خواص تخم کتان در دوران بارداری + 7 فایده شگفت انگیز آن برای بدن
خواص تخم کتان به میزانی زیاد است که در بیشتر نقاط جهان آن را در میان وعده های غذایی خود جای داده اند. این بذر دارای ارزش غذایی بالایی می باشد به گونه ای که می توان به آن نگاه درمانی نیز داشت. این دانه ی مغذی سلامت بدن را تضمین و در دوران بارداری کمک بسیاری به سلامت مادر و جنین خواهد کرد.
در این مقاله با خواص بذر کتان و مزیت مصرف آن در بارداری آشنا می شویم و همچنین بر کالری و ارزش غذایی آن آگاه می شویم.
مطالب پیشنهادی و مرتبط با خواص تخم کتان و بارداری:
رژیم غذایی سالم در دوران بارداری (7 نیاز مهم تغذیهای)
خواص خرفه – (4 خاصیت درمانی + مصرف در بارداری)
فواید پای مرغ برای بدن و پوست + مصرف آن در بارداری
خواص تخم کتان برای بدن
1. رفع یبوست با خواص تخم کتان
یبوست از بیماری هایی است که بیشتر از مشکلات گوارشی و روده نشات می گیرد. خواص تخم کتان به گونه ای است که به درمان این بیماری کمک شایانی خواهد کرد. از آن جایی که این بذر دارای فیبر بسیار در خود می باشد می تواند این بیماری آزاردهنده را رفع کند.
فیبر رشته های گیاهی می باشد که در معده قابل هضم نیست؛ به همین دلیل بدون تغییرات وارد روده خواهد شد. فیبر در روده نقش بسیار متعدد و مفیدی را ایفا می کند.
فیبر در روده باکتری های مفیدی را تولید خواهد کرد، در نتیجه ی این عمل جلوی رشد باکتری های مضر در روده ی بزرگ گرفته و عملکرد روده بهتر خواهد شد.
همچنین فیبر موجود در کتان به آن خاصیت موسیلاژ بودن را می دهد و همین عامل باعث خواهد شد حرکت عضله های روده بهبود پیدا کند و کمک بسیاری در رفع یبوست و پیشگیری از آن خواهد داشت.
یکی دیگر از خواص کتان که به رفع یبوست کمک می کند، ماندن بیشتر غذا در معده است که کمک بسیاری به جذب شدن مواد غذایی در معده خواهد کرد. این خاصیت به علت وجود همان فیبر های داخل تخم کتان است.
2. پیشگیری از سرطان
امروزه که انواع سرطان ها رو به افزایش می باشد و افراد زیادی را درگیر خود کرده است؛ پیشنهاد می شود قبل از ابتلا به این بیماری راهکار های پیشگیری از آن را در بر گیریم.
نکته: تخم کتان سرشار از لیگنان است. لیگنان یک ترکیب شیمیایی است که در ساختار مواد گیاهی وجود دارد. این ساختار در بذر کتان بسیار یافت می شود.
لیگنان باعث خواهد شد رگ های عروقی و خونی رگ زایی (تولید سلولی غیر طبیعی) اضافی انجام ندهند، در نتیجه باعث خواهد شد عمل تومور زایی در رگ های بدن صورت نگیرد؛ به همین علت با بهره گیری از خواص تخم کتان جلوی بسیاری از سرطان ها گرفته خواهد شد، از جمله سرطان پروستات.
همچنین لیگنان در روده توسط باکتری ها جذب می شود و آن را به استرادیول و انترولاکتون تبدیل خواهند کرد. این ماده نقش بسزایی در تنظیم عملکرد هورمون ها دارند.
تحقیقات نشان داده است همین عامل باعث پایین آمدن ابتلا به سرطان سینه می تواند باشد؛ همچنین تنظیم عملکرد هورمون ها باعث خواهد شد ریسک مبتلا شدن به سرطان مخاط رحم، سرطان تخمدان و فیبروم به اندازه ی چشمگیری کاهش پیدا کند.
3. متعادل سازی کلسترول و سلامت بدن
در چند دهه ی اخیر به علت نامناسب بودن مواد غذایی و رو آوردن به غذاهای فست فود میزان کلسترول و چربی های مضر در بدن رو به افزایش است. حال که مصرف این مواد غذایی نامناسب زیاد شده است، لازم می باشد حداقل برای از بین بردن اثرات مضر آن، خوراکی هایی را مصرف کرد که این مضرات را به حداقل برساند.
از دیگر از خواص تخم کتان این است که می تواند کلسترول های بد بدن را از کاهش دهد. تخم های کتان دارای فیبر های محلول در آب هستند. این فیبر ها کلسترول ها و چربی های اضافی در خون را احاطه کرده و مانع از جذب آن ها در بدن می شوند، در نتیجه ی این عملکرد در آخر کلسترول ها و چربی های اشباع نشده از طریق دستگاه گوارش دفع خواهند شد.
همچنین این فیبر ها به قسمت کیسه صفرا رفته و کلسترول های موجود در آن جا را نیز در خود احاطه می کند و آن ها را به سمت دستگاه گوارش برده و باعث دفع آن ها خواهند شد؛ در این زمان کیسه صفرا به طور طبیعی میزان جذب کلسترول خود را بالا می برد، بالقوه با این عملکرد شاهد کاهش کلسترول خواهیم بود.
هنگامی که کلسترول های بد خون و چربی های مضر بدن کاهش پیدا کند دیگر رگ های خونی دچار گرفتگی نخواهند شد، در نتیجه میزان خطر سکته قلبی و سکته مغزی کاهش پیدا خواهد کرد.
علاوه بر این زمانی که این مواد مضر از بدن خارج شود گرفتگی در مویرگ ها نیز اتفاق نخواهد افتاد و جلوی بیماری هایی که منشا آن التهابات مویرگ ها می باشد را خواهد گرفت.
4. کاهش سرماخوردگی
با آمدن فصل سرما میزان ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا افزایش پیدا می کند. در این فصل می توان از خواص تخم کتان کمک گرفت و سیستم دفاعی بدن را قوی کرد. ویتامین C موجود در تخم کتان خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و همین عامل کمک بسزایی برای مبارزه با سرماخوردگی خواهد بود.
از آن جایی که این ویتامین باعث خواهد شد بدن به طور طبیعی میزان ترشح گلبول های سفید خود را افزایش دهد، می تواند علاوه بر آن که بدن با قدرت در مقابل سرماخوردگی مقابله کند در برابر بیماری های دیگر نیز ضعف بسیار کمتری از خود نشان خواهد داد.
5. کمک به کاهش وزن
از عواملی که رژیم لاغری را سخت خواهد کرد احساس گرسنگی در شخص می باشد؛ اما خبر خوب این است که بدون نگرانی از چاقی می توان تخم کتان را به میان وعده های خود اضافه کرد؛ چرا که در خود دارای روغن های غیر اشباع می باشد و باعث چاقی نمی شود.
اما مهمترین خصلتی که تخم کتان دارد وجود فیبر است. فیبر ها مدت زمان بسیار بالایی در معده خواهند ماند و در نتیجه ی این اتفاق شخص احساس گرسنگی نخواهد کرد.
6. کاهش مشکلات پساقاعدگی (یائسگی)
با بالا رفتن سن در خانم ها و با نزدیک شدن به سن میانسالی قاعدگی در آن ها قطع خواهد شد. همین علت باعث می شود تغییرات هورمونی در بدن آن ها اتفاق بیفتد که این تغییرات گاها با ناراحتی هایی برای فرد همراه خواهد بود.
اما یکی از خواص تخم کتان به علت وجود لیگنان متعادل سازی عملکرد هورمون ها می باشد؛ بنابراین خانم ها با مصرف تخم کتان می توانند به میزان چشمگیری اذیت های ناشی از فعل و انفعالات بدنی و هورمونی در دوران پسا قاعدگی را کاهش دهند.
7. جایگزین غذا های دریایی
خوراکی های دریایی در خود دارای روغن های امگا 3 و امگا 6 می باشند. این روغن ها برای بدن بسیار مفید است و باعث سلامت بدنف به خصوص بهبود حافظه خواهند شد؛ اما افرادی هستند که طعم غذاهای دریایی با مزاجشان سازگار نیست یا به آن ها واکنش آلرژیک دارند. این افراد می توانند با استفاده از تخم کتان در وعده های غذایی خود از این روغن های مفید بهره ببرند.
فواید مصرف تخم کتان در بارداری
در دوران بارداری تغذیه مادر بسیار اهمیت دارد . بدون شک باید تحت نظر پزشک میزان یک سری از مواد غذایی را برای بالا بردن ویتامین ها، مواد معدنی و مواد آلی کنترل کرد؛ چرا که جنین بسیاری از این مواد را از بدن مادر جذب خواهد کرد و کمبود آن باعث مشکلاتی در مادر و جنین می شد.
نقش فیبر در خواص تخم کتان
تخم کتان دارای فیبر های محلول در آب می باشد؛ در نتیجه وجود فیبر، دستگاه گوارش عملکرد بهتری خواهد داشت. علاوه بر این فیبر موجود در تخم کتان زمانی که در روده بزرگ قرار دارد باعث می شود باکتری های مفیدی در آنجا تولید شوند که این باکتری ها نقش به سزایی در عملکرد ماهیچه های روده و دستگاه گوارش خواهند داشت.
خانم های باردار اغلب به علت کم تحرکی و تغییرات هورمونی دچار یبوست می شوند. با خوردن تخم کتان عملکرد دستگاه آن ها بهتر می شود در نتیجه آن یبوستشان برطرف خواهد شد؛ همچنین وجود فیبر های نامحلول در بذر کتان باعث می شود کمک چشمگیری به هضم غذا در معده صورت گیرد.
تخم کتان و نقش ویتامین C در آن
ویتامین C موجود در تخم کتان به جذب آهن در بدن خانم های باردار کمک بسیاری خواهد کرد؛ در نتیجه ی این عملکرد، رشد جنین در رحم افزایش پیدا خواهد کرد.
از طرف دیگر مادران باردار باید این را به یاد داشته باشند قبل از بارداری و در زمان بارداری باید سیستم ایمنی خود را بالا ببرند؛ چرا که در بارداری نمی توانند داروهای شیمیایی مصرف کنند.
ویتامین ث موجود در تخم کتان دارای خواص آنتی اکسیدانی قوی است که باعث می شود گلبول های سفید مادر بیشتر از حالت قبل شود. این گونه بدن مادر باردار در برابر بیماری ایمن می شود. همچنین احتمال بروز عفونت واژن نیز در این دوره پایین می آید.
این آنتی اکسیدان ها باعث می شود جنین داخل رحم نیز با سیسیتم دفاعی و سیستم عصبی قوی تری شکل بگیرد. در نتیجه پس از به دنیا آمدن با بیماری های کمتری روبرو خواهد شد.
نکته: مصرف تخم کتان در بارداری باعث جلوگیری از کم خونی در دوران بارداری خواهد شد.
کلسیم موجود در تخم کتان و بارداری
همچنین از دیگر خواص تخم کتان در بارداری این می باشد که با وجود کلسیم در این بذر استحکام استخوان جنین بالا می رود و از طرف دیگر استخوان ها به درستی شکل می گیرند و دچار نقص نخواهند شد.
علاوه بر جنین مادران باردار در این دوره بسیار دچار کمبود کلسیم می شوند و تنها شیر نمی تواند نیاز بدن مادر و جنین را تامین کند. در نتیجه لازم است مادران از این بذر به اندازه متعادل به غذای خود اضافه کنند تا از فقر کلسیم پس از زایمان و دوران بارداری خود را ایمن کنند.
کالری تخم کتان و ارزش غذایی
تشکیل دهنده اصلی | مقدار در100 گرم |
---|---|
انرژی (کالری) | 534 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 28.88 گرم |
پروتئین | 18.29 گرم |
چربی | 42.16 گرم |
آب | 6.96 گرم |
فیبر | 27.30 گرم |
قند | 1.55 گرم |
کلسترول | 0.00 میلی گرم |
نام ماده معدنی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
کلسیم | 255.00 میلی گرم |
آهن | 5.73 میلی گرم |
منیزیم | 392.00 میلی گرم |
فسفر | 642.00 میلی گرم |
پتاسیم | 813.00 میلی گرم |
سدیم | 30.00 میلی گرم |
روی | 4.34 میلی گرم |
مس | 1.22 میلی گرم |
منگنز | 2.48 میلی گرم |
سلنیم | 25.40 میکروگرم |
نام ویتامین | مقدار در 100 گرم |
---|---|
ویتامین E | 0.31 میلی گرم |
ویتامین K | 4.30 میکروگرم |
ویتامین C | 0.60 میلی گرم |
تیامین (B1) | 1.64 میلی گرم |
ریبوفلاوین (B2) | 0.16 میلی گرم |
نیاسین (B3) | 3.08 میلی گرم |
کولین (B4) | 78.70میلی گرم |
پانتوتنیک اسید (B5) | 0.99 میلی گرم |
ویتامین B6 | 0.47 میلی گرم |
در آخر
خواص بذر کتان همان طور که درباره ی آن صحبت شد به میزانی بالا است که امروزه بهتر است از آن به عنوان یکی از میان وعده های غذایی اصلی استفاده کرد. اما این نکته قابل اهمیت می باشد که در مصرف این بذر مغذی باید باید تعادل را نیز رعایت کرد؛ چرا که بدن از هر ماده ی غذایی به اندازه ی متعادل نیاز دارد.
این دانه های ریز در بارداری می تواند سلامت مادر و جنین را تا میزان چمشگیری بالا ببرد و خطر تولد نوزادی با نقص های مادرزادی را پایین می آورد. همچنین بدر کتان می تواند باعث شود مادر پس از زایمان دچار پوکی استخوان و پوسیدگی دندا نشود.
مطالب پیشنهادی و مرتبط با خواص تخم کتان و بارداری:
رژیم غذایی سالم در دوران بارداری (7 نیاز مهم تغذیهای)