تغذیهمکمل و داروها

کتوتیفن با 5 اثر درمانی + بررسی عوارض جدی و موارد مصرف

کتوتیفن (Ketotifen) یکی از ترکیبات شیمیایی برای تهیه دارو است که بیشتر برای متعادل ساختن و تنظیم ترشح هیستامین، تجویز می‌شود. این دارو جزء دسته بندی داروهای گشاد کننده برونش و ضد آسم قرار می‌گیرد.
نامتعادل بودن سطح هیستامین در بدن عطسه، آبریزش بینی و واکنش‌های آلرژیکی اذیت کننده دیگری را نیز ممکن است به همراه داشته باشد. با ادامه متن همراه باشید تا نکات مهمی از قبیل گزینه‌های زیر را در رابطه با تاثیرات این قرص برایتان بیان کنیم:

  • موارد تجویز
  • فواید درمانی
  • دوز مناسب مصرفی
  • عوارض احتمالی
  • موارد منع مصرف
  • تداخلات دارویی
  • کتوتیفن برای کودکان

داروی کتوتیفن برای چه مواردی تجویز می‌شود؟

ترکیبات کتوتیفن به صورت قرص بیشتر برای افرادی که دچار بیماری آسم هستند تجویز می‌شود.
دوز مصرفی این دارو به شدت درگیری آنها به بیماری بستگی دارد.
برخی از افراد هستند که با قرار گرفتن در مقابل گرده گیاهان، غبار و خاک، مصرف برخی مواد غذایی آلرژی زا، برخورد با پشم و موی حیوانات یا پر پرندگان و بسیاری از عوامل حساسیت زای دیگر، دچار علائم حساسیتی می‌شوند. 

مطالب مرتبط با داروی کتوتیفن

موارد مصرف کتوتیفن

برای درمان این نوع حساسیت‌ها پزشک ممکن است دوز مناسبی از این قرص را برای بیمار تجویز کند. از این رو سطح نامتعادل هیستامین در بدن مهار خواهد شد.

در بیشتر موارد نامتعادل بودن سطح هیستامین در بدن است که سبب ایجاد مواردی همچون گزینه‌های زیر می‌شود:

  • عطسه
  • آبریزش بینی
  • اشک چشم
  • سرفه
  • ایجاد خارش و التهاب در سطح پوست
مطلب پیشنهادی
قرص ملاتونین برای چیست؟ طریقه مصرف + عوارض

تغییر فصل یکی از عوامل بسیار موثر در بروز این علائم آلرژیک است. اغلب در فصل پاییز و بهار این حالات در افراد مختلف بروز داده می‌شود.

کتوتیفن به عنوان یک داروی ضد آلرژی می‌تواند با مهار کردن هیستامین در بدن، علائم حساسیت‌زا را بهبود بخشد. از کاربردهای دیگری که کتوتيفن دارد، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درمانی برای سرماخوردگی
  • درمان کهیر
  • همینطور برونشیت
    این دارو ممکن است برای برخی افراد خواب‌آور باشد اما مصرف آن بسیار موثر برای درمان انواع آلرژی عمل می‌کند. این دارو اغلب سبب پیشگیری از بروز آسم نیز می‌شود. اما افزون بر این موارد، کاربردهایی دارد که در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد.

مهمترین فواید درمانی کتوتیفن

این دارو فواید درمانی متعددی دارد که به درمان برخی از مشکلات بدنی کمک می‌کند. در ادامه کاربردهای این دارو را برایتان معرف خواهیم کرد.

1. کاهش التهاب

بروز التهاب در ناحیه مخاطی بینی می‌تواند تنفس را به طور کلی تحت تاثیر قرار دهد. داروی کتوتیفن می‌تواند از ایجاد التهاب و تورم در غشاء مخاطی بینی پیشگیری کند. حتی از بروز واکنش‌های حساسیتی در سطح پوست جلوگیری کند. 

2. پیشگیری از ابتلا به آسم

آسم می‌تواند عوارضی همچون موارد زیر را در پی داشته باشد:
سخت شدن تنفس
خس خس سینه
سرفه‌های مداوم
احساس سنگینی در قفسه سینه
خستگی مداوم به علت عدم دریافت اکسیژن کافی
سوزش بینی
و گاهی رنگ پریدگی
این دارو می‌تواند گزینه‌ای برای پیشگیری از ابتلا به آسم باشد. پیشگیری از ابتلا به آسم، از ایجاد التهابات در بینی جلوگیری می‌شود. از این رو تنفس راحت و اکسیژن رسانی مطلوبی برای فرد فراهم خواهد شد.

مطلب پیشنهادی
قرص اسلیم مکس و عملکرد آن برای لاغری (نوع ترکیبات گیاهی)

3. پیشگیری از بروز عوارض آلرژی‌های تنفسی

این دارو از بروز عوارض آلرژی‌های تنفسی جلوگیری می‌کند. با مصرف متعادل این دارو از رینیت آلرژیک، درماتوز آلرژیک و همینطور برونشیت آلرژیک جلوگیری خواهد شد. 

4. پیشگیری از التهابات تنفسی

در حالت کلی، کتوتیفن باعث پیشگیری از ایجاد تورم و التهاب در دستگاه تنفسی خواهد شد. در این صورت تنفس و گردش هوا نیز آسان‌تر می‌شود.
التهابات تنفسی حتی در شب و زمان خواب نیز فرد را به شدت درگیر می‌کنند. از این رو باید راهکارهای درمانی مناسب برای کاهش التهابات تنفسی را پیش گرفت. گاهی علاوه بر قرص، نیاز به درمان موضعی با اسپری بینی نیز وجود دارد.

5. بهبود تنفس

درمان مشکلات تنفسی از جمله تنگی نفس، خس خس سینه، سنگین بودن عمل دم و بازدم و همینطور سرفه‌های پی در پی به کمک داروی کتوتیفن امکان پذیر است. 

نکته بسیار مهم اینکه کتوتیفن به عنوان یک داروی موثر ضد حساسیت دارای خواص بسیاری برای رسیدن به بهبودی به شمار می‌رود. اما باید این دارو را باید طبق نظر پزشک و کنترل شده مصرف کرد تا اثرات سوء بر جای نگذارد.

اشکال مختلف دارویی کتوتیفن

ترکیب دارویی کتوتیفن، برای موارد مختلفی ممکن است تجویز شود. بسته به نیاز بیماران اشکال مختلفی از ترکیبات این دارو در داروخانه‌ها وجود دارد. این دارو به اشکال زیر تولید می‌شود و بسته به نیاز درمانی نوع مناسب تجویز می‌شود:

  • اسپری برای موارد گرفتگی‌های بینی
  • قرص
  • شربت
مطلب پیشنهادی
پماد کالامین چیست؟ + برای درمان چه بیماری هایی استفاده می شود؟

مصرف دوز مناسب کتوتیفن تجویز شده توسط پزشک

بهتر است به طور خودسرانه از این دارو استفاده نکنید و دوز مصرفی که پزشک تعیین می‌کند را پیش بگیرید. مصرف به موقع و سر وقت این دارو بسیار موثر در درمان بیماری به شمار می‌رود. بهتر است قرص آنرا نجوید و برای رسیدن به تاثیر گذاری بیشتر آنرا روزانه استفاده کنید.

دوز مصرفی کتوتیفن

در صورتی که از چند داروی مختلف استفاده می‌کردید و در حال حاضر پزشک این دارو را برای بهبود وضعیت حال شما تجویز کرده است، مصرف سایر داروها را قطع کنید. می‌توانید از این دارو بعد از وعده غذایی استفاده کنید و از عوارض احتمالی آن دور بمانید.

بهتر است دارو را بیشتر از دوز تجویزی مصرف نکنید و حتما طبق تجویز پزشک پیش روید. اغلب این دارو برای بزرگسالان روزانه 2 قرص 1 میلی گرم و برای کودکان بالای 3 سال 1 قاشق (معادل 1 میلی گرم) شربت آن برای مصرف دو مرتبه در روز، تجویز می‌شود که گاهی بسته به شدت نیاز ممکن است متفاوت باشد.

اثرگذاری این دارو تدریجی است و 6 الی 8 هفته زمان لازم دارد که تاثیرات خود را نشان دهد. در صورت بهبود شرایط، پزشک معالج دوز مصرفی این دارو را کاهش خواهد داد. در غیر این صورت حتما باید از پزشک معالج خود مشاوره بگیرید.

در صورت فراموش کردن مصرف قرص در یک وعده، حتما باید در اولین فرصت برای جبران آن، همان واحد را مصرف کنید. بهتر است با نزدیک شدن به نوبت مصرف بعدی، دوز فراموش شده را مصرف نکنید و طبق روال برنامه دارویی سابق پیش روید.

مطلب پیشنهادی
قرص گلوریا چیست؟ + خطرات مصرف این مکمل

عوارض مصرف نابجا و نامتعادل از کتوتیفن

کتوتیفن ترکیبی است که عوارض جانبی شدیدی را به همراه ندارد. اما این دارو ممکن است به شدت موجب خواب آلودگی شود و بهتر است افراد با مشاغلی که به هوشیاری کامل نیاز دارند، مانند کار با دستگاه‌های صنعتی، از این دارو کنترل شده استفاده کنند. 

عوارضی که بر اثر مصرف بیش از حد این دارو به ندرت ایجاد می‌شود شامل مواردی نظیر خشکی دهان، سرگیجه، حالت‌تهوع، افزایش ضربان قلب، از دست دادن هوشیاری و در مواردی تشنج و غش است. در طول مصرف این دارو، در صورت مشاهده هر یک از این علائم بهتر است پزشک خود را در جریان قرار دهید.

موارد منع مصرف قرص کتوتیفن

  • افرادی که حساسیت‌های دارویی به برخی از ترکیبات را دارند حتما باید در کنار علائم بیماری خود از حساسیت‌های دارویی خود نیز برای پزشک نام ببرند.
  • حین مصرف این دارو بهتر است از مصرف نوشیدنی‌های الکلی پرهیز کنید زیرا احتمال اینکه سبب تشدید و تحریک ایجاد عوارض این دارو شود بسیار زیاد است.
  • افرادی که به هوشیاری کامل در مشاغل خود نیاز دارند مثل رانندگان، باید در مصرف این دارو نکات احتیاطی لازم را در نظر گرفته و ترجیحا قبل از خواب از آن استفاده کنند.
عوارض و ممنوعیت های کتوتیفن
  • خانم‌های باردار و همینطور شیرده بهتر است در این دوران تحت مراقبت پزشک از این دارو استفاده کنند و مصرف آنرا به حداقل برسانند زیرا ممکن است موجب بروز خطراتی احتمالی در نوزاد شود.
  • مصرف این دارو می‌تواند در برخی از افراد موجب ایجاد حساسیت به نور خورشید شود. بهتر است در طول درمان با این دارو کمتر در معرض آفتاب قرار گرفته و تا جای ممکن از ضد آفتاب استفاده شود.
مطلب پیشنهادی
پودر گینر - مزایا + نحوه عملکرد آن در بدن + منع مصرف

تداخلات دارویی با کتوتیفن

داروهایی مانند سیتریزین، آنتی هیستامین، لوراتادین و فکسوفنادین ترکیباتی مشابه با کتوتیفن دارند. از مصرف این ترکیب دارویی به همراه داروهای آنتی بیوتیکی مانند آموکسی سیلین باید تا جای ممکن پرهیز کرد. زیرا سبب کاهش تعداد پلاکت‌های موجود در خون خواهد شد. علاوه بر این موضوع ترکیبات این دارو ممکن است با دیفن هیدرامین نیز در تداخل باشد.

طریقه مصرف کتوتیفن چگونه است؟

برای مصرف این دارو به خیلی از نکات توجه می‌شود.
مثلا سن فرد و شدت بیماری دو نکته خیلی مهمی هستند که باید برای دوز مصرف این دارو در نظر گرفته شوند. پیش از مصرف این دارو باید به ترکیبات موجود در آن توجه کنید تا از بروز عوارض آلرژیکی جلوگیری کرده باشید.

مقدار مصرف این دارو برای هر فرد ممکن است متفاوت با فرد دیگر باشد. در نتیجه برای استفاده از این دارو با متخصص آلرژی مشورت دریافت کنید. حتی مقدار مصرف این دارو را نباید کم و زیاد کنید. فقط طبق دوز توصیه شده توسط پزشک پیش بروید.

در صورتی که یک نوبت مصرف این دارو را فراموش کردید، دوز بعدی را دو برابر نکنید. فقط باید دوز بعدی را به موقع و با مقدار همان وعده استفاده کنید. برای مصرف این دارو خالی بودن معده مشکلی ایجاد نمی‌کند. اما برای اطمینان بیشتر و پیشگیری از بروز عوارض احتمالی، بهتر است دارو را بعد از غذا یا به همراه وعده غذایی استفاده کنید.
سعی کنید مقدار کافی آب به همراه دارو استفاده کنید.

مطلب پیشنهادی
قرص بلوبری چیست؟ + عملکرد آن در بدن چگونه است

اطلاعاتی در مورد شربت کتوتیفن برای کودکان

شربت کتوتیفن اغلب ممکن است توسط برخی از افراد به صورت خودسرانه برای کودکان مصرف شود. اما این شربت را فقط باید در موارد لزوم برای کودکان با حساسیت‌های مختلف استفاده کرد. این موضوع را تنها لازم است پزشکان تشخیص دهند.

در صورت مصرف نابجا ممکن است بدن کودک در شرایط نیاز به دریافت این دارو عملکرد لازم را نشان ندهد و اصطلاحا به آن مقاوم شده باشد و راهکارهای درمانی قوی‌تر و متفاوتی نیاز باشد. با این حال بهتر است اطلاعات جامعی در صورت تجویز پزشک در مورد این شربت برای کودکان داشت.

  • یکی از مشکلات شایع که اغلب خانواده‌ها را نگران می‌کند سرفه کردن کودکان است. راهکارهای خانگی در کنار درمان دارویی که پزشک تجویز می‌کند مانند یک محرک قوی برای درمان سریع عمل می‌کنند. این راهکارهای بسیار موثر را در مقاله درمان سرفه کودکان به روش‌های خانگی و ایمن می‌توانید مطالعه کنید.

شربت کتوتیفن چرا برای کودکان تجویز می‌شود؟

با تغییر فصل، شرایط تنفسی و علائم آلرژیک برای برخی از کودکان بروز داده می‌شود. از جمله آنها سرفه و انسداد مجاری تنفسی است. حتی در مواردی این شربت برای درمان کهیر و التهابات مجاری تنفسی نیز ممکن است تجویز شود.

مطلب پیشنهادی
قرص کلونازپام در چه شرایطی موجب اعتیاد می شود؟ + عملکرد

دوز مورد نیاز آن بسته به سن و سال کودک و همینطور شرایط ابتلا به بیماری دارد. در برخی از موارد که تنها سرماخوردگی سبب بروز التهابات در مجاری تنفسی شده باشد دوز متفاوتی نیاز به مصرف نسبت به زمانی که شرایط آلرژی وجود دارد خواهد شد. به همین دلیل باید ضرورت مصرف این شربت را فقط پزشک با بررسی شرایط کودک مشخص کند.

شربت کتوتیفن برای کودکان چه عوارضی ممکن است داشته باشد؟

این شربت وقتی در موارد لزوم با دوز مناسب مصرف شود، عوارض جدی را در پی نخواهد داشت. اما وقتی استفاده نابجا از آن پیش گرفته شود سلامت کودک را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

شربت کتوتیفن برای کودکان

عوارض شایعی که اغلب از مصرف شربت کتوتیفن برای کودکان گزارش شده است به خواب آلودگی و همینطور کاهش وزن آنها مربوط می‌شود. مواردی از جمله اسهال، بالا رفتن دمای بدن، بدن درد، حالت تهوع، تحریک‌پذیری، خونریزی بینی، ادرار و مدفوع تیره اغلب کمتر بر اثر مصرف این شربت بروز داده می‌شوند.

در مواردی که شربت کتوتیفن برای کودکان بیش از مقدار متعادل مصرف شود ممکن است مسمومیت را در پی داشته باشد. این مسمومیت با علائمی همچون خستگی، درد عضلانی، زرد شدن پوست، گرفتگی عضلات، کاهش فشار خون و تغییر ضربان قلب همراه خواهد بود. در این صورت لازم است راهکارهایی برای استفراغ کردن کودک انجام داد. همینطور فورا کودک را باید به صورت اورژانسی به بیمارستان منتقل کرد تا از خطر اغما دور شود.

مطلب پیشنهادی
آیا مصرف ماینوکسیدیل درمان قطعی برای ریزش مو به حساب می آید؟

مقدار مجاز شربت کتوتیفن برای کودکان

با وجود اینکه مقدار مصرف این دارو را باید پزشک مشخص کند، لازم است اطلاعاتی در رابطه با دوز متعادل مصرفی در اختیار داشت. این شربت برای کودکان کمتر از 6 ماه ممنوع است و برای بالاتر از این سن شامل موارد زیر می‌شود:

  • کودکان 6 ماه الی 3 سال: معمولا مقدار 2.5 میلی‌لیتر در روز توصیه می‌شود که لازم است دو مرتبه مصرف شود
  • کودکان بالاتر از سه سال: معمولا مقدار 1 میلی‌گرم در روز توصیه می‌شود که لازم است دو مرتبه بعد از غذا مصرف شود

مطالب مرتبط با داروی کتوتیفن

سخن پایانی

بهتر است از شرایطی که سبب ایجاد حساسیت در بدنتان می‌شود فاصله بگیرید. مثلا هنگامی که طی چند سال مداوم، در فصل بهار متوجه می‌شوید که در این فصل دچار آبریزش بینی، عطسه و سایر علائم آلرژی‌زا شده‌اید، از بیرون رفتن و قرار گرفتن در معرض گرد و غبار یا گل‌ها اجتناب کنید.
مصرف برخی از مواد غذایی نیز می‌تواند سبب ایجاد تحریکاتی در بروز این علائم آلرژیکی شود. البته با پیشرفت علم و تکنولوژی دیگر نیازی به داشتن نگرانی نیست. با تجویز چند نسخه توسط پزشک و کمک گرفتن از داروهایی مانند کتوتیفن می‌توانید از این مشکلات در فصول و اماکن مختلف دور باشید. در نتیجه می‌توانید از تمام زیبایی‌های موجود در فصل‌های مختلف سال لذت ببرید.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *