خواص رب انار ؛ بررسی ارزش غذایی و 13 خاصیت
خواص رب انار شامل بیشتر خواصی که انار به همراه دارد، میشود. اما تفاوتهایی دارد که تقریبا قابل چشم پوشی نیستند.
این چاشنی علاوه بر اینکه راهکاری بسیار عالی برای طعم دار کردن غذا و سسها محسوب میشود، راهکاری برای اینکه بتوان در تمام فصول از خواص انار بهرهمند شد نیز هست. در ادامه این مقاله مهمترین تاثیرات و فوایدی که رب انار به همراه دارد را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
مطالب مرتبط با خواص رب انار
- با مهمترین خواص انار آشنا شوید.
- خواص بی نظیر آب هویج برای سلامتی را بشناسید.
- 5 تاثیر مهم مصرف انار در بارداری و عوارض آن را بشناسید.
ارزش غذایی رب انار
باید در نظر داشت، برای تهیه رب انار ابتدا آب انارهای تازه و کاملا سالم گرفته میشود. در پی آن آب انار را در دیگها اضافه میکنند و آنقدر میجوشانند تا به غلظت مطلوبی مانند غلظت عسل برسد.
این روند ممکن است ساعتها زمان نیاز داشته باشد. ربی که از آب انار حاصل میشود سرشار از برخی ویتامینها و مواد مغذی است.
به همین دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی را برای بدن به همراه دارد. در نتیجه بدن را در مقابل بیماریها ایمن میکند. حتی در مواردی بیان شده که برای درمان برخی مشکلات بدنی نیز کارساز است.
البته باید در نظر داشته باشید بسته به غلظت رب انار یا رقیق و غلیظ بودن آن، ممکن است ارزش غذایی آن به مقدار ناچیزی متفاوت باشد. به طور متوسط:
انرژی یا کالری 100 گرم رب انار، معادل 40 کیلو کالری است.
همچنین جالب است بدانید کلسترول رب انار صفر است. مقدار بسیار ناچیزی چربی دارد که میشود از آن هم چشم پوشی کرد.
اما با مصرف این چاشنی مقدار بسیار متعادلی از فیبر به بدن رسانده میشود. کربوهیدرات و پروتئین این ماده غذایی نیز مقدار متعادلی است.
ویتامینهای رب انار
خواص رب انار برگرفته شده از ویتامینهای تشکیل دهنده آن است. از آنجایی که انار با ویتامینهای فراوانی همراه است، رب انار هم از این ویتامینها مستثنی نیست.
ویتامینهایی از جمله:
ویتامین C
ویتامین K
ویتامین E
در این ماده غذایی به مقدار قابل ملاحظهای وجود دارند. همچنین برخی از انواع ویتامین B را نیز میتوان در ترکیبات رب انار یافت که از جمله آنها موارد زیر هستند:
ویتامین B1 (تیامین)
ویتامین B2 (ریبوفلاوین)
ویتامین B3 (نیاسین)
ویتامین B6 (پیریدوکسین)
مواد مغذی و معدنی رب انار
برای اینکه بیشتر با خواص رب انار آشنا شد، لازم است ترکیبات معدنی آن را نیز در نظر داشته گرفت. از جمله مواد مغذی که با مصرف رب انار به بدن رسانده میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کلسیم
پتاسیم
منیزیم
سدیم
آهن
فسفر
منگنز
روی
طبع رب انار چیست؟
یکی از نکات تغذیهای به طبع مواد غذایی مربوط میشود. رب انار طبع سرد و تر دارد که تقریبا رو به اعتدال میرود.
جالب است بدانید طبق گرفته برخی منابع رب اناری که ترش و ملس باشد، خواص مفیدتری نسبت به شیرین یا ترش آن به همراه دارد. اما طبق تحقیقات انجام شده، این خواص و ویژگیها شامل انواع رب انار میشود.
آشنایی با مهمترین خواص رب انار
لازم بود برای درک بهتر خواصی که این چاشنی خوشمزه به همراه دارد، با اطلاعات زمینهای و ویتامینها و مواد معدنی آن آشنا شویم. در ادامه مهمترین خواص رب انار را بیان خواهیم کرد.
1. خواص رب انار برای لاغری
رب انار یکی از چاشیهای پرخاصیت است که میتواند به تامین برخی از نیازهای بدن کمک کند. طبق مطالعات انجام شده اسید لینولنیک موجود در رب انار میتواند به افزایش چربی سوزی در بدن منجر شود.
همچنین مصرف این ماده غذایی میتواند به جلوگیری از تجمع چربی در اطراف شکم تاثیرگذار باشد. این موضوع به دلیل ترکیبات پلی فنولی است که برای بدن به همراه دارد.
البته باید در نظر داشته باشید که این ماده غذایی تاثیر بیشتر خود را زمانی نشان میدهد که در کنار برنامه غذایی اصولی و همینطور برنامه ورزشی مناسب برای بدن، استفاده شود.
2. تقویت سیستم دفاعی بدن با مصرف رب انار
انار میوهای است که خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار بالایی را به همراه دارد. این موضوع به دلیل ترکیبات پلی فنولی است که در آن وجود دارد.
این موضوع باعث شده است که رب انار نیز از این قاعده دور نباشد.
دریافت ترکیبات آنتی اکسیدانی و همچنین ویتامین C به پیشگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی و عفونی میانجامند. همچنین از آسیب رادیکالهای آزاد به سلولهای بدن جلوگیری میکند.
3. پیشگیری از ابتلا به سرطان
عوامل متعددی موجب آسیب و تداخل در بافت سلولها میشوند. این موضوع میتواند تشکیل تودههای سرطانی را در پی داشته باشد. برای جلوگیری از آن، استفاده متعادل از مواد غذایی مفید، راهکار بسیار موثری است.
انار و رب انار یکی از گزینههای بسیار خوب برای پیشگیری از ابتلا به سرطان به شمار میروند. زیرا ترکیبات آنتی اکسیدانی بر آمده از ویتامین C، ترکیبات پلی فنول و مواد مغذی موجود در آن، از آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد به سلولها جلوگیری خواهد کرد.
جالب است بدانید استفاده منظم و متعادل رب انار ریسک خطر ابتلا به سرطان سینه، سرطان پروستات و همچنین سرطان خون را کاهش میدهد.
4. خواص رب انار برای کم خونی
یکی از ترکیبات بسیار مفیدی که انار به همراه دارد، آهن است. رب انار نیز در ترکیبات خود از این ماده بی نصیب نیست.
امروزه کم خونی در افراد مختلف به ویژه زنان، دیده میشود. راهکارهای تغذیهای میتوانند نتیجه مطلوبی را برای بهبود و درمان کم خونی داشه باشند.
به همین دلیل توصیه میشود برای دور ماندن از عوارضی همچون:
کسلی
خستگی
سردرد
ضعف
بی حالی
ناشی از کم خونی، مواد غذایی مفیدی همچون رب انار مصرف شود. البته در مواردی که کم خونی مزمن باشد، نیاز به دریافت مکمل وجود دارد.
5. خواص رب انار برای غلظت خون
یکی از تاثیراتی که رب انار دارد، به خاصیت تصفیه کنندگی خون مربوط میشود. استفاده از رب انار ترکیب شده با کمی آب ولرم، به صورت ناشتا میتواند تاثیر به سزایی در تصفیه خون داشته باشد.
از این رو غلظت خون را میکاهد و خون به راحتی در عروق حرکت خواهد کرد.
6. کاهش فشار خون بالا
یکی از مهمترین تاثیراتی که از مصرف انار به گوش میرسد، تاثیر آن بر کاهش فشار خون بالا است.
رب انار نیز به عنوان عصاره انار این خاصیت را به همراه دارد. این موضوع به دلیل پتاسیم موجود در آن است که به جریان خون بهتر در عروق منجر میشود.
البته باید توجه کرد، رب اناری که در کارخانهها تهیه میشود، ممکن است حاوی افزودنیهایی مانند نمک و شکر باشد. از این رو بهتر است نوع خانگی آن را تهیه کرد تا موجب تشدید بیماریهایی همچون فشار خون نشود.
7. پیشگیری از بروز آلزایمر با خواص رب انار
یکی از ترکیباتی که در رب انار وجود دارد، ویتامین B3 یا نیاسین است. این ویتامین یکی از انواع ویتامین B است که به شدت برای عملکرد مغز، بافتهای عصبی و حتی نخاع ضروری است.
از این رو میتوان گفت خواص رب انار برای پیشگیری از آلزایمر بسیار موثر است. همچنین به بهبود حافظه و افزایش قدرت عملکرد ذهن کمک شایانی میرساند.
8. خواص رب انار برای کبد
رب انار یکی از راهکارهای درمانی و تسکین دهنده برای التهاب کبد و همچنین کبد چرب به شمار میرود. استفاده متعادل از آن در برنامه غذایی، در کنار کنترل تغذیهای مناسب برای کبد، میتواند به پاکسازی و سم زدایی کبد کمک کند.
- همانطور که مطرح شد، درمان کبد چرب، مستلزم رعایت نکات تغذیهای متعددی است. از این رو در مقالهای تحت عنوان 10 نکته طلایی رژیم غذایی برای کبد چرب + بررسی مواد غذایی مجاز و ممنوع، به مهمترین نکات مربوط به تغذیه مناسب برای کبد چرب پرداختهایم.
9. درمان جوش و آفت دهان
در برخی از منابع توصیه شده است برای بهبود آفت دهانی و رفع جوش داخل دهان، میتوان از خواص رب انار بهره مند شد.
برای این منظور لازم است رب انار را به شکل خوراکی و موضعی استفاده کرد. البته ترکیب آن به همراه کمی عسل، میتواند تاثیر آن را چند برابر کند. حتی این ترکیب برای رفع جوش و یا زخم داخل بینی نیز میتواند موثر باشد.
10. جلوگیری از پیری پوست
یکی از تاثیراتی که دریافت ویتامینها و مواد مغذی پرخاصیت رب انار به همراه دارد، جلوگیری از پیری پوست محسوب میشود.
رب انار در ترکیبات خود ویتامین B3 یا نیاسین به همراه دارد. این ویتامین خاصیت ارتجاعی به پوست میبخشد. با این اوصاف برای پیشگیری از بروز چین و چروک روی سطح پوست بسیار موثر است.
11. خواص رب انار برای سلامت قلب
یکی از مهمترین مواردی که میتواند به قلب و عروق آسیب وارد کند، کلسترول و چربی بد خون است. کلسترول با رسوب در عروق، منجر به باریک شدن محل عبور جریان خون میشود.
در نتیجه دیواره عروق سخت میشود و قلب مجبور است برای پمپاژ خون، فشار دو برابری را متحمل شود.
استفاده از رب انار، آب انار یا دانههای انار به صورت متعادل و منظم، میتواند به جلوگیری از تجمع کلسترول در رگها و یا کند شدن روند تجمع آنها در عروق منجر شود.
این موضوع به این دلیل است که خواص آنتی اکسیدانی بالایی را به همراه دارند. همچنین ترکیبات پلی فنول موجود در آن به کاهش لیپوپروتئینهای کم چگال، منجر خواهد شد.
جالب است بدانید لیپوپروتئینهای کم چگال میتوانند زمینه رسوب کلسترول را فراهم کنند.
12. هضم بهتر غذا
یکی از ترکیبات مفیدی که رب انار دارد، فیبر است. علاوه بر فیبر، ترکیبات گیاهی بسیار مفیدی دارد که عمل هضم را تسهیل میکند. از این رو اغلب توصیه میشود به عنوان چاشنی بسیار مفید، برای تهیه غذاها و انواع سس سالاد از آن استفاده شود.
13. خواص رب انار در بارداری
در دوران بارداری، مادر نیاز دارد تا از انواع ویتامینها و مواد معدنی استفاده کند. از این رو نیاز است تا تنوع غذایی بالایی داشته باشد.
البته ناگفته نماند هوس غذایی، یکی از اتفاقات دوران بارداری است که هنوز علت دقیق آن مشخص نشده است. برخی بر این عقیدهاند که هوس غذایی ناشی از تغییرات هورمونی است.
برخی دیگر نیز بر این عقیدهاند که کمبود ویتامین یا مواد معدنی ممکن است سبب این موضوع شود.
اما با این حال هنوز به طور دقیق مشخص نیست.
یکی از هوس بر انگیزترین خوراکیهایی که در دوران بارداری پرطرفدار است، رب انار است. البته نوع ترش آن طرفداران بیشتری دارد.
اما سوالی که برای مادران مطرح میشود این است که مفید است یا مضر؟
باید در نظر داشت، انار یکی از بهترین میوهها برای دوران بارداری، برای داشتن جریان خون بهتر است. رب انار نیز حاصل از این میوه پرخاصیت است.
در صورتی که متعادل مصرف شود و مادر ممنوعیتی برای مصرف آن نداشته باشد، میتواند بسیار مفید باشد. از جمله این خواص میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- به دلیل داشتن ویتامین B3 یا نیاسین به تکامل بافتهای عصب و مغز جنین کمک میکند.
- به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی که به همراه دارد، موجب تقویت سیستم ایمنی بدن مادر و جلوگیری از ابتلا به بیماریهایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا میشود.
- به کاهش حالت تهوع در دوران بارداری کمک شایانی میرساند.
- به افزایش اشتها برای مادرانی که اشتهای کمی دارند کمک میکند.
- جریان خون را متعادل میسازد.
- اکسیژن رسانی به جنین را بهبود میبخشد.
- از بالا رفتن فشار خون در بارداری جلوگیری میکند.
برای اینکه مادران خواص رب انار را در دوران بارداری دریافت کنند ،بهتر است نوع خانگی و بدون افزودنی آن را استفاده کنند.
ممنوعیتهای مصرف رب انار
مصرف متعادل رب انار نمیتواند آسیبی را برای بدن ایجاد کند. اما مصرف نامتعادل یا مصرف برای افرادی که نباید از ان استفاده کنند، ممکن است عوارضی را در پی داشته باشد.
برای افراد زیر ممنوع است و بهتر است در مورد مصرف از پزشک مشورت دریافت کنند:
افراد مبتلا به زخم معده
مبتلایان به یبوست مزمن (زیرا حاوی آهن است و دیر هضم است که ممکن است موجب تشدید یبوست شود)
مبتلایان به زخم روده
افراد مبتلا به گلو درد
مبتلایان به مشکلات ریوی مانند آسم شدید
البته مصرف مقدار متعادل همراه با غذا آسیبی به همراه ندارد. اما بهتر است برای مصرف مداوم حتما از پزشک مشورت دریافت کنند.
عوارض زیاده روی در مصرف رب انار
زیاده روی در مصرف رب انار ممکن است عوارض زیر را در پی داشته باشد:
- ناراحتی معده و یبوست
- ایجاد گلو درد
- نفخ
- افراد سرد مزاج باید کمتر از آن استفاده کنند یا کنار آن مصلح آن را نیز استفاده کنند
نکته: در کنار داروهای رقیق کننده خون، کاهش دهنده کلسترول و کاهش دهنده فشار خون، بهتر است استفاده نشود. مقدار کم آن همراه غذا موردی ندارد اما برای مصرف مداوم باید از پزشک جویا شد.
مطالب مرتبط با خواص رب انار
- با مهمترین خواص انار آشنا شوید.
- خواص بی نظیر آب هویج برای سلامتی را بشناسید.
- 5 تاثیر مهم مصرف انار در بارداری و عوارض آن را بشناسید.
جمعبندی
در این مقاله مهمترین خواص رب انار را بررسی کردیم. مصرف متعادل این چاشنی بسیار خوشمزه، خواصی همچون بهبود کم خونی، بهبود فشار خون بالا، کاهش کلسترول بد، پیشگیری از آلزایمر و بسیاری از موارد دیگر را به همراه دارد.
اما با این حال برای جلوگیری از عوارض احتمالی بهتر است متعادل مصرف شود.