تغذیهغذاهای سالم

خواص روغن کرچک برای زیبایی و سلامتی + عوارض مصرف نامتعادل

بدون شک نام روغن کرچک به گوش اکثر افراد خورده است. این روغن در قدیم در بسیاری از خانه ها یافت می شد و خواص درمانی آن برای بسیاری از موارد کاربرد داشت. امروزه با پیشرفت علم و مطالعات اساسی، بر خواص این روغن گیاهی بیشتر پی برده اند. اما این خواص شامل چه مواردی هستند که گاهی تاکید بر مصرف آن می شود؟

با ادامه متن همراه باشید تا علاوه بر اینکه خواص درمانی این روغن برای مصارف خوراکی و موضعی را برایتان بیان می کنیم، به مواردی که بر ممنوعیت مصرف آن تاکید می شود نیز بپردازیم.

آشنایی بیشتر با روغن کرچک

روغن کرچک یک روغن گیاهی بی مزه و بد بو است که از گیاهی با همین نام به دست می آید. دانه های کرچک سرشار از تری گلیسیرید هستند. این دانه ها مقداری مواد سمی به نام ریسین نیز در خود دارند که اگر این ماده به میزان زیادی از طریق این روغن مصرف شود، قطعا مرگبار خواهد بود.

به هر حال وجود مقدار کمی از این مواد در روغن جای نگرانی ندارد و بهتر است توجه داشته باشید که خواص این روغن بیشتر از ضرر و خطرات احتمالی آن است.

نکته: نام علمی روغن کرچک Ricinus communis است که معادل انگلیسی آن Castor oil بیان شده است.

مطالب مرتبط با روغن کرچک

عموما مردم برای پاکسازی سیستم گوارشی و روده از روغن کرچک استفاده می کنند. روغن کرچک به دلیل مسهل بودن و روان کننده بودن مدفوع، اغلب برای کودکان و سالمندان تجویز می شود.

مطلب پیشنهادی
روغن آووکادو ؛ بهترین روغن گیاهی با 5 اثر بسیار عالی

در واقع روغن کرچک نوعی روغن نباتی است که حدود 90 درصد آن را اسید های چرب اشباع نشده تشکیل داده است. طی تحقیقات انجام شده، حدود یک درصد از این روغن برای مصارف دارویی به کار برده می شود.

روغن کرچک چیست

سابقه استفاده از این داروی طبیعی به 4000 سال قبل از میلاد برمی گردد. میوه کرچک کروی، خاردار و متمایل به رنگ سبز است. وقتی این میوه می رسد به شکل بیضی و لوبیا در می آید و خیلی شکننده است. دانه این میوه سفید، قرمز تیره و یا کرم رنگ و بسیار روغنی است.

گیاه کرچک بومی کدام مناطق است؟

این گیاه بیشتر در هندوستان، شرق آفریقا، آسیای جنوبی و مدیترانه یافت می شود. این گیاه به صورت خودرو و در صورت وجود شرایط آب و هوایی مناسب رشد می کند. هند بزرگترین تولید کننده بذر کرچک است که حدود 60 درصد از نیاز جهان را برطرف می کند. این گیاه در ایران بیشتر در مناطق شمالی و همینطور خوزستان، یزد و خراسان کاشته می شود.

اگر در گلخانه گیاه کرچک را پرورش دهند و دمای گلخانه حدود 20 درجه سانتی گراد باشد این گیاه حدود 2 تا 3 متر رشد می کند. این گیاه با شرایط آب و هوایی متفاوت، رشد متفاوتی دارد.

در مناطق سردسیر حدود یک سال رشد آن طول می کشد ولی در مناطق گرمسیر ممکن است کمی بیشتر باشد. کرچک جزء گیاهان علفی است و فضای زیادی را در بر می گیرد و می تواند به صورت درخت و یا درختچه درآید.

خاکی که قرار است بذر کرچک در آن کاشته شود نباید حاصلخیز باشد زیرا باعث رشد بیش از حد آن می شود و بازه گل دهی آن بسیار طول می کشد. گیاه کرچک نسبت به خشکی مقاوم است. خاک این گیاه به هیچ وجه نباید شور شود. بهترین خاک برای کشت این گیاه لومی رس و لومی شنی است.

مطلب پیشنهادی
روغن هسته انگور (6 خاصیت برجسته برای سلامت و زیبایی)

فواید روغن کرچک برای پوست و مو

فواید روغن کرچک برای پوست و مو

1. درمان ریزش مو با روغن کرچک

ریزش مو علل مختلفی دارد و یکی از دلایل ریزش مو بیماری های پوستی و قارچی است. روغن کرچک به دلیل این که حاوی موادی به نام ریسین و ریسینولئیک اسید است، دارای خاصیت ضد قارچی و ضد میکروبی است و از ریزش مو جلوگیری می کند و همچنین باعث افزایش حجم موها نیز می شود. این روغن به دلیل دارا بودن اسید های چرب فراوان از خشکی پوست سر جلوگیری می کند.

2. نرم کننده و حالت دهنده مو

برای نرم کردن و حالت دهی به مو به جای رو آوردن به مواد شیمیایی که قیمت آن ها نیز بسیار بالا است، می توانید از یک محلول طبیعی برای این کار استفاده کنید. مصرف این روغن راهکار بسیار مناسبی برای حالت دهی و زیبایی مو است.

3. درمان شوره سر

شوره سر در واقع همان پوست خشک شده سر است. وقتی که پوست سر خشک می شود و رطوبت کافی به پوست سر نمی رسد، شوره سر ایجاد می شود. روغن کرچک را با مقداری روغن زیتون و آب لیمو مخلوط کنید و روزانه مقداری از آن را روی سر خود بمالید و ماساژ دهید و به آن مهلت دهید که جذب پوست سر شود و در نهایت موی سر خود را آبکشی کنید.

4. درمان موخوره

موخوره به دوشاخه شدن ساقه مو و شکستگی مو گفته می شود. موخوره به دلایل مختلفی ایجاد می شود که یکی از آن ها سشوار کشیدن با دمای بالا است. موخوره بیشتر در موهای بلند دیده می شود و اولین چیزی که به ذهن افراد برای درمان موخوره خطور می کند کوتاه کردن مو و یا استفاده از مواد شیمیایی است؛ ولی بهتر است برای درمان موخوره از روغن های طبیعی و گیاهی مانند روغن کرچک استفاده کنید.

مطلب پیشنهادی
روغن خردل و 8 خاصیت بی نظیر برای سلامت بدن و پوست

5. داشتن ابرو ضخیم و پرپشت

برای داشتن ابروی پرپشت شب ها قبل از خواب مقداری به ابروهای خود روغن کرچک بزنید. با مصرف مداوم این روغن در مدت چند ماه شاهد نتایج خوبی خواهید بود.

6. رشد مژه

به دلایل مختلفی احتمال دارد که برخی از افراد دچار ریزش مژه شوند. از آنجایی که مژه یک عامل زیبایی در صورت افراد محسوب می شود، ریزش آن می تواند یک مسئله نگران کننده باشد. به دلیل وجود ویتامین E در این روغن، برای رشد مژه می توان از آن استفاده کرد. حتی می توانید از آن به عنوان یک ریمل طبیعی استفاده کنید.

7. جلوگیری از چین و چروک پوست

برای پیشگیری و جلوگیری از پیری زودرس و ایجاد چین و چروک، می توانید از روغن کرچک به صورت روزانه روی پوست خود استفاده کنید و ماساژ دهید. ماساژ دادن باعث بهبود جریان خون زیر پوست شما می شود و در نتیجه شما پوستی نرم و عاری از هرگونه لکه و چروک خواهید داشت.

8. مرطوب کنندگی پوست

برخی افراد پوست خشکی دارند و برخی از آنان بعد از استحمام پوستشان خشک می شود که یکی از مشکلات این افراد است. بنابراین می توانید برای درمان پوست خشک از این روغن استفاده کنید زیرا دارای اسید های چرب است و خاصیت آبرسانی دارد.

9. پیشگیری از بیماری های پوستی

روغن کرچک حاوی اسیدی به نام undecylenic است؛ این اسید خاصیت ضد عفونی کننده و ضد میکروبی دارد که برای درمان بیماری های پوستی و قارچی می تواند مفید باشد.

10. درمان آکنه

یک راه حل درمانی برای برطرف کردن جوش و آکنه استفاده از روغن کرچک است. استفاده روزانه و مداوم از روغن کرچک بر روی پوست، باعث از بین رفتن سلول های مرده پوست می شود و از آن جایی که خاصیت ضد باکتریایی دارد و این عارضه را درمان می کند، باعث از بین رفتن و کم رنگ تر شدن لکه های روی پوست نیز می شود.

مطلب پیشنهادی
روغن آرگان ؛ 10 خاصیت مهم و برجسته آن برای زیبایی پوست و مو

11. رفع تیرگی زیر چشم

پوست یک عضو حساس و آسیب پذیر در بدن است. تیرگی زیر چشم سن افراد را بالا نشان می دهد. علت ایجاد تیرگی زیر چشم می تواند کمبود خواب باشد و کمبود خواب و استراحت باعث کاهش گردش جریان خون و ایجاد تیرگی در این ناحیه می شود. استعمال این روغن در ناحیه زیر چشم می تواند طراوت و شادابی را به آن بازگرداند.

12. رفع ترک پا

این روغن خاصیت مربوط کنندگی و آب رسانی دارد و علت ایجاد ترک و زبری پا خشک شدن پوست آن ناحیه است. برای درمان ترک پا روغن را به کف پا بمالید و جوراب به پا کنید.

  • ناحیه کف پا به علت نداشتن غدد چربی، معمولا خشک می شود. از این رو ترک ایجاد می شود که باید راهکارهای لازم برای درمان و پیشگیری از ایجاد آن را پیش گرفت. برای این منظور پیشنهاد می کنیم مقاله درمان ترک پا فقط با 6 راهکار خانگی را مطالعه کنید.

13. درمان خشکی لب

همان طور که گفته شد، روغن کرچک دارای اسید های چرب بالایی است و خاصیت مرطوب کنندگی دارد. برای درمان خشکی لب از این روغن برای بازگردان رطوبت به لب ها استفاده کنید.

14. سفت شدن ناخن

یکی از دلایل شکننده بودن ناخن، نازک بودن پوست اطراف آن است. هنگامی که دست های شما در بیشتر مواقع با آب در ارتباط است باعث نازک و سست شدن ناخن می شود. روغن کرچک حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین E است که با مصرف این روغن به مرور زمان، ناخن های شما سفت می شود.

مطلب پیشنهادی
روغن کنجد - 9 خاصیت برای سلامت بدن + پوست + مو

15. درمان سوختگی و آفتاب سوختگی

روغن این گیاه دارای ریسینولئیک است که خاصیت ضد التهابی دارد. برای درمان سوختگی و زخم می توانید از این روغن پرخاصیت استفاده کنید. برای این کار مقداری روغن روی محل آسیب دیده بمالید.

روغن کرچک خاصیت خنک کنندگی دارد از این رو بهتر است بر روی پوست و ناحیه دچار آفتاب سوختگی شده، مقداری بمالید. این کار قرمزی و سوزش را به سرعت کاهش می دهد. اسید ریسینولئیک از ایجاد تاول بر روی پوست جلوگیری کرده و التهاب پوستی را کم می کند.

همچنین از کرچک به دلیل وجود ریسین و ریسینولئیک که خاصیت ضد ویروسی و ضد میکروبی دارند در دارو های ضد اچ آی وی نیز استفاده می شود.

فواید روغن کرچک برای سلامت چشم

این روغن اگر از نوع مرغوب باشد، قابل استفاده روی تمام قسمت های بدن است و نتیجه مطلوبی را بر جای می گذارد. چشم ها عضوی حساس در بدن هستند که لازم است برای سلامتی آنها رویکردهایی را در نظر داشت. در ادامه چند نمونه از کاربردهای روغن کرچک برای سلامت چشم را بیان خواهیم کرد.

1. درمان گل مژه

حمله و هجوم باکتری استافیلو کوک به داخل یا خارج پلک که باعث ایجاد تورم و چرک میشود را گل مژه میگویند؛ به علت وجود اسید ریسینلیدیک تورم را کاهش می دهد و به علت خاصیت ضد باکتری برای درمان گل مژه موثر و مناسب است.

2. درمان آب مروارید

طی آزمایشات انجام شده این روغن برای درمان آب مروارید بسیار موثر است. پزشکان و متخصصان توصیه می کنند که برای درمان این بیماری هرشب قبل از خواب مقداری روغن کرچک داخل چشم بریزید و این کار را تقریبا 2تا6 ماه ادامه دهید. علاوه بر درمان آب مروارید از عفونت چشم نیز جلوگیری می کند.

مطلب پیشنهادی
خواص 6گانه روغن هسته انار برای پوست، مو و زیبایی + عوارض آن

آیا مادران شیرده می توانند کرچک مصرف کنند؟

روغن کرچک خاصیت این را دارد که جریان و کیفیت شیر مادر را بهبود بخشد. اسید های چرب موجود در روغن کرچک باعث افزایش شیر مادر می شوند. این نکته را باید در نظر داشت که مصرف آن باید با دوز و میزان پایینی داشته باشد که عوارضی برای کودکان شیرخوار به وجود نیاورد.

مصرف روغن کرچک در پریود

نامنظم شدن چرخه قاعدگی دلایل مختلفی دارد. روغن کرچک به دلیل داشتن ریسینولئیک اسید، باعث منظم شدن چرخه قاعدگی می شود همچنین درد های این دوره را کاهش می دهد.

نتایج مصرف کرچک در بارداری

در هفته های آخر بارداری برای اینکه زایمان آسان تر شود مصرف این روغن را به خانم های باردار پیشنهاد میدهند. خوردن روغن کرچک رحم را تحریک میکند و باعث انقباض در رحم میشود.

