خواص نارنگی تا حدودی شبیه خواص سایر مرکبات است اما با آنها تفاوتهای زیادی دارد. این موضوع به دلیل ترکیبات مختلف و منحصر به فرد آن است. در این مقاله قرار است در رابطه با مهمترین خواص این میوه خوشمزه نکات متعددی را مطرح کنیم. با ما همراه باشید.
نارنگی؛ میوه پرخاصیت پاییزی
نارنگی یکی از انواع مرکبات است.
کمی کوچکتر از پرتقال است و پوست آن راحتتر کنده میشود. حتی مزه و طعم شیرینتری نسبت به پرتقال و سایر مرکبات دارد.
درخت نارنگی را میتوان درختی همیشه سرسبز معرفی کرد. شکل ظاهری آن چتری است و تا 4.5 الی 5 متر رشد میکند. این میوه انواع مختلفی دارد. کینو نارنگی پاکستانی است اما در ایران انواع مختلف دیگری مانند جهرمی، بمی و دزفولی یا محلی و… وجود دارد.
خواص نارنگی، معمولا به بدن بیشتر افراد میرسد. زیرا طعم خوبی دارد و خوردن آن هم راحت است. به همین دلیل اکثر افراد ترجیح میدهند این میوه را در فصل پاییز، که فصل آن است، میل کنند.
مطالب مرتبط با خواص نارنگی
- منگوستین را به عنوان میوهای گرمسیری، بیشتر بشناسید.
- مهمترین خواص انجیر چیست؟
- ترنج جزء کدام دسته از میوههاست؟ با خواص آن آشنا شوید.
طبع نارنگی چیست؟
نارنگی به عنوان میوهای شیرین و خوشمزه، طبعی سرد و تر دارد. به همین دلیل معمولا توصیه میشود برای پیشگیری از سردی بدن، از آن به اعتدال مصرف شود.
ارزش غذایی و ویتامینهای نارنگی
نارنگی علاوه بر اینکه سرشار از ویتامینها و مواد مغذی منحصر به خود است، میوهای خوش خوراک است. حتی در بسیاری از موارد گفته شده است که پوست نارنگی نیز خواص متعددی دارد.
زیرا سرشار از انواع فلاونوئیدها است که برای کاهش کلسترول بد بدن موثر است.
یکی از مهمترین ویژگیهایی که تمام مرکبات دارند، غنی بودن آنها از ویتامین C است. جالب است بدانید با مصرف 100 گرم نارنگی، میتوانید 14 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین A را تامین کنید.
علاوه بر این موارد، نارنگی سرشار از فیبر است که به عملکرد بهتر دستگاه گوارش کمک میکند. زنان زیر 50 سال روزانه به 25 گرم فیبر و مردان باید حدود 38 گرم فیبر روزانه دریافت کنند. با مصرف یک نارنگی متوسط 88 گرمی، مقدار 1.6 گرم فیبر به بدن میرسد. (منبع)
علاوه بر این موارد یک نارنگی متوسط 88 گرمی ارزش غذایی زیر را به همراه دارد:
- انرژی (کالری): 47 کیلو کالری
- پروتئین: 0.7 گرم
- چربی: 0.3 گرم
- کربوهیدرات: 12 گرم
- فیبر: 1.6 گرم
- قند: 9.3 گرم
برای دریافت خواص نارنگی میتوان روزانه از آن استفاده کرد. زیرا حاوی ویتامینهایی همچون موارد زیر است:
- پیریدوکسین (ویتامین B6)
- پتاسیم
- تیامین (ویتامین B1)
- مس
- پانتوتنیک اسید (ویتامین B5)
آشنایی با مهمترین خواص نارنگی
تقریبا میتوان گفت این میوه هیچ محدودیت مصرفی ندارد. تنها نگرانی که در مورد مصرف انواع میوهها، حتی نارنگی، وجود دارد، قند آنها است. اما نارنگی قند متعادلی به همراه دارد. از طرفی با داشتن فیبر، سبب محدود شدن جذب قندی که دارد میشود.
معمولا کارشناسان و متخصصین تغذیه، 5 واحد میوه را در روز توصیه میکنند. نارنگی یکی از گزینههای خوب برای رسیدن به این هدف است. هر یک عدد نارنگی متوسط یک واحد میوه است.
در ادامه خواصی که به همراه دارد را مطرح خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
خواص نارنگی برای پوست
نارنگی سرشار از خواص آنتی اکسیدانی است. زیرا ویتامین C فراوانی به همراه دارد. داشتن پوست سالم به دریافت سطح متعادلی از ویتامین C گره خورده است.
ویتامین C نقش حیاتی در کلاژن سازی پوست دارد. کلاژن به عنوان پروتئینی است که باعث میشود پوست سالم و جوان به نظر برسد.
ویتامین C به پیشگیری از آفتاب سوختگی منجر میشود. حتی از پوست در مقابل آفتاب محافظت میکند.
سلامت چشم با مصرف نارنگی
همانطور که بیان شد یکی از ویتامینهای موجود در نارنگی ویتامین A است. ویتامین A از سلامت چشمها حمایت میکند و باعث به تاخیر افتادن روند پیری چشم، پیشگیری از ابتلا به ماکولار و ابتلا به آب مروارید میشود.
همچنین ویتامین C که نارنگی به همراه دارد، از دیگر خواص آنتی اکسیدانی آن است که به سالم نگه داشتن چشمها و پیشگیری از آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد میانجامد.
البته باید توجه داشته باشید که ویتامین A، بر خلاف ویتامین C که یک ویتامین محلول در آب است، به عنوان یک ویتامین محلول در چربی شناخته میشود. این ویتامین برای سلامت شبکیه و قرنیه چشم کاملا ضروری است.
تضعیف آنها سبب ناتوانی در دیدن و کم نوری چشم میشود. به همین دلیل بهتر است با دریافت ویتامین A، از ایجاد آن جلوگیری کرد.
ماکولار نیز بیماری پیر چشمی مرتبط با سن است که با افزایش سن ایجاد میشود. تحقیقات حاکی از آن است که دریافت ویتامین C بروز آن را به تاخیر میاندازد و از آن جلوگیری میکند.
این دو ویتامین را از طریق مصرف متعادل نارنگی به بدن برسانید.
خواص نارنگی برای سلامت قلب و عروق
طبق یک مطالعه روی بیش از 500 هزار فرد بزرگسال، ثابت شد مصرف نصف فنجان آب میوه تازه در هر روز، سبب کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلب و عروق میشود.
شرکت کنندگانی که روزانه میوه مصرف میکردند، 33 درصد کمتر احتمال مرگ ناشی از حمله قلبی یا سکته مغزی را داشتند. نارنگی میتواند گزینه بسیار خوبی برای این هدف باشد.
پیشگیری از ابتلا به سرطان
طق تحقیقات انجام شده، متابولیتهای ثانویه از جمله فلاونوئیدها، ترکیبات لیمونوئید و کورمارینها، که در مرکبات وجود دارند، به پیشگیری از ابتلا به سرطان منجر میشوند.
دریافت این منابع آنتی اکسیدانی به پیشگیری از تشکیل تومور در رودهها و پیشگیری از ابتلا به سرطان روده میانجامد.
همچنین از ابتلا به سرطان معده، سرطان پستان، سرطان کبد و سرطان خون منجر میشود. طبق مطالعات انجام شده، دریافت عصاره نارنگی به عنوان یکی از مرکبات خوشمزه، تاثیرات ضد تومور را به بدن میرساند. (منبع)
کاهش التهابات بدنی
یکی از تاثیرات و خواص نارنگی، تاثیر آن بر کاهش التهابات بدنی است. این موضوع به دلیل ویتامین C فراوان و خاصیت آنتی اکسیدانی است که به همراه دارد.
بدن قادر به ساخت ویتامین C نیست. روزانه باید این ماده حیاتی را از طریق مصرف مواد غذایی حاوی این ویتامین به بدن رساند.
طبق تحقیقات انجام شده استفاده از آنتی اکسیدانها، به پیشگیری از آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد میانجامد. آسیبهای ناشی از استرس اکسیداتیو (آسیب رادیکالهای آزاد به سلولها) سبب التهابات بدنی میشود.
ما هر لحظه در معرض رادیکالهای آزاد قرار داریم و حد متوسط آن آسیبی به بدن نمیرساند. اما وقتی بر اثر سموم محیطی مانند دود سیگار این حد متوسط افزایش یابد، میتواند بسیار آسیب زننده باشد.
طبق گفته محققین استفاده از این منابع آنتی اکسیدانی و دریافت مکملها، به کاهش و ایجاد برخی از انواع التهابات کمک میکند.
اختلالات بالینی همچون آرتریت روماتوئید، انواع سرطان، مشکلات قلب و عروق، بیماری التهاب روده، دیابت، بیماریهای نورودژنراتیو و همینطور روند پیری، با واکنشهای التهابی مزمن همراه هستند.
استفاده از منابع آنتی اکسیدانی همچون نارنگی به پیشگیری و تاخیر در ابتلا به این بیماریها کمک شایانی میرساند.
حفظ سلامت بدن در پیری
یکی از مهمترین خواص نارنگی تاخیر انداختن پیری و حفظ سلامت بدن در سنین بالا است.
محققان بر این باورند که استرس اکسیداتیو به پیری کمک میکند. از این رو مصرف خوراکیهایی که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند یا مکملهای آنتی اکسیدانی را تجویز میکنند.
مصرف آنها سبب ایجاد اختلال در زوال مرتبط با سن میشود و شروع اختلالات مرتبط با سن را به تاخیر میاندازد. خواص نارنگی نیز با رساندن تاثیرات آنتی اکسیدانی میتواند به تاخیر روند پیری منجر شود.
خواص نارنگی برای دیابت
محققان بر این عقدهاند که آنتی اکسیدانهایی که مرکباتی مانند نارنگی به همراه دارند، فواید متعددی را برای مبتلایان به دیابت نوع 2 دارد.
طبق تحقیقات انجام شده دریافتند که سطح آنزیمهای آنتی اکسیدانی و ویتامینهای آنتی اکسیدانی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 کمتر از سایر افراد است.
به همین دلیل مصرف میوههای غنی از آنتی اکسیدانها مانند نارنگی، به کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکالهای آزاد در مبتلایان به دیابت نوع 2 منجر میشود. حتی آنها را از سایر عوارض التهابی دور نگه میدارد.
خواص نارنگی برای بهبود سرماخوردگی
معمولا در دوران سرماخوردگی، تقویت بدن با آنتی اکسیدانها، به بهبود سریعتر آن منجر میشود.
مرکبات گزینههای بسیار خوبی برای تسریع در بهبود عوارض سرماخوردگی هستند. گزینه عالی آنها نارنگی است که میتوان حتی آب آن را به همراه لیمو شیرین ترکیب کرد تا مزه تلخ آن کم شود.
مصرف نارنگی به دریافت ویتامین C بیشتر میانجامد تا سرماخوردگی زودتر از بدن دفع شود.
- برای اینکه بتوان خواص آنتی اکسیدانی بیشتری را در دوران سرماخوردگی جذب کرد، لازم است میوههای بیشتری مصرف کرد. برای آشنایی با گزینههای مناسبتر، پیشنهاد میکنیم مقاله 5 مورد از بهترین میوهها برای سرماخوردگی را مطالعه کنید.
خواص نارنگی برای دستگاه گوارش
جالب است بدانید، یکی از آبدارترین میوهها، نارنگی است. یک عدد نارنگی میتواند مقدار نصف لیوان آب را به بدن برساند.
از طرفی این مقدار آب حاوی ویتامینهایی مانند ویتامین A و ویتامین C و همینطور ماده معدنی فیبر است. به همین دلیل به تقویت بدن و سلامت سیستم گوارش منجر میشود. مرطوب نگه داشتن دستگاه گوارش از بروز یبوست و نفخ جلوگیری میکند.
خواص نارنگی در دوران بارداری
در ترکیبات نارنگی ویتامین B1، ویتامین B5 و ویتامین B6 وجود دارد.
در دوران بارداری برای تکامل سیستم عصبی جنین انواع ویتامینهای گروه B ضروری هستند. برای اینکه شکلگیری لوله عصبی و همچنین سلولهای خونی نوزاد ساخته شود، میتوان از منابع مفیدی مانند نارنگی در دوران بارداری استفاده کرد.
نارنگی؛ میوهای شادیبخش
در ترکیبات نارنگی به وجود ویتامین B6 اشاره شد.
این ویتامین یکی از فاکتورهای مهم برای پیشگیری از بروز حالات افسردگی و حتی حالت تهوع است. به همین دلیل میتوان گفت، استفاده از نارنگی، در حد متعادل، میتواند از بروز حالات افسردگی جلوگیری کند.
سلامت سیستم عصبی
یکی دیگر از خواص نارنگی، تضمین سلامت سیستم عصبی است. این میوه مقادیری از پتاسیم، اسید فولیک و ترکیبات آنتی اکسیدانی فراوان دیگر را به همراه دارد. به همین دلیل از آسیب به سیستم عصبی جلوگیری میکند.
این موضوع به پیشگیری از بیماریهایی مانند آلزایمر، کمک میکند. از طرفی برای تمرکز بیشتر و بهبود فعالیت سیستم عصبی میتواند مفید باشد.
خواص نارنگی برای فشار خون
یکی از مواد معدنی بسیار مفید موجود در نارنگی، پتاسیم است.
پتاسیم یکی از مواد معدنی مورد نیاز بدن برای بهبود گردش خون در عروق است. پتاسیم کمک میکند تا جریان خون در عروق آرامتر انجام شود و سطح فشار خون در حد نرمالی باشد.
علاوه بر آن فیبر، برخی از انواع ویتامینهای B موجود در نارنگی، فیبر و مینرالهای دیگر موجود در آن با تضمین سلامت عروق، به حفظ سلامت قلب نیز میانجامند.
پیشگیری از بروز عفونتها
نارنگی برای مبارزه با عفونتها، میوهای مفید است. دو عدد نارنگی متوسط، میتواند حدود 50 درصد نیاز بدن به ویتامین C را تامین کند. همانطور که بارها بیان شد، ویتامین C، یک ویتامین آنتی اکسیدانی است که انحلال پذیر در آب است.
دریافت این ویتامین میتواند راهکار بسیار عالی برای درمان و پیشگیری از بروز عفونتها باشد. زیرا از آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند.
خواص نارنگی برای یبوست
فیبر محلول و نامحلول، در بسیاری از میوهها و سبزیجات وجود دارد. نارنگی نیز یکی از منابع عالی حاوی فیبر محسوب میشود.
فیبر برای حرکت بهتر مواد غذایی در دستگاه گوارش موثر است. مصرف این میوه به درمان و پیشگیری از بروز یبوست منجر میشود. بهتر است روزانه حداقل 5 واحد میوه کم کالری مصرف کرد تا از یبوست در امان ماند.
عوارض زیاده روی در مصرف نارنگی
خواص نارنگی شامل گزینههای متعددی میشود. علاوه بر آن مزه و طعم شیرینی دارد و پوست کندن آن آسان است. به همین دلیل خیلی از افراد راغب به مصرف آن هستند. اما عوارض ناشی از مصرف نامتعادل آن را نیز باید جدی گرفت. این عوارض شامل موارد زیر میشوند:
- واکنشهای آلرژیکی ناشی از مصرف برخی از مرکبات ممکن است برای این میوه نیز وجود داشته باشد. به همین دلیل افرادی که به مرکبات آلرژی دارند، بهتر است در مصرف نارنگی، این محدودیت را در نظر داشته باشند.
- مصرف بیش از حد آن ممکن است اسهال و تکرر ادرار را در پی داشته باشد.
- زیاده روی در مصرف آن ممکن است ابتلا به بیماریهایی همچون زخم، گاستریت، انتریت، پانکراتیت و کولسیتیت را در پی داشته باشد.
- مصرف زیاد آن در طولانی مدت موجب اختلال در تولید صفرا میشود و ممکن است به کبد آسیب وارد کند تا زمینه بیماریهایی مانند التهاب کبد و… فراهم شود.
مطالب مرتبط با خواص نارنگی
- منگوستین را به عنوان میوهای گرمسیری، بیشتر بشناسید.
- مهمترین خواص انجیر چیست؟
- ترنج جزء کدام دسته از میوههاست؟ با خواص آن آشنا شوید.
جمعبندی
به مهمترین خواص نارنگی در این مقاله اشاره شد. از این میوه میتوان برای بهبود عملکرد بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماریها استفاده کرد. اما بهتر است برای پیشگیری از عوارض زیاده روی در مصرف، آنرا متعادل استفاده کرد.