تغذیهغذاهای سالم

خواص زیره ؛ 10 خاصیت درمانی و کاربردی انواع زیره

خواص زیره گزینه‌های متعددی را شامل می‌شود که اکثر آنها به سیستم گوارشی مربوط می‌شود. زیره دانه‌ای ریز در ادویه‌ها است که اغلب در دو نوع زیره سبز و زیره سیاه می‌توان آنرا تهیه کرد.

کاربردهای این ادویه در برخی از غذاها به دریافت خواص آن منجر می‌شود که گاهی نسبت به آنها بی توجه هستیم. از این رو پیشنهاد می‌کنیم این متن را دنبال کنید تا برجسته‌ترین خواصی که زیره به همراه دارد را برایتان معرفی کنیم.

دانه‌های معطر زیره

زیره دانه‌های معطر و خوشبویی است که در آشپزی و حتی پزشکی کاربردهای متعددی دارد. گیاهِ علفیِ زیره، ارتفاعی تا 80 سانتی متر ممکن است داشته باشد که دانه‌های 2 الی 3 میلی‌متری زیره را به عنوان میوه پرورش می‌دهد.

در برخی از مناطق جغرافیایی، گیاه زیره به صورت خودرو رشد می‌کند. کشورهایی مانند افغانستان، شیلی، مصر، هند، ایران، مراکش و کوبا و… این گیاه را به صورت خودرو کشت می‌کنند. خواص زیره برای درمان بسیاری از مشکلات سبب شده است تا آنرا به سراسر جهان صادر کنند.

معروف‌ترین و مرغوب‌ترین نوع زیره در ایران متعلق به استان کرمان است که به علت بافت خاکی که دارد به صورت خودرو این گیاه را پرورش می‌دهد. زیره کوهی یا همان زیره کرمان رنگ سیاه دارد.

خواص انواع زیره

مطالب مرتبط با خواص زیره

مطلب پیشنهادی
خواص هل ؛ (13 خاصیت اثبات شده + معرفی ویتامین‌ها)

خواص زیره به مواد معدنی و ویتامینی که با خود به همراه دارد مربوط می‌شود که اغلب برای مشکلات گوارشی و دردهای شکمی بسیار مفید است. اما بهتر است به صورت دقیق‌تر مواد تشکیل دهنده آنرا بشناسیم تا بتوانیم بعد از آن خواصی که به همراه دارد را بررسی کنیم.

آشنایی با ویتامین‌ها و مواد معدنی زیره

متاسفانه مطالعات بسیار کمی در رابطه با خواص زیره انجام شده است اما مواد تشکیل دهنده آن بیانگر خواصی که به همراه دارد، هستند. دانه‌های زیره مواد معدنی زیر را شامل می‌شوند:

  • آهن
  • پتاسیم
  • پروتئین
  • روی
  • منیزیم
  • منگنز
  • کلسیم
  • مس
  • فیبر گیاهی
  • سدیم
  • فسفر

مواد معدنی تشکیل دهنده زیره تاثیرات به سزایی را در درمان مشکلات بدنی ایجاد می‌کنند که در ادامه هر یک را به صورت مجزا بیان خواهیم کرد. اما ویتامین‌هایی که در این دانه‌های ریز وجود دارند در گزینه‌های زیر آورده شده است:

  • ویتامین A
  • ویتامین C
  • ویتامین E
  • ویتامین K
  • ویتامین B1 یا تیامین
  • ویتامین B2 یا ریبوفلاوین
  • ویتامین B3 یا نیاسین
  • ویتامین B6 یا پریدوکسین

علاوه بر این موارد، یکی از خواص زیره به ناچیز بودن کالری مربوط می‌شود که قند، چربی اشباع و کلسترول آن نیز صفر است. می‌توان گفت با استفاده متعادل از آن حتی به کاهش کلسترول و چربی نیز می‌توان دست یافت.

انواع زیره را بشناسید

پیش از شروع به بررسی خواص زیره ممکن است سوالات متعددی در رابطه با تفاوت اثر زیره سیاه و زیره سبز ایجاد شود. لازم به ذکر است که به طور طبیعی دو نوع زیره وجود دارد که شامل زیره سبز و زیره سیاه می‌شود:

  1. زیره سیاه: این نوع که به زیره کوهی و زیره کرمان نیز شناخته می‌شود، در مناطق کوهستانی کرمان به شکل خودرو رشد می‌کند. یکی از بهترین سوغات‌های کرمان نیز شناخته می‌شود که عطر بیشتری نسبت به زیره سبز دارد.
  2. زیره سبز: این نوع به صورت پرورشی در ایران کشت می‌شود اما نوع خودروی آن نیز وجود دارد. از لحاظ ظاهری کمی درشت‌تر از زیره سیاه است اما عطر کمتری دارد. از آن در تهیه پودر کاری به کار برده می‌شود.
مطلب پیشنهادی
خواص زعفران ؛ 11 خاصیت + تاثیر آن بر لاغری و پوست

تفاوت این دو نوع بیشتر در شکل ظاهری آنها است. اما عطر و بوی نوع سیاه به علت تفاوت در مقدار برخی از مواد تشکیل دهنده بیشتر از نوع سبز است.

طبع زیره چیست؟

یکی از نکات مهمی که برای افراد با مزاج‌های مختلف باید در نظر داشت، به طبع مواد غذایی مربوط می‌شود. گاهی کوچکترین تغییر در برنامه غذایی ممکن است مزاج افراد را تحت تاثیر قرار دهد که لازم است به آن توجه کرد.

در طب سنتی طبع زیره را گرم و خشک معرفی کرده‌اند که از آن به بهترین شکل می‌توان برای جنبه‌های درمانی کمک گرفت. با ادامه این مطلب همراه باشید تا این خواص را به طور کامل برایتان بیان کنیم.

آشنایی با مهمترین خواص زیره

با دریافتن اطلاعات زمینه‌ای در رابطه با زیره، حالا زمان بررسی خواصی است که به همراه دارد. آشنایی با این خواص می‌تواند کاربرد آنرا در منوی تغذیه‌ای کمی پررنگ‌تر کند اما نباید اعتدال در مصرف آنرا فراموش کرد.

مطلب پیشنهادی
رازیانه در بارداری چه فواید و خطراتی به همراه دارد؟

1. خواص زیر برای دستگاه گوارشی

این دانه به علت طبع گرمی که به همراه دارد، تاثیرات به سزایی در بهبود مشکلات بدنی ایجاد می‌کند. اما برجسته‌ترین کاربردهای آن به رفع مشکلات گوارشی مربوط می‌شود که هر یک را بهتر است به صورت مجزا بررسی کنیم.

زیره برای درمان انگل گوارشی

طبق توصیه‌های انجام شده در طب سنتی، زیره برای درمان انگل معده بسیار مفید و موثر است. این دانه‌ها می‌توانند تاثیر به سزایی در نابود کردن کرم‌های انگلی معده داشته باشند. مصرف متعادل و منظم آن مانند یک دارو، بدون اینکه عوارض جانبی داشته باشد سبب لاروکشی کرم‌ها و از بین رفتن کامل آنها در معده می‌شود.

زیره برای رفع نفخ و گازهای شکمی

خواص زیره برای از بین بردن گازهای شکمی بسیار تاثیرگذار است و از آن می‌توان به عنوان یک ضد نفخ قوی نام برد. برای این منظور دم کرده یا پودر آن در تهیه غذا، گزینه مناسبی خواهد بود.

زیره مسکنی برای دردهای روده

برخی از موارد دردهای روده ناشی از عوارض تغذیه غلط یا مصرف داروهای خاص و هر علت دیگری، ایجاد می‌شوند که برای رفع آنها می‌توان از زیره به عنوان یک مسکن طبیعی استفاده کرد.

درمان یبوست با زیره

فیبر گیاهی و سایر ترکیبات موجود در دانه‌های زیره، ترشح آنزیم‌های گوارشی را به همراه دارند. از این رو با تسریع در فرایند گوارش غذا، به بهبود فرایند هضم منجر می‌شوند و یبوست درمان خواهد شد.

مطلب پیشنهادی
لاغری سریع با عرق زیره - کوچک شدن شکم با عرق زیره

خواص زیره برای رفع مشکلات سوء هاضمه

همانطور که اشاره شد، برجسته‌ترین تاثیری که زیره بر بدن می‌گذارد، به برطرف کردن مشکلات گوارشی مربوط می‌شود. طبق تحقیقات انجام شده بر تاثیرات زیره، روغن آن برای درمان سوء هاضمه بسیار موثر واقع شده است.

برای این منظور بهتر است در صورت ابتلا به مشکلات هضم، مقداری از دمنوش زیره را روزانه استفاده کنید تا تاثیرات درمانی آنرا پس از مدتی دریافت کنید.

این دانه دارای ترکیباتی است که غدد ترشح کننده اسیدهای صفراوی و آنزیم‌ها را تحریک می‌کند. در نتیجه هضم سریع غذا از روده و معده را به همراه دارد. علاوه بر این موضوع، از تشکیل گاز در دستگاه گوارش جلوگیری می‌کند که این موضوع خود در هضم بهتر مواد غذایی بسیار موثر خواهد بود.

خواص زیره برای معده

2. خواص زیره برای بیماران مبتلا به دیابت

طبق تحقیقات انجام شده، مصرف زیره برای مبتلایان به دیابت، سبب کاهش سطح قند خون آنها می‌شود. در واقع مصرف دوره‌ای از زیره، سطح قند خون را به مقدار قابل توجهی کاهش خواهد داد.

همانطور که در ترکیبات این دانه بیان شد، قند آن صفر است و در یک قاشق از آن تنها مقدار 3 گرم کربوهیدرات وجود دارد. علاوه بر این موضوع فیبر گیاهی موجود در آن به رفع کلسترول بدن و کاهش وزن کمک می‌کند که در پی همه این موارد قند خون نیز به طور طبیعی کاهش خواهد داد.

مطلب پیشنهادی
خواص دانه چیا ؛ 3 حقیقت مهم در مورد لاغری با دانه چیا

اما باید به این نکته توجه داشت که درمان قطعی و کنترل دیابت تنها با داروهای تجویز شده انجام می‌شود و مصرف گیاهان دارویی به عنوان مکمل در کنار درمان اصلی، طبق صلاح‌دید پزشک باید به کار برده شوند.

3. تقویت سیستم ایمنی بدن با زیره

یکی از گزینه‌هایی که در ترکیبات زیره وجود دارد، ویتامین C است. این ویتامین نسبت به سایر ویتامین‌های موجود در آن مقدار بیشتری دارد که سبب رساندن خواص آنتی اکسیدانی به بدن می‌شود.

با دریافت تاثیرات آنتی اکسیدانی این دانه، می‌توان به تقویت سیستم ایمنی بدن پرداخت. در نتیجه از ابتلا به بیماری‌هایی مانند بیماری‌های التهابی، فشار خون و حتی سکته مغزی جلوگیری می‌شود.

به ویژه در دنیای امروزی که استرس به بخشی جداناپذیر از زندگی تبدیل شده است، لازم است برای پیشگیری از تضعیف سیستم ایمنی بدن نیز راهکارهایی مانند استفاده از دمنوش‌ها را پیش گرفت. نوشیدن روزانه یک فنجان از دمنوش زیره در این امر می‌تواند بسیار موثر باشد.

4. درمان کم خونی

یکی از خواص زیره که به ویژه برای زنان از اهمیت بالایی برخوردار است، به درمان کنندگی کم خونی مربوط می‌شود. دانه‌های زیره حاوی آهن هستند که برای تولید هموگلوبین (مولکولی برای اکسیژن رسانی در بدن) باید به بدن برسند. مصرف منظم زیره تا حد به سزایی به درمان و پیشگیری از کم خونی می‌انجامد.

مطلب پیشنهادی
خواص جوز هندی در 11 مورد + نحوه مصرف و عوارض احتمالی

5. خواص زیره برای دوران قاعدگی

دردهای ناشی از تغییرات هورمونی دوران قاعدگی، برای زنان و افراد دارای رحم منتسب به زنان، ممکن است در هر دوره ایجاد شود. استفاده از دم کرده زیره به همراه مقداری نبات می‌تواند نفخ و التهابات را تا حدودی کنترل کرده و دردهای شکمی ناشی از آن را بهبود بخشد. حتی زیره در تنظیم چرخه قاعدگی نیز موثر است و ترکیب آن با رازیانه این اثر را دو چندان خواهد کرد.

6. خواص زیره برای لاغری

یکی از تاثیرات زیره که از گذشته تا به امروز همه افراد آنرا به گوش شنیده‌اند، به چربی سوز بودن آن مربوط می‌شود. ترکیبات زیره برای شکستن چربی‌های انباشت شده در بدن بسیار موثر است و در کنار رژیم غذایی لاغری و فعالیت بدنی، به عنوان یک محرک عالی برای شکستن چربی‌های ناحیه شکم و پهلو عمل می‌کند.

از این دانه به صورت پودر شده در غذا و سالاد یا به صورت دم کردنی برای این منظور می‌توان استفاده کرد. اما بهتر است تعادل در استفاده از آن را نگه داشت.

  • استفاده از زیره برای لاغری به اشکال مختلف امکان پذیر است. اما یکی از تاثیرگذارترین انواع اشکالی که برای لاغری با زیره وجود دارد، عرق آن است. برای اطلاع بیشتر در مورد تاثیر این نوشیدنی بر لاغری پیشنهاد می‌کنیم مقاله کوچک کردن شکم و لاغری سریع با عرق زیره را مطالعه کنید.

7. خواص زیره برای بهبود مشکلات تنفسی

امروزه با بالا رفتن میزان آلاینده‌های موجود در هوا، مشکلات تنفسی اکثر افراد را به خود درگیر کرده است. برخی از مواد غذایی طبیعی، نقش تسکین دهنده‌ای را در این زمینه دارند. استفاده از زیره تاثیرات مطلوب زیر را برای دستگاه تنفسی به همراه دارد:

  • به بهبود تنگی نفس کمک می‌کند
  • موثر برای رفع سکسکه است
  • با از بین بدن باکتری‌های دهانی، تنفس را خوشبو می‌کند
  • تیموکینون موجود در آن التهابات ایجاد شده در دستگاه تنفسی را التیام می‌بخشد
  • به بهبود حمله‌های آسمی منجر می‌شود
  • خاصیت ضد سرفه دارد و به سرکوب سرفه‌های خشک می‌انجامد
مطلب پیشنهادی
13 خاصیت برجسته خردل + ممنوعیت‌ها و مصرف در بارداری

8. خواص زیره برای سلامت پوست

ترکیبات زیره شامل ویتامین‌ها و مواد مغذی بسیار مفیدی برای پوست است. این ترکیبات خاصیت آنتی اکسیدانی فراوانی را به بدن می‌رسانند که از استرس اکسیداتیو جلوگیری می‌کند.

ویتامین E موجود در زیره به خاصیت ارتجاعی پوست می‌انجامد که برای پیشگیری از خشکی و افتادگی پوست بسیار موثر است. علاوه بر مصرف خوراکی زیره، می‌توان از آن به صورت موضعی برای رفع خارش و بثورات پوستی نیز استفاده کرد.

9. مصرف زیره برای فشار خون

یکی از ترکیباتی که برای زیره نام بردیم، پتاسیم بود. این ماده معدنی در تنظیم و متعادل نگه داشتن فشار خون بسیار موثر است. پتاسیم برای متعادل نگه داشتن الکترولیت‌های موجود در بدن ضروری است که جریان فشار خون را به صورت مشتقیم تحت تاثیر قرار می‌دهند.

حتی زیره در کاهش کلسترول بد خون نیز موثر است که به طور مستقیم روی جریان فشار خون اثر خواهد داشت. در نتیجه‌ی این موضوع، ضربان قلب نیز با ریتم منظمی انجام خواهد شد. از این رو از بروز مشکلات قلبی نیز جلوگیری خواهد شد.

مطلب پیشنهادی
خواص میخک چیست؟ نحوه مصرف میخک برای کاهش درد

10. خواص ضد ویروسی و آنتی باکتریایی زیره

از جمله تاثیراتی که برای زیره می‌توان بیان کرد به موضوع ضد ویروسی و ضد باکتریایی آن مربوط می‌شود. از آن برای مقابله با باکتری‌های گوارشی و ویروس‌های تنفسی می‌توان به شکل دمنوش استفاده کرد.

حتی برای دوران سرماخوردگی و آنفولانزا نیز استفاده از زیره در کنار تهیه دمنوش آویشن، تاثیر مطلوب‌تری ایجاد خواهد کرد. حتی مصرف آن به سم زدایی از بدن و بهبود عملکرد کلیه‌ها نیز کمک خواهد کرد.

مطالب مرتبط با خواص زیره

جمع‌بندی

در این متن به 10 مورد از برجسته‌ترین خواص زیره اشاره کردیم. این دانه معطر را می‌توانید به اعتدال در رژیم غذایی خود مصرف کنید. اما زیاده روی در مصرف آن ممکن است سبب لخته شدن خون شود و توصیه می‌شود بیماران خاص در رابطه با مصرف آن به منظور جنبه‌های درمانی از پزشک خود مشورت دریافت کنند.

تحریریه کوئیک فیت

تصمیم داریم با ارائه مطالب حرفه ای و تخصصی بروز در حوزه سلامت و تندرسی و با هدف جلب رضایت شما عزیزان این مهم را تحقق بخشیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *