زالو درمانی چیست؟ 7 کاربرد + بررسی عوارض جدی
زالو درمانی یکی از روشهای طب مکمل است که از زمان قدیم تا به حال برای درمان موارد مختلف، به کار برده میشود.
از جمله موارد کاربرد آن برای درمان بیماریهای التهابی، استئوآرتریت یا حتی برای عمل جراحی میتوان نام برد. اما در برخی از موارد برای زیبایی پوست و رفع عوارض پوستی نیز به کار میرود.
با ادامه این مقاله همراه باشید تا در مورد تاثیرات این روش درمانی، مزایا و معایب آن نکاتی را ارائه دهیم.
زالو درمانی چیست؟
زالو درمانی تکنیکی قدیمی است که حتی بیش از 1500 سال قبل از میلاد قدمت دارد. در این روش از زالو برای درمان بعضی از بیماریها استفاده میشود.
به دلیل اینکه زالو در بزاق خود ترکیبات آنتی کوآگولان ضد انعقادی دارد، این روش را به کار میبرند. این ماده برای پیشگیری از لخته شدن خون در بدن بسیار موثر است. از این رو باعث بهبود گردش خون میشود.
باید در نظر داشت که گردش خون بهتر به بهبود سریعتر زخمها، کاهش التهابات و همینطور بهبود اکسیژن رسانی میانجامد.
مطالب مرتبط با زالو درمانی
- بادکش درمانی را به طور کامل بشناسید.
- اوزون تراپی برای چه بیماریهای به کار برده میشود؟
- ورزش درمانی چیست؟ آیا موثر است؟
روشی که برای زالو درمانی به کار میرود
انواع مختلفی از زالوها وجود دارد اما گروهی از آنها برای کاربردهای پزشکی مناسبتر هستند. این زالوها ردیفهای بسیار ریزی از دندانها را دارند که در سه آرواره ردیف شدهاند.
جالب است بدانید این زالوهای کوچک با دندانهای ریزشان، به پوست میچسبند تا دندانهایشان درون پوست نفوذ کنند. از طریق بزاق دهانی خود، خاصیت ضد انعقادهای خونی که دارند را وارد بدن میکنند.
این کار باعث میشود تا خون در آن ناحیه رقیق شود. بعد از اینکه زالو به پوست چسبید، حدود 20 دقیقه الی 45 دقیقه اجازه داده میشود تا خون فرد را بمکد.
مقدار خونی که در این مدت زالو میمکد، حدود 15 میلی لیتر است.
بهترین زالوها برای کار در پزشکی و روشهای درمانی سنتی، در سوئد و مجارستان یافت میشود.
زالو درمانی چه مزایایی دارد؟
این روش درمانی برای موارد مختلفی کاربرد دارد. برای افراد مبتلا به دیابت که در خطر قطع عضو هستند بسیار پرکاربرد است.
همچنین برای افرادی که از ناراحتیهای قلبی رنج میبرند نیز موثر است. در مواردی برای جلوگیری از دست دادن بافتهای نرم بعد از عملهای جراحی پلاستیک، موثر عمل میکند.
زالو درمانی روشی برای بهبود مشکلات ناشی از واریس و بهبود مشکلات مربوط به انعقاد خون نیز محسوب میشود. اما مزایای متعددی دارد این روش درمان که بهتر است در ادامه آن را بررسی کنیم.
1. زالو درمانی و سرطان
طبق تحقیقات انجام شده توسط محققین، بزاق ترشح شده از دهان زالو، حاوی آنزیمها و بازدارندههایی برای تجمع پلاکتها است که برای درمان برخی از انواع سرطان بسیار موثر است.
اما باید در نظر داشت که استفاده از این روش برای برخی از انواع سرطان، مانند سرطان خون معمولا تجویز نمیشود.
این روش برای کنترل و بهبود عوارض سرطان ریه نتیجه مطلوبی را نشان داده است.
