تغذیهغذاهای سالم

خواص سیر ترشی در 18 مورد + مواد مغذی و طرز تهیه

خواص سیر ترشی شامل گزینه‌های متعددی است که بدون آشنایی با آنها گاهی در کنار خوردن یک غذای خوشمزه به عنوان یک چاشنی عالی به بدن رسانده می‌شود. اغلب افراد از خواص فوق العاده این خوراکی خوشمزه بی‌خبر هستند و از آن کمتر مصرف می‌کنند. در ادامه این متن به توضیح بیشتر در مورد این چاشنی پرخاصیت خواهیم پرداخت تا از آن به طور متعادل استفاده کنید.

مواد مغذی موجود در سیر و سیر ترشی

از گذشته تا به امروز سیر را به دلیل خواص بی‌شماری که دارد به عنوان اکسیر جوانی می‌شناسند. سیر تازه در نزدیکی فصل بهار و اوایل تابستان برداشت می‌شود. که برای نگهداری آن و استفاده بهتر از فواید آن در تمام فصول سال علاوه بر خشک کردن به ترشی انداختن آن رو می‌آورند.

مطالب مرتبط با خواص سیر ترشی

بیشترین ویتامین که در سیر وجود دارد ویتامین C است. البته این تنها ویتامین موجود در آن به شمار نمی‌رود. گروه‌های ویتامینی از جمله ویتامین B1 و B2 و همینطور B3 در ترکیبات سیر وجود دارد. این موضوع خبر از خاصیت آنتی اکسیدانی بالای این گیاه پرخاصیت را دارد.

سیر و خواص سیر ترشی

مواد معدنی از جمله منیزیم، آهن، اسید فولیک، روی، کلسیم، پتاسیم و خاصیت آنتی‌اکسیدانی فراوانی را شامل می‌شود. این موضوع در مورد سیر ترشی نیز صدق می‌کند و یا سیری که در انواع خوراکی‌ها و مواد غذایی به کار برده می‌شود.

مهمترین خواص سیر ترشی برای سلامتی

سیرترشی‌هایی که در منزل تهیه می‌شوند خاصیت بیشتری نسبت به سیرترشی‌های کارخانه‌ای دارند. زیرا در نوع خانگی سیر برای رسیده شدن در ترشی جوشانده نمی‌شود و یا از نمک کمتری برای رسیدن آن استفاده می‌کنند.

مطلب پیشنهادی
آشنایی با خواص پونه و فواید آن برای سلامتی و درمان

پس بهتر است این چاشنی خوشمزه برای کنار غذای اصلی را در منزل تهیه کرد. که در ادامه متن ابتدا خواص آنرا بیان خواهیم کرد که به علاقه‌مندی افراد برای استفاده از آن کمک کند و سپس طرز تهیه سریع برای یک سیر ترشی خوشمزه خانگی را ارائه خواهیم کرد.

خاصیت آنتی اکسیدانی سیر ترشی

برجسته‌ترین و اصلی‌ترین خاصیتی که از مواد غذایی تهیه شده با سیر می‌توان عنوان کرد، خاصیت آنتی اکسیدانی است. بسیاری از بیماری‌هایی که فرد به آنها مبتلا می‌شود، به دلیل سیستم ایمنی ضعیف بدن است.

بسیاری از پزشکان بر این عقده‌اند که به دلیل وجود خاصیت آنتی‌اکسیدانی در سیر ترشی و سیر، بهترین گزینه برای در امان ماندن از بیماری‌ها استفاده متعادل از خواص سیر ترشی و سیر محسوب می‌شود. از جمله مواردی که به خاصیت آنتی اکسیدانی سیر مربوط می‌شود را می‌توان موارد زیر بر شمارد.

1. با خنثی کردن رادیکال‌های آزاد به پیشگیری از ابتلا به انواع سرطان مانند سرطان خون و سرطان روده بزرگ می‌انجامد.
2. پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و بیماری‌های ویروسی مانند آنفولانزا را به همراه دارد.

مهمترین خواص سیر ترشی

خواص سیر ترشی برای قلب و عروق

اکثر افراد سیر ترشی را به عنوان کمکی برای بهبود بسیاری از بیماری‌هایی که به خون، رگ‌ها و قلب مربوط است می‌شناسند. این باور صحیحی است و تاثیر به سزای این خوراکی خوشمزه را می‌توان در مواردی از قبیل گزینه‌های زیر برای قلب و عروق شاهد بود:

3. این خوراکی خاصیت ضد انعقاد خون و کاهش دهنده غلظت خون را به همراه دارد. اما بهتر است بیمارانی که درمان دارویی برای انعقاد خون را پیش گرفته‌اند در مورد استفاده آن از پزشک معالج مشورت بگیرند و از مصرف آن تا حد ممکن پرهیز کنند.

مطلب پیشنهادی
خواص جعفری + معرفی ویتامین‌ها و مواد مغذی این سبزی

4. مصرف متعادل و مرتب از سیرترشی به کاهش چربی بد و کلسترول بد خون کمک می‌کند. بالا رفتن کلسترول بد در بدن، می‌تواند زمینه ابتلا به بیماری‌های قلبی را فراهم کند.

5. معروفترین خاصیت سیر ترشی پایین آوردن فشار خون بالا محسوب می‌شود که اکثر افراد آن را شنیده‌اند. البته برای این منظور بهتر است از نوع بدون نمک آن استفاده شود.

6. سیر ترشی خونساز است و برای بهبود علائم کم خونی می‌تواند بسیار مفید باشد. البته به عنوان تنها راه درمان نباید به آن نگاه کرد.

7. خواص سیر ترشی شامل تصفیه و پاکسازی کننده خون و کبد نیز می‌شود. این موضوع به بهبود عملکرد بسیاری از ارگان‌های حیاتی کمک می‌کند.

8. سیر ترشی خوراکی مفیدی برای بیماران قلبی و عروقی محسوب می‌شود. اما باید مقدار متعادلی از آن را استفاده کنند.

خواص سیر ترشی برای قلب و عروق

خواص سیر ترشی برای دستگاه گوارش و معده

از دیگر خواص این خوراکی که برای بدن به همراه دارد، به فواید آن برای معده و دستگاه گوارش می‌توان اشاره کرد. البته سیر و ترکیب آن در کنار سرکه سبب ایجاد این همه خاصیت برای تمام ارگان‌های بدن شده‌اند. در این قسمت تمام خواص سیر ترشی که بر معده تاثیر گذار است را نام برده‌ایم:

9. مصرف این نوع ترشی به شست و شو و پاکسازی مجاری صفراوی منجر می‌شود. پاکسازی مجاری صفراوی بر کاهش التهاباتی که به بروز انسداد می‌انجامد تاثیر می‌گذارد.

مطلب پیشنهادی
خواص گوجه فرنگی برای بدن + باروری آقایان + زیبایی

10. استفاده از سیر ترشی به هضم غذاهای سنگین و دیر هضم کمک می‌کند. اما نباید مقدار زیادی از مواد غذایی را مصرف کرد و سپس به این امید از سیر ترشی استفاده کرد.

11. یکی از راهکارهای خوبی که برای باز کردن اشتها می‌توان استفاده کرد مصرف سیر ترشی است. این خوراکی اشتها آور طبیعی و بسیار موثری است که برای باز شدن اشتها تاثیر به سزایی دارد.

12. استفاده از سیر ترشی به بالا رفتن سرعت هضم غذا کمک شایانی می‌رساند. اما بهتر است در کنار راهکارهایی همچون خوب جویدن غذا به کار برده شود.

13. به عنوان یک از بین برنده آفت‌های دهانی برای افراد صفراوی، گزینه‌ای بسیار تاثیرگذار است. اغلب آفت‌های دهانی در پی آلودگی و یا مصرف برخی از خوراکی‌ها بروز داده می‌شوند.

16. سیر ترشی کاهش دهنده و قطع کننده خونریزی داخلی معده و همینطور خونریزی بواسیر به شمار می‌رود.

15. این نوع ترشی ضد عفونی کننده معده و علاوه بر آن ضد عفونی کننده دهان و دندان‌ها است.

خاصیت پاکسازی و زیباکنندگی سیر ترشی

14. برای جلوگیری از پیری زودرس و جوانسازی پوست و مو می‌توان به مقدار متعادل از سیر ترشی استفاده کرد. این تاثیر به علت داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی است که به همراه دارد.

17. خیلی از افراد به دنبال پاکسازی کبد هستند تا برخی از مشکلات بدنی آنها رفع شود. سیر ترشی گزینه‌ای موثر در پاکسازی کبد محسوب می‌شود.

18. استفاده از این خوراکی می‌تواند در بالا رفتن متابولیسم بدن تاثیر به سزایی داشته باشد. بالا رفتن متابولیسم بدن به کاهش وزن سریع‌تر کمک شایانی می‌رساند.

طبع سیر ترشی چیست؟

مزاج بسیاری از افراد حساس است و برای در تعادل نگه داشتن آن باید طبع خوراکی‌های مصرفی را دانست. اما سیر ترشی یکی از گزینه‌هایی است که از ترکیب دو ماده حاصل می‌شود برای این موضوع باید طبع هر دو را دانست.

مطلب پیشنهادی
شنبلیله چیست؟ (7 خاصیت تخم شنبلیله + طریقه مصرف)

با این حال طبع سیر در طب سنتی گرم و خشک معرفی می‌شود که از طرف دیگر سرکه دارای طبع سرد و تر است. از طرفی ترکیب سیر ترشی شامل سیر و سرکه می‌شود که از این رو طبعی متعادل را ایجاد می‌کند. البته این موضوع به مرور زمان بیشتر ایجاد خواهد شد.

  • طبع افراد می‌تواند به دریافت بسیاری از مواد غذایی واکنش‌های مختلفی را بروز دهد. بسیاری از نکات مهم در مورد مزاج‌شناسی وجود دارد که با تمام پیچیدگی به آنها پرداخته نمی‌شود. برای این منظور متنی کامل اما با گفتاری بسیار ساده را گردآوری کرده‌ایم که با مراجعه به آن می‌توانید به این نکات مهم در رابطه با مزاج‌شناسی پی ببرید. برای دریافت این نکات به مقاله مزاج‌شناسی و 4 طبع اصلی مراجعه کنید.

خواص سیر ترشی برای چه کسانی بهتر است؟

نتیجه‌ای که از طبع سیر ترشی می‌توان دریافت کرد این است که سیر ترشی برای هیچ فردی ممنوعیتی ندارد و می‌توان استفاده متعادل از آنرا در کنار وعده‌های غذایی داشت تا از برجسته‌ترین و بهترین خواصی که برای بدن به همراه دارد بهره‌مند شد.

البته بسیاری از افراد ممکن است با دانستن خاصیت‌های بسیار مفید این خوراکی در مصرف آن زیادی روی کنند که این موضوع ممکن است فشار آنها را پایین آورده و به شدت اذیت کننده باشد و موجب ایجاد سرگیجه برایشان شود.

پس بهتر است حد اعتدال در مصرف سیر ترشی و حتی سایر مواد غذایی و خوراکی‌ها رعایت شود.

مهمترین خواص سیر ترشی هفت ساله در طب سنتی

باورهای متفاوتی در رابطه با خاصیت سیر ترشی چندین و چند ساله وجود دارد. برخی بر این باورند که خواص آن از دست می‌رود و باید سیرترشی‌های خوشمزه را تا تُرد هستند مصرف کرد و از خاصیت‌های آنها بهره برد.

مطلب پیشنهادی
شناخت 7 خواص بامیه + فواید مصرف آن در دوران بارداری

اما بر خلاف این افراد، برخی دیگر سیر ترشی نرم را ترجیح می‌دهند و بر این باور هستند که خواص بسیار بیشتری از نوع تازه آن دارد. جالب است بدانید وقتی سیر ترشی بیشتر می‌ماند و نرم می‌شود، طبع متعادل‌تری خواهد داشت. در نتیجه تمام مزاج‌ها می‌توانند بدون آسیبی بر طبع خود از آن استفاده کنند.

همانطور که بیان شد طبع سیر گرم و خشک است و سرکه نیز دارای طبع سرد و تر است.
این دو بعد از گذشت 7 سال به طبعی متعادل می‌رسند که خواص دارویی بسیار بالایی را خواهند داشت. این خواص سیر ترشی هفت ساله شامل موارد زیر می‌شوند:

  • باز کننده رگ‌ها و عروق مرتبط با قلب و مغز است.
  • موثر در هضم غذاهای سنگین و غذاهایی که به سختی هضم می‌شوند.
  • به دفع سنگ صفرا می‌انجامد و سبب پاکسازی مجاری صفراوی می‌شود.
  • به کاهش کلسترول بد خون کمک می‌کند.
  • برای کاهش التهابات بدنی بسیار مفید و موثر عمل خواهد کرد.
  • از آن به عنوان یک اشتهاآور طبیعی می‌توان بهره گرفت.
  • یکی از بهترین خوراکی‌ها برای پاکسازی کبد و سموم بدن است.

باورهای غلط در مورد خواص سیر ترشی چند ساله

همانطور که اشاره شد، برخی بر این باورند که خاصیت سیر ترشی بر اثر مرور زمان افزایش می‌یابد. اما باید این باور را کمی اصلاح کرد. با اینکه سیر ترشی چند ساله نرم و خوشمزه می‌شود اما با توجه به اینکه در ترکیب آن سرکه و نمک یا افزودنی‌های دیگر مثل شیره انگور یا عسل اضافه می‌شود، به مرور زمان خواص، مواد مغذی و ویتامینی خود را از دست می‌دهد.

مطلب پیشنهادی
خواص بادمجان : 10 مورد از مهمترین فواید و طبع بادمجان

این موضوع به دلیل فرایندهای شیمیایی است که با گذشت زمان رخ می‌دهد پس بهتر است گول متعادل شدن طبع آنرا نخورید. این فرایندهای شیمیایی اغلب ممکن است سبب تولید نیترات شوند که بر اثر دریافت آن به مرور زمان، زمینه‌سازی برای ابتلا به سرطان معده فراهم خواهد شد. پس بهتر است تا سیر ترشی تّرد است و حدود یک یا دو سال از تهیه آن می‌گذرد، از خواص آن بهره ببرید.

طرز تهیه سیر ترشی در خانه برای بهره‌مندی از خواص آن

با آشنایی در مورد خواص سیر ترشی بهتر است طرز تهیه آن را آموخت. این موضوع تنها نیاز به مواد خوراکی از جمله سیر، سرکه و مقدار کمی نمک است.

البته برخی از افراد مقدار 1 الی 2 قاشق از شیره انگور یا شیره خرما برای ملس بودن طعم ترشی استفاده می‌کنند که این موضوع بسته به سلیقه افراد دارد. برخی دیگر از ادویه مثل فلفل و گلپر یا سبزیجات تازه یا خشک مثل ترخون و مرزه برای طعم دهندگی و عطر بیشتر و بهتر آن استفاده می‌کنند.

تهیه سیر ترشی خانگی

حدود 1 کیلو بوته سیر تازه را ابتدا شسته و پوست اضافه و ریشه آنها را گرفته تا کاملا تمیز شوند. بعد از چیدن آنها در ظرف شیشه‌ای، سرکه ترکیب شده با 1 قاشق نمک را روی آنها باید ریخت تا جایی که کاملا پر شود. اگر مواد دیگری مانند شیره یا سبزیجات را می‌خواهید اضافه کنید بهتر است شیره را با سرکه ترکیب کنید و یا سبزیجات را نیز لایه به لایه روی سیرها بچینید.

مطلب پیشنهادی
خواص ریواس چیست و مواد مغذی آن کدام است؟

در انتها درب بطری را ببندید. در نهایت بعد از گذشت 2 ماه سیر ترشی آماده می‌شود. البته هر چقدر دیرتر از آن استفاده شود نرم‌تر و خوشمزه‌تر خواهد بود که این موضوع به سلیقه افراد بستگی دارد.

چطوری خاصیت سیر ترشی را حفظ کنیم؟

جالب است بدانید هر قدر عطر و بو یا اصطلاحا خاصیت آروماتیک سیر ترشی بیشتر باشد، خواص بیشتری را به بدن می‌رساند. در واقع سیر ترشی وقتی که تازه است بو و عطر بیشتری دارد در نتیجه خواص خود را حفظ کرده است و برای بدن خیلی مفیدتر است.
در واقع خاصیتی همچون سیر تازه را به بدن می‌رساند.

اما برخی از افراد برای تهیه سیر ترشی، سیر را می‌پزند یا اینکه آن را سرخ می‌‎کنند. این موضوع باعث می‌شود تا سیر بسیاری از خواص خود را از دست بدهید. همانطور که می‌دانید طی فرایند پختن، بیشتر مواد مغذی و ویتامینی یا حتی عطر سیر از بین می‌رود. گفته می‌شود طی فرایند پخت و پز، مقداری حدود 40 الی 70درصد از خواص سیر کم می‌شود.

در نظر داشته باشید که بالاتر بودن خاصیت سیر ترشی کهنه باوری است که از گذشته تا به امروز به ما رسیده است و هنوز از نظر علمی به اثبات نرسیده است.

آیا سیر ترشی عوارض و مضراتی هم دارد؟

سیر خاصیت ضد میکروب دارد و برای دفع عفونت از بدن بسیار مفید است. همه این تاثیرات در سیر ترشی هم وجود دارد. اما در صورتی که در مصرف سیر ترشی زیاده روی شود، می‌تواند مواری همچون گزینه‌های زیر را به همراه داشته باشد:

  • سردرد
  • سرگیجه
  • ضعف نیروی جنسی
  • بروز جوش
  • ضعف بینایی
  • در صورتی که نمک زیاد داشته باشد افزایش فشار خون را به همراه دارد
مطلب پیشنهادی
ترشی کلم بروکسل تنها با 5 مرحله سریع، ساده و خوشمزه

سیر ترشی خانگی و صنعتی چه تفاوتی دارند؟

در تهیه سیر ترشی‌های صنعتی نمک بیشتری به کار برده می‌شود. حتی سیر را در سرکه کمی می‌جوشانند. به همین دلیل تا حدودی از ارزش غذایی سیر کاسته می‌شود. به همین دلیل سیر ترشی خانگی اغلب گزینه بهتر و مناسب‌تری است.

گوگرد موجود در سیر ترشی وقتی در فرایند هضم قرار می‌گیرد، گاز ایجاد می‌شود. این گاز در جریان خون وارد می‌شود و بوی بد در دهان و سیستم تنفسی را به همراه دارد. اما وقتی در تهیه سیر ترشی صنعتی طعم دهنده و خوشبو کننده‌های متعدد به کار برده می‌شود، با اینکه مقادیری گوگرد به همراه دارد، ولی باعث بوی دهان نمی‌شود.

جالب است بدانید خواص درمانی سیر خام بعد از پوست کندن و 30 دقیقه قرار گرفتن در معرض هوا فعال می‌شود. اما در سیر ترشی طی فرایندی که برای تهیه آن طی می‌شود، خواص درمانی فعال خواهد بود.

مطالب مرتبط با خواص سیر ترشی

سخن پایانی

در این مطلب به طور کامل در مورد خواص ، بسیار موثر در درمان و پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها به شمار می‌رود. اما با این حال بهتر است حد اعتدال در مصرف آن رعایت شود و افراد با معده حساس و حتی افرادی که تحت درمان بیماری خاصی هستند در مورد مصرف آن از پزشک مشورت بگیرند.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

  1. سلام خانم غفوری لطفا در صورت امکان راهنمایی بفرمایید برای آزمایش سیرترشی به کجا میتونم مراجعه کنم چون بعداز 25 سال نگهداری حالا میگن قابل مصرف نیست و به دلیل وجود نیترات در آن سرطان زاست .میخوام مطمئن بشم .ممنون میشم پاسخ بدین.

    1. سلام همراه گرامی کوئیک فیت
      سیرترشی چند ساله قطعا طعم وسوسه کننده ای دارد.
      به نظر من بهتر است از متخصصین تغذیه در این مورد مشورت بگیرید از این طریق بهتر هم راهنمایی خواهید شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *