست و همینطور رفع چین و چروک به شمار میرود.
موهایی سالم با استفاده از خواص بادمجان
بادمجان ویتامینها و مواد مغذی بسیاری رابه همراه دارد. فوایدی را که با این مواد مغذی برای موهای سالم و زیبا به همراه خواهد داشت شامل موارد زیر میشود:
- آبرسانی به موها و رفع خشکی موها
- افزایش گردش خون در پوست سر و افزایش اکسیژنرسانی به فولیکولهای مو
- تقویت موها و رشد بهتر
- رفع شوره و پوستههای سر
- درمان خارش کف سر
ماسک مو با ترکیب حاوی بادمجان
برای تهیه ماسک مو باید بادمجان را آبپز کرده و به نسبت مساوی با آووکادو خوب له کرد. بعد از آن باید موها را به طور کامل به این ماسک آغشته کرد. حدود یک ساعت زمان لازم است تا این ماسک تاثیر خود را بر مو و ریشه موها ایجاد کند. بعد از گذر این مدت زمان بهتر است با آب ولرم موها را شست و شو داد تا نتیجه مطلوب را دریافت کرد.
خواص بادمجان برای دوران بارداری
دوران بارداری از جمله دورانهای حساسی است که مادران توجه ویژهای به تغذیه و رژیم غذایی خود دارند. این دوران نیازمند دریافت بسیاری از ویتامینها و مواد مغذی است تا رشد جنین تکمیل شود. مصرف بادمجان فوایدی از جمله موارد زیر را برای مادر و جنین به همراه خواهد داشت:
- جلوگیری از نقص لولههای عصبی جنین به دلیل داشتن اسید فولیک مناسب
- بهبود هضم غذا و جلوگیری از ابتلا به یبوست در دوران بارداری
- تقویت بدن مادر و آماده شدن برای دوران شیردهی
نکات تکمیلی در مورد خواص بادمجان
در این متن به 10 مورد از برجستهترین خواص بادمجان پرداختیم. تمام فواید این صیفیجات، سبب بهبود سلامتی و عملکرد ارگانهای بدن خواهد شد اما بهتر است افرادی که مشکلات گوارشی و آلرژیک دارند، در مورد استفاده از آن از پزشک معالج خود مشاوره بگیرند. در غیر این حالات بهتر است از بادمجان رسیده و بدون تخم به طور متعادل در رژیم غذایی روزانه بهره گرفت.