خواص پسته ؛ آشنایی با 9 خاصیت بالقوه از این مغز خوشمزه
خواص پسته شور یا خام و حتی نوع تازه آن برای سلامتی بدن بسیار مفید است. البته بهتر است در نظر داشته باشیم نوع نمکی آن با اینکه طعم بهتری دارد اما ممکن است به دلیل داشتن داشتن نمک و همینطور قرار گرفتن در معرض حرارت، مقداری از ویتامینها و مواد مغذی خود را از دست داده باشد.
پسته یکی از انواع مغزیجات است که بسیار خوشمزه و پرخاصیت است. از آن به عنوان بهترین میان وعده میتوان استفاده کرد تا چربیهای سالم دریافت کرد. همینطور منبعی بسیار عالی برای دریافت پروتئین، انواع خواص آنتی اکسیدانی و فیبر است. با این وجود بهتر است دقیقتر این مغز خوشمزه را بررسی کنیم تا با خواص آن آشنا شویم. با ما همراه باشید.
ارزش غذایی و ویتامینی پسته
پسته سرشار از مواد مغذی و ویتامینهای ضروری برای بدن است. علاوه بر آن، برای سلامت قلب و رودهها گزینه بسیار مفیدی است. حتی خواص پسته برای کاهش وزن و درمان کم خونی نیز بسیار مفید واقع میشود.
نکته خیلی جالب در رابطه با پسته به قدمت آن مربوط میشود؛ مردم از هفت هزار سال پیش از میلاد تا به حال، از پسته مصرف میکردند. البته امروزه نحوه استفاده از آن با ترکیب در بستنی، گز، سوهان، انواع دسر و بسیاری از خوراکیهای خوشمزه دیگر نیز به کار برده میشود.
درختان پسته بومی آسیا هستند. به ویژه در ایران و عراق بیشتر وجود دارند. رفسنجان، دامغان و سیرجان و بسیاری از شهرهای دیگر ایران این آجیل مقوی را به سایر نقاط صادر میکنند. البته به غیر از ایران و عراق، کشورهای آمریکا و ترکیه نیز از صادرکنندگان بزرگ پسته هستند.
خواص پسته برای سلامت بدن از گزینههای متعددی برخوردار است. زیرا ترکیبات بسیار مفیدی را با خود به همراه دارد. در جدول زیر به ارزش غذایی 28 گرم پسته که شامل حدودا 49 عدد پسته میشود، پرداختهایم.
مواد تشکیل دهنده | مقدار موجود در 28 گرم |
انرژی (کالری) | 159 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 8 گرم |
فیبر | 3 گرم |
پروتئین | 6 گرم |
چربی | 13 گرم (9 درصد چربیهای اشباع نشده) |
مس | 41 درصد نیاز روزانه |
ویتامین B6 | 28 درصد نیاز روزانه |
ویتامین B1 (تیامین) | 21 درصد نیاز روزانه |
منگنز | 15 درصد نیاز روزانه |
فسفر | 11 درصد نیاز روزانه |
پتاسیم | 6 درصد نیاز روزانه |
خواص پسته برآمده از این ترکیبات بسیار مغذی است که با خود به همراه دارد. همانطور که مشخص است، پسته منبعی عالی از ویتامین B6 است که برای بدن کاملا ضروری است. تشکیل هموگلوبین برای اکسیژنرسانی بهتر و تنظیم قند خون بر عهده دریافت این ویتامین است. (منبع)
مطالب مرتبط با خواص پسته
- با 25 خاصیت مهم فندق آشنا شوید.
- کشمش میان وعدهای عالی با 14 خاصیت درمانی را بشناسید.
- بادام زمینی چه خواصی دارد؟
مهمترین خواص پسته برای بدن
جالب است بدانید مصرف 28 گرم پسته، به دریافت پتاسیم بیشتری از نصف یک موز بزرگ برای بدن منجر میشود. دریافت پتاسیم برای بهبود عملکرد قلب و جریان خون بسیار مفید است. اما این موارد تنها خواصی نیستند که مصرف پسته برای سلامت بدن به همراه دارد. پیشنهاد میکنیم در ادامه با آنها بیشتر آشنا شوید.
1. خواص آنتی اکسیدانی پسته
آنتی اکسیدانها منابعی حیاتی برای بدن هستند. آنتی اکسیدانها برای پیشگیری از آسیب به سلولها بسیار ضروری هستند و نقش به سزایی را ایفا میکنند. از این طریق از ابتلا به بیماریهای مزمنی مانند انواع سرطان جلوگیری میشود.
نکته مهم در رابطه با خواص پسته به خواص آنتی اکسیدانی آن مربوط میشود. زیرا خاصیت آنتی اکسیدانی بالاتری نسبت به سایر انواع آجیل و مغزها را برای بدن به همراه دارد. البته میتوان گفت گردو و پکان (گردوی آمریکایی) نیز مانند پسته از خواص آنتی اکسیدانی بالایی برخوردار هستند.
طبق مطالعات انجام شده مصرف روزانه دو وعده پسته، طی یک ماه، سطح لوتئین و گاما توکوفرول را افزایش خواهد داد. پسته بیشترین مقدار لوتئین و زآگزانتین را به بدن میرساند که آنتی اکسیدانهای بسیار قوی برای محافظت از سلامت چشم هستند.
این منابع آنتی اکسیدانی از آسیبهای ناشی از نور آبی و همینطور تخریب ماکولار که با بالا رفتن سن ایجاد میشود، جلوگیری میکند.
از دیگر ترکیبات آنتی اکسیدانی که پسته به همراه دارد میتوان به پلی فنولها و توکوفرولها اشاره کرد که از بدن در مقابل بیماریهای قلبی و حتی سرطان محافظت میکنند.
نکته مهمی دیگر در مورد خواص آنتی اکسیدانی پسته به جذب راحت آنها در دستگاه گوارش مربوط میشود که برای افرادی که کمبود مواد مغذی و ویتامینی دارند، بسیار مفید است.
2. کالری کم؛ با پروتئین و ارزش غذایی بالا
یکی از خواص پسته به تامین پروتئین مورد نیاز بدن مربوط میشود. بیشتر مغزها کالری بالایی دارند اما پسته گزینهای کم کالری نسبت به سایر انواع است. در واقع میتوان گفت پسته کم کالریترین نوع آجیل است.
28 گرم پسته 159 کالری دارد که گردو 185 کالری و پکان 192 کالری را شامل میشوند. این موضوع نشان دهنده کم کالری بودن این مغز است که برای افرادی که به رژیمی بودن آن اهمیت میدهند، گزینه بسیار عالی محسوب میشود.
علاوه بر این موارد 20 درصد از وزن پسته را پروتئین تشکیل داده است. حتی اسیدآمینههای ضروری زیادی را نیز به بدن میرساند. اسیدآمینههای ضروری در بدن ساخته نمیشوند و باید از طریق مواد غذایی به بدن برسند تا سلامت بدن را تضمین کنند.
3. خواص پسته برای لاغری
پسته میتواند به لاغری کمک کند. زیرا با اینکه مواد مغذی فراوانی را به بدن میرساند، کالری کمی دارد. انواع مغزها یکی از بهترین میان وعدهها برای روند لاغری هستند که پسته به دلیل کالری کم و ارزش غذایی بالا بهترین گزینه است.
این مغز خوشمزه، حاوی پروتئین و فیبر است که استفاده از آنها به احساس سیری در مدت زمان طولانی کمک میکنند. از این طریق سبب میشود تا جلوی پرخوری گرفته شود.
طبق یک مطالعهی 3 ماهه روی خواص پسته افرادی که روزانه 53 گرم پسته در وعده عصرانه مصرف کردند، 2 برابر کاهش شاخص توده بدنی بیشتری نسبت به افرادی که در عصرانه پرتزل مصرف میکردند، داشتند.
طبق تحقیقات دیگری، در طول 24 هفته، افرادی که اضافه وزن داشتند و 20 درصد کالری مورد نیاز روزانه خود را از پسته دریافت میکردند، 1.5 سانتی متر بیشتر از افرادی که پسته مصرف نمیکردند، کاهش سایز داشتند.
یکی از دلایلی که ممکن است به تاثیر پسته بر لاغری منجر شده باشد، به عدم جذب چربیهایی که به همراه دارد مربوط میشود.
4. خواص پسته برای سلامت روده
یکی از مواد مغذی موجود در پسته، فیبر است. مصرف 28 گرم پسته به دریافت 3 گرم فیبر منجر میشود. حرکت فیبر در دستگاه گوارش هضم را ساده میکند و همینطور برخی از انواع فیبر ممکن است سبب تولید باکتریهای مفید در روده شوند.
باکتریهای روده بعد از تخمیر با فیبر، به اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه تبدیل میشوند. این موضوع فواید متعددی را برای بدن و دستگاه گوارش به همراه دارد که شامل موارد زیر میشود:
- پیشگیری از اختلالات گوارشی
- پیشگیری از سرطان
- موثر در پیشگیری خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
5. موثر در کاهش کلسترول
خواص پسته برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی به شدت توصیه میشود. زیرا به کاهش کلسترول و بهبود فشار خون منجر میشود. طبق مطالعات انجام شده، ثابت شده است که دریافت پسته به کاهش کلسترول کل و کلسترول بد و همینطور افزایش کلسترول خوب بدن کمک میکند:
- طبق مطالعهای یک ماهه، مصرف 10 درصد کالری روزانه از پسته برای افرادی که کلسترول بد بالایی داشتند، 9 درصد کاهش کلسترول بد را به همراه داشت.
- در مطالعهای یک ماهه روی 32 مرد جوان، پسته به عنوان منبعی از اسیدهای چرب تک اشباع در رژیم مدیترانهای آنها اضافه شد که 20 درصد کالری مورد نیاز روزانه آنها را تامین میکرد. در انتها 23 درصد کلسترول کل، 21 درصد کلسترول بد و 14 درصد تری گلیسیرید کاهش یافته بود.
6. کنترل فشار خون با استفاده از خواص پسته
پسته در بین انواع آجیلها و مغزها، از پتاسیم بیشتری برخوردار است. از این رو میتواند منبعی عالی برای بهبود فشار خون بالا باشد.
به علت داشتن منابع آنتی اکسیدانی بالا و همینطور تاثیر در کاهش کلسترول و کاهش تری گلیسیرید به کنترل فشار خون نیز کمک خواهد کرد.
7. سلامت عروق خونی
پوشش داخلی رگهای خونی اندوتیلیوم است و اختلال در عملکرد اندوتلیال، یک عامل خطر برای ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی است. گشاد شدن رگهای خونی به عبور جریان بهتر خون منجر میشود اما انقباض عروق سبب بالا رفتن فشار خون میشود.
ایجاد هر نوع اختلال در عملکرد اندوتلیال سبب وازودیلاسیون میشود که سبب اختلال در جریان خون خواهد شد. از طرفی دیگر اکسید نیتریک نیز ترکیبی است که تاثیر به سزایی در وازودیلاسیون دارد. این موارد سبب میشوند رگهای خونی در قسمت اندوتلیوم ضعیف شوند.
نکته حائز اهمیت اینجاست که دریافت خواص پسته به عنوان منبعی عالی از ال آرژنین سبب اکسید نیتریک در بدن میشود. در نتیجه به سلامت عروق خونی و سفت شدن آنها میانجامد.
طبق مطالعات انجام شده، مصرف روزانه 40 گرم پسته در 3 ماه، برای 42 بیمار، بهبود عملکرد اندوتلیال و همینطور سفت شدن عروق را به همراه داشته است.
این نکته را در نظر داشته باشید که بهبود جریان خون در بدن به بهبود بسیاری از عملکردهای بدن کمک میکند.
8. خواص پسته برای کم خونی
یکی از توصیههایی که اغلب برای بهبود و درمان کم خونی میشود، استفاده از پسته در رژیم غذایی است. پسته منبعی عالی از ویتامین B6 است. این ویتامین یکی از گزینههای ضروری برای ساخت هموگلوبین یا همان سلولهای قرمز خونی است.
البته از آنجایی که حرارت و دمای بالا سبب از بین رفتن ویتامین B6 مواد غذایی میشود، کمتر از مغزها و آجیلهایی که تفت داده شدهاند استفاده کنید. برای این منظور بهتر است نوع خام یا تازه آنرا تهیه و مصرف کنید تا تمام ویتامینها و مواد مغذی موجود در آن به بدن برسد.
از دیگر ترکیبات مفیدی که خواص پسته برای بدن به همراه دارد مس است که تاثیر به سزایی در بهبود کم خونی دارد. دریافت آن به بهبود کم خونی ناشی از فقر آهن کمک خواهد کرد.
- کم خونی یکی از مشکلات شایع مربوط به خون است. معمولا بارزترین نشانهای که به همراه دارد خستگی و رنگ پریدگی است. اما تنها نشانهای نیست که بر اثر آن بروز داده میشود. برای اطلاع از سایر نشانههای کم خونی پیشنهاد میکنیم مقاله 14 نشانه کم خونی و راهکارهای موثر برای درمان را مطالعه کنید.
9. خواص پسته برای قند خون و دیابت
با اینکه پسته کربوهیدرات بیشتری نسبت به سایر انواع مغزها به همراه دارد، اما شاخص گلیسمی پایینتری دارد. یعنی در بدن دیرتر به قند تبدیل میشود.
طبق مطالعات انجام شده، مصرف پسته به داشتن سطح قند خون متعادل منجر میشود. در این مطالعه 56 گرم پسته در رژیم غذایی غنی از کربوهیدرات اضافه شد که 20 الی 30 درصد کاهش قند خون را به همراه داشت.
طبق مطالعه دیگر، در طول سه ماه، در مبتلایان به دیابت نوع 2، مصرف 25 گرم پسته در میان وعده، به کاهش 9 درصدی قند خون آنها منجر شد.
خواص پسته علاوه بر اینکه به دریافت فیبر و چربیهای سالم منجر میشود، سبب دریافت خواص آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی و همینطور کارتینوئیدها میشود که همه این موارد برای کنترل قند خون بسیار مفید هستند.
به همین دلیل توصیه میشود از این منبع غذایی بسیار مفید در میان وعدهها استفاده کنید اما بهتر است مقدار متعادل و مورد نیاز بدن را در نظر بگیرید.
افزودن پسته به رژیم غذایی
برای دریافت خواص پسته بهتر است آنرا متعادل در رژیم غذایی به کار برد. به ویژه افرادی که از رژیم غذایی گیاهخواری پیروی میکنند بهتر است از این منبع غذایی غنی از پروتئین استفاده کنند.
از پسته برای تهیه بسیاری از انواع دسرها، شیرینیها، کیک و کلوچه، کیک پنیری، پخت مرغ و ماهی شکم پر، تهیه سس پستو ایتالیایی، تهیه گرانولا و همینطور انواع باقلوا و سوهان استفاده کرد.
البته پسته به تنهایی یکی از خوشمزهترین گزینههایی است که میتوان برای میان وعده نوش جان کرد. بهتر است برای حفظ مواد مغذی و ویتامینی که به همراه دارد آنرا کمتر تحت تاثیر حرارت قرار دهید و مصرف کنید.
مطالب مرتبط با خواص پسته
- با 25 خاصیت مهم فندق آشنا شوید.
- کشمش میان وعدهای عالی با 14 خاصیت درمانی را بشناسید.
- بادام زمینی چه خواصی دارد؟
جمعبندی
پسته یکی از انواع آجیلهایی است که تقریبا مواد معدنی و مغذی بیشتر و البته با کالری کمتری را نسبت به سایر مغزها به بدن میرساند. از آن برای تهیه بسیاری از دسرها و مواد غذایی میتوان به عنوان یک طعم دهنده مقوی کننده استفاده کرد تا تاثیرات آنتی اکسیدانی، ویتامین B6، فیبر، تیامین، پروتئین و بسیاری از مواد مغذی دیگر را به بدن رساند. این منبع غذایی برای کاهش وزن، کاهش قند خون، درمان کم خونی، بهبود عملکرد چشم و رودهها و همینطور سلامت رگها گزینهای بسیار عالی است.