درمان دل پیچه و دل درد با 11 راهکار خانگی و در دسترس
درمان دل پیچه با راهکارهای ساده خانگی قابل انجام است.
ولی در خیلی از مواقع بعضی از راهکارهای خانگی تاثیری ندارند. به همین دلیل باید به علت بروز دل پیچه توجه داشت. با ادامه این مقاله همراه ما باشد تا در ابتدا به دلایلی که سبب دل پیچه میشوند بپردازیم و سپس بررسی کنیم چه راهکارهایی برای درمان مناسب و نتیجه بخش هستند.
مطالب پیشنهادی مرتبط با درمان دل پیچه
- شایعترین مشکلات گوارشی ورزشکاران را بشناسید.
- 3 راه حل برای درمان روده تحریک پذیر
- 15 راهکار خانگی برای درمان ترش کردن معده
دل پیچه چرا ایجاد میشود؟
بررسی علت اسپاسم و دل پیچه در حد به سزایی شما را در درمان کمک میکند. به همین دلیل در ادامه 12 علت شایع بروز دل پیچه و گرفتگی آن را بیان کردهایم.
1. کم آبی بدن
وقتی بدن الکترولیتهای ناشی از کم آبی را از دست میدهد، عوارضی مانند استفراغ، اسهال و تعریق بروز داده خواهد شد. این موضوع اسپاسم کلی را در سراسر بدن به همراه دارد.
برای اینکه ماهیچهها در بدن بتوانند عملکرد درستی انجام دهند، به الکترولیتهایی مانند کلسیم، منیزیم و پتاسیم نیاز است. وقتی این موارد به بدن نرسند، عضلات غیر عادی کار میکنند و مسدود میشوند. کم آبی علاوه بر دل پیچه، ممکن است علائمی مانند سرگیجه، ادرار زرد رنگ، سردرد و تشنگی شدید را به همراه داشته باشد.
2. کشیدگی عضلات
گاهی کشیدگی عضلات ممکن است سبب اسپاسم شود. در پی اسپاسم معده، دل پیچه و دل درد برای فرد ایجاد میشود. گاهی ورزشهای شدید و مکرری مانند دراز و نشست یا کرانچ، سبب بروز دل درد و دل پیچه میشود. اما این نوع دل پیچه اغلب به همراه حساس شدن شکم به لمس و احساس درد بیشتر با حرکت، احساس میشو.د.
3. گاز در معده
در خیلی از موارد وجود گاز در معده سبب اسپاسم ماهیچههای معده و روده میشود. زیرا بدن سعی دارد این گاز را آزاد کند. در چنین شرایطی علاوه بر دل پیچه، احساس پری معده، درد شدید، نفخ و میل به دفع گاز یا آروغ زدن وجود خواهد داشت.
4. التهاب روده
بیماری التهاب روده یا کرون و اولسراتیو، شرایط التهابی مزمن را به همراه دارد. بیماری کرون میتواند در هر قسمتی از دستگاه گوارش بروز داده شود. در هر حال این التهابات گوارشی سبب دل پیچه، اسپاسم و درد میشوند که راهکارهای درمانی برای دل پیچه، در حد به سزایی آنها را از بین میبرد. اغلب در پی التهاب روده، علائمی همچون اسهال، اسپاسم، دل پیچه، تعریق، خستگی، درد و کاهش وزن بروز داده میشود.
5. سندرم روده تحریک پذیر
سندرم روده تحریک پذیر، بیماری مزمنی است که روده بزرگ را تحت تاثیر قرار میدهد. این موضوع سبب ایجاد تغییراتی در بافت روده میشود که اغلب دل پیچه و علائمی مانند یبوست، اسهال، گاز، نفخ و اسپاسم را به همراه دارد.
6. گاستریت و گاستروانتریت
گاستریت و گاستروانتریت دو بیماری مربوط به التهاب معده هستند ولی در گاستروانتریت، رودهها هم ملتهب میشوند. عفونتهایی مانند هلیکوباکتر پیلوری، ویروس نورواک و روتاویروس، این وضعیت را به وجود میآورند. علائم این دو بیماری شامل دل پیچه، نفخ، دل درد، تهوع و استفراغ میشود.
7. کولیت عفونی
در برخی از موارد برای درمان دل پیچه فقط کافی است مشکلات عفونی گوارشی را برطرف کرد. عفونی شدن کولیت، میتواند التهاب را به همراه داشته باشد که در پی آن اسپاسم و دل پیچه بروز داده میشود.
8. انتریت و کولیت ایسکمیک
در برخی از موارد، به دلیل خونرسانی ضعیف، در روده بزرگ و روده کوچک، کولیت ایجاد میشود. این نوع کولیت سبب دل پیچه و اسپاسم میشود.
9. یبوست
یبوست میتواند به تنهایی دل پیچه و درد یا حتی اسپاسم را به همراه داشته باشد. این موضوع به این علت است که در پاسخ به افزایش فشار داخل معده، متسع میشوند.
10. ایلئوس
به روده تنبل یا خواب آلود شود، اصطلاحا ایلئوس میگویند. این موضوع به دلایل مختلفی مانند عفونت، التهاب و جراحی، مواد مخدر، بیماریهای زمینهای و حتی عدم فعالیت بدنی بروز داده میشود. ایلئوس سبب تجمع هوا و مایعات در رودهها میشود که در نتیجه اتساع، درد و دل پیچه را میتواند به همراه داشته باشد.
11. گاستروپارزی
گاستروپارزی نوعی ایلئوس است که معده را درگیر میکند. این اتفاق بیشتر در افراد مبتلا به دیابت بروز داده میشود و میتواند سبب دل پیچه شود. به ویژه بعد از خوردن غذا این اتفاق بروز داده میشود.
12. مسمومیت غذایی
معمولا وقتی میکروب غذایی خاصی وارد معده شود، مسمومیت غذایی بروز داده میشود. در پی آن ممکن است عوارضی همچون دل پیچه، حالت تهوع، استفراغ، تب، اسهال و دل درد ایجاد شود. این علائم ممکن است چند دقیقه، یک ساعت و یا چند روز طول بکشد.
افراد مسن، زنان باردار، کودکان زیر 5 سال و افرادی که سیستم ایمنی بدنی ضعیفی دارند، بیشتر در معرض مسمومیت غذایی هستند.
درمان دل پیچه با راهکارهای سریع خانگی
دل پیچه معمولا برای خیلی از افراد بعد از غذا خوردن ایجاد میشود.
این احساس درد گاهی ممکن است با اسهال همراه باشد یا اینکه با یبوست ایجاد شود. علل متعددی مانند عدم تحمل گلوتن، قاعدگی، بیماریهای مزمن دستگاه گوارشی و… سبب میشود که معده دچار مشکلاتی همچون دل پیچه شود. اما راهکارهای متعددی برای کنترل آن وجود دارد که در ادامه این راهکارهای را برایتان طرح خواهیم کرد.
1. مصرف مایعات بیشتر
در صورتی که عفونت گوارشی یا مسمومیت غذایی وجود داشته باشد، بهترین کار نوشیدن مایعات بیشتر است. حتی در صورتی که قادر به نوشیدن غذاهای جامد نیستید، بهتر است مایعاتی مانند نوشیدنیهای ورزشی، آب نارگیل، آب گوشت و چنین مواردی را مصرف کنید. از این طریق الکترولیتهایی همچون سدیم، پتاسیم و کلسیم به بدن رسانده میشود تا دل پیچه سریعتر درمان شود.
2. درمان دارویی دل پیچه در خانه
درمان دارویی میتواند راهکاری سریع برای بهبود دل پیچه باشد. از جمله داروهایی که برای این منظور میتوان استفاده کرد، گزینههای زیر هستند:
- ملینها: این گزینهها برای مواردی که یبوست موجب دل پیچه شده باشد ،کارساز هستند.
- آنتی بیوتیکها: گاهی مصرف برخی از داروها میتواند سبب بروز دل پیچه شد که برای رفع این موضوع بهتر است آن را با گزینه دیگر، طبق دستور پزشک، جایگزین کنید. همچنین گاهی برای درمان عفونت دستگاه گوارش، نیاز به دریافت آنتی بیوتیک است که بسته به شدت عفونت، باید نوع و دوز مناسب مشخص شود.
- مسکنها: داروهای مسکن مانند سایمتیکون، به کاهش التهابات کمک میکنند تا اسپاسم و دل پیچه رفع شود.
3. کمپرس گرم
یکی از راهکارهای خیلی ساده اما موثر برای درمان دل پیچه، استفاده از کمپرس گرم است. این کار را میتوانید به کمک یک پد گرم، یا یک بطری یا کیسه آب گرم انجام دهید.
4. ماساژ برای درمان دل پیچه
در صورتی که دل پیچه ناشی از وجود گاز و اسپاسم در دستگاه گوارش ایجاد شود، بهترین راهکار ماساژ دادن و گرم کردن شکم است. برای اینکه وضعیت بهبود یابد باید چند دقیقه شکم را ماساژ داد. به ویژه برای کودکان، این روش چاره ساز خواهد بود.
5. مصرف موز
موز سرشار از پتاسیم است. این ماده معدنی به رفع حالت تهوع و اسهال کمک میکند. از این میوه برای جایگزین کردن پتاسیم از دست رفته بدن و بهبود دل پیچه میتوان کمک گرفت.
6. درمان دل پیچه با برنج سفید
برنج سفید حاوی برخی از انواع ویتامین B است. برنج قهوهای و برنج سیاه با اینکه از نظر تغذیهای ارزش غذایی بالایی دارند، ولی برای درمان دل پیچه برنج سفید مناسبتر است. زیرا دارای نشاسته و فیبر کمتری از سایر انواع است و باعث کنترل اسهال و سفت شدن مدفوع میشود.
7. پوره سیب تازه
میتوانید از سیب پخته شده و رنده شده پورهای تهیه کنید تا به درمان دل پیچه بپردازید.سیب سرشار از برخی از انواع فیبر مانند پکتین است که به عملکرد بهتر دستگاه گوارش کمک میکند.
8. مصرف نان تست
وقتی ناراحتی گوارشی ایجادمیشود، بهتراست کمی مصرف فیبر را کاهش داد. به همین دلیل برای مصرف نان بهتر است از نان تست سفید استفاده کرد. البته غلات غنی از فیبر گزینههای بهتری برای افرادی که از سلامت گوارش برخوردارند، محسوب میشود. ولی در صورتی که مشکلات گوارشی وجود داشته باشد، بهتر است نوع سفید تصفیه شده را به کار برد.
9. مصرف ریشه زنجبیل
از گذشته تا به حال، از زنجبیل به عنوان راهکار درمانی برای خیلی از مشکلات گوارشی کمک میگیرند. زنجبیل دارای خاصیت ضد التهابی است که به رفع خیلی از مشکلات گوارشی و درمان دل پیچه کمک میکند.
برای این منظور بهتر است از زنجبیل در تهیه دمنوش استفاده کنید.
10. بابونه برای درمان دل پیچه
چای بابونه خاصیت ضد التهابی دارد و به کاهش دردهای ناشی از مشکلات گوارشی کمک میکند. همچنین کمک میکند تا ماهیچههای شکم آرامش کسب کنند تا درد، گرفتگی، اسپاسم، نفخ و دل پیچه درمان شود.
11. مصرف چای نعناع
چای نعناع از دیگر نوشیدنیهای مفید برای درمان دل پیچه است. به بهبود ترشح صفرا کمک میکند تا فرایند هضم بهتر انجام شود. حتی برای بهبود سوء هضم و نفخ موثر است.
با استفاده از چای نعناع تازه میتوان به آرامش عضلات شکم رسید. اما باید افرادی که به این گیاه حساسیت دارند و واکنش نشان میدهند، از گزینههای دیگر مصرف کنند.
جمعبندی
در این مقاله به مطرح کردن راهکارهایی برای درمان دل پیچه پرداختیم و عمده دلایلی که سبب آن میشوند را نیز مطرح کردیم. در نظر داشته باشید که اگر دل پیچه به طور مکرر ایجاد میشود، حتما باید برای بررسی علت، از پزشک شورت دریافت کرد.