بیماری ها و سلامتتیروئید

تیروئید کم کار را با 9 نشانه آن بشناسید + 7 راه درمان

 تیروئید کم کار از جمله ناراحتی‌های غددی بدن محسوب می‌شود که ممکن است مشکلات خاص خود را برای بدن ایجاد کند.

شناختن علائم ابتلا به آن، تشخیص به موقع این کمبود بدن، سبب می‌شود تا فرد بتواند راه مناسب برای کنترل و حتی درمان به موقع این ناراحتی را پیش گیرد. در ادامه مطلب هر چه لازم است در مورد این موضوع بدانید به طور جامعی ارائه شده است.

تیروئید کم کار چیست؟

مسلما افراد بسیار زیادی را در اطراف خود دیده‌اید که از خستگی مداوم رنج می برند بی آنکه هیچ دلیل موجهی برای آن داشته باشند.

این دسته از افراد اگر به سرعت به سراغ کشف این مسئله نروند مطمئنا در مدتی کوتاه با مشکلات بسیار زیادی روبرو خواهند شد زیرا این علائم، یکی از شایع ترین عواملی است که تیروئید کم کار از خود بروز می دهد.

مطالب مرتبط با تیروئید کم کار

این بیماری آنقدر خفیف اما خطرناک است که پزشکان از آن به عنوان بیماری خاموش یاد می کنند زیرا این توانایی را دارد که سال ها با ارسال علائمی پراکنده و مبهم، پزشکان را گمراه کرده و در بدن فرد باقی بماند.

غده تیروئید با ظاهری پروانه‌ای شکل که درست در جلوی گردن و زیر سیب گلو قرار دارد، با ترشح هورمون‌هایی از خود، وظیفه کنترل سوخت و ساز بدن را بر عهده دارد. از همین رو آگاهی از مشکلات آن و تشخیص درست و درمان آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

شکل غده تیروئید

یکی از اولین مسائلی که در رابطه با کم کاری تیروئید باید به آن اهمیت داد، عملکرد نامناسب سیستم ایمنی بدن است.

مطلب پیشنهادی
با 7 تا از سمی ترین مواد غذایی برای چشم آشنا شوید

در واقع بسیاری از افراد به دنبال مشکلی در غده تیروئید خود می گردند در صورتی که منشا اصلی آن در سیستم ایمنی بدن آنها است. اما نکته مثبت اینجاست با استفاده از آزمایش آنتی‌بادی به راحتی میتوان این بیماری را تشخیص داد. این آزمایش به بررسی دقیقی از عملکرد صحیح سیستم ایمنی بدن می‌پردازد و کم کاری تیروئید را مورد بررسی قرار می دهد.

طی تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده، محققان به این نتیجه رسیده اند که از جمله کسانی که از کم کاری تیروئید رنج می برند مبتلا به بیماری هاشیموتو نیز هستند.

هاشیموتو نوعی از بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافت های غده تیروئید حمله کرده و آنها را از بین خواهد برد. از همین رو افرادی که از این نوع بیماری ها رنج می برند در ابتدای هر آزمایش و بررسی، باید به دنبال منشا بیماری باشند و هیچ گاه نباید با مشاهده چند علائم و مصرف دارو آن را سرکوب کنند.

با توجه به اهمیت این بیماری در این مقاله در نظر داریم تا در رابطه با علائم تیروئید کم کار، راه های پیشگیری و همچنین راه های درمان توضیحاتی خدمت شما ارائه نمائیم.

علائم تیروئید کم کار

وقتی افراد با تیروئید کم کار روبرو می شوند در صدد آن هستند تا راهی برای درمان پیدا کنند اما نکته اینجاست که این بیماری به دلیل بروز علائم پراکنده راه تشخیص را برای پزشکان سخت کرده است. از همین رو تشخیص درست آن بسیار سخت و مسئله ای بسیار مهم تلقی می شود.

علائم تیروئید کم کار

برخی از علائم کم کاری تیروئید و یا فعالیت کم آن شامل بروز آلرژی مانند خارش چشم و عطسه، مشکلات پوستی مانند جوش، لک و کهیر، تپش قلب، مشکل معده، هضم یا یبوست، سینه درد، حالت تهوع، میل کم جنسی و افزایش وزن می‌شود. اما سوال اینجاست که آیا تاکنون با افرادی که به بی دلیل چاق می شوند روبرو شده‌اید؟

مطلب پیشنهادی
استرس اکسیداتیو چیست؟ چگونه باید آنرا پیشگیری و کنترل کرد؟

چاقی بی دلیل

اگر کمی به کسانی که به بیماری تیروئید کم کار دچار هستند توجه کنید متوجه این مسئله خواهید شد که این افراد بدون اینکه پرخوری کنند چاق می شوند. در واقع نکته اینجاست که چاقی این دسته از افراد به دلیل عدم تعادل بین انرژی دریافتی بدن و انرژی سوخت و ساز آنها به وجود می آید.

پزشکان بر این عقیده‌اند که افزایش وزن یکی از مهمترین نشانه‌هایی است که کم کاری تیروئید از خود بروز می‌دهد. پس از بررسی های لازم پزشکان به این نتیجه رسیده‌اند که بدن هنگامی که با کمبود هورمون تیروئید مواجه می‌شود، متابولیسم را به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد و افراد با کاهش اشتها و افزایش وزن روبرو خواهند شد که این مسئله بسیار آزاردهنده خواهد بود.

کم کاری تیروئید در صورتی که در مراحل ابتدایی به درستی تشخیص داده شده و درمان شود هیچ مشکلی را بروز نمی دهد اما در غیر اینصورت اختلالاتی مانند چاقی بی دلیل و درد مفاصل و حتی ناباروری را با خود به همراه دارد.

درمان کم کاری کاری تیروئید

درمان کم کاری تیروئید

یکی از عمده ترین راه هایی که برای درمان تیروئید کم کار پیش روی افراد قرار دارد، ایجاد تغییرات هورمونی می‌باشد. علائم این بیماری، پس از گذشت چند ماه از مصرف دارو از بین خواهد رفت اما نکته اینجاست که این دسته از افراد تا پایان عمر، محکوم به مصرف دارو هستند. مصرف دوز مناسبی از دارو به آنها کمک می کند تا از بزرگ شدن غده تیروئید جلوگیری کرده و نشانه های بیماری را ثابت نگه دارند.

مطلب پیشنهادی
انحراف چشم چرا ایجاد می‌شود؟ 4 راه درمان استرابیسم

افرادی که به کم کاری تیروئید مبتلا می شوند همواره در معرض ابتلا به بیماری های قلبی و همچنین افزایش کلسترول هستند و علاوه بر این، پوکی استخوان نیز آنها را تهدید می کند. از همین رو باید دوز مناسبی را برای مصرف انتخاب نمایند. در ادامه به معرفی برخی از روش های طبیعی برای درمان تیروئید کم کار میپردازیم.

روش هایی طبیعی برای درمان تیروئید کم کار

یکی از اولین اقداماتی که برای درمان کم کاری تیروئید پیش روی افراد قرار دارد، ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی است. بسیاری از افراد مبتلا به این بیماری همواره دچار خستگی مفرط، گیجی و فراموشی هستند از این رو برای اینکه این خستگی را از بین ببرند به سراغ کافئین میروند.

ماده‌ای که ضرر بسیار زیادی را به بدن می رساند و موجب بروز بیماری های دیگر شده و حتی عملکرد تیروئید را دچار مشکل می کند. به همین دلیل رعایت نکات زیر می تواند در حل این مشکل به آنها کمک کند.

  • داشتن تغذیه ای مناسب

در صورتی که بتوانید از یک رژیم غذایی مناسب که فاقد کافئین، قند و هر نوع کربوهیدرات است، پیروی کنید می توانید، این اطمینان را داشته باشید که در مدتی کوتاه بر تیروئید کم کار خود غلبه خواهید کرد.

مطلب پیشنهادی
آب مروارید - آیا کاتاراکت می تواند باعث نابینایی شود؟

شما باید مصرف کربوهیدرات‌های فرآوری شده خود را به حداقل برسانید زیرا این مواد عملکردی مشابه قند از خود به جای میگذارند. به همین دلیل است که پزشکان توصیه می کنند که مصرف سبزیجات غیرنشانسته‌ای را جایگزین آنها کنید.

  • افزایش مصرف پروتئین

همانطور که در جریان هستید، هورمون تیروئید برای انتقال به تمام بافت های موجود در بدن به پروتئین نیاز دارد از این رو مصرف پروتئین در هر وعده غذایی را نباید فراموش کنید. همچنین این ماده در عملکرد طبیعی غده تیروئید نقش بسیار مهمی را ایفا می کند.

شما به راحتی میتوانید پروتئین ها را در انواع مغزها، کره مغزها، محصولات دامی بدون آنتی بیوتیک مانند گوشت های دام محلی و علف خوار، تخم مرغ و ماهی های پرورشی و همچنین برخی حبوبات پیدا کنید.

هر چند که برخی بر این عقیده اند که مصرف توفو و شیر سویا و گوشت جایگزین و… دارای پروتئین می باشند اما نکته اینجاست که این محصولات حتی اگر کاملا ارگانیک باشند باز هم اختلالاتی را در عملکرد گیرنده های هورمونی و چرخه ی بازخورد به وجود می آورند.

پروتئین برای درمان کم کاری تیروئید
  • مصرف چربی های سالم کمک کننده‌اند

شما باید به این مسئله آگاه شوید که تمامی چربی ها برای بدن مضر نیست و در بسیاری از مواقع چربی دوست شما محسوب می‌شود و کلسترول جزء مواردی است که مسیرهای هورمونی بدن را می سازد. از همین رو اگر میزان کافی از چربی و کلسترول را به بدن نرسانید، تعادل هورمونی در بدن شما از بین خواهد رفت.

شما میتوانید با مصرف برخی از چربی های طبیعی و سالم مانند روغن زیتون، روغن حیوانی، آووکادو، تخم کتان، ماهی، مغزها، کره مغزها، پنیر و ماست پر چرب بدون هورمون و آنتی‌بیوتیک و شیر نارگیل، به میزان لازم، هورمون های تیروئید بدنتان را به تعادل برسانید و به درمان تیروئید کم کار بدنتان بپردازید.

مطلب پیشنهادی
مضرات وای فای چیست؟ کاکتوس آنها را دفع می کند؟

دقت داشته باشید که مصرف بیش از اندازه چربی ها میتواند همواره مشکلاتی را برای شما به همراه داشته باشد. توصیه می شود زیر نظر یک متخصص از چنین رژیمی پیروی نمائید.

  • مصرف مواد مغذی

اگر شما مواد مغذی مورد نیاز بدن را به موقع و به میزان کافی دریافت نکنید، شاید به تیروئید کم کار دچار نشوید اما نکته اینجاست که اگر این ریزمغذی‌ها به بدن نرسد میتواند علائم این بیماری را به طور قابل ملاحظه‌ای تشدید نمایند. مواد مغذی و ویتامین هایی که که برای درمان کم‌کاری تیروئید بسیار تاثیرگذار هستند شامل ویتامین D، آهن، اسید چرب، امگا3، سلنیوم، روی، مس، ویتامین A و ویتامین های گروه B می‌شوند.

امگا3 از جمله مواردی است که تاثیر بسیار زیادی بر عملکرد تیروئید میگذارد و توانایی واکنش به هورمون های تیروئید را در بدن افزایش می دهد.

شما به راحتی می توانید امگا 3 را در ماهی، محصولات دام های علف خوار، دانه های کتان و گردو پیدا کنید نکته جالب این است که اجزای سازنده این هورمون‌ها بر روی عملکرد دستگاه ایمنی و رشد سلولی نیز تاثیر بسیار زیادی دارد.

  • سرکه سیب

یکی دیگر از بهترین راه هایی که برای درمان اختلالات تیروئید کم کار پیش روی افراد قرار دارد مصرف سرکه سیب است. سرکه سیب این توانایی را دارد تا تا تعادل قلیایی بسیار خوبی را در بدن به وجود آورد و با سم زدایی به موقع و به اندازه، هورمون‌های موجود در بدن را تنظیم کرده و کاهش وزن را برای افراد پدید آورد.

مطلب پیشنهادی
چگونه طول عمر خود را افزایش دهیم؟ فقط با 5 راهکار ساده

برای استفاده از سرکه سیب تنها نیاز است که دو قاشق غذاخوری از آن را در یک لیوان پر از آب گرم قرار داده و مقدار کمی عسل را با آن مخلوط کنید و سپس روزانه بنوشید.

  • دوری از عوامل استرس زا

باید بدانید که غده تیروئید یکی از حساس ترین غده هایی است که در بدن وجود دارد و به هر عامل استرس زایی واکنشی متفاوت نشان می دهد از همین رو باید سعی کنید تا حد امکان از عوامل استرس و اضطراب آور دوری کنید.

رفع استرس برای درمان کم کاری تیروئید

انجام تمرینات آرامش بخش مانند یوگا میتواند آرامش را برای شما به ارمغان آورد و استرس را در شما کاهش دهد و با ایجاد تعادل در انرژی و افزایش سوخت و ساز بدن، علائم تیروئید کم کار را تا حد امکان به حداقل برساند.

  • حساسیت های غذایی را جدی بگیرید

همانطور که گفته شد در برخی موارد در بیماری هاشیموتو، سیستم ایمنی، غده تیروئید را یک عامل بیرونی شناسایی می کند و با حمله به آن سعی در از بین بردن آن دارد.

حتی برخی از غذاها التهاب‌هایی را به وجود می آورند که در بدن آن را به عنوان مهاج می‌شناسند و واکنش خود ایمنی از خود بروز می‌دهند. برای اینکه بتوانید این علائم را کاهش دهید باید نسبت به حساسیت های غذایی بسیار آگاه باشید.

خطرات تیروئید کم کار چیست؟

همانطور که اشاره شد، تیروئید کم کار روی متابولیسم بدن اختلالاتی ایجاد خواهد کرد. از طرفی وظیفه تیروئید تنظیم متابولیسم بدن و ترشح هورمون‌های T3 و T4 است. در صورت ایجاد اختلال در عملکرد تیروئید به صورت مستقیم روی ترشح این هورمون ها و سوخت و ساز بدن اختلالاتی بورز داده خواهد شد که در صورت عدم کنترل خطراتی که در ادامه بیان خواهیم کرد بروز داده می شوند.

مطلب پیشنهادی
پرکاری تیروئید چیست؟ 17 نشانه هشدار دهنده تیروئید پرکار

1. تاثیرات روانی

اغلب با ایجاد تیروئید کم کار حالات افسردگی و انزواطلبی در فرد ایجاد می شود. حتی گاهی گوشه گیری و عصبانیت نیز بروز داده خواهد شد. در صورت عدم درمان و کنترل این حالات تشدید خواهند شد.

2. بیماری نادر میگزدم

معمولا این بیماری در صورت عدم درمان به موقع و تشدید کم کاری تیروئید بروز داده می شود. اما معمولا به ندرت اتفاق می افتد. از جمله علائمی که برای این بیماری می توان نام برد احساس سرمای شدید، خواب آلود بودن و همینطور بی حسی خواهد بود.

3. اختلال در پیام رسانی های عصبی

یکی از سیستم های بدن که از عملکرد تیروئید تاثیر می پذیرد سیستم عصبی است. در صورت عدم درمان به موقع تیروئید کم کار، انتقال پیام های عصبی در سیستم پیام رسان بدن، از مغز گرفته تا نخاع و عصب در قسمت های مختلف بدن، با مخابره نادرست پیام رسان ها مواجه خواهند شد. در این صورت مواردی همچون بی حسی و گز گز شدن احساس خواهد شد.

4. عدم توانایی برای باروری

هورمون هایی که از تیروئید ترشح می شوند، به صورت مستقیم روی تخمک گذاری زنان تاثیر می گذارند. یکی از دلایل شایع ناباروری در زنان، کم کاری تیروئید درمان نشده است.

5. اختلال در دستگاه تنفسی

ضعف عضلات دستگاه تنفسی یکی از مشکلاتی است که در پی عدم درمان به موقع کم کاری تیروئید بروز داده خاهد شد. تنگی نفس، اختلال در دم و بازدم و نفس کم آوردن حین ورزش ناشی از این مشکل ایجاد می شود.

مطلب پیشنهادی
چرا همیشه سردمان می شود ؟ راهکار درمان چیست؟

6. تاثیر بر عملکرد قلب

در صورت کم کار شدن تیروئید و عدم درمان، متابولیسم بدن که به صورت مستقیم روی گردش خون تاثیر می گذارد، دچار اختلال می شود. در نتیجه این موضوع سلامت عضلات قلب نیز تحت تاثیر قرار می گیرد که در پی آن افت ضربان قلب، اختلال در سطح کلسترول خوب و بالا رفتن کلسترول بد، نارسایی قلبی و اختلال در پمپاژ خون را در پی خواهد داشت.

7. گواتر

التهاب و بزرگ شدن غده تیروئید را گواتر می گویند. یکی از مهمترین عواملی که سبب ابتلا به گواتر می شود کم کاری تیروئید است. گاهی این التهاب خطر جدی محسوب نمی شود اما در صورت تشدید می تواند مشکلات جدی در بلع و تنفس و همینطور اختلالاتی در صحبت کردن و خشونت صدا، سرفه های مکرر، خفگی در گلو، به هم زدن زیبایی و ظاهر گلو را به همراه داشته باشد.

مطالب مرتبط با تیروئید کم کار

سخن پایانی

در این مطلب هر آنچه که مفید است تا در مورد تیروئید کم کار بدانید، ارائه شد. تعریف کامل و جامعی برای تیروئید کم کار می‌تواند از طرفی موجب شناخت بهتر این کم‌کاری در بدن شود. بهتر است علائم گفته شده بررسی و چک شوند تا با تشخیص به موقع آن بتوان راه‌های کنترل و درمان آن را نیز به سرعت پیش گرفت.

المیرا حسن زاده

المیرا حسن زاده هستم عضو تیم تحریریه کوئیک فیت. تصمیم دارم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *