میوه کاکتوس با 5 خاصیت بالقوه + بررسی عوارض و طریقه مصرف
میوه کاکتوس (Prickly pear) با نامهای مختلفی مثل انجیر تیغی یا گلابی خاردار هم شناخته میشود.
این میوه را از نوعی کاکتوس به نام کاکتوس نوپال میگیرند.
میوه کاکتوس برای کاهش قند خون در مبتلایان به دیابت نوع 2، درمان کلسترول بالا و کاهش وزن بسیار مفید است. زیرا دارای خاصیت ضد ویروسی و ضد التهابی بالایی است. پیش از بررسی تاثیرات مصرف این میوه خیلی زود است که آن را به عنوان فوق العادهترین میوه معرفی کنیم.
با ادامه این مقاله همراه ما باشید تا بررسی کنیم آیا این میوه میتواند یکی از بهترین میوهها باشد یا خیر؟
مطالب پیشنهادی مرتبط با میوه کاکتوس
- 10 خاصیت ناشناخته زغال اخته را بشناسید.
- خواص آبغوره چیست؟
- 7 خاصیت شگفت انگیز کدو حلوایی و ویتامینهای تشکیل دهنده آن
میوه کاکتوس چیست؟
میوه کاکتوس از نوعی کاکتوس خوراکی بدست میآید. میوهای شیرین و خوشمزه است که میتواند فواید متعددی را به همراه داشته باشد.
جالب است بدانید سالیان سال است که در تهیه غذاهای مکزیکی از آن استفاده میکنند. این میوه در جنوب غرب آمریکا بسیار محبوب است. در سالهای اخیر این میوه در ایران نیز بیشتر عرضه میشود.
خیلی از قسمتهای کاکتوس نوپال، قابل خوردن هستند. حتی از آن برای تهیه آبمیوه، مربا، سالاد، سوپ، تاکو (غذای معروف مکزیکی)، غذاهای تخم مرغی، خمیر کوکتل و سایر غذاها استفاده میکنند.
این میوه علاوه بر کاربردهایی که برای آشپزی دارد، ارزش غذایی بالایی میتواند به بدن برساند. حتی برای افزایش سلامت بدن و محافظت از بدن در مقابل بیماریها نیز مفید است.
کاکتوس نوپال سطح پهنی دارد و سبز رنگ است. برگهای کاکتوس نوپال ترد و آبدار هستند. بافت داخل آنها تقریبا لزج است. طعم برگهای کاکتوس نوپال تقریبا شبیه مرکبات و کمی ترش است.
میوه کوچک بیضی شکل که در بالای این برگها رشد میکند، تقریبا شبیه گلابی است. رنگ میوه با برگها فرق دارد. ممکن است رنگ میوهها صورتی، زرد، نارنجی، قرمز، بنفش یا سبز باشد.
میوه کاکتوس چه طعمی دارد؟
میوه کاکتوس آبدار است.
داخل آن دانههای کوچک وجود دارد. طعم آن مانند هندوانه شیرین است که بافتی متفاوت دارد.
جالب است بدانید میتوان گوشت میوه کاکتوس را پخت و یا به صورت خام مصرف کرد. میشود آبمیوه آن را تهیه کرد یا اینکه مانند مربا آن را پخت یا حتی آن را به کوکتل افزود.
میوه کاکتوس نام دیگرش گلابی خاردار است. با توجه به این نام باید در نظر داشته باشید که روی آن خار وجود دارد. در نتیجه ممکن است به دستان شما بچسبند و مشکلات دردناکی را ایجاد کنند.
باید خارهای میوه کاکتوس را قبل از مصرف تا جای ممکن از آن جدا کنید.
میوه کاکتوس در چه مناطقی بیشتر است؟
از آنجایی که این نوع کاکتوس عمدتا در مناطق بیابانی رشد میکند، در مناطقی مانند مکزیک، ایالت تگزاس و جنوب غربی آمریکا بیشتر یافت میشود. در ایران نیز در مناطق بیابانی وجود دارد. حتی در مناطقی همچون ایتالیا و سایر مناطق مدیترانهای آن را کشت میکنند.
جالب است بدانید این میوه با توجه به ارزش غذایی بالایی که به همراه دارد، در طب سنتی مکزیک خیلی پرکاربرد است. از آن برای درمان بیماریهای مربوط به کبد استفاده میشود.
ارزش غذایی میوه کاکتوس
با توجه به نوع، مشخصات تغذیهای میوه کاکتوس ممکن است متفاوت باشد.
اما در حالت کلی این میوه منبعی عالی از فیبر، برخی ویتامینها و برخی مواد معدنی است. با ارزش غذایی این میوه در جدول زیر توجه کنید:
ترکیبات موجود در یک پیمانه (149 گرم) میوه کاکتوس خام | مقدار موجود در یک پیمانه (149 گرم) میوه کاکتوس |
انرژی (کالری) | 61 کالری |
پروتئین | 1 گرم |
چربی | 1 گرم |
کربوهیدرات | 14 گرم |
فیبر | 5 گرم |
منیزیم | 30 درصد نیاز روزانه |
ویتامین C | 23 درصد نیاز روزانه |
پتاسیم | 7 درصد نیاز روزانه |
کلسیم | 6 درصد نیاز روزانه |
میوه کاکتوس منبعی عالی از فیبر غذایی است.
با مصرف یک پیمانه از این میوه که معادل 149 گرم است، 19 درصد نیاز روزانه به فیبر تامین میشود. فیبرهای موجود در آن محلول و نامحلول هستند که هر دو برای هضم بهتر بسیار مفید هستند.
باید در نظر داشته باشید که مواد معدنی از جمله پتاسیم، منیزیم و کلسیم موجود در میوه کاکتوس، گزینههایی هستند که برای داشتن فشار خون سالم ضروری هستند. از طرف دیگر ویتامین C موجود در این میوه برای سلامت سیستم ایمنی بدن، کاملا ضروری است. این میوه به مقدار مناسبی ویتامین C به همراه دارد.
حتی میوه کاکتوس حاوی ترکیبات مفید گیاهی از جمله انواع فلاونوئیدها، کارتنوئیدها، اسیدهای فنولیک و رنگدانههای مفید نیز هست. این ترکیبات به عنوان آنتی اکسیدانهای قوی عمل میکنند.
آنتی اکسیدانها از آسیبهای رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو جلوگیری میکنند. در نتیجه از ابتلا به خیلی از بیماریها جلوگیری میشود.
خاصیت میوه کاکتوس چیست؟
بیشتر خواصی که این میوه به همراه دارد، به دلیل وجود فیبر و تاثیرات آنتی اکسیدانی آن است.
مطالعات کمی در رابطه با خواص میوه کاکتوس انجام شده است اما تحقیقات اولیه نشان دهنده تاثیرات متعددی از آن است. در ادامه مهمترین تاثیراتی که این میوه به بدن میرساند را برایتان بیان خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
1. کاهش وزن با میوه کاکتوس
فیبر موجود در میوه کاکتوس، با چسبیدن به چربی غذای مصرفی، به افزایش دفع و کاهش جذب کالری منجر میشود.
طبق یک مطالعه، نشان داده شد مصرف میوه کاکتوس بعد از غذا، به مقدار قابل توجهی به دفع چربی کمک میکند.
محققان این مطالعه، مطرح کردند که دریافت فیبر میوه کاکتوس به میزان مطلوبی کاهش جذب میزان چربی موجود در رژیم غذایی را به همراه دارد. در نتیجه برای کاهش وزن نقش به سزایی خواهد داشت.
علاوه بر این موضوع این میوه کالری کمی به بدن میرساند. در نتیجه میتواند گزینه خوبی برای میان وعده و پیشگیری از پرخوری باشد.
2. خواص میوه کاکتوس برای پوست و مو
مصرف میوه کاکتوس، برای داشتن پوستی شاداب و موهایی درخشان بسیار تاثیر گذار است.
جالب است بدانید برای تهیه برخی از نرم کنندهها از این میوه استفاده میکنند.
برخی از ترکیبات این میوه مانند ویتامین C و رنگدانههای بتالین، تاثیرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارند. میوه کاکتوس دارای اسیدهای چرب اشباع نشده است که برای سلامت پوست و مو نقش به سزایی دارد.
طبق مطالعات انجام شده، مصرف 50 گرم مغز میوه کاکتوس، دو مرتبه در هفته، با بالا بردن ویتامین C و افزایش سطح آنتی اکسیدانی بدن همراه است. از این رو در کاهش استرس اکسیداتیو تاثیرگذار است.
