خواص رامبوتان (14 خاصیت بسیار مفید + طریقه مصرف)
خواص رامبوتان و طعم شیرین آن را نمیتوان به سادگی نادیده گرفت. شاید خیلی از افراد این میوه را برای اولین بار امتحان کنند و از خواصی که به همراه دارد بی اطلاع باشند. در این صورت از طعم شیرین آن لذت میبرند و ناخواسته فواید آنرا نیز دریافت میکنند.
این میوه گرمسیری تاثیرات به سزایی در بهبود مشکلات گوارشی مانند یبوست و اسهال دارد. حتی از آن به عنوان گزینهای عالی برای سلامت پوست نیز میتوان استفاده کرد. اما اطلاعات جالبتری در رابطه با این میوه وجود داد که پیشنهاد میکنیم در ادامه متن با آنها آشنا شوید.
رامبوتان چیست؟
این میوه بومی جنوب شرقی آسیا است که در آب و هوای گرمسیری مانند کشورهای اندونزی و مالزی بهتر رشد میکند. درخت آن میتواند بعد از دو الی سه سالگی میوه دهد و با ادامه رشد تا 27 متر ارتفاع بگیرد.
این میوه ظاهری شبیه توپ گلف دارد منتها روی آن مودار و ریشهای است. گاهی ممکن است پوسته آن قرمز و گاهی نیز سبز باشد. برای نوش جان کردن این میوه که طعمی شبیه انگور دارد، باید پوست آنرا جدا کرد و گوشتهی سفید داخل آنرا میل کرد. رامبوتان طعمی خامهای و شیرین دارد که خیلی مطلوب است.
این میوه شاید کمتر در سبد غذایی جای داشته باشد اما گزینهای بسیار مغذی است که خواص متعددی را به بدن میرساند. از هضم بهتر و کاهش وزن گرفته تا افزایش مقاومت بدن در مقابل عفونتها، موثر و مفید است. در ادامه به بررسی خواصی که دارد به طور کامل خواهیم پرداخت.
مطالب مرتبط با خواص رامبوتان
- پلانتین چه میوهای است و چه خواصی دارد؟
- خواص انجیر برای کلیه و 7 خاصیت دیگر آن را بشناسید.
- با 7 خاصیت زالزالک آشنا شوید.
آشنایی با مهمترین خواص رامبوتان
اگر چه میوه رامبوتان، میوهای تقریبا کوچک است اما فواید زیادی را به همراه دارد. با اینکه این میوه کمتر در مناطق سردسیر یافت میشود اما با صادراتی که از مناطق گرمسیر انجام میشود، میتوان آنرا پیدا کرد تا از خواصی که دارد بهرهمند شد.
1. میوهای سرشار از خواص آنتی اکسیدانی و مواد مغذی
یکی از مهمترین خواص رامبوتان به خاصیت آنتی اکسیدانی آن مربوط میشود که ناشی از ترکیبات بسیار مفید معدنی و ترکیبات گیاهی آن است.
در 100 گرم از گوشتهی داخلی این میوه، حدود 2 گرم فیبر وجود دارد. این مقدار تقریبا معادل آن چیزی است که از سیب، پرتقال و گلابی دریافت میشود.
رامبوتان منبعی عالی برای دریافت ویتامین C و مواد مغذی مفیدی محسوب میشود که به جذب بهتر و بیشتر آهن در مواد غذایی کمک میکند. ویتامین C به عنوان منبعی عالی برای دریافت خواص آنتی اکسیدانی محسوب میشود. از این رو از سلولها در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد جلوگیری خواهد شد.
خوردن 5-6 تا میوه رامبوتان به تامین 50 درصد از نیاز روزانه بدن به ویتامین C کمک میکند.
میوه رامبوتان، گزینهای سرشار از مس است که توسط آن از سلولهای مغز، استخوان و همینطور قلب محافظت خواهد شد. علاوه بر این ماده معدنی، مقادیری از فسفر، پتاسیم، آهن، منگنز، روی و منیزیم را نیز به بدن میرساند.
مصرف 4 تا میوه رامبوتان که تقریبا 100 گرم است، 20 درصد نیاز روزانه بدن به مس را تامین میکند. علاوه بر آن به تامین 2 الی 6 درصد سایر مواد معدنی نیر کمک میکند.
حتی در مواردی مشخص شده است که پوست دانههای رامبوتان نیز غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی و مواد مغذی دیگر است. البته بیشتر افراد پوست رامبوتان را به عنوان قسمت خوراکی آن در نظر نمیگیرند. ممکن است این موضوع به این دلیل باشد که آنها بر این باورند شاید پوست آن با ترکیبات سمی مضر همراه باشد.
2. خواص رامبوتان برای هضم راحتتر
همانطور که در ترکیبات این میوه خوشمزه بیان شد، منبعی عالی از فیبر است. فیبر نیز یکی از ترکیبات عالی برای سلامت دستگاه گوارش و هضم بهتر محسوب میشود.
نیمی از فیبری که رامبوتان به همراه دارد، نامحلول است. این یعنی در روده به مدفوع اضافه میشود و سبب حرکت سریعتر مدفوع در روده خواهد شد. در نتیجه احتمال ابتلا به یبوست کاهش خواهد یافت.
نیمی از فیبر موجود در رامبوتان که محلول است، برای تغذیه باکتریهای مفید روده مفید است. باکتریهای روده، گزینههای خوبی برای تولید اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه مانند استات و پروپیونات محسوب میشوند که برای سلامت سلولهای روده مفید هستند.
اسیدهای زنجیره کوتاه به کاهش التهابات بدنی نیز کمک میکنند و حتی علائم اختلالات روده را نیز بهبود میبخشند. دریافت این زنجیرهها در حد به سزایی در بهبود مشکلاتی همچون، سندروم روده تحریک پذیر، بیماریهای کرون و کولیت روده موثر است. (منبع)
در حالت کلی میتوان گفت خواص رامبوتان برای بهبود هضم که ناشی از فیبر محلول و نامحلول موجود در آن است، بسیار موثر و مفید است.
3. کاهش وزن با خواص رامبوتان
بیشتر میوهها برای جلوگیری از افزایش وزن و حتی دست یافتن به لاغری موثر هستند. رامبوتان نیز یکی از گزینههای عالی برای این منظور است.
با مصرف هر 100 گرم از میوه رامبوتان، انرژی حدود 75 کالری به بدن میرسد. از این رو میتوان آن را گزینهای کم کالری اما با فیبر مناسب در نظر گرفت. فیبر دریافتی میوه میتواند تاثیر بالایی در احساس سیری در طولانی مدت داشته باشد. این موضوع جلوگیری از پرخوری و در نتیجه کاهش وزن را در پی خواهد داشت.
فیبر محلول دریافتی از این میوه در آب حل شده و مادهای ژلهای را برجای میگذارد. این ماده ژلهای در روده حرکت میکند و سرعت هضم را کاهش میدهد تا مواد مغذی بهتر جذب شوند. از طرفی دیگر این موضوع میتواند به کاهش اشتها و احساس سیری بیشتر نیز کمک کند.
تاثیر دیگری که از رامبوتان برای لاغری میتوان دریافت کرد ناشی از آب فراوان آن است. هیدراته نگه داشتن بدن در طول روند لاغری، به کاهش وزن بیشتر کمک میکند.
4. خواص رامبوتان برای مبارزه با عفونت
رامبوتان از راههای مختلف به تقویت سیستم دفاعی بدن کمک میکند. این میوه منبعی عالی از ویتامین C است. از این رو سبب تولید بیشتر گلبولهای سفید میشود که از بدن در مقابل عفونتها محافظت میکند.
عدم دریافت ویتامین C کافی از طریق رژیم غذایی سالم، سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود که بدن را مستعد ابتلا به عفونت بیشتر میکند.
البته جالب است بدانید قرنها است از پوست این میوه به عنوان راهکاری برای رفع عفونتها استفاده میشود. طبق مطالعات انجام شده پوست این میوه تاثیر به سزایی در برابر مبارزه با عفونتها و همینطور عفونتهای باکتریایی دارد.
اگر چه برای بسیاری از افراد مصرف پوست رامبوتان ناپسند است اما نباید خواص آنرا نادیده گرفت. خواص رامبوتان در پوسته و گوشته آن برای برای تقویت بدن و مبارزه با عفونت بسیار مفید است.
5. کاهش خطر ابتلا به سرطان
همانطور که بیان شد، این میوه منبعی عالی برای دریافت خواص آنتی اکسیدانی است. از این رو از بسیاری از آسیبهای سلولی و آسیبهای ناشی از استرس اکسیداتیو جلوگیری خواهد شد.
طبق تحقیقات سلولی انجام شده، ترکیبات موجود در رامبوتان، میتواند به جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی و حتی ایجاد آنها منجر شود.
6. خواص رامبوتان برای قلب
این میوه میتواند از ابتلا به بیماریهای قلبی جلوگیری کند. طبق مطالعات انجام شده، عصاره پوست رامبوتان برای کاهش سطح تری گلیسرید و کلسترول در مبتلایان به دیابت بسیار موثر است.
دریافت این میوه به کاهش کلسترول و تری گلیسیرید منجر میشود. این دو مورد گزینههایی هستند که در بروز بیماریهای قلبی و به خطر انداختن سلامت بسیار موثر هستند. راهکارهای کنترلی و تغذیهای در حد به سزایی در کاهش و کنترل آنها موثر است.
7. تاثیر رامبوتان بر دیابت
مصرف کامل میوه رامبوتان سبب افزایش حساسیت به انسولین میشود. از این طریق سطح فند خون و همینطور مقاومت نسبت به انسولین کاهش خواهد یافت. منتها باید این میوه به طور کامل مصرف شود تا نتیجه بهتری از آن دریافت شود.
8. راهکاری برای پیشگیری از کم خونی
یکی از مشکلاتی که دوران قاعدگی میتواند به همراه داشته باشد، کم خونی است. گاهی اوقات ابتلا به کم خونی غیر قابل تشخیص است. با اینکه بیماری خیلی خطرناکی محسوب نمیشود اما عوارض نامطلوبی به همراه دارد.
کسلی، بیحالی، ضعف بدنی و احساس خستگی، از جمله عوارض کم خونی محسوب میشوند که راندمان کاری و کیفیت امور روزمره فرد را کاهش میدهند. برای جلوگیری از این عوارض باید بدن را ایمن نگه داشت.
میتوان برای رهایی از کسلی، ضعف و خستگیهای روزمره که به دلیل از دست دادن گلبولهای قرمز حاصل میشوند، به وسیله خواص رامبوتان نتیجه مطلوبی دریافت کرد.
رامبوتان مقادیری آهن به همراه دارد که به پیشگیری از کم خونی ناشی از فقر آهن منجر میشود. مصرف این میوه آهن مورد نیاز برای بازسازی گلبولهای قرمز بدن را تامین میکند و از کم خونی پیشگیری میکند. (منبع)
9. پاکسازی کلیهها
کلیهها در بدن وظیفه فیلتر کردن خون و دفع مواد زائد از طریق ادرار را بر عهده دارند. با توجه به این موضوع، گاهی ممکن است شرایطی مانند سنگ کلیه، نارسایی کلیه و حتی از دست رفتن آنها ایجاد شود.
باید راهکارهای سالمی را برای مراقبت از کلیهها روزانه به کار برد. فرایند سم زدایی ممکن است سبب تجمع بقایایی برای کلیهها شود که سلامت آنها را به خطر میاندازند. رامبوتان گزینهای عالی برای پاکسازی کلیهها است که میتوان از آن به راحتی استفاده کرد.
10. خواص رامبوتان برای تنظیم فشار خون
فشار خون یکی از مشکلاتی است که اکثر افراد و به ویژه اکثر سالمندان از آن رنج میبرند. حتی این مشکل خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را نیز در پی دارد که به مرگ نیز منجر میشوند.
حتی در برخی از موارد افراد با سنین کم نیز ممکن است بنا به سبک زندگی غلط، استرس یا زمینههای وراثتی با فشار خون بالا مواجه شوند.
برای پیشگیری از خطرات ناشی از فشار خون بالا، مصرف رامبوتان میتواند گزینهای عالی باشد. زیرا ترکیبات معدنی متعددی مانند منیزیم را به همراه دارد که به عنوان دارویی طبیعی برای پیشگیری از حمله قلبی موثر خواهد بود.
11. درمان موثری برای اسهال
مصرف برخی از مواد غذایی به دلیل داشتن میکروب سبب بیماریهایی مانند اسهال میشوند. اسهال یکی از مشکلاتی است که به طور کلی زندگی روزمره را دچار اختلال میکند و معمولا باید سریعا آنرا برطرف کرد. این میوه با داشتن فیبر محلول و نامحلول به افزایش باکتریهای مفید روده و تنظیم حرکت رودهها کمک میکند. از این رو برای بهبود اسهال نیز موثر است.
12. خواص رامبوتان برای جوانسازی پوست
پوست یکی از اعضای حساس بدن است که مراقبت زیادی نیاز دارد. میوه رامبوتان حاوی مقادیر زیادی از ویتامین C و سایر مواد معدنی است که برای کلاژنسازی بسیار مفید است.
از این رو میتوان از این میوه برای جوانسازی و پر کردن ترکهای پوستی نتیجه مطلوبی دریافت کرد. حتی پروتئینهای موجود در آن به بازسازی سلولهای مرده منجر میشوند که شادابی و سلامت پوست را نیز در پی دارند.
از این میوه حتی برای برطرف کردن آکنه و جوش میتوان نتیجه گرفت. نیازی نیست هزینه بالایی برای مراقبت از پوست صرف کرد. سبک زندگی سالم مانند استفاده از میوههای مفیدی از جمله رامبوتان راهکاری موثر و سالم خواهد بود.
13. خواص رامبوتان برای سلامت موها
رامبوتان برای سلامت موها مفید است. زیرا حاوی روی و پروتئین است که رشد موها را تقویت میکند. در موارد استفاده موضعی برای تهیه ماسک گزینهای عالی به جای کرمهای گران قیمت و شیمیایی است.
14. خواص رامبوتان برای مادران باردار
دوران بارداری دوران حساسی است که مادران باید علاوه بر سلامت خود، به سلامت و رشد جنین نیز فکر کنند. در این دوران مراقبتهای تغذیهای زیادی نیاز است تا مشکلاتی ایجاد نشود.
استفاده از میوه رامبوتان میتواند به کاهش حالت تهوع بارداری و رفع یبوست در دوران بارداری کمک کند. حتی گزینهای عالی برای تامین نیازهای بدن مادر و جنین نیز محسوب میشود.
طریقه مصرف رامبوتان
رامبوتان را میتوان به شکلهای مختلف مثل کمپوت، مربا، تازه و حتی به شکل میوه خشک استفاده کرد. برای مصرف تازه آن باید دقت داشت که نوع کاملا رسیده آن تهیه شود. هر چه این میوه قرمزتر باشد در نتیجه رسیده تر است.
برای دریافت خواص رامبوتان تازه باید پوست آنرا جدا کرد. فقط کافی است برای این منظور با استفاده از چاقو پوست روی آن را تکه کرد و از دو طرف برش داد. قسمت گوشتی داخلی این میوه که سفید رنگ است، قابل خوردن است.
از گوشتهی شیرین و خامهای داخل رامبوتان برای تهیه سالاد، پودینگ، بستنی و بسیاری از انواع دسرها میتوان استفاده کرد.
مضرات و عوارض رامبوتان
با اینکه این میوه بی خطر محسوب میشود اما باید به موارد زیر توجه کرد:
- پوست و دانه این میوه اغلب غیر قابل خوراکی است
- پوست آن ممکن است سمی باشد و باید به مقدار کمی مصرف شود
- دانه آن ممکن است عوارض مخدری و مسکنی داشته باشد و عوارضی همچون خواب آلودگی و در موارد مصرف زیاد سبب کما و حتی مرگ شود
مطالب مرتبط با خواص رامبوتان
- پلانتین چه میوهای است و چه خواصی دارد؟
- خواص انجیر برای کلیه و 7 خاصیت دیگر آن را بشناسید.
- با 7 خاصیت زالزالک آشنا شوید.
خلاصهای از خواص رامبوتان
میوه رامبوتان، میوهای گرمسیری است که طعم شیرین و خامهای دارد. این میوه سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و برای این منظور بهتر است گوشته داخلی آن را مصرف کرد.
پوستهی آن با اینکه خواص متعددی دارد اما ممکن است سمی باشد. گوشته داخلی آن منبعی عالی برای دریافت فیبر است و برای کاهش وزن، بهبود عملکرد دستگاه گوارش و هضم بهتر مفید است.
با اینکه میتواند گوشته آنرا به پودینگ و انواع دسر اضافه کنید اما از مصرف پوسته و دانههای آن تا جای ممکن بهتر است پرهیز کنید.