حتی در نتایج آزمایشگاهی روی موشها نشان داده شده است که تزریق مستقیم بزاق زالو، به جلوگیری از تکثیر نامتعادل و تجمع سلولهای سرطانی میانجامد. (منبع)
2. کاربردهای پزشکی زالو درمانی
این روش درمان در پزشکی نیز به کار برده میشود.
در یک جلسه زالو درمانی، زالوهای زنده را روی ناحیه مورد نظر قرار میدهند تا خون بگیرند. زالوها، پپتیدهای رقیق کننده خون و همینطور آنزیمها را از طریق بزاق دهان در پوست آزاد میکنند تا از انعقاد خون جلوگیری شود.
زالوها با مکیدن ناحیه، به گردش خون بهتر کمک میکنند. در انتها وقتی از پوست جدا میشوند، زخمهای بسیار کوچکی شبیه Y را بر جای میگذارند. اما معمولا این زخم بسیار ریز است و به زودی بهبود مییابد.
جالب است بدانید زالو باعث افزایش گردش خون و از بین بردن لختههای خون میشود. به همین دلیل گزینهای عالی برای درمان اختلالات گردش خون و همچنین بیماریهای قلبی و عروقی به شمار میرود.
ترکیبات شیمیایی موجود در بزاق زالو، برای تهیه برخی از داروها به کار میرود. از جمله موارد به کارگیری آن برای تهیه داروهای درمانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داروهای مخصوص فشار خون
- درمان رگهای واریس
- درمان بواسیر
- داروهای درمانی برای مشکلات پوستی
3. بهبود مشکلات مفصلی
طبق آزمایشات انجام شده، زالو درمانی روشی موثر برای آرتروز مفاصل محسوب میشود. این بیماری مفصلی برای بسیاری از افراد درد را به همراه دارد و در طب سنتی یکی از راهکارهای موثر برای کنترل آن، زالو درمانی معرفی شده است.
وجود خاصیت ضد التهابی و بی حس کنندگی در بزاق زالو موجب کاهش درد و حساسیت به لمس در منطقه میشود.
4. زالو درمانی برای بیماریهای قلبی
برای بهبود گردش خون، نیاز به رقیق بودن خون در حد متعادل وجود دارد. زالو درمانی با خاصیتی که برای رقیق کردن خون دارد، به بهبود التهابات و گردش خون بهتر کمک میکند.
در سالهای اخیر این روش درمانی به عنوان روشی جایگزین برای بهبود التهابات ایجاد شده در افراد مبتلا به مشکلات قلب و عروق شناخته شده است.
5. زالو درمانی برای مشکلات پوستی
جالب است بدانید زالو درمانی روشی بسیار موثر برای تقویت و حفظ بافتهای نرم است. از این رو گزینهای بسیار عالی برای پس از جراحیهای ترمیمی صورت به کار میرود.
در بسیاری از مطالعات جدید و حتی قدیمی نشان داده شده است نتایج مثبتی برای بازسازی بخشهای زیر با استفاده از این روش حاصل خواهد شد:
جراحی بینی
پیشانی
سینهها
گونهها
انگشتان دست و پا
این موضوع به این دلیل است که زالو درمانی روی پیشگیری از لخته شدن خون در حین و بعد از جراحی این قسمتها موثر است. بهبودی سریعتر و کاملی را برای این قسمتها به همراه خواهد داشت.
6. زالو درمانی برای ریزش مو
فوایدی که افزایش گردش خون با این روش درمانی به همراه دارد، باعث میشود تا روی بهبود ریزش مو نیز موثر باشد. افزایش گردش خون سبب اکسیژن رسانی بهتر به فولیکولهای مو میشود. در نتیجه به افزایش رشد مو و تقویت فولیکولهای مو میانجامد.
این روش برای الگوی موی طاسی نیز میتواند موثر باشد.
7. تاثیر زالو درمانی بر دیابت
ابتلا به دیابت و عدم درمان آن، به مرور میتواند مشکلات متعددی را به همراه داشته باشد. این بیماری باعث کاهش خونرسانی به نوک انگشتان دست و نوک انگشتان پا میشود.
این حالت میتواند تا جایی ادامه داشته باشد که جریان خون بسیار محدود شود و موجب مرگ بافت آسیب دیده شود. این موضوع مهمترین علت قطع عضو در افراد مبتلا به دیابت محسوب میشود.
همواره باید در نظر داشت که از دست دادن عضو، یک ترس بزرگ بین میلیونها فرد مبتلا به دیابت در سراسر جهان است.
البته جالب است بدانید یکی از راهکارهایی که برای متوقف ساختن این وضعیت میتوان در کنار روند درمانی تغذیهای و دارویی پیش گرفت، زالو درمانی محسوب میشود.
این روش موثرترین راه برای متوقف سازی این روند است که باعث افزایش گردش خون در بافتهای آسیب دیده در این اندامها میشود.
از طرف دیگر هیرودین موجود در بزاق زالو، موجب رقیق شدن خون میشود که پیشگیری از لخته شدن خون را در پی دارد.
از آنجایی که دیابت به افزایش غلظت خون میانجامد هیرودین به آنها کمک میکند تا خون رقیقتری داشته باشند.
در نتیجه سبب کاهش فشار خون و همینطور بهبود عملکرد قلب و عروق برای آنها خواهد شد.
طبق یک مطالعه انجام شده، با پیش گرفتن طب سنتی یونانی که در آن از زالو درمانی استفاده میشد، توانستند به نجات پای یک زن 60 سالهی مبتلا به دیابت دست یابند.
امروزه انواع مختلفی از بزاق زالو به شکل مصنوعی تهیه میشود. ولی محققان مطرح کردند که استفاده از 4 زالوی زنده، آن هم در یک جلسه درمانی، میتواند از قطع عضو ناشی از ابتلا به دیابت جلوگیری کند.
عوارض زالو درمانی چیست؟
زالو درمانی روشی قدیمی است اما امروزه در پزشکی به کار میرود.
روشی بسیار ساده است که نسبت به بسیاری از روشهای درمانی عوارض محدود و بسیار کمتری دارد. ولی باید در نظر داشت که در کنار مزیتهایی که دارد، میتواند خطراتی را نیز در پی داشته باشد. آنها را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
1. عفونت باکتریایی
یکی از عوارضی که این روش درمانی طبیعی ممکن است در برخی از موارد به همراه داشته باشد، عفونت باکتریایی است. حتی گاهی ممکن است سبب عفونت باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک شود.
به همین دلیل معمولا توصیه میشود نوع مناسبی از زالوها برای درمان انتخاب شوند. برای این منظور بهتر است گزینههایی باشند که به صورت بهداشتی و برای این روش درمانی پرورش یافتهاند.
2. بسته نشدن زخم
در مواردی که حین زالو درمانی مشکلی بروز داده شود که موجب خارج شدن خون از محل مکیدن زالو و زخم ناشی از دندانهای زالو شود، ممکن است زخم به راحتی بسته نشود.
این موضوع به این دلیل است که بزاق زالو حاوی مواد ضد انعقاد است که در محل زخم پخش میشود. در نتیجه از بسته شدن زخم در کمترین زمان جلوگیری خواهد شد.
3. از دست دادن خون بدون دلیل
از آنجایی که ممکن است زالو ناخودآگاه تغییر محل دهد و جایی دیگری که نیاز به درمان ندارد را بمکد، ممکن است فرد خون اضافی و بی دلیل از دست دهد.
4. حساسیت به بزاق زالو
در برخی از موارد، بعضی از افراد به مواد تشکیل دهنده بزاق زالو حساسیت دارند. به همین دلیل ممکن است بعد از اتمام زالو درمانی، واکنشهای آلرژیکی را شاهد باشند.
5. خونریزی زیاد و کم خونی
وقتی از زالوهای زیادی برای درمان یک ناحیه استفاده شده باشد، ممکن است خونریزی شدیدی بعد از جدا شدن زالوها ایجاد شود. مثلا وقتی از 20 زالو همزمان استفاده شود، فرد میزان زیادی خون از دست داده که میتواند برای او کم خونی را به همراه داشته باشد.
به همین دلیل اغلب باید در نظر داشت که روش مناسبی برای درمان انتخاب شود. به ویژه بیماران مبتلا به هموفیلی و افراد مبتلا به بیماریهای مربوط به خون لازم است که حتما پیش از درمان با این روش، از پزشک خود مشورت دریافت کنند.
6. ناقل بیماری
زالو به خودی خود نمیتواند موجب انتقال بیماری شود. اما ممکن است ناقلی برای بیماریهای همچون هپاتیت محسوب شود. به همین دلیل لازم است شیوه مناسب درمان را از مراکز مطمئن و بهداشتی دریافت کرد.
البته از طرفی باید در نظر داشت که زالو زمانی که خون میمکد، مقداری حدود 12 میلی لیتر خون دریافت میکند. بعد از پر شدن ظرفیت، از پوست جدا میشود.
حدود 6 ماه الی یک سال سیر خواهد بود. به همین دلیل گفته میشود بعد از این مدت هیچ میکروبی در بدن او زنده نمیماند. اما با این حال بهتر است در رابطه با این روش درمانی کمی با احتیاط عمل کرد.
چه زالوهایی برای زالو درمانی مناسب نیستند؟
طبق چیزی که در طب سنتی مطرح میشود، زالوهایی که طول بیشتر از 12 سانتی متر دارند و یا سر بزرگی دارند، به هیچ وجه برای این روش درمانی مناسب نیستند.
طبق گفته ابن سینا، زالوهایی که رنگ لاجوردی دارند، کرکهای نرم و ریز روی تن آنها وجود دارد، برای این منظور مناسب نیستند. زیرا ممکن است مواردی همچون گزینههای زیر را در پی داشته باشند:
تب
غش
خونریزی
بی حالی
قرحههای بدخیم
زالوهایی که در آب خزه دار رشد میکند مناسبتر هستند. نباید از زالوهای که در آب سیاه و گل آلود رشد میکنند، استفاده شود. این تفاوت قائل شدن به این دلیل است که سبب انتقال بیماری نشوند.
ممنوعیت زالو درمانی
با وجود تمام مزایایی که زالو درمانی به همراه دارد، در برخی از موارد باید گروهی از افراد، از پیش گرفتن این روش برای درمان اجتناب کنند. از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افرادی که به کم خونی مبتلا هستند
- افرادی که شریانهای آسیب دیده در بدن دارند
- این روش درمانی برای افراد زیر 18 سال مناسب نیست
- خانمهای باردار نباید از این روش استفاده کنند
- افرادی که به بیماریهای خود ایمنی یا ضعف در سیستم ایمنی بدن دچار هستند
- بهتر است این روش در دوران قاعدگی به کار گرفته نشود
- افرادی که به مشکلات مربوط به خون مبتلا هستند
مطالب مرتبط با زالو درمانی
- بادکش درمانی را به طور کامل بشناسید.
- اوزون تراپی برای چه بیماریهای به کار برده میشود؟
- ورزش درمانی چیست؟ آیا موثر است؟
جمعبندی
زالو درمانی به عنوان یکی از روشهای قدیمی برای درمان، ممکن است باعث خنده برای افرادی که طرفدار طب مدرن هستند، شود.
همواره باید در نظر داشت که تحقیقات بیشتری در رابطه با تاثیرات این روش درمان وجود دارد. بهتر است در نظر داشته باشیم که تحقیقات انجام شده بر بزاق زالو، حاکی از آن است که کاربرد بسیار زیاد و موثری میتوان از آن گرفت.