خواص خربزه در 17 مورد + ارزش غذایی و ویتامینها
خواص خربزه شامل گزینههای مختلفی میشود. این میوه علاوه بر خواصی که به همراه دارد، طعم شیرین و بافت آبداری دارد.
شاید یکی از دلایل اشتیاق خیلی از افراد برای رسیدن فصل تابستان مصرف انواع ملونها باشد. البته خربزه هم یکی از خوشمزهترینها و پرطرفدارترین ملونها در ایران است. بهتر است با ادامه این مقاله همراه باشید تا بیشتر با خواص و ویژگیهای این میوه آشنا شوید.
خربزه؛ میوهای شیرین با بافت آبدار
خربزه یکی از صیفیجات تابستانی است که از بوتههای کوتاه روی زمین حاصل میشود. میوه این بوتهها هر چقدر رسیدهتر شوند، شیرینتر میشوئد.
برای تشخیص رسیده بودن آنها میتوان به رنگ و ابعاد آنها توجه کرد. این میوه زرد رنگ گاهی در حدی رسیده میشود که به رنگ نارنجی نزدیک میشود. در این صورت طعم شیرینتری خواهد داشت.
خربزه جزء دسته کدوئیان است. از آن بیشتر به عنوان میان وعدهای خوش طعم استفاده میشود. اما در برخی از موارد آن را به همراه نان و مقداری پنیر به عنوان وعده غذایی میل میکنند.
مطالب مرتبط با خواص خربزه
- 7 مورد از مهمترین خواص کدو حلوایی را بشناسید.
- هر آنچه از خواص آناناس باید دانست.
- ترنج جزء کدام دسته از میوه هاست؟ با خواص آن آشنا شوید.
ارزش غذایی خربزه
برای پی بردن به خواص خربزه بهتر است در ابتدا با ارزش غذایی که برای بدن به همراه دارد آشنا شد. در ادامه هر یک را به اختصار مطرح خواهیم کرد.
ویتامینهای خربزه
ویتامین A
برخی از انواع ویتامین B
ویتامین C
مواد مغذی خربزه
پتاسیم
کلسیم
فسفر
ارزش غذایی | مقدار موجوددر 100 گرم خربزه |
انرژی (کالری) | 31 کیلو کالری |
فیبر | 0.80 گرم |
پتاسیم | 238 میلی گرم |
ویتامین A | 3 میکرو گرم |
ویتامین C | 18 میلی گرم |
فسفر | 17 میلی گرم |
کلسیم | 12 میلی گرم |
قند | 8.12 گرم |
جای تعجب نیست که این میوه خواص متعددی را به همراه داشته باشد. خربزه میتواند تامین کننده نیاز بدن به ویتامین C و حتی فیبر باشد.
البته حاوی فروکتوز (قند میوه) است که هر چه شیرینتر باشد قند بیشتری را میتواند به بدن برساند.
طبع خربزه چیست؟
خربزه با طبعی گرم و تر همراه است. به همین دلیل اغلب بهتر است آن را به صورت ناشتا میل نکرد.
چون در طب سنتی بر این عقیدهاند که ممکن است سبب ایجاد مشکلات صفراوی شود.
همینطور بهتر است آن را بعد از صرف غذا میل نکرد. زیرا هضم را دچار مشکل میکند. اغلب بهترین موقع خوردن خربزه بین دو وعده غذایی است. یعنی وقتی که معده نه کاملا پر و نه کاملا خالی است.
مهمترین خواص خربزه برای سلامتی
خربزه میوهای شیرین، با بافتی آبدار است. این میوه از نظر برخی از افراد یکی از خوشمزهترین میوههای تابستانی است. معمولا در تابستان هندوانه، خربزه و انواع طالبی به عنوان ملونهای پرطرفدار هستند. اما قرار است در ادامه این مقاله خواص خربزه را بررسی کنیم.
برای آشنایی با خواص طالبی میتوانید مقاله چرا باید طالبی را به برنامه غذایی خود اضافه کنیم مراجعه کنید.
1. تقویت کننده سیستم ایمنی بدن با خواص خربزه
مصرف منظم اما متعادل خربزه ،میتواند در تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار موثر باشد.
این میوه حاوی ویتامینهایی همچون ویتامین C و ویتامین A است. این دو ویتامین به افزایش سطح سلولهای سفید بدن کمک میکنند. از این رو خواص آنتی اکسیدانی بالایی را به بدن میرسانند که به تقویت سیستم دفاعی بدن منجر میشوند.
از این میوه میتوان به راحتی برای ریشه کن کردن عفونت و باکتریهای آسیب زننده استفاده کرد. خربزه خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد که از آسیب رادیکالهای آزاد به بدن و پوست میتواند جلوگیری کند.
همچنین از پیری زودرس پوست نیز میتواند جلوگیری کند.
2. خواص خربزه برای سلامت قلب
یکی از مشکلاتی که در سراسر جهان، افراد در سنین مختلف را به خود درگیر میکند، مشکلات مربوط به قلب و عروق است.
جالب است بدانید برای پیشگیری از مشکلات قلب و عروق، دریافت پتاسیم به مقدار متعادل میتواند چاره ساز باشد. خربزه یکی از مواد خوراکی است که این ترکیب را به همراه دارد.
پتاسیم به پیشگیری از ابتلا به فشار خون بالا منجر میشود. این ماده معدنی به رقیق شدن خون و حرکت بهتر خون در عروق کمک میکند. از این طریق گردش خون بهتر و اکسیژن رسانی بهتری انجام خواهد شد.
همچنین خربزه حاوی ویتامین C است که از سفت و سخت شدن عروق جلوگیری میکند. مقادیری از فولات در ترکیبات خربزه یافت میشود که بر جلوگیری از حملات قلبی موثر خواهد بود.
3. پیشگیری از ابتلا به سرطان
سرطان یکی از بیماریهای کشنده در سراسر جهان است.
راهکارهای درمانی امروزی در حد به سزایی از مرگ ناشی از این بیماری جلوگیری میکنند. اما میتوان با سبک زندگی اصولی در حد به سزایی از ابتلا به آن دور ماند.
یکی از تغییرات مهمی که در سبک زندگی میتوان ایجاد کرد، به تغذیه مربوط میشود. مواد غذایی سالمی مانند خربزه که با خود ویتامین C و خواص آنتی اکسیدانی متعددی به همراه دارند، از بدن در مقابل تشکیل تودههای سرطانی و رشد آنها جلوگیری میکنند.
در واقع خواص آنتی اکسیدانی این میوه به پیشگیری از حمله رادیکالهای آزاد به سلولها کمک میکند. از این رو از ایجاد تودههای سرطانی جلوگیری خواهد شد.
4. کنترل استرس
بسیاری از فعالیتهای روزمره میتوانند زمینه ایجاد استرس را فراهم کنند.
گاهی میل کردن چند قطعه خربزه میتواند به رفع عوارض استرس کمک کند. زیرا حاوی پتاسیم است و مواردی همچون تپش قلب ناشی از استرس و فشار خون را بهبود میبخشد.
پتاسیمی که این میوه به همراه دارد، به اکسیژن رسانی بهتر به مغز میانجامد. از این رو آرامش بهتری را میتوان پس از مصرف آن کسب کرد. حتی ترکیبات آن از مرگ سلولی ناشی از استرس اکسیداتیو جلوگیری خواهد کرد.
5. خواص خربزه برای تقویت چشم
یکی از ترکیباتی که در خربزه وجود دارد، بتاکاروتن یا پیشساز ویتامین A است.
دریافت این ویتامین به سلامت بینایی کمک میکند. همچنین از ابتلا به آب مروارید جلوگیری خواهد کرد. از طرفی باید در نظر داشت که برای بهبود بینایی نیز ضروری است.
طبق مطالعات انجام شده، مصرف مواد غذایی که ترکیبات ویتامینی بالایی دارند، خطر ابتلا به آب مروارید را تا 40 درصد کاهش میدهند.
6. پیشگیری از نفروپاتی دیابتی
بیماری نفروپاتی دیابتی نوعی بیماری پیش رونده کلیوی است. این بیماری میتواند به سلولهای کلیه آسیب شدیدی وارد کند. ترکیبات خربزه به پیشگیری از این بیماری میانجامد.
البته باید در نظر داشت که خربزه شاخص گلیسمی پایینی دارد. از طرف دیگر کالری کمی دارد و برای افرادی که اضافه وزن و دیابت دارند، گزینهای مفید است.
7. خواص خربزه برای سلامت ریهها
خربزه یکی از میوههایی است که برای تقویت سلامت ریه بسیار مفید است.
مصرف منظم و متعادل آن به دریافت ویتامین A میانجامد. این ویتامین برای تقویت ریه افرادی که سیگار میکشند، یا در معرض دود سیگار هستند، ضروری است.
مصرف آن به جوانسازی و تقویت ریه کمک میکند. به ویژه برای افرادی که با سیگار کشیدن به ریه خود آسیب وارد میکنند.
8. راهکاری برای درمان بی خوابی
خربزه یکی از انواع ملونهای پرخاصیت است.
این میوه میتواند به تسکین اعصاب کمک کند. حتی برای کنترل اضطراب میتواند موثر باشد. زیرا ترکیباتی با خود به همراه دارد که بر این موارد موثر هستند. در نتیجه با تاثیر بر بهبود عملکرد سیستم عصبی، برای خواب بهتر تاثیر گذار خواهد بود.
9. خواص خربزه برای چرخه قاعدگی
به هم خوردن چرخه قاعدگی، یکی از مشکلاتی است که برخی از افراد با آن مواجه میشوند. از دیگر عوارض قاعدگی گرفتگی و اسپاسمهای شکمی است که گاهی برای برخی افراد شدیدتر است.
ویتامین C و پتاسیمی که خربزه به همراه دارد، برای جریان خون بهتر مفید است. همچنین از لخته شدن خون میتواند جلوگیری کند. این موضوع به پیشگیری از بروز عوارض قاعدگی میانجامد.
حتی گاهی میتوان از خربزه به عنوان گزینهای قاعده آور استفاده کرد.
10. خواص خربزه برای لاغری
خربزه کمک زیادی برای کاهش وزن میکند.
این میوه کم کالری است و فیبر خوبی را به همراه دارد. همچنین با مصرف آن میتوان از مصرف کالری بیشتر جلوگیری کرد.
فیبری که این میوه به همراه دارد، به بهبود عملکرد گوارش تاثیر میگذارد. همچنین با آبی که فیبر جذب میکند موجب احساس سیری بیشتر برای فرد میشود.
با مصرف خربزه میتوان روند هضم را تسهیل بخشید. این موضوع به دلیل فیبر موجود در آن است. همینطور بهتر است در نظر داشت فیبر در معده با جذب آب، حجم بیشتری میگیرد. از این رو میتواند احساس پری را به همراه داشته باشد. این میتواند مانعی عالی برای پرهیز از مصرف تنقلات بین وعدههای اصلی باشد.
11. ترک آسانتر سیگار
یکی از مواردی که اغلب متخصصین برای سهولت در ترک سیگار توصیه میکنند، استفاده بیشتر از میوه و سبزیجات است.
خربزه از جمله گزینههایی است که میتواند این امر را تسهیل بخشد. زیرا ویتامینها و مواد معدنی بسیاری دارد که میتواند برای مقابله با علائم ترک نیکوتین بسیار موثر باشد.
همچنین کمک میکند تا بدن ویتامین A از دست رفته خود را مجدد به دست آورد. از این رو ترک سیگار آسانتر پیش خواهد رفت.
12. خواص خربزه در دوران بارداری
بسیاری از مادران نگران این هستند که آیا مصرف خربزه در بارداری مانعی دارد یا خیر؟
جالب است بدانید خربزه برای دوران بادراری یک اکسیر عالی میتواند باشد.
این میوه حاوی فولات است.
باید در نظر داشت که یکی از مینرالهای ضروری برای دوران بارداری اسید فولیک است. اغلب مصرف مکمل آن به مادران در دوران بارداری توصیه میشود.
فولات بالا در خربزه به تولید و نگهداری از سلولهای عصبی جنین کمک شایانی میرساند. این میوه به متعادل ساختن سطح سدیم میانجامد که از تجمع بیش از حد آب در بدن و ایجاد التهابات جلوگیری میکند.
13. خواص خربزه برای کلیه
خربزه خاصیت ادرار آوری دارد. از این رو میتواند به عنوان گزینهای عالی برای دفع راحتتر سموم زائد از بدن محسوب شود. مصرف منظم خربزه برای مشکلات کلیوی و همچنین تقویت کلیهها بسیار مفید و موثر است.
14. موثر بر کنترل عوارض آرتروز
افزودن مقدار متعادلی از خربزه به رژیم غذایی، میتواند برای کاهش دردها و ناراحتیهای مربوط به آرتروز بسیار موثر باشد.
این میوه خاصیت ضد التهابی بسیار بالایی دارد. همچنین از استرس اکسیداتیو جلوگیری میکند. به همین دلیل التهاب را کاهش میدهد و درد ناشی از آرتروز را میکاهد.
15. بهبود هضم
خربزه میتواند بهبود حرکات روده را به همراه داشته باشد. از این طریق بهبود عملکرد دستگاه گوارش حاصل خواهد شد.
این موضوع به دلیل فیبر فراوانی است که به همراه دارد. حتی باید در نظر داشت که عملکرد بهتر برای دستگاه گوارش، میتواند از خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ جلوگیری کند.
16. خواص خربزه برای پوست
همه انواع ملونها، خواص زیادی برای پوست دارند. خربزه که مغذیترین انواع ملونها معرفی میشود، از این قاعده مستثنی نیست. خواص خربزه برای پوست شامل مواردی میشود که در ادامه بیان خواهیم کرد.
آبرسانی به پوست
دریافت آب فراوان از این میوه به هیدراته نگه داشتن پوست کمک میکند. از این طریق از پیری و چروک شدن پوست جلوگیری خواهد شد.
ویتامینهای مورد نیاز پوست
خربزه حاوی ویتامین K و مقادیری ویتامین E است. این دو ویتامین نقش به سزایی در سلامت پوست و زیبایی آن دارند. همچنین خربزه منبعی خوب برای بتائین و کولین است که برای جوانسازی پوست نیاز است.
بازسازی و ترمیم پوست
برای اینکه پوست جوان و شاداب بماند، نیاز به بازسازی و ترمیم دارد. این میوه ویتامین A و ویتامین C به همراه دارد که خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی را به پوست میرساند.
ویتامین C این میوه در کلاژن سازی بیشتر بسیار موثر است. کلاژن نوعی پروتئین است که در پوست سراسر بدن وجود دارد. برای تولید آن ویتامین C نیاز است که خربزه میتواند گزینهای عالی باشد.
خواص ضد پیری خربزه
این میوه حاوی اسید فولیک است. اسید فولیک برای بازسازی سلولها ضروری است. در نتیجه به سلامت پوست کمک میکند.
از طرف دیگر این میوه ویتامین C به بدن میرساند که باعث پیشگیری از آسیب به رادیکالهای آزاد به پوست میشود. همچنین خاصیت کشسانی پوست را با سنتز کلاژن تقویت میکند.
درمان اگزما
در برخی از موارد بیان شده است آب خربزه برای درمان اگزما و همچنین رفع لکهای پوستی بسیار مفید است. حتی از آن برای بهبود سوختگی و ساییدگی پوست نیز میتوان کمک گرفت. (منبع)
17. خواص خربزه برای مو
خربزه میتواند بسیاری از نیازهای مو به ویتامینها و مواد مغذی را تامین کند. از این رو به حفظ سلامت مو و پوست سر کمک شایانی میرساند.
ریزش مو به مشکلی بسیار شایع در جوامع مختلف تبدیل شده است.
میوه خربزه حاوی برخی از انواع ویتامین B است که برای پیشگیری از ریزش مو میتواند بسیار موثر باشد. حتی برای برای رشد موی بهتر نیز موثر است.
خربزه حاوی اینوزیتول است که مصرف منظم از آن به رشد بهتر موها میانجامد.
مطالب مرتبط با خواص خربزه
- 7 مورد از مهمترین خواص کدو حلوایی را بشناسید.
- هر آنچه از خواص آناناس باید دانست.
- ترنج جزء کدام دسته از میوه هاست؟ با خواص آن آشنا شوید.
نکات پایانی
خواص خربزه شامل گزینههای متعددی میشود. برای خرید خربزه و بهره از این خواص بهتر است گزینهای که رسیدهتر است انتخاب شود. زیرا نرسیدهی آن ممکن است حتی اسهال را به همراه داشته باشد.
به هیچ وجه نباید عسل را به همراه خربزه میل کرد.
زیاده روی در مصرف این میوه ممکن است عوارضی همچون دل درد، نفخ و دل پیچه را در پی داشته باشد. همچنین توصیه میشود در مواقع سرماخوردگی و گلو درد این میوه استفاده نشود.