قرص زاکسیم (Zaxime) : اطلاعات دارویی + موارد مصرف
قرص زاکسیم یکی از آنتی بیوتیکهایی است که برای درمان و بهبود عفونت به کار برده میشود.
این قرص نیز مانند سایر داروهای شیمیایی علاوه بر اینکه فوایدی به همراه دارد، عوارض جانبی و ممنوعیت مصرفی یا حتی تداخل دارویی با برخی از داورها را نیز شامل میشود که در ادامه متن به بیان همه این موارد در رابطه با این قرص خواهیم پرداخت.
اطلاعات دارویی مهم در مورد قرص زاکسیم
قرص زاکسیم از جمله داروهای آنتی بیوتیکی به شمار میرود که اغلب پزشکان آنرا برای درمان عفونت مجاری ادراری یا عفونت دستگاه تنفسی، عفونت پوستی، عفونت استخوانی یا مفاصل و… تجویز میکنند.
این دارو جزء دسته داروهای سفالوسپورین قرار میگیرد. ترکیبات این قرص با عفونتهای باکتریایی مقابله میکند. به همین دلیل باید در نظر داشته باشید که عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا یا کرونا ویروس را درمان نمیکند.
مطالب مرتبط با قرص زاکسیم
- قرص سرماخوردگی بزرگسالان عوارض خطرناکی به همراه دارد؛ با آنها آشنا شوید.
- کتوتیفن به عنوان داروی ضد حساسیت، برای درمان عفونت نیز موثر است؟
- قرص لیتیوم برای چه مواردی تجویز میشود؟
قرص زاکسیم با نامهای دیگر سوپراکس یا سفیکسیم نیز شناخته میشود. این آنتی بیوتیک قوی در موارد عفونت باکتریایی سبب بهبود عوارض ایجاد شده خواهد شد. این قرص با دوزهای مختلف 200 میلی گرم و 400 میلی گرم در داروخانهها وجود دارد که اغلب بهتر است با تجویز پزشک بسته به نیاز درمان، مصرف شود.
موارد مصرف قرص زاکسیم
این دارو همانطور که اشاره شد جزء داروهای آنتی باکتری و ضد عفونت طبقه بندی میشود.
بسته به پیشرفت ابتلا و درگیری بیمار به عوامل عفونی و باکتریایی قسمتی از بدن که درگیر شده باشد، مقدار متفاوتی باید مصرف شود.
موارد مصرف این دارو را در ادامه معرفی خواهیم کرد که با شدتهای مختلف درگیری به بیماری، لازم است با دوز مختلفی مصرف میشود.
درمان عفونت مجاری ادراری
عفونت مجاری ادراری اغلب در پی عوارض متعددی ایجاد میشود. همچنین میتواند عوارض متعددی را برای فرد به همراه داشته باشد:
- سوزش ادرار
- تکرر ادرار
- خون در ادرار
برای درمان این نوع عفونتها، اغلب داروی آنتی بیوتیک تجویز میشود. یکی از انواع این داروها قرص زاکسیم است.
برای آشنایی با پیشگیری و درمان عفونت ادرار در زنان اینجا کلیک کنید.
عفونت کلیه
عفونت کلیه که ممکن است گاهی مجاری ادراری را درگیر کند. حتی در مواردی که تشدید شود ممکن است با تب همراه باشد. از راهکارهایی که برای کنترل چنین وضعیتی وجود دارد، درمان دارویی است. مصرف قرص زاکسیم آنرا بهبود خواهد بخشید اما نباید خودسرانه راهکار درمان چنین مشکلی را پیش برد.
باید از داروهای مخصوص درمان این مشکل با تجویز و صلاحدید پزشک استفاده کرد.
عفونت دستگاه تنفسی
عفونت دستگاه تنفسی عوارضی از قبیل موارد زیر را در پی دارد:
- گلو درد
- درد قفسه سینه
- عفونت ریه
- در صورت تشدید تب
یکی از داروهایی که در بیشتر موارد برای درمان عفونت دستگاه تنفسی ممکن است تجویز شود، زاکسیم است. البته باید در نظر داشته باشید که این دارو عفونتهای باکتریایی را میتواند درمان کند. اغلب برای درمان عفونتهای باکتریایی باید داروی مخصوص با دوز مناسب را دریافت کرد.
درمان عفونتهای پوستی
عفونتهای پوستی ممکن است در پی مشکلاتی همچون موارد زیر ایجاد شوند:
ناراحتیهای مزمن مانند اگزما
تاول آبله مرغان یا قارچ پوستی
زخم تازه
برای درمان عفونتهای پوستی یا بافتهای نرم لازم است درمان دارویی و موضعی پیش گرفته شود. از جمله داروهایی که برای این مشکل توسط متخصصین تجویز میشود، قرص زاکسیم است. اما نباید خودسرانه از آن استفاده کرد. چون ممکن است نوع عفونت نیاز به درمان با روش دیگری داشته باشد.
عفونت گوش میانی
عفونت گوش میانی، یکی از مشکلات شایع برای گوش است. التهاب یا عفونت گوش میانی باعث بروز مواردی همچون گزینههای زیر میشود:
درد
سرگیجه
تب
خارش گوش
سردرد
افت شنوایی
اغلب برای بهبود عفونت گوش میانی و رفع عوارضی که به همراه دارد، نیاز به درمان دارویی است. یکی از داروهایی که برا این دارو تجویز میشود، زاکسیم است.
عفونت مفصلی
درمان عفونت استخوانها و حتی عفونت مفاصل که درد شدیدی را در ناحیه مفاصل و استخوانهای فرد ایجاد میکند، نیاز به مصرف دوز مناسبی از داروهای آنتی بیوتیک دارد.
نکته: این دارو برای بهبود عفونتهای باکتریایی است و عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا را درمان نمیکند.
قرص زاکسیم برای سرماخوردگی و آنفولانزا
با توجه به اینکه این دارو اغلب برای از بین بردن عفونتها تجویز میشود، سوال خیلی از افراد این است که چرا در مواقع ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا، پزشکان قرص زاکسیم را تجویز میکنند؟
گاهی با ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا، سیستم دفاعی بدن به حدی ضعیف میشود که زمینهسازی برای فعالیت باکتریها فراهم میشود. گاهی عفونتهای ویروسی و باکتریایی با یکدیگر همراه میشوند که در این صورت نیاز به درمان با داروی زاکسیم نیز ایجاد خواهد شد.
پزشک با توجه به بررسی علائم عفونت باکتریایی، دوز مناسبی از این دارو را برای بیمار تجویز میکند. به همین دلیل نباید از این دارو خودسرانه استفاده کرد و ضرورت نیاز به استفاده از آن را پزشک باید تشخیص دهد. از این طریق بدن با مصرف نابجای دارو نسبت به آن مقاوم نخواهد شد.
- قرص زاکسیم از جمله داروهایی است که در صورت لزوم برای تسریع در روند درمان سرماخوردگی با عفونت باکتریایی، تجویز میشود. اما سرماخوردگی از جمله بیماریهایی است که در طول سال ممکن است چند مرتبه فرد را درگیر کند و معمولا نیاز به درمان دارویی نداشته باشد. پیشنهاد میکنیم برای درمان و پیشگیری از آن به مقاله درمان سرماخوردگی با دارو یا روشهای خانگی حتما مراجعه کنید.
آیا قرص زاکسیم عوارضی دارد؟
قطعا هر داروی شیمیایی، در کنار فوایدی که برای بدن به همراه دارد، عوارض جانبی را نیز به دنبال خواهد داشت. یکی از این عوارض شامل ابتلا به اسهال است که ممکن است در برخی افراد با مصرف تمام آنتی بیوتیکها تا حدی احساس شود. علاوه بر این موضوع عوارض دیگری که ممکن است بروز داده شود شامل موارد زیر است:
- احتمال قند خون کاذب را به همراه خواهد داشت
- التهاب لب، کبودی و التهاب اطراف چشم، خارش و بثورات پوستی در موارد بسیار نادری پس از مصرف قرص زاکسیم بروز داده خواهد شد
- معده درد و سوء هاضمه
- حالت تهوع و استفراغ
- ترشح از واژن و خارش واژن
- بروز پلاک سفید درون دهان یا روی زبان
- ایجاد زخم برای زبان یا دهان
موارد اضطراری برای مراجعه به پزشک
در صورت مشاهده موارد زیر حتما مصرف دارو را قطع کرده و به پزشک مراجعه کنید و در مورد این موضوع توضیح دهید:
- ایجاد تشنج یا بروز تب و لرز
- بروز اسهال خونی و یا مدفوع بسیار شل
- پس از 3 روز مصرف قرص زاکسیم اثر مثبتی بروز داده نشود
- تنگی نفس، مشکل در تنفس و خس خس کردن سینه
- تپش قلب و بالا رفتن ضربان قلب
ممنوعیتها و تداخلات دارویی با قرص زاکسیم را جدی بگیرید
بهتر است در مورد مصرف هر دارویی، نکات مهمی را در نظر داشت. هنگام مراجعه به پزشک باید در مورد مصرف داروها و یا داشتن حساسیت به برخی از ترکیبات، پزشک را مطلع کرد. این دارو ممکن است در موارد همزمانی مصرف با گزینههای زیر عوارض متعدد و جبران ناپذیری را بروز دهد:
- حساسیت به داروهای خاص از جمله پنیسیلین، انواع آنتی بیوتیکها
- مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی باید طبق تجویز پزشک باشد
- سالمندان و افراد با اختلالات کلیوی باید طبق تجویز پزشک آنرا مصرف کنند
- ایبوبروفن و آسپرین
- سالیسیلاتها و پروبنسید
- رقیقکنندههای خون مانند وارفارین و کاربامازپین
قرص زاکسیم در تداخل با داروهای ضد بارداری
این دارو تاثیرات آنتی بیوتیکی را برای بدن به همراه دارد. به همین دلیل در صورت مصرف داروهای هورمونی به منظور کنترل بارداری همراه با سفیکسیم، تاثیرات متفاوتی بروز داده میشود. در واقع تاثیر داروهای ضد بارداری را کاهش میدهند.
به همین دلیل لازم است در طول نیاز به درمان با داروهای آنتی بیوتیکی مانند قرص زاکسیم، از روش مناسبتری (مانند کاندوم) برای پیشگیری از بارداری استفاده شود. حتی در صورت مصرف این داروها پزشک را باید در جریان قرار داد.
مقدار مصرف قرص زاکسیم
برای درمان عفونتهای باکتریایی لازم است تا این دارو در زمان تنظیم شده دقیقا مصرف شود تا از این طریق بدن بهتر با بیماری مقابله کند. این دارو را میتوان همراه با غذا یا غیر از آن مصرف کرد، زیرا غذا روی نحوه اثرگذاری آن اختلال ایجاد نمیکند.
مقدار مصرف و دوز مناسب این دارو باید طبق تجویز پزشک بر اساس نیاز بیمار باشد. اغلب دوز 200 آن را باید 12 ساعت یکبار مصرف کرد. دوز 400 قرص زاکسیم هر 24 ساعت یکبار تجویز خواهد شد که بسته به شدت درگیری بیمار ممکن است متفاوت باشد.
از مصرف خودسرانه این دارو جدا خودداری کنید تا بدن در صورت نیاز بتواند تاثیر مناسب از دارو را دریافت کند.
مصرف قرص زاکسیم در بارداری
همانطور که اشاره شد، زاکسیم دارویی ضد عفونت است و برای درمان عفونتهای باکتریایی بدن تجویز میشود. گاهی طبق تجویز پزشک از این دارو برای بیماریهای عفونی زنانه مانند سوزاک، عفونت دستگاه ادراری مانند پیلونفریت و سیستیت به کار برده میشود.
این بیماریها گاهی در دوران بارداری برای زنان ایجاد میشوند که ممکن است پزشک درمان دارویی با زاکسیم را برای آنها تجویز کند. اما لازم است در صورت بارداری و شرایط خاص این موضوع را به پزشک اطلاع داد.
با این حال نکته مهم اینجاست که سازمان غذا و داروی آمریکا، قرص زاکسیم را در گروه B قرار داده است. یعنی این دارو طبق مطالعات حیوانی، تاثیرات منفی را بر دوران بارداری و سلامت جنین و مادر ایجاد نکرده است. اما مطالعات انسانی هنوز به صورت دقیق بررسی و شکل نگرفته است. به همین دلیل باید از مصرف نابجا و بدون صلاحدید پزشک در این دوران پرهیز کرد.
شربت زاکسیم برای چیست؟
شربت سفیکسیم یا شربت زاکسیم نیز مکانیسمی مانند قرص آنرا دارد. اما از آن اغلب برای کودکان، افراد مسن یا افرادی که معده آنها پذیرای قرص نیست تجویز میکنند. شربت زاکسیم به منظور درمان عفونتهای باکتریایی تجویز میشود که دوز مناسب و طریقه مصرف را لازم است طبق شرایط بیمار پزشک مشخص کند.
مطالب مرتبط با قرص زاکسیم
- قرص سرماخوردگی بزرگسالان عوارض خطرناکی به همراه دارد؛ با آنها آشنا شوید.
- کتوتیفن به عنوان داروی ضد حساسیت، برای درمان عفونت نیز موثر است؟
- قرص لیتیوم برای چه مواردی تجویز میشود؟
نکات مهم
در این متن به شناخت کلی در مورد قرص زاکسیم رسیدیم. این دارو برای خانمهای باردار ممکن است زایمان زودرس را به همراه داشته باشد. افراد بهتر است بسته به شرایط خود آنرا مصرف کرده و از تجویز خودسرانه آن به دیگران پرهیز کنند.
سلام ، سالی پیش دکتر این قورصzaxim 400 را بهم داد من فقط دو تاشو خوردم و از پا افتادم . دیگ بستری ام کردن چونکه عوارص شدیدی داشت تا این حد ک دهان و لب و حتی بیضه هام زخم شدن . پنج روز بستری و سرم اغذیه کلی دوا محلی و بعد یک ماه زرحا شدم ولی الان همیشه دهانم زتمه ک زخمه هیچی نمیتونم بخورم همه چیز پرهیزم حتی با لوبیا یا نون کمی سفت باشه می روشوکنه . تقریبا سالی گذشته همیشه با آفت ژل و دیفن هیدرامین و دهان شویه اینا دارم میگذرونم ولی ریشه کن نمیشه . مگه عوارض این چقدر میموته تو بدن آدم . من ۳۵ سالمه
سلام همراه گرامی کوئیک فیت
متاسفیم که چنین عوارض ناخوشایندی این دارو برجای گذاشته و امیدواریم سریعتر حالتون کاملا بهبود یابد.
بله تاثیرات دارو ممکن است برای هر فرد به شکلی متفاوت بروز کند و عوارض متفاوتی را بر جای بگذارد.
به همین دلیل مدام تاکید میکنیم داروها باید زیر نظارت پزشک مصرف شوند تا در صورت بروز عوارض فورا راهکارهای کنترلی پیش گرفته شوند.
با توجه به شرایط بدنی متفاوت هر فرد با دیگری، ممکن است رفع عوارض مدت زمان متفاوتی را نیاز داشته باشد.
اما توصیه میکنیم از مصرف داروهایی که ترکیبات اینچنین دارند تا جای ممکن پرهیز کنید.