قرص ترنسید که با نام ترانگزامیک اسید نیز شناخته میشود، اغلب به منظور کنترل خونریزی بیش از حد دوران قاعدگی تجویز خواهد شد. علاوه بر این موضوع نامنظمی قاعدگی مشکل دیگری است که به دلایل مختلف، بسیاری از افراد را درگیر میکند که با مصرف این دارو میتوان آنرا کنترل کرد. در ادامه به بررسی موارد مصرف، تداخلات دارویی و عوارض احتمالی این دارو خواهیم پرداخت.
موارد مصرف قرص ترنسید
این دارو را میتوان جزء داروهای مربوط به خون دسته بندی کرد. دارویی که بر انعقاد و لخته شدن خون تاثیر میگذارد. دارویی که قادر به افزایش پلاسمای خون است و به خونسازی و بند آوردن خون کمک میکند. اغلب ترانگزامیک اسید را برای بند آوردن خون در دوران قاعدگی برای زمانی که خونریزی بیش از حد باشد به کار میبرند.
لازم به ذکر است که ترنسید، اسید آمینه یا پروتئین لایزن است که با فرایندهای شیمیایی در صنعت داروسازی ساخته میشود. از آن به عنوان مانعی برای شکستن لختههای خون توسط آنزیمها به کار گرفته میشود. افزون بر آن به جلوگیری از خونریزی شدید نیز منجر میشود.
مطالب مرتبط با قرص ترنسید
- تا چه حد با عوارض قرص سرماخوردگی آشنایی دارید؟
- گلوتامین چیست؟ چه عوارضی دارد؟ چه مقدار باید مصرف شود؟
- از داروی زاکسیم چه میدانید؟ موارد مصرف، عوارض و ممنوعیتهای آنرا بشناسید.
نکته: ترنسید به شکل قرص و آمپول در صنعت داروسازی تولید میشود.
اختلال سیکل دوران قاعدگی یکی از مشکلات اکثر خانمها محسوب میشود. این موضوع ممکن است به دلایلی مانند شرایط روحی، ژنتیک، اختلال در هورمونها و بسیاری از موارد دیگر بروز داده شود. اغلب مصرف قرص ترنسید برای تنظیم سیکل قاعدگی تجویز میشود.
قرص ترنسید برای مبتلایان به هموفیلی
هموفیلی بیماری است که با وجود آن فرد مبتلا در صورت ایجاد بریدگی بر سطح بدن، خونریزی شدیدی را تجربه میکند که به سختی خون بند خواهد آمد. حتی در مواردی خون بند نمیآید یا به اصلاح لخته نمیشود مگر اینکه راهکارهای درمانی اورژانسی سریعا پیش گرفته شوند. پزشکان از این دارو برای کنترل این بیماری بهره میگیرند.
در واقع این بیماری به انعقاد خون مربوط میشود و مشکلات ناشی از آن اغلب در دوران کودکی به وضوح بروز داده میشود. این علائم به شکل کبودی، خونریزی بیش از حد بر اثر بریدگی، حتی خونریزی غیر طبیعی در صورت واکسیناسیون و حتی عمل جراحی و دندانپزشکی، وجود لخته خون در مدفوع و ادرار بروز داده میشوند.
یکی از موثرترین راهکارهای درمانی و کنترلی که برای این بیماری تجویز میشود قرص ترنسید است. برای مواردی که فرد مبتلا به هموفیلی جراحی یا دندانپزشکی در پیش داشته باشد برای کنترل خونریزی تجویز میشود. در برخی موارد نیز بعد از جراحی لازم است دوز مناسبی از این دارو را دریافت کنند.
البته از این دارو اغلب به شکل آمپول برای این بیماران تجویز میشود تا تزریق وریدی برای بازه یک هفتهای صورت پذیرد. نیاز به دوز دریافتی بسته به شدت خونریزی، وزن و سن بیمار دارد که پزشک آنرا لازم است بررسی کند و تشخیص دهد.
مهمترین تاثیر قرص ترنسید برای قاعدگی
مواردی که گفته شد کاربردی برای قرص ترنسید محسوب میشود. اما پرکاربردترین مورد برای استفاده از این قرص برای اختلالات دوران قاعدگی است. خونریزی شدید قاعدگی یا مواردی که قاعدگی به پایان نمیرسد، لازم است تا با راهکارهایی کنترل شود. قرص ترنسید طبق تجویز پزشک با دوز مناسب برای شرایط ایجاد شده، راهی عالی برای کنترل و درمان محسوب میشود.
خونریزی شدید در دوران قاعدگی ممکن است عوارض متعددی را به همراه داشته باشد. عوارضی مانند کمخونی ناشی از فقر آهن، گرفتگی عضلات، قاعدگی دردناک، بیحالی و ضعف بدنی را معمولا در پی خواهد داشت.
در این بین اغلب دلایلی مانند اختلالات هورمونی، پولیپ رحم، فیبروز رحم یا تومورهای سرطانی خوشخیم، آندومتریوز، ابتلا به سرطان رحم یا تخمدان و دهانه رحم، بروز اختلال در عملکردهای تخمدانها، پیشگیری از بارداری با IUD، اختلالات ژنتیکی، ابتلا به بیماریها و حتی مشکلات غدد ممکن است سبب خونریزی شدید در دوران قاعدگی شوند. در مواردی قطع شدن خونریزی ناشی از این موارد تنها با دارو ممکن میشود.
لازم به ذکر است یکی از بهترین راهکارهایی که پزشکان تجویز میکنند استفاده از قرص ترنسید است اما باید این نکته را توجه کرد که قرص ترنسید قاعدگی را قطع نمیکند و فقط برای کم شدن خونریزی تجویز میشود. پس لازم است علت اصلی خونریزی شدید که ایجاد شده است بررسی شود و برای قطع خونریزی مداوم، درمان مناسب صورت گیرد.
- برخلاف خونریزی شدید قاعدگی که برخی از افراد را تحت تاثیر قرار میدهد، گاهی حتی پریود نشدن مشکلاتی را در پی خواهد داشت. این موضوع نیز دلایل متعددی را میتواند داشته باشد که گاهی بر اثر مصرف این دارو ممکن است ایجاد شود. از این رو لازم است تا دلایل پریود نشدن را به طور دقیق بررسی کرد تا بتوان آنرا رفع کرد. برای این منظور میتوانید به مطلب علت پریود نشدن مراجعه کنید.
مقدار مصرف قرص ترنسید برای قطع خونریزی
نکته بسیار مهمی که در مورد انواع داروها باید در نظر داشت، عوارض جانبی است که ممکن است بعد از مدتی بروز داده شوند. از این رو ضروری است این قرص یا هر داروی دیگری را طبق تجویز پزشک، با بررسی شرایط فردی، مصرف کرد.
اغلب قرص ترنسید را پزشکان حداکثر تا 5 روز ابتدایی دوران قاعدگی تجویز میکنند. دوزهای مختلف این دارو وجود دارد که بسته به شدت درگیری باید مصرف شود. از این قرص حداکثر به مقدار 3900 میلی گرم در روز میتوان برای قطع خونریزی شدید مصرف کرد.
قرص ترنسید در بارداری
دوران بارداری یکی از دورانهای بسیار حساس است که ممکن است سلامت جنین و مادر با موارد مختلف به راحتی تحت تاثیر قرار گیرد. مادران در دوران بارداری و شیردهی در مورد مصرف قرص ترنسید حتما باید از پزشک خود مشورت گیرند.
قرص ترنسید در دوران شیردهی
گاهی دوران خونریزی پس از وضع حمل که طولانی میشود، نیاز به کنترل یا درمان دارویی دارد. با توجه به اینکه در این دوران، مادران مشغول به شیردهی به نوزاد هستند، از انواع دارو باید با احتیاط و در موارد ضروری استفاده کنند.
داروها و هر ماده غذایی که مادر مصرف میکند یا حتی هوایی که نفس میکشد روی شیر تاثیرگذار است. داروی ترنسید برای دوران شیردهی نیز ممکن است به شیر نوزاد منتقل شود و برای نوزاد آسیبهایی را به همراه داشته باشد. از این رو فقط باید ضرورت نیاز به دریافت این دارو را با بررسی شرایط مادر، پزشک مشخص کند.
قرص ترنسید بعد از سقط جنین
گاهی ضرورت نیاز به سقط جنین بر اثر عدم رشد جنین یا موارد دیگر ایجاد میشود. اما یکی از عوارضی که بروز داده میشود، خونریزی شدید است. گاهی ممکن است این خونریزی شدید بیشتر از دو هفته به طول انجامد که زنان را به شدت نگران میکند.
یکی از راهکارهایی که در صورت نبودن مشکل جدی برای سلامت رحم تجویز میشود، استفاده از قرص ترنسید است. این قرص میتواند مقدار حجم خونریزی را کاهش دهد و از آن برای کنترل و درمان جانبی میتوان استفاده کرد.
برای درمان اصولی و ریشهیابی این مشکل نیاز است تا بررسیهای دقیقتری توسط پزشک انجام شود. اگر برای سلامت رحم مشکلی ایجاد نشده باشد، این دارو بهترین گزینه برای کاهش خونریزی شدید و غیر طبیعی ناشی از سقط محسوب میشود.
نکته: در صورت مشاهده خونریزی شدید بعد از سقط که با تب و لرز، افت فشار خون، درد شدید شکمی همراه باشد، باید فورا به پزشک مراجعه کرد.
قرص ترنسید چه عوارضی دارد؟
داروهای شیمیایی علاوه بر اینکه تاثیرات مثبت به همراه دارند، عوارض متعددی را ممکن است ایجاد کنند. تا حد امکان با عدم مصرف بیمورد میتوان از عوارض آنها کاست. عوارضی که قرص ترنسید ممکن است به همراه داشته باشد شامل موارد زیر است:
- در مواردی حالت تهوع و استفراغ
- دل پیچه و اسهال
- سرگیجههای کوتاه مدت
- خارش پوست و بثورات پوستی
- احساسات و حالات شادی غیر منتظره
تداخلات دارویی با قرص ترنسید
هنگام مراجعه به پزشک، حتما در مورد مصرف داروهای مصرفی لیست و اطلاعات کاملی را در اختیار پزشک قرار دهید. با این کار از تداخل داروهایی که ترکیبات آنها با هم متفاوت است، جلوگیری خواهد کرد. موارد و ترکیبات زیر با قرص ترنسید نباید مصرف شوند:
- داروهای ضد بارداری و حاوی ترکیبات استروژنی
- داروهایی که برای لخته خون یا هر داروی خونی دیگر استفاده میشوند مانند فاکتور 8
- مصرف انواع داروهای هورمونی
- داروهای ترومبولیتیک
مطالب مرتبط با قرص ترنسید
- تا چه حد با عوارض قرص سرماخوردگی آشنایی دارید؟
- گلوتامین چیست؟ چه عوارضی دارد؟ چه مقدار باید مصرف شود؟
- از داروی زاکسیم چه میدانید؟ موارد مصرف، عوارض و ممنوعیتهای آنرا بشناسید.
نکات مهم پایانی
این دارو را در صورت بروز مشکلاتی از قبیل تپش قلب، تنگی نفس، سرفه، التهاب لب و یا صورت، بروز هر نوع حساسیت و مصرف بیش از حد، باید به پزشک مراجعه کرد. در این صورت از ادامه مصرف آن باید پرهیز کرد.