حتی از آسیبهای وارد به پوست مانند آسیب خورشید، پیری پوست، التهاب و قرمزی پوست جلوگیری میشود.
3. میوه کاکتوس مفید برای دیابت
یکی دیگر از خواصی که این میوه به همراه دارد، تاثیر آن بر مدیریت قند خون و کنترل عوارض دیابت است.
پکتین به عنوان فیبر محلول در این میوه به کاهش قند خون و تاثیرات مطلوبی بر کاهش چربی خون میانجامد. طبق مطالعات انجام شده، مصرف این میوه به کاهش سطح قند خون ناشتا و سطح انسولین بعد از غذا برای مبتلایان به دیابت نوع 2 کمک میکند.
اما باید در کنار راه درمان توصیه شده توسط پزشک به کار برده شود.
4. کاهش کلسترول بد
مصرف این میوه برای کاهش چربی خون نیز موثر است.
چربی خون خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. از این رو مصرف مواد غذایی مانند میوه کاکتوس میتواند راهکاری برای کنترل آن باشد. طبق برخی از مطالعات مصرف میوه کاکتوس به کاهش تری گلیسیرید و کاهش کلسترول بد در خون کمک میکند.
5. خواص میوه کاکتوس برای سلامت کبد
این میوه برای درمان مشکلات کبدی، گزینهای بسیار عالی است. حتی در طب ستی از آن خیلی استفاده میکنند که در طب مدرن نیز این ایده تایید شده است.
آنتی اکسیدانهای موجود در این میوه میتوانند از کبد در برابر التهاب و استرس اکسیداتیو جلوگیری کنند. طوری که برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب ناشی از استرس اکسیداتیو کمک میکند.
همچنین در مطالعات دیگر از آب این میوه استفاده کردند و دریافتند که از آسیبهای ناشی از الکل بر کبد و آسیبهای ناشی از استرس اکسیداتیو جلوگیری میکند. حتی علائم خماری ناشی از الکل را نیز کاهش میدهد.
عوارض میوه کاکتوس چیست؟
وقتی میوه کاکتوس مصرف میشود، خواص متعددی به بدن میرسد.
اما ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد. یعنی اینکه اگر میوه کاکتوس را به مقدار زیادی مصرف کنید، فیبر زیادی به بدن رساندهاید. در نتیجه مشکلات گوارشی همچون اسهال، سوء هاضمه و حالت تهوع را ممکن است به همراه داشته باشد.
در موارد خیلی نادر، مصرف این میوه سبب انسداد روده میشود. این در صورتی است که اگر بیش از اندازه متعادل مصرف شود که انسداد غیر قابل هضم را ممکن است در پی داشته باشد. در نتیجه در دفع مدفوع اختلال میتواند ایجاد کند.
خوردن این میوه به اندازه متعادل، آسیبی را به همراه ندارد.
اما اغلب توصیه میشود زنان باردار و شیرده، در رابطه با مصرف این میوه از پزشک خود جویا شوند.
از طرف دیگر باید برای مصرف آن خارهای بیرونی به خوبی گرفته شوند.
میوه کاکتوس را چگونه بخوریم؟
برای استفاده از این میوه، باید در ابتدا آن را به خوبی بشوئید.
سپس خارهای روی آن را به دقت تمیز کنید. برای این کار دستکش دست کنید و از انبر یا موچین استفاده کنید. البته گاهی برخی از میوههای کاکتوس که خریداری میکنید ممکن است تیغ نداشته باشند و قبل از فروش آنها را گرفته باشند.
سپس به کمک کارد، پوست آن را جدا کنید. البته خیلی از افراد این میوه را با پوست مصرف میکنند. سپس آن را برش دهید. میتوانید آن را به صورت خام یا پخته استفاده کنید.
مطالب پیشنهادی مرتبط با میوه کاکتوس
- 10 خاصیت ناشناخته زغال اخته را بشناسید.
- خواص آبغوره چیست؟
- 7 خاصیت شگفت انگیز کدو حلوایی و ویتامینهای تشکیل دهنده آن
جمعبندی
میوه کاکتوس یکی از انواع میوههای کمیاب است که خواص متعددی دارد. برای مصرف آن فقط کافی است تیغهای آن را با صبوری جدا کنید. در برخی از موارد که تیغها خیلی ظریف و نازک باشند، میتوان میوه را به همراه صورت خرد و استفاده کرد.
منابع:
healthline
mayoclinic