افزایش شیر مادر برای وزنگرفتن نوزاد + 5 علت کم بودن شیر مادر
افزایش شیر مادر نگرانی مادرانی است که شیر مورد نیاز برای رشد کودک را بدنشان نمیتواند تولید کند. اما جای نگرانی نیست؛ با برخی از راهکارهای خانگی و درمانهای دارویی طبق تجویز پزشک میتوان به این خواسته دست یافت.
پیش گرفتن راهبردهایی برای افزایش میزان شیر، اغلب روی وزن گرفتن نوزاد نیز بسیار موثر است. بهتر است با ادامه متن همراه باشید تا در ابتدا علائم ناکافی بودن شیر مادر برای کودک را بررسی کنیم، سپس به بررسی دلایل این موضوع بپردازیم و در انتها راهکارهای بسیار مهم برای زیاد شدن شیر مادر را برایتان بیان کنیم.
تغذیه با شیر مادر و رسیدن کودک به وزن ایده آل
لازم است نوزاد پس از به دنیا آمدن تا 6 ماه تنها از شیر مادر بهره ببرد. بعد از گذشت 6 ماهگی، میتوان از خوراکیهای سبک و مکمل برای رشد بهتر کودک بهره برد، اما تغذیه کودک با شیر مادر تا دو سالگی ادامه دارد. اما گاهی شیر مادر برای تامین نیاز و تغذیه کودک مناسب نیست. در این صورت اکثر مادران به فکر پیش گرفتن راهکارهایی برای افزایش شیر خود خواهند بود.
شیر مادر بر اساس تقاضا و میزان نیاز کودک به شیر تامین میشود. شیر مادر به مدت 1/5 الی 2 ساعت بعد در معده کودک هضم میشود. از سویی کودک نیاز به تغذیه کردن و سیر شدن دارد، که همین امر موجب رشد او میشود، از طرفی دیگر برای تامین حس روحی، روانی و همینطور رسیدن به حس امنیت، نیاز به آغوش مادر دارد.
این مسائل بین اکثر کودکان امری عادی تلقی میشود و نیاز طبیعی هر کودکی برقراری تماس لمسی با مادر برای تامین این نیازها است. کودک باید از بدو تولد، و هر هفته مورد ارزیابی قد و وزن قرار بگیرد و به طور طبیعی با تغذیه از شیر مادر میتواند به افزایش وزن ایده آل برسد.
مادر چگونه متوجه کم بودن شیر خود برای فرزندش شود؟
- وزن نگرفتن کودک در طول هر هفته
- بی قراری و گریه مداوم نوزاد (با اینکه از سینه مادر شیر میخورد)
- حس پر بودن سینهها و نداشتن حس سبکی بعد از شیردهی
- بیقراری کودک در حین شیر خوردن و نخوابیدن در طول مکیدن سینه مادر
- شیر مادر زود هضم است و دفع نوزاد باید مکرر باشد
- ادرار تیره و پررنگ نوزاد و کم بودن مقدار آن در طول روز نسبت به دریافت شیر
دلایل کم بودن شیر مادر
برای مادران جدید حس قشنگی است که بتوانند فرزند خود را در آغوش گرفته و شیر دهند تا آرام گیرد. کودک با دست و پا زدن درخواست شیر و تغذیه خود را اعلام میکند.
اما در این میان مادرانی هستند که به دلایل مختلفی مانند دلایل زیر، دچار این مشکل هستند:
- ضعف در مادر به علت تغذیه بد
- سردی بدن
- عدم تنظیم بودن سطح سلول و هورمونهای شیر ساز
- ژنتیک
- استرس و نگرانیها
در این میان هستند راهکارهایی که به کمک مادران برای از بین بردن نگرانی در مورد کم بودن شیر میتواند کمک برساند. اگر مادری به علت کم بودن شیر خود برای فرزندش ناراحت است، بهتر است بداند تنها نیست و بسیاری از مادرانی که برای اولین بار دارای فرزند شدهاند، با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند. اما با رسیدن به آگاهی و به کار بردن روشهایی میتوانند سبب افزایش شیر در دوران شیردهی شوند.
راهکارهای عالی و مفید برای افزایش شیر مادر
پیش گرفتن راهکارهای طبیعی بسیار مورد پسند اکثر خانمهای شیرده است زیرا از عوارض جانبی چندانی برخوردار نیستند. مواردی که باید در کنار تغذیه مناسب رعایت شوند شامل موارد زیر است:
- دفعات بیشتری به نوزاد شیر دهید
- تغذیه کودک با هر دو سینه
- حفظ آرامش و القای آرامش به کودک
- بیدار بودن و داشتن توجه کامل در حین شیردهی
- تحریک نوک سینه به صورت دستی برای افزایش ترشح پرولاکتین و در نتیجه افزایش شیر
- خواب کافی
- استفاده از یک دستگاه شیر دوش برای راحتتر شدن تولید شیر (زیرا نوزاد با مکیدن زیاد ممکن است خسته شود و دست از نوشیدن شیر بردارد)
خوراکیهای مفید برای افزایش شیر مادر در دوران شیردهی
در اینجا لیستی از غذاهای مفید که برای افزایش شیر مادر بسیار مناسب هستند را تهیه کردهایم که بدون هیچ عوارضی میتوانند در این امر مهم یاریرسان باشند:
- زردآلو
- شوید
- سیر
- اسفناج و همینطور برگ چغندر
- مارچوبه
- هویج
- لبو
- زیره
- دانه کنجد
- تخم گشنیز
مصرف جو دوسر
دانه جو دوسر به عنوان بهترین منبع غذایی از بتا گلوتان شناخته میشود. پرولاکتین به عنوان هورمونی برای تنظیم هورمون شیردهی در این خوراکی وجود دارد و بسیار مفید برای افزایش شیر مادر به شمار میرود.
از سویی دیگر جو بسیار مقوی است و میتواند موجب تامین انرژی مورد نیاز مادر برای شیردهی شود. افزودن جو و جو دوسر به سوپ و بلغور آن به انواع خورشتها میتواند موجب افزایش شیر مادران شود.
مصرف جوانه جو
جوانه دانه جو آنزیمهای بسیار مفید برای شیردهی در بدن مادر تولید میکند. مصرف مالت جوانه جو به همراه شیر شکلاتی صبحانهای بسیار خوشمزه برای مادران و افزایش شیر مادران به شمار میرود.
استفاده از رازیانه
رازیانه به عنوان یک بذر و دانه بسیار مفید برای افزایش شیر مادران به شمار میرود. این دانه حاوی مقدار زیادی فیتواستروژن است که سبب تنظیم و افزایش هورمون زنانه و همینطور افزایش تولید شیر در دوران شیردهی خواهد شد. با استفاده از دم کرده این دانه و نوشیدن آن طی فواصل مختلف، میتوان از تمام خواص آن بهره برد.
استفاده از شنبلیله
تخم شنبلیله و همینطور سبزی معطر آن که در برخی غذاهای سنتی استفاده میشود، به سبب داشتن ویتامینهای بسیار و منیزیم فراوان موجب تولید شیر در مادران شیرده خواهد شد. حتی این موارد را میتوان به صورت تازه یا خشک کرده در سالاد و ماست استفاده کرد.
استفاده از انواع غلات
برنج قهوهای، گندم، قهوه و انواع غلات کامل به دلیل داشتن بتاگلوکان میتواند بسیار مفید برای افزایش تولید شیر در مادران شود.
استفاده از میوه پاپایا
میوه گرمسیری پاپایا به صورت خام یا پخته شده در انواع سوپ، میتواند به عنوان یک خوراکی مفید برای افزایش شیر مادران به شمار رود.
مواردی که سبب کاهش شیر مادران میشود
همه غذاها و خوراکیها در دوران شیردهی برای مادران لازمند. اما در این میان خوراکیهایی هستند که ضد گلوتاتیو به شمار میروند و علاوه بر اینکه سبب کاهش شیر مادران میشوند، برای کودک نیز مضر هستند. این موارد شامل گزینههای زیر است:
- مصرف مشروبات الکلی
- گیاهانی مانند جعفری، نعنا و همینطور ذرت
- استفاده از داروهایی که سطح پرولاکتین را پایین میآورند
سخن پایانی
برای افزایش شیر مادران راهکارهایی وجود دارند که در کنار اصلاح سبک زندگی و داشتن فعالیتهای ورزشی منظم موجب تنظیم سطح هورمونها خواهد شد. با پیش گرفتن راهکارهای ارائه شده دیگر لازم به نگرانی در مورد وزن گرفتن نوزاد خود نباید باشید. با مصرف آبمیوه، آب و انواع نوشیدنیهای سالم میتوان به عنوان راهکاری درست برای رسیدن به شیر بیشتر برای نوزاد بهره برد.