خواص روغن کرچک برای سلامت بدن

خواص روغن کرچک برای سلامت بدن

1. درمان یبوست

مصرف این روغن، بیشتر برای درمان یبوست است. زمانی که افراد دچار یبوست می شوند مصرف روغن کرچک بسیار راهگشا است. اغلب روغن کرچک بیشتر برای کودکان و سالمندان تجویز می شود. همچنین از این روغن گیاهی برای انجام آزمایش هایی مانند کولونوسکوپی و آندوسکوپی بهره می برند تا مسیر مشاهده از مواد غذایی پاک شود.

مطلب پیشنهادی
روغن ماهی برای لاغری تا چه اندازه مفید است؟ (فواید)

2. روغن کرچک کاهش وزن

کرچک برخی از ویتامین های لازم برای بدن را به همراه دارد و از طرفی هم به دلیل خاصیت چربی سوزی این روغن شفابخش، از آن برای کاهش وزن استفاده می کنند.

3.سم زدایی کبد

کرچک این خاصیت را دارد که کبد را از هرگونه سم پاک کند. پاکسازی کبد از هرگونه مواد زائد و سم، باعث بهبود عملکرد کبد میشود.

4. خاصیت ضد عفونی کنندگی روغن کرچک

به علت وجود برخی اسید های موجود خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد و از ورود عفونت به بدن جلوگیری می کند. استفاده و مالیدن این روغن روی زخم های باز مانع از ورود عفونت به بدن میشود.

5. تسکین درد مفاصل و میگرن

با افزایش سن جذب ویتامین هایی که برای سلامت استخوان ها لازم و ضروری است کاهش می یابد از این رو در مفاصل و استخوان ها درد ایجاد میشود. برای کاهش درد مفاصل مقداری روغن روی محل بمالید و ماساژ دهید.

این روغن خاصیت ضد درد دارد و برای درمان و کاهش سردرد های میگرنی از روغن کرچک استفاده کنید. برای درمان و کاهش درد مقداری روغن را بر روی پیشانی خود بمالید و ماساژ دهید سپس بعد از گذشت 2 دقیقه صورت خود را بشویید.

6.تقویت سیستم ایمنی بدن

مصرف منظم و مداوم این روغن باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی و جریان خون در بدن میشود. لنفوسیت ها یکی از سلول های سفید بدن است که با باکتری و سموم مبارزه می کند. روغن کرچک تولید این لنفوسیت ها را افزایش می دهد.

7. برطرف کننده بی خوابی

کرچک خاصیت آرام بخشی دارد. شب هایی که بی خوابی به سراغتان می آید مقداری از روغن این گیاه را به پلک های خود بزنید این کار گردش خون را بهتر می کند و باعث ایجاد احساس آرامش در فرد میشود.

مطلب پیشنهادی
روغن رزماری با 11 خاصیت + (3 روش مصرف برای تقویت مو)

8. درمان سرفه

باشروع فصل زمستان و سرما افراد زیادی دچار سرماخوردگی و سرفه های شدید و رنج آور می شوند. برای درمان سرفه های خود می توانید مقداری روغن را روی گردن و قفسه سینه خود بمالید و یا حتی میتوانید از این روغن در برخی از غذا های خود به مقدار خیلی کم بریزید این کار باعث بهبود و کاهش سرفه شما می شود.

عوارض مصرف بیش از حد روغن کرچک

  • اختلال در تپش قلب
  • حالت تهوع
  • تنگی نفس
  • سرگیجه
  • کم آب شدن بدن
  • افت فشار
  • اختلال در کارکرد کلیه و کبد

مطالب مرتبط با روغن کرچک

نکات پایانی

در این متن به طور کامل در مورد کاربردهایی که روغن کرچک دارد، توضیحاتی ارائه شد. در مواردی که از این روغن برای جنبه های درمانی خوراکی لازم است استفاده کرد، بهتر است تجویز و توصیه پزشک را به درستی در نظر داشت.

همینطور استفاده موضعی از این روغن نتایج مطلوبی را بر جای می گذارد که طرفداران زیادی را به سمت خود جذب می کند. اما در صورتی که از ان برای اولین بار روی پوست استفاده می کنید، بهتر است مقداری از آن را روی پوست بازو تست کنید. اگر قرمزی و التهاب دیده نشد سپس آنرا در نواحی دیگر به کار ببرید. در مورد استفاده از آن برای کف سر نیز بهتر است در صورت مشاهده ریزش مو، مصرف آنرا قطع کنید.

حمیرا باجلان

حمیرا باجلان